Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Tenggiling minum teh ~KR150~

    Share

    dreamers_vault

    Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sat Jun 12, 2010 12:07 pm

    alkisah...sy org panggil Wan...kalo ngan geng2 kete2...diorang panggil Wan DV ... dalam FB pn pakai nama Wan DV..asal Ipoh..

    hehe..

    so citer pasal runner teman..

    KR 150 last model tahun 1996 ( beli tahun 98 2nd jer..)

    mula2... saja la surf tenet cr gambo moto ni yg cun2..sebab ingat nk buat balik...terjumpa pulak forum ni..trus ON!~ hehe..

    pagi ni aje teman telah berjaya idopkan runner teman ni yg dh hampir setahun x idop...

    punya la penat teman nendang xmau gak idop...tgk2 plak dh basah...camne ek? ...owh plak kete belen2 dulu ada lg..

    apalagas~! trus teman sumbat BOSCH Super4 trus hahaha...lg 4~5 kali tendang trus idop wuuhuuu~!

    ni gambo amek td...buruk benor dh ghopenyer haha



    Last edited by dreamers_vault on Tue Nov 30, 2010 2:05 am; edited 5 times in total

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sat Jun 12, 2010 12:14 pm


    Azroy

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by Azroy on Sat Jun 12, 2010 2:36 pm

    dreamers_vault wrote:
    Welcome 2 the club bro.. tukar rim 17'' tukar tayar dan handel TZM.. baru syok layan track Dato' Sagor.. tapi hati2 bro.. track ni kecik.. silap2 tak cukup brake terus masuk dalam sungai Perak kat turn 1 .. keh..keh..keh..

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sat Jun 12, 2010 4:25 pm

    xpernah terperasan pulak rim sekarang ni brape inci..tp yg teman ingat sangat2 rim belakang lg lebor dr depan.

    Azroy

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by Azroy on Sat Jun 12, 2010 4:37 pm

    dreamers_vault wrote:xpernah terperasan pulak rim sekarang ni brape inci..tp yg teman ingat sangat2 rim belakang lg lebor dr depan.
    Rim Sukan bro.. bukan Rim Lidi.. rim belakang bro to saiz 18''

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sat Jun 12, 2010 9:20 pm

    owh...kene downgrade ke 17 br sedap pegi ek? hehe..rasanya xsempat kot buat masa terdekat ni...td dh cek2 pasai pa asap byk..rupa2nya oil seal crank shft dh bocor..abes jd teh tarik minyak itam yg baru tuang.. Sad

    nekman

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by nekman on Sat Jun 12, 2010 10:42 pm

    Moto cantik lagi nih bro.. chassis nampak elok lagi.. kalau bikin balik cantik nihhh....
    kalau tak keberatan.. upload lar gambo nak buka oil seal crankshaft tuh...
    boleh juga belajar nak buka camner...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sun Jun 13, 2010 2:25 pm

    nk bukak tu xla susah sangat...tp nk ingat kedudukan clutch ngan nk kene ada special puller...seal tu dalm rm30 je..puller carok punya pn dalm 30..kalo anto kedai..tambah lg rm30 semua dia buat hehehe....xpening kepala...kalo xpakai special puller tu...dh lama dh aku kerojekan dia cukup2 hehe

    AsTaLaVisTa

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by AsTaLaVisTa on Tue Jun 15, 2010 4:47 pm

    Alop bro,
    Senasib la ngan aku. Beza cuma aku lame x usik pasal Xcident pada bulan 12 2009. Tulang selangka patah Moto hancus jugak la depan. Cantum balik kasi rebat. Maner2 part yg pecah kecik2 kasi ikat ngan dawai n simen. Moto KRZ taun 1994. Dah siap sumbat bawah umah. Rehat dulu la katakan. X da mood nak mekap balik. So baru2 nih jek tangan gatal sket. Dah boring tgk bontot besar. Skang nih dah masuk cover set sisi rxz katok skali ngan lampu blakang. SLim sket. Tp byk keja sket ah. Plan nak wat single seat, tu pun kalu jadi. Tgh wat skit2. Kalu time anak kecik tido x leh wat keja coz orang umah bising ngan bunyi mesin drill n grinder.
    Insyaallah kalu betul2 jadi dan puah ati dengan ape yg aku plan, insyaallah aku akan share dalam DIY.

    Azroy

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by Azroy on Tue Jun 15, 2010 5:14 pm

    dreamers_vault wrote:nk bukak tu xla susah sangat...tp nk ingat kedudukan clutch ngan nk kene ada special puller...seal tu dalm rm30 je..puller carok punya pn dalm 30..kalo anto kedai..tambah lg rm30 semua dia buat hehehe....xpening kepala...kalo xpakai special puller tu...dh lama dh aku kerojekan dia cukup2 hehe
    hahahahaha... memang sah la lu orang perak.. dah lama aku tak dengar perkataan CAROK tu.. muahahahaaa...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Tue Jun 15, 2010 9:40 pm

    AsTaLaVisTa wrote: Alop bro,
    Senasib la ngan aku. Beza cuma aku lame x usik pasal Xcident pada bulan 12 2009. Tulang selangka patah Moto hancus jugak la depan. Cantum balik kasi rebat. Maner2 part yg pecah kecik2 kasi ikat ngan dawai n simen. Moto KRZ taun 1994. Dah siap sumbat bawah umah. Rehat dulu la katakan. X da mood nak mekap balik. So baru2 nih jek tangan gatal sket. Dah boring tgk bontot besar. Skang nih dah masuk cover set sisi rxz katok skali ngan lampu blakang. SLim sket. Tp byk keja sket ah. Plan nak wat single seat, tu pun kalu jadi. Tgh wat skit2. Kalu time anak kecik tido x leh wat keja coz orang umah bising ngan bunyi mesin drill n grinder.
    Insyaallah kalu betul2 jadi dan puah ati dengan ape yg aku plan, insyaallah aku akan share dalam DIY.


    hehe...aku lak ada masa malam2 lepas kol 10mlm...tu pn xleh nk betukang sangat..karang jiran lak bising hehe...xpe bro..kite pelan2 cucuk angin...hehe janji sampai destinasi

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Tue Jun 15, 2010 9:40 pm

    Azroy wrote:
    dreamers_vault wrote:nk bukak tu xla susah sangat...tp nk ingat kedudukan clutch ngan nk kene ada special puller...seal tu dalm rm30 je..puller carok punya pn dalm 30..kalo anto kedai..tambah lg rm30 semua dia buat hehehe....xpening kepala...kalo xpakai special puller tu...dh lama dh aku kerojekan dia cukup2 hehe
    hahahahaha... memang sah la lu orang perak.. dah lama aku tak dengar perkataan CAROK tu.. muahahahaaa...

    udoh dekat 30 tahun dh dok ipoh ni yeop

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Wed Jun 16, 2010 12:34 pm

    alamak...clutch melekat rupanya...asal masuk gear je melompat...ater camne nk release dia balik ek? dh try bekali2 tp xmo release gak

    AsTaLaVisTa

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by AsTaLaVisTa on Wed Jun 16, 2010 1:09 pm

    dreamers_vault wrote:alamak...clutch melekat rupanya...asal masuk gear je melompat...ater camne nk release dia balik ek? dh try bekali2 tp xmo release gak
    Bro,
    Cuba try adjust kabel clutch, kasi up skit regangan die. Kalau betul la problem berpunca dari menda alah tuh. Cuba refer perbincangan sebelum nih kat
    http://kips.forumotions.net/technical-talks-f3/gearing-problem-t729.htm?sid=862d969cfb0e8f6d4a517ee420ccf04e
    Harap dapat membantu.

    Note : For Technical problem, please include/refer your information in Technical forum. Nanti MOD marah... Jgn marah aa MOD...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Jun 17, 2010 1:31 pm

    worait...kabel dh adjuz...mmg sah clutch dh lekat..alkamlum la..setahun x idop...

    td ronda2 besi buruk ada la jumpa 3~4 pasang spot rim tp rim kriss je byk...pilu je rasa Sad

    AsTaLaVisTa

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by AsTaLaVisTa on Thu Jun 17, 2010 1:54 pm

    dreamers_vault wrote:worait...kabel dh adjuz...mmg sah clutch dh lekat..alkamlum la..setahun x idop...

    td ronda2 besi buruk ada la jumpa 3~4 pasang spot rim tp rim kriss je byk...pilu je rasa

    Yeop,
    Cuba search dalam mudah.my. Semalam aku search dalam area selangor ader jek rim krr star 5 RM 400 spasang. Rim KRZ belakang RM 250 pun ader. Klau ada lagi la. Cuba tgk kat area lain. May be kot ader rezeki utk Yeop.

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Jun 17, 2010 1:59 pm

    ada aku tengok dh...rim kit pn ada 500 sepasang siap disc semua...tp lokasi melaka..teman ipoh...mintak dia courier mcm berat je...

    tp rege untuk sepasang atas 400 ni kire mahal ke murah ek? aku xtau rege market sangat

    krOREN

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by krOREN on Wed Jun 30, 2010 12:36 pm

    rim blakang ape yg sesuai ngan kr nih? (yg 17 inchi ponya)

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Nov 18, 2010 9:17 pm

    salamxxx

    lama x login...hari ni cuti so bukak2 la cover set semua cadang nk overhaul sendiri...

    baru je duduk nk buat keje dh ujan lebat pulak...dugaan sungguh nih hehe

    esok sebelum jumaat kasi sambung skit2 lg...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Fri Nov 19, 2010 6:32 pm

    2 3 hari raye ni xde watpe..cadang nk idopkan balik dia ni sebelum rodtek mati lebih setahun hehehe...

    bukak2....skit2 jer dulu...




    habuk n kotor n minyak melekat gila2..




    magnet tu bule pakai lagi kot kan?





    taik minyak gilak byk





    ni coil pe jadah lak ni??? waduhhh nk kene p cari yg ori balik nih






    bule cuci lagi nih...elok lg...plug apa tu? ngee






    nampak mcm ok lagi nih...






    bila dh bukak...haaaa tu dia...calor balor dh tu~!!! piston baru la jawabnyer








    fuhh meriah dgn line dh blok aku nih hahahaha




    aku mencari blok, piston baru, piston ring baru trus senang keje...blok tu pulak cr 2nd la jawabnyer..malas pulak rasa nk p buat sleeve balik...anto foundry lg...buat skru lagi..dh patah dalam 2 batang pulak tu..mcm2 hal...dr buat masa...baik cr je lain ngeee...modal ni mau rm250 jugak ni




    kipas

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by kipas on Sat Nov 20, 2010 12:26 am

    krOREN wrote:rim blakang ape yg sesuai ngan kr nih? (yg 17 inchi ponya)
    aku pakai skang blkg 17x1.85 rim aloi excel...dpn rim aloi racing boy saiz 17x1.85...kalo nak cantek lg masuk saiz 17x2.15 dpn n blkg pakai tayar 90x80/17...pergh...lebar tahap gaban nyer...meleleh bro...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    kipas

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by kipas on Sat Nov 20, 2010 12:29 am

    dreamers_vault wrote:2 3 hari raye ni xde watpe..cadang nk idopkan balik dia ni sebelum rodtek mati lebih setahun hehehe...

    bukak2....skit2 jer dulu...




    habuk n kotor n minyak melekat gila2..




    magnet tu bule pakai lagi kot kan?





    taik minyak gilak byk





    ni coil pe jadah lak ni??? waduhhh nk kene p cari yg ori balik nih






    bule cuci lagi nih...elok lg...plug apa tu? ngee






    nampak mcm ok lagi nih...






    bila dh bukak...haaaa tu dia...calor balor dh tu~!!! piston baru la jawabnyer








    fuhh meriah dgn line dh blok aku nih hahahaha




    aku mencari blok, piston baru, piston ring baru trus senang keje...blok tu pulak cr 2nd la jawabnyer..malas pulak rasa nk p buat sleeve balik...anto foundry lg...buat skru lagi..dh patah dalam 2 batang pulak tu..mcm2 hal...dr buat masa...baik cr je lain ngeee...modal ni mau rm250 jugak ni



    aku pernah pakai blok yg dah pernah jem...kasi polish...tp kesan jem yg kasar ttp ada...cume yg halus jer tak de...piston n piston ring baru...tetapi...akan bunyik macam kacang kate azzo...hahaha...tp pergi berdesup...sbb slip asal...kalo tukar slip lain besi lak tuh....mmg lemau...tak pikap...lembab...pas tu temp naik lak...hhhmmmmm....tensen2...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Sun Nov 21, 2010 10:01 pm

    bro, kalau da calar macam dalam gambar tu boleh polish x?

    kipas

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by kipas on Mon Nov 22, 2010 12:22 am

    alep wrote:bro, kalau da calar macam dalam gambar tu boleh polish x?
    polish mmg boleh polish...tp kalo nak ilang sume lom tentu lg...sbb kalo calar yg tak dalam mmg boleh ilang...kalo calar dalam sgt mmg akan kekal...then kalo pakai mmg ade 'bunyik2' yang 'pelik2' dan merisaukan hati...hehehe...tp aku relax jer pepah 160-170kmh...kalo anda risau...tak yah pakai lg...kalo tarak risau...walau bunyik macam nak gugur enjen...n kalo berani dan mempunyai keyakinan yang tinggi...moto takkan ade jd pape...sbb dah piston n piston ring baru...dipersilakan pakai...try tanya arninja la...dier pernah dgr bunyik blok moto aku cam ner masa aku konvoi ke penang...kips lame mmg tahan...tgk...sblm dier bukak..leh idop lg pe...hehehe...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Mon Nov 22, 2010 11:04 am

    calar trok dh tu ngeee

    aku beli blok lain je trus...

    piston n ring baru Smile

    Sponsored content

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by Sponsored content Today at 9:55 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:55 am