Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Tenggiling minum teh ~KR150~

    Share

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Wed Nov 24, 2010 8:54 pm

    ronda2...jumpa la pulak lubuk nih...ngeeeee 4 bijik skali gus...






    sekali ada pulak tenggiling plet nick aku daaa ,... i like..rasa nk beli jer hehehe



    ibnu paid

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by ibnu paid on Wed Nov 24, 2010 8:58 pm

    kt mane ni bro wan, boleh kita p tgk...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Wed Nov 24, 2010 9:09 pm

    nanti kite sembang kt ner hehehehe

    ibnu paid

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by ibnu paid on Wed Nov 24, 2010 9:11 pm

    ble free, ari mnggu ni boleh?

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Wed Nov 24, 2010 9:14 pm

    buleeeee...meh lepak ipoh..ada member tu ajak lepak dataran Very Happy

    ibnu paid

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by ibnu paid on Wed Nov 24, 2010 9:33 pm

    sparck, test la ajk die..kuale ckit jer ade kips..klu ade pn cina pki bt g kebun..

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Nov 25, 2010 1:46 am

    arini saje aku terserempak 3 bijik krz kt trapik lite..heheh


    ok..back to topic...ni projek untuk ari minggu ni...korek n polish..

    kawasan yg nk dipojekkan pn dh bertanda...



    paeach

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by paeach on Thu Nov 25, 2010 2:45 pm

    dreamers_vault wrote:ronda2...jumpa la pulak lubuk nih...ngeeeee 4 bijik skali gus...






    wooow!
    kat area sini xdo pun jumpa2 kips yg tersadai/jual 2nd..
    body semua cantik lg dlm gambar tu..dpt best tu..

    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Thu Nov 25, 2010 4:15 pm

    mainjet290 wrote:
    ibnu paid wrote:bro mainjet290..smart argh moto hg..sape ade lampu blkg cyclone? nk covert gak lmpu blkg tu..fotrest bpe n kt mane hg beli?

    smart ke?..hehehe..trima kasih na,footrace tu beli kat spepat sini je..model lame tu,rege dalam RM125 ar..

    bro mainjet, radiator tu pakai jenis apa?

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Nov 25, 2010 5:42 pm

    faiz...ko g je bengkel2 moto lama kt situ..mesti kelihatan hehehe

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Thu Nov 25, 2010 6:47 pm

    ish ish ish..apsal mahal sangat brg kawasaki nih..





    Clutch Plate = RM20

    Magnet Coil = RM25

    Top Gasket = RM18

    Gear linkage = RM35

    mainjet290

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by mainjet290 on Thu Nov 25, 2010 7:40 pm

    alep wrote:
    mainjet290 wrote:
    ibnu paid wrote:bro mainjet290..smart argh moto hg..sape ade lampu blkg cyclone? nk covert gak lmpu blkg tu..fotrest bpe n kt mane hg beli?

    smart ke?..hehehe..trima kasih na,footrace tu beli kat spepat sini je..model lame tu,rege dalam RM125 ar..

    bro mainjet, radiator tu pakai jenis apa?

    radiator kr stendet la,cume den pakai cover krum kiri kanan dgn pakai cover radiator..pastu spray huruf K..nampak lawo sket

    paeach

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by paeach on Thu Nov 25, 2010 7:45 pm

    dreamers_vault wrote:ish ish ish..apsal mahal sangat brg kawasaki nih..





    Clutch Plate = RM20

    Magnet Coil = RM25

    Top Gasket = RM18

    Gear linkage = RM35

    kalau zx lg mahal dari ni..hahaha..


    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Thu Nov 25, 2010 8:09 pm

    aku beli piston ring RIK rm38, 1 set top gasket(head, blok, pv, ekzos) noboru x clap, rm28, toyota long life coolant rm19 1 liter, ni parts zx

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Fri Nov 26, 2010 1:54 am

    keke...mmg mahal

    alldisc

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alldisc on Fri Nov 26, 2010 8:35 am

    dreamers_vault wrote:ish ish ish..apsal mahal sangat brg kawasaki nih..





    Clutch Plate = RM20

    Magnet Coil = RM25

    Top Gasket = RM18

    Gear linkage = RM35

    konsep berniaga macam tu laa...

    katakan kos utk beli magnet coil dari kilang rm12. yamaha, honda, suzuki dan kawasaki sama harga.

    tapi sbb yamaha ada volume banyak on the road, dan barang senang jual, maka maybe harga jualan cuma RM18. and bila demand banyak, kilang boleh turunkan harga ke sekitar RM9 atau RM10 (kos kilang maybe RM3-4 ringgit ajer)

    dan sebab model kawasaki tak sebanyak yamaha atau honda maka profit margin dinaikkan sedikit. ini soal biasa. kalau barang lagi susah nak jual, lagi mahal...

    * alep, coolant toyota bukan spare part zx tauu... aku tebang fork motor ko karang...

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Fri Nov 26, 2010 11:59 am

    keke...sib baik la masih byk parts OEM...kalo semua nk beli org..tenggiling aku ni bungkus ler jawabnyer

    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Fri Nov 26, 2010 9:47 pm

    alldisc: ampun, saya budak baru belajar Very Happy
    dreamersvalut: bro, bila nak wat DIY tukar conrod plak

    persoalan: normal ke lepas buka blok, aku gerakkan piston, piston tu gerak kiri kanan dekat 1cm, aku xtau freeplay range normal dia tu, sapa tau?

    turbonoshayabusa

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by turbonoshayabusa on Fri Nov 26, 2010 9:58 pm

    alep wrote:alldisc: ampun, saya budak baru belajar Very Happy
    dreamersvalut: bro, bila nak wat DIY tukar conrod plak

    persoalan: normal ke lepas buka blok, aku gerakkan piston, piston tu gerak kiri kanan dekat 1cm, aku xtau freeplay range normal dia tu, sapa tau?

    Piston to cylinder clearance : Stock new block and pistons = .35 - .40mm
    Resleeved block and stock pistons : .60 - .70mm (ready to race) very noisy though...


    1cm is too loose bro...

    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Fri Nov 26, 2010 10:19 pm

    turbonoshayabusa wrote:
    alep wrote:alldisc: ampun, saya budak baru belajar Very Happy
    dreamersvalut: bro, bila nak wat DIY tukar conrod plak

    persoalan: normal ke lepas buka blok, aku gerakkan piston, piston tu gerak kiri kanan dekat 1cm, aku xtau freeplay range normal dia tu, sapa tau?

    Piston to cylinder clearance : Stock new block and pistons = .35 - .40mm
    Resleeved block and stock pistons : .60 - .70mm (ready to race) very noisy though...


    1cm is too loose bro...

    nak kurangkan clearance boleh ke kalau tukar bearing rod or kena tukar piston ni

    alep

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by alep on Fri Nov 26, 2010 10:31 pm

    lupa lak, piston ke cylinder wall nampak fit, x goyang tapi bila da buka blok dia goyang kiri kanan

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Sat Nov 27, 2010 12:10 am

    Aku xtuka rod sebab masi dara lg hehe

    turbonoshayabusa

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by turbonoshayabusa on Sat Nov 27, 2010 12:25 pm

    alep wrote:lupa lak, piston ke cylinder wall nampak fit, x goyang tapi bila da buka blok dia goyang kiri kanan

    Cara yg betul untuk check ialah dengan membuka block dan membuka piston dari rodnya... kalau terlalu longgar, kena tukar block baru atau menggunakan oversized piston (kalau ada...). Smile

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Mon Nov 29, 2010 10:04 pm

    bosan2 malam dok ujan je xleh nk kuar...ni teman bukak2 la lagi apa yg patut...mencari punca mengapa tenggiling teman xleh nk jalan n kenapa ayor bercampur ngan minyak...





    dr gambor tu nampak mcm dh ada yg xbrape nk kene dah..






    haaaa...dh mula nk nampak dh..






    kasi buang dulu minyak yg ada hahahaha....nih baru TT - teh tarek









    fuh...meriah lagi dalamnyer..











    ni lah punca moto aku xleh nk jalan...clutch plate dh melekat mcm di gam2 je isinyer tu...sampai aku nk kene kiaw pakai scrapper la baru nk terlerai ...


    n jugak seal waterpump dh haus punca air masuk dlm enjin...


    so barang yg nk kene beli lagi lepas ni?

    - seal/washer waterpump
    - gasket
    - clutch plate (sib baik dh beli awal2)



    so ini jelah utk arini...esok2 lak sambung bila mood rajin datang balik



    Laughing Laughing

    dreamers_vault

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by dreamers_vault on Tue Nov 30, 2010 2:04 am

    dr mana aku belajar? ...dr teman2 yg dulu pernah belajor kt voka/teknik dan jugak website2 seperti ini...so im a newbie..not a show-off


    http://www.docstoc.com/docs/6609145/best-rebuilding-2-stroke-engine-manual

    http://www.smellofdeath.com/lloydy/piston_diag_guide.htm

    http://tutorialtub.com/info/how-to-do-a-top-end-rebuild-on-a-2-stroke-motor

    http://www.mototips.com/how-articles/15345-how-rebuild-2-stroke-engine.html










    Sponsored content

    Re: Tenggiling minum teh ~KR150~

    Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:36 pm