Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Share

    aiekempo

    Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Thu Jul 01, 2010 3:46 pm

    Salam kippers semua..ada beberapa soalan yg ingin aku ajukan..harap ada otai2 yg sudi menjawapnya
    Soalan2nya
    1. normal ker..bila aku try bawak dalam 130..tapak kaki rasa mcm gegar2 sikit...atau sebab sprocket besar?
    2. pagi2 MasyaAllah..kalau tak tarik choke tak leh start.. mmg mcm ini ke?
    3. ekzos apa yg sesuai dan paling best ..nak pakai paip dah ni
    4. setting sprocket berapa cun utk top? 36-15 ok? main jet taruk 300 ok?
    5. sapa2 nak tolak cover seat belakang bgtau la aku ya.

    Sekian terima kasih.

    MBN 2254

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by MBN 2254 on Thu Jul 01, 2010 5:32 pm

    jawapan: (mengikut pandangan + pengalaman aku sepanjang guna motor ni..)

    1. normal ... sebab tayar masih standard (bunga kasar) / permukaan jalan pon mungkin jadi punca gegar
    2. pagi2 InsyaAllah..kalau tak tarik choke BOLEH start.. TAPI kena buat sekali (KAW-KAW) pastu main throtle pelan2.....
    3. ekzos yg sesuai dan paling best ..EKSOS STANDARD BELAH DUA BUANG SARANG
    4. setting sprocket cun utk top = 14-38 + Rantai RK-ORING 428 (motor aku la...)
    5. cover seat belakang cuba tanya BATMAN... (coz dia baru jual ZX150RR dia = amik 250r)

    Sekian HARAPAN semoga semua JAWAPAN ini membantu anda.[/quote]

    ranjau_berduri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by ranjau_berduri on Thu Jul 01, 2010 6:22 pm

    MBN 2254 wrote:jawapan: (mengikut pandangan + pengalaman aku sepanjang guna motor ni..)

    1. normal ... sebab tayar masih standard (bunga kasar) / permukaan jalan pon mungkin jadi punca gegar
    2. pagi2 InsyaAllah..kalau tak tarik choke BOLEH start.. TAPI kena buat sekali (KAW-KAW) pastu main throtle pelan2.....
    3. ekzos yg sesuai dan paling best ..EKSOS STANDARD BELAH DUA BUANG SARANG
    4. setting sprocket cun utk top = 14-38 + Rantai RK-ORING 428 (motor aku la...)
    5. cover seat belakang cuba tanya BATMAN... (coz dia baru jual ZX150RR dia = amik 250r)

    Sekian HARAPAN semoga semua JAWAPAN ini membantu anda.
    pengakuan owner kips top speed paling kuat....

    MBN 2254

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by MBN 2254 on Thu Jul 01, 2010 8:08 pm

    ali_wng wrote:
    MBN 2254 wrote:jawapan: (mengikut pandangan + pengalaman aku sepanjang guna motor ni..)

    1. normal ... sebab tayar masih standard (bunga kasar) / permukaan jalan pon mungkin jadi punca gegar
    2. pagi2 InsyaAllah..kalau tak tarik choke BOLEH start.. TAPI kena buat sekali (KAW-KAW) pastu main throtle pelan2.....
    3. ekzos yg sesuai dan paling best ..EKSOS STANDARD BELAH DUA BUANG SARANG
    4. setting sprocket cun utk top = 14-38 + Rantai RK-ORING 428 (motor aku la...)
    5. cover seat belakang cuba tanya BATMAN... (coz dia baru jual ZX150RR dia = amik 250r)

    Sekian HARAPAN semoga semua JAWAPAN ini membantu anda.
    pengakuan owner kips top speed paling kuat....

    p/s: Ali jangan la bagitau kat dalam porum nie... nanti president Kumpulan Kucing Hitam (Farouq) marah...

    ranjau_berduri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by ranjau_berduri on Thu Jul 01, 2010 9:03 pm

    MBN 2254 wrote:

    p/s: Ali jangan la bagitau kat dalam porum nie... nanti president Kumpulan Kucing Hitam (Farouq) marah...
    de 1 soalan, laju ker???

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Thu Jul 01, 2010 10:48 pm

    Hi
    saya din (zdin @zbszbs717). dah 2/3 bulan join forum kips. tapi sabtu ni baru boleh amik kips hitam kat kedai. selepas trnampak kips ni kat uitm. cntik gak. pastu trus survey trjmpa ler forum ni.

    Nak tanay gak ni.....tayar standard dia tubeless ke.....

    TQ

    pirate

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by pirate on Thu Jul 01, 2010 11:38 pm

    zbszbs717 wrote:Hi
    saya din (zdin @zbszbs717). dah 2/3 bulan join forum kips. tapi sabtu ni baru boleh amik kips hitam kat kedai. selepas trnampak kips ni kat uitm. cntik gak. pastu trus survey trjmpa ler forum ni.

    Nak tanay gak ni.....tayar standard dia tubeless ke.....

    TQ
    a`ah..
    rim yg guna jejari je pakai tube..

    ranjau_berduri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by ranjau_berduri on Fri Jul 02, 2010 1:40 am

    aku beli dlu bertiub...

    mal 5190

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by mal 5190 on Fri Jul 02, 2010 3:01 am

    ali_wng wrote:
    MBN 2254 wrote:jawapan: (mengikut pandangan + pengalaman aku sepanjang guna motor ni..)

    1. normal ... sebab tayar masih standard (bunga kasar) / permukaan jalan pon mungkin jadi punca gegar
    2. pagi2 InsyaAllah..kalau tak tarik choke BOLEH start.. TAPI kena buat sekali (KAW-KAW) pastu main throtle pelan2.....
    3. ekzos yg sesuai dan paling best ..EKSOS STANDARD BELAH DUA BUANG SARANG
    4. setting sprocket cun utk top = 14-38 + Rantai RK-ORING 428 (motor aku la...)
    5. cover seat belakang cuba tanya BATMAN... (coz dia baru jual ZX150RR dia = amik 250r)

    Sekian HARAPAN semoga semua JAWAPAN ini membantu anda.
    pengakuan owner kips top speed paling kuat....
    or=blue]]mau x kuat..
    kua batu pahat, trs shoot hiway ke skudai, dia no 1 sampai tol skudai dulu.. salute abis kt MBN 2254..
    [/size]

    kurt2812

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by kurt2812 on Fri Jul 02, 2010 8:17 am

    zbszbs717 wrote:Hi
    saya din (zdin @zbszbs717). dah 2/3 bulan join forum kips. tapi sabtu ni baru boleh amik kips hitam kat kedai. selepas trnampak kips ni kat uitm. cntik gak. pastu trus survey trjmpa ler forum ni.

    Nak tanay gak ni.....tayar standard dia tubeless ke.....

    TQ

    tayar standard mmg pakai tube..

    kurt2812

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by kurt2812 on Fri Jul 02, 2010 8:28 am

    aiekempo wrote:Salam kippers semua..ada beberapa soalan yg ingin aku ajukan..harap ada otai2 yg sudi menjawapnya
    Soalan2nya
    1. normal ker..bila aku try bawak dalam 130..tapak kaki rasa mcm gegar2 sikit...atau sebab sprocket besar?
    2. pagi2 MasyaAllah..kalau tak tarik choke tak leh start.. mmg mcm ini ke?
    3. ekzos apa yg sesuai dan paling best ..nak pakai paip dah ni
    4. setting sprocket berapa cun utk top? 36-15 ok? main jet taruk 300 ok?
    5. sapa2 nak tolak cover seat belakang bgtau la aku ya.

    Sekian terima kasih.

    terima kasih pd pihak yg bertanya..haha mcm nak bg ceramah la plak..ni jawapan dr pandangan peribadi aku yg bru setaun jagung pakai kips ni..

    1. normal ker..bila aku try bawak dalam 130..tapak kaki rasa mcm gegar2 sikit...atau sebab sprocket besar?
    = mmg normal..sbb mybe sbb spoket besar,tayar yg kasar..dulu pon bru2 aku rasa mcm tu gak..nyah la aku tukar tayar,spoket dan rantai 428,trus ok..tp jalan tu aku x mampu nak tukar la.haha!!
    2. pagi2 MasyaAllah..kalau tak tarik choke tak leh start.. mmg mcm ini ke?
    = biasa gak..barang masih dara lg kan..haha!! henjutan yg pertama,kasi hantam kaw2 pnyer..bayangkan kick strt kat kaki tu kepala askar yahudi..pijak kuat2 tp sekali je..da start trus men minyak utk 10 saat..then ok la..
    3. ekzos apa yg sesuai dan paling best ..nak pakai paip dah ni
    = aku pakai skrg ahm..mmg puas hati..klo ekzos standard belah2 buang sarang mybe x elok gak..sbb klo ko nak ke standard blek mcm ne?? bek pakai paip mcm ahm atau yy pang..klo ase nk men standad,sarung ekjos stended blik..
    4. setting sprocket berapa cun utk top? 36-15 ok? main jet taruk 300 ok?
    = aku pakai 14-37..rantai 428..top speed aku 205 kh/h (dgn paip standed tau)setting ni pon aku dapat dr geng2 forum kiter gak..cadangan bernas dr bro faiz krr n nekman (thanks a lot)..klo da pakai paip..190km/h je..(dgn setting spoket yg sama)
    5. sapa2 nak tolak cover seat belakang bgtau la aku ya

    ni je la pandangan peribadi aku..dr pd pe yg aku rasa kat motor aku la..bkan dr mulut org len..harap membantu..
    sekian dr aku..
    majulah kips utk aku..
    a'kum dr aku..

    duke

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by duke on Fri Jul 02, 2010 9:20 am

    zbszbs717 wrote:Hi
    saya din (zdin @zbszbs717). dah 2/3 bulan join forum kips. tapi sabtu ni baru boleh amik kips hitam kat kedai. selepas trnampak kips ni kat uitm. cntik gak. pastu trus survey trjmpa ler forum ni.

    Nak tanay gak ni.....tayar standard dia tubeless ke.....

    TQ

    nampak kat uitm? kips itam ke kips biru?
    tayar stended mmg pakai tube....so 1st thing aku wat, tuka tubeless terus

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Fri Jul 02, 2010 12:50 pm

    TERIMA KASIH kepada semua yg sudi menjawab pertanyaan aku. Gaji ni semua projek jalan. hehehee. buat makluman...masa aku angkat ni moto kat kedai..aku paksa tokey tu tunjuk aku katalog yg complete sebab aku tgk tayar bukan tubeless..pas tu tayar IRC dgn HRC..aku kata..bukan pakai duro atau michelin ka? kasi tukar swallow pun takpa..hahahahaa..marah sudah tokey tu dgn aku.

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Fri Jul 02, 2010 1:05 pm

    Semangat aku kict started moto aku hari ni..terbayang kepala YAhudi.. sedap sungguh.

    kr150c87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by kr150c87 on Fri Jul 02, 2010 2:08 pm

    keluar kedai terus lenjan je..

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Fri Jul 02, 2010 3:39 pm

    tapi, lebih baik jgn tuka exhaust dulu.... run in baik baik sekurang-kurangnya pada service yg kedua baru tuka... biar engine dalam keadaan stock dalam masa run in. Kalau dah banyak bende tuka, nanti ade ape2 hal dlm period run in, warranty kawa pun void disebabkan masaalah timbul dgn part aftermarket.

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Fri Jul 02, 2010 5:09 pm

    kr150c87 wrote:keluar kedai terus lenjan je..

    Pengalaman lenjan menggunakan GTR buat aku phobia lagi..aku nak lenjan je..ternampak2 KEPALA AGUNG dok melambai kat aku. terus ikut arahan buku manual. tapi pagi tadi sempat gak cucuk belakang van bawak awek2 Masterskills. hehhehehe

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Fri Jul 02, 2010 5:10 pm

    jayjeffrey wrote:tapi, lebih baik jgn tuka exhaust dulu.... run in baik baik sekurang-kurangnya pada service yg kedua baru tuka... biar engine dalam keadaan stock dalam masa run in. Kalau dah banyak bende tuka, nanti ade ape2 hal dlm period run in, warranty kawa pun void disebabkan masaalah timbul dgn part aftermarket.

    Betoi2..aku setuju ..lagipun boleh tahan sedap bila laju dgn ekzos standard nih. baru aku tau kenapa org pakai kips. tau dari dulu aku dah angkat..bazir je duit aku amik GTR.

    kr150c87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by kr150c87 on Fri Jul 02, 2010 5:22 pm

    pastikan kunci kips bau kedai anda dengan rapat dan rantai siap solder.

    macam kunci kat moto yamaha panas..lc135,tupai jek.rx jek..

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Fri Jul 02, 2010 6:58 pm

    duke wrote:
    zbszbs717 wrote:Hi
    saya din (zdin @zbszbs717). dah 2/3 bulan join forum kips. tapi sabtu ni baru boleh amik kips hitam kat kedai. selepas trnampak kips ni kat uitm. cntik gak. pastu trus survey trjmpa ler forum ni.

    Nak tanay gak ni.....tayar standard dia tubeless ke.....

    TQ

    nampak kat uitm? kips itam ke kips biru?
    tayar stended mmg pakai tube....so 1st thing aku wat, tuka tubeless terus

    nampak kat area fakulti perakaunan.....kolor hitam.....belek punye belek...kips rupanya...aku ingat motor apa....pastu yg aku survey ni.....

    so confirm la ni tayar dia pakai tube (2 lwn 1)......belasah dulu nanti pikir lain......

    tq bros for the input......tak sabar nak tunggu 830 esok pagi.......sblom subuh aku tunggu kat kedai....

    TQ

    duke

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by duke on Fri Jul 02, 2010 9:24 pm

    aiekempo wrote:

    Pengalaman lenjan menggunakan GTR buat aku phobia lagi..aku nak lenjan je..ternampak2 KEPALA AGUNG dok melambai kat aku. terus ikut arahan buku manual. tapi pagi tadi sempat gak cucuk belakang van bawak awek2 Masterskills. hehhehehe

    hati2 cucuk van....tinggi sangat x nampak depan.....cium kang
    tapi kalo cium pun xpe...ramai awek masterskills leh kasi first aid

    zbszbs717 wrote:

    so confirm la ni tayar dia pakai tube (2 lwn
    1)......belasah dulu nanti pikir lain......

    tq bros for the
    input......tak sabar nak tunggu 830 esok pagi.......sblom subuh aku
    tunggu kat kedai....

    TQ

    yup...nak confirm lagi bole cek dekat website kawa malaysia
    dia ada tulis kat ctu, e.g. 110/80-17 57S Tube type

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Sat Jul 03, 2010 9:08 am

    bukan sahaja proble tubeless, mmg tayar ori nih bermasaalah. Aku pakai 2 hari dah tuka... dekat accident tayar skid masa e-brake.

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Sat Jul 03, 2010 9:24 am

    hmmmmm.......ni kena pertimbang kan gak tayar ni.....helmet lagi....helmet @ tayr......helmet dulu ler......motoer baru...belajar n bg suaikenal lama sikit....ride pun relax dulu.......beljar clutct.....lama dah xbwak motor clucth....

    wan tuah

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by wan tuah on Sat Jul 03, 2010 10:26 am

    kalau nak ride jauh elok la kalau pakai tayar tubeless..bukan apa takut langgar paku je..kalau bocor kat highway tu paham2 ler tiub harga rm5 pun bleh jadi rm30..kalau tubeless ni insyallah selamat..satu lagi moto baru ni tak smestinya takkan ada masalah..kene slalu peka dengan keadaan moto..pernah terjadi pd aku diorg ikat skru tak cukup..bila bawak moto skru pd coverset hilang..mungkin sebab vibration..handle pun ikat tak ketat..tabung monoshock pun tak ketat..sampaikan bila minyak keluar dari tabung tu baru aku perasan..terpaksa aku cari ganti yg lain..pengajaran dari ceritanya ni kita kene sentiasa peka dengan keadaan moto kita..harap dapat membantu...

    nekman

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by nekman on Sat Jul 03, 2010 11:20 am

    zbszbs717 wrote:hmmmmm.......ni kena pertimbang kan gak tayar ni.....helmet lagi....helmet @ tayr......helmet dulu ler......motoer baru...belajar n bg suaikenal lama sikit....ride pun relax dulu.......beljar clutct.....lama dah xbwak motor clucth....
    Helmet yang baik memang penting untuk keselamatan rider bila accident... Tapi tayar yang baik dan selamat lebih penting untuk mengelakkan accident..

    Sponsored content

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Sponsored content Today at 6:02 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am