Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Share

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Sat Jul 03, 2010 8:23 pm

    settle......firstday naik moto baru...... ok la feel dia.....masih running in.....tgk esok pagi sng tak aku nak start moto ......dah lama tak senaman kaki menendang pagi pagi ni.......dah lama pakai moto kecik pakai elect starter......very soon nak cari helmet plak.......

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Mon Jul 05, 2010 10:48 am

    zbszbs..ape ke susah sgt nma yg ko pilih ni... kawan2 nak panggil apa pun tak tau. ko motor baru ..aku moto baru..meh kita try tengok sama ke tak feel dia. aku keja kat bangsar...jom jumpa kat damansara. uptown lama..hehee..tengah2 la kl dgn kota kemuning. heeee

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Tue Jul 06, 2010 6:37 pm

    aiekempo wrote:zbszbs..ape ke susah sgt nma yg ko pilih ni... kawan2 nak panggil apa pun tak tau. ko motor baru ..aku moto baru..meh kita try tengok sama ke tak feel dia. aku keja kat bangsar...jom jumpa kat damansara. uptown lama..hehee..tengah2 la kl dgn kota kemuning. heeee
    Bro, Moto ko da abih run in ke??
    moto aku br 700 lebey mileage die..
    ade bunyi berdengung tak masa maintain 60KMH??

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Tue Jul 06, 2010 6:55 pm

    bunyi berdengung tu sbb under revved.. gear brape masa 60kmh?

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Tue Jul 06, 2010 7:04 pm

    sama ler......berdgung pitch tinggi sikit.....masih mencari mana dtg nye bunyi tu....oleh kerna motor baru....aku xkisahler....aku assume sumer ok.... masalah aku skang temperature jarum mcm xgerak lagi....normal ke?
    panggil je aku zdin........kalau din aje byk pulak kat sini....
    setakat nak jumpa boleh....kena bg tau awal sikit......aku masih belajar bayak motor clutch.....xpnah bawak pi kl lg....

    zbszbs717

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by zbszbs717 on Tue Jul 06, 2010 7:07 pm

    jayjeffrey wrote:bunyi berdengung tu sbb under revved.. gear brape masa 60kmh?

    manual kata running in kena bwk 7k rpm.....xboleh lebih......so kalau aku range 100kmh (rpm 6k) masih ada bunyi.....

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Tue Jul 06, 2010 8:37 pm

    yg aku perasan masa gear 6 la...mmg xde prob ke moto aku tu??
    aku nk bwk cecah 80kmh pon risau je..
    zdin,stahu aku,meter temp mmg sush nk naik...tzm kwn aku pon same gak...
    tp ari tu,aku try rem2 cm nk setting angin,nmpak la naik sikit meter temp tu..
    Lagi 1,korang punye front n rear brake disc ade bunyi "zek3" x?
    bunyi cm bergesel....

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Tue Jul 06, 2010 9:02 pm

    Kawa_ninja87 wrote:yg aku perasan masa gear 6 la...mmg xde prob ke moto aku tu??
    aku nk bwk cecah 80kmh pon risau je..
    zdin,stahu aku,meter temp mmg sush nk naik...tzm kwn aku pon same gak...
    tp ari tu,aku try rem2 cm nk setting angin,nmpak la naik sikit meter temp tu..
    Lagi 1,korang punye front n rear brake disc ade bunyi "zek3" x?
    bunyi cm bergesel....

    cuba ko check brek pad ko..kot2 dah nipis..kang makan brek disc. dan mungkin jugak bunyi tu bunyi pump brek...

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Tue Jul 06, 2010 9:11 pm

    aiekempo wrote:
    Kawa_ninja87 wrote:yg aku perasan masa gear 6 la...mmg xde prob ke moto aku tu??
    aku nk bwk cecah 80kmh pon risau je..
    zdin,stahu aku,meter temp mmg sush nk naik...tzm kwn aku pon same gak...
    tp ari tu,aku try rem2 cm nk setting angin,nmpak la naik sikit meter temp tu..
    Lagi 1,korang punye front n rear brake disc ade bunyi "zek3" x?
    bunyi cm bergesel....

    cuba ko check brek pad ko..kot2 dah nipis..kang makan brek disc. dan mungkin jugak bunyi tu bunyi pump brek...


    aku tnye kedai die kata standard moto baru...btol ke???
    aku rs cm nk g KMSB je...
    rimas aku dgr bunyi "zek3" tu..
    risau pon ye jgk..

    wan tuah

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by wan tuah on Wed Jul 07, 2010 2:19 am

    aku rasa betul..pasal moto baru tu..sebab moto aku dulu pun masa mula2 pakai ade jugak bunyi mcm bergesel kat disc brek tu..tp lama kelamaan hilang..

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Wed Jul 07, 2010 9:33 am

    wan tuah wrote:aku rasa betul..pasal moto baru tu..sebab moto aku dulu pun masa mula2 pakai ade jugak bunyi mcm bergesel kat disc brek tu..tp lama kelamaan hilang..

    kalo cmtu trpkse la tggu tggu run in abis dl...aiseh....

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Wed Jul 07, 2010 10:23 am

    kalau nak pastikan, bawak jer gi kawasaki kat glenmarie. Moto baru warranty ade lagi, kasi diorang check, barula senang hati tu skit... tapi brek tu, seingat saya, masa baru tu pun ade gak... tapi tak lama.

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Wed Jul 07, 2010 10:33 am

    jayjeffrey wrote:kalau nak pastikan, bawak jer gi kawasaki kat glenmarie. Moto baru warranty ade lagi, kasi diorang check, barula senang hati tu skit... tapi brek tu, seingat saya, masa baru tu pun ade gak... tapi tak lama.

    tp la ni mileage da 700KM da...tp ade lg bunyi brek tu...yg bunyi berdengung tu normal ke utk moto baru wahai saudara jayjeffrey???

    ranjau_berduri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by ranjau_berduri on Wed Jul 07, 2010 10:57 am

    ko wat jer hard braking brake tu.. lama2 ilang ler bunyi.. dan brake pad pun leh abis...

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Wed Jul 07, 2010 11:08 am

    ali_wng wrote:ko wat jer hard braking brake tu.. lama2 ilang ler bunyi.. dan brake pad pun leh abis...

    LOL...itu jam mau kasi jahanam ini moto...

    aiekempo

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by aiekempo on Wed Jul 07, 2010 3:24 pm

    ko try bawa 140km/h tak payah pakai helmet..ko dgr bunyi berdengung ke ko dgr bunyi siren polis? hehhehehe..

    Kawa_ninja87

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Kawa_ninja87 on Wed Jul 07, 2010 3:46 pm

    aiekempo wrote:ko try bawa 140km/h tak payah pakai helmet..ko dgr bunyi berdengung ke ko dgr bunyi siren polis? hehhehehe..


    kalo bunyi berdengung,moto aku prob ke???
    kalo bunyi polis tu,aku da tau la aku yg dapt prob..

    @zri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by @zri on Wed Jul 07, 2010 4:49 pm

    Kawa_ninja87 wrote:
    ali_wng wrote:ko wat jer hard braking brake tu.. lama2 ilang ler bunyi.. dan brake pad pun leh abis...

    LOL...itu jam mau kasi jahanam ini moto...

    syg2 nk wat pe..baek selubung kt umah je..stuju ngn ali..snang2 tkr brake pad yg lmbut skit..klo bunyi lg tk tau la..

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Wed Jul 07, 2010 6:54 pm

    mmg ade bunyi berdengung... saya perasan bunyi ni mmh selalu ada masa cruising kalau moto rpm tak cukup... tapi kebelakangan nih dah takde pulak... pastu brake yg berbunyi, pastikan sama ade brake disc OK, tak bengkok ke berbiji ke, pastu takde pasir dalam pad.. Pastu, cuba bawak pusing 1km pada speed yg sederhana pastu dalam 1 kilo tu, tarik brake depan secara perlahan. biar die bergesek lama lama.Try tgk, lepas tu ada tak bunyi lagi.

    Biasa untuk brek berbunyi ni mmg biasa di malaysia disebabkan cuaca. Disc mampu beroperasi di suhu yg amat tinggi dan akan mengembag/mengecut sedikit mengikut suhu, tapi disebabjan cuaca yg sering berubah dan jalan yg basa>kering>basah, permukaan brake disc akan jadi tak rata. Sebabtu lah untuk kereta diorang gi "skim" brake disc, tapi untuk moto, kalau dah serious tu pun kite pakai sandpaper dah cukup. Same konsep nih forced braking method saya di atas ni, berguna kalau keadaan brake disc tidak terlalu serious, kalau boleh, spray kan sikit WD40 dulu.

    ranjau_berduri

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by ranjau_berduri on Thu Jul 08, 2010 9:19 am

    jayjeffrey wrote:mmg ade bunyi berdengung... saya perasan bunyi ni mmh selalu ada masa cruising kalau moto rpm tak cukup... tapi kebelakangan nih dah takde pulak... pastu brake yg berbunyi, pastikan sama ade brake disc OK, tak bengkok ke berbiji ke, pastu takde pasir dalam pad.. Pastu, cuba bawak pusing 1km pada speed yg sederhana pastu dalam 1 kilo tu, tarik brake depan secara perlahan. biar die bergesek lama lama.Try tgk, lepas tu ada tak bunyi lagi.

    Biasa untuk brek berbunyi ni mmg biasa di malaysia disebabkan cuaca. Disc mampu beroperasi di suhu yg amat tinggi dan akan mengembag/mengecut sedikit mengikut suhu, tapi disebabjan cuaca yg sering berubah dan jalan yg basa>kering>basah, permukaan brake disc akan jadi tak rata. Sebabtu lah untuk kereta diorang gi "skim" brake disc, tapi untuk moto, kalau dah serious tu pun kite pakai sandpaper dah cukup. Same konsep nih forced braking method saya di atas ni, berguna kalau keadaan brake disc tidak terlalu serious, kalau boleh, spray kan sikit WD40 dulu.
    gosok sandpaper kat disk ker???? huhuhu....
    spray WD40 kat mane???

    sifoo2 pernah bgtau saya, amik jer brake pad, pastu gosok ngan kertas pasir xpun gosok jer kat jalan........

    jayjeffrey

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by jayjeffrey on Thu Jul 08, 2010 5:39 pm

    paling effective, spray WD40 kat celah brake disc dengan brake pad. Sandpaper gosok kat pad.... jangan gosok kat jalan bro = = lagi teruk tu nanti.

    deen325

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by deen325 on Thu Jul 15, 2010 12:01 pm

    Salam...
    try n bawa ajer ikut gerak hati...
    asal jangan sampai red line udah le...

    baru dapat rasa keseronoknya naik kips...

    manto

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by manto on Sun Sep 05, 2010 11:35 pm

    Salam Semua,

    sy newbie sini..nak tanya skit..kalo tayar stendet leh wat tubeless x?

    kick_ingoal

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by kick_ingoal on Sun Sep 05, 2010 11:51 pm

    manto wrote:Salam Semua,

    sy newbie sini..nak tanya skit..kalo tayar stendet leh wat tubeless x?

    boleh ja nak bwat,saya pon dah bwat tubeless.

    tapi tayar stendet ni tak bez sangat la,nak leper lebih2 pon risau ja Evil or Very Mad

    bravekids

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by bravekids on Mon Sep 06, 2010 1:01 am

    ekjos ahm market skrg bape?? nk survey...hehehe
    ekjos standard nk pomen cyg lak.. Razz Razz bounce

    Sponsored content

    Re: Moto Baru keluar kedai 3 hari mileage baru 240km

    Post by Sponsored content Today at 6:04 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:04 am