Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Share

    alep

    apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by alep on Sat Jul 10, 2010 6:40 pm

    obie wrote:Berkumpul di Tol Bandar Baharu

    aku berkenan kat saddle bag ni, tapi kalau nak speeding 160-180kmh dengan muatan penuh saddle bag, adakah selamat? atau tankbag lebih ok? nak letak laptop dengan baju

    jayjeffrey

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by jayjeffrey on Sat Jul 10, 2010 8:44 pm

    tank bag lebih selamat bro, disebabkan terletak belakang windshield, wind resistance kurang. Saddle bag pula, rintangan angin kuat, dan rasa rasanya, nak naik sampai 180kmh tu mmg susah dan agak bahaya,

    helmynyte89

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by helmynyte89 on Sat Jul 10, 2010 11:33 pm

    Aku prefer guna beg galas je...lgpon banyak jenis juai kat pasaran, alpinestar punye best sbb ade reflector and also leh letak helmet...
    aku da bwk banyak kali ride, elok je, kalau hujan sangat lebat baru la terasa lembab2 shj..
    Lagi pon boleh gak selamatkan bahagian belakang badan if something bad happen if guna beg galas nie...
    Beg tank nie rimas la kalau nak long distance...nak isi minyak je, kena angkat beg la...
    Saddle beg lak mcm x kompiden je if ride lelaju and tkt x balance je if amik corner...
    2 pendapat aku la..

    AsTaLaVisTa

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by AsTaLaVisTa on Sun Jul 11, 2010 12:02 am

    helmynyte89 wrote:Aku prefer guna beg galas je...lgpon banyak jenis juai kat pasaran, alpinestar punye best sbb ade reflector and also leh letak helmet...
    aku da bwk banyak kali ride, elok je, kalau hujan sangat lebat baru la terasa lembab2 shj..
    Lagi pon boleh gak selamatkan bahagian belakang badan if something bad happen if guna beg galas nie...
    Beg tank nie rimas la kalau nak long distance...nak isi minyak je, kena angkat beg la...
    Saddle beg lak mcm x kompiden je if ride lelaju and tkt x balance je if amik corner...
    2 pendapat aku la..

    Beg galas wat isi baju seluar & brg lembut ok bro. Jgn sumbat barang keras cam laptop & tool spana sudah. Jangan tiru cam saya isi laptop dalam beg galas. Kena langgar ngan orang lain belakang terhempas atas jalan then tulang bahu patah. Sakit woooooooo

    helmynyte89

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by helmynyte89 on Sun Jul 11, 2010 12:26 am

    AsTaLaVisTa wrote:
    helmynyte89 wrote:Aku prefer guna beg galas je...lgpon banyak jenis juai kat pasaran, alpinestar punye best sbb ade reflector and also leh letak helmet...
    aku da bwk banyak kali ride, elok je, kalau hujan sangat lebat baru la terasa lembab2 shj..
    Lagi pon boleh gak selamatkan bahagian belakang badan if something bad happen if guna beg galas nie...
    Beg tank nie rimas la kalau nak long distance...nak isi minyak je, kena angkat beg la...
    Saddle beg lak mcm x kompiden je if ride lelaju and tkt x balance je if amik corner...
    2 pendapat aku la..

    Beg galas wat isi baju seluar & brg lembut ok bro. Jgn sumbat barang keras cam laptop & tool spana sudah. Jangan tiru cam saya isi laptop dalam beg galas. Kena langgar ngan orang lain belakang terhempas atas jalan then tulang bahu patah. Sakit woooooooo

    Bro, bulan 5 aritue saya excdent...masa tue saya pakai beg galas nie, dalam ade laptop and hp...
    kecederaan saya gigi and hidung patah, kening bjahit, but yang ajaibnye laptop xde rosak pon...hp je ade mengong sket... tp lau dlm beg galas pon nak taruh tool, mmg melampau la...cari nahas..wahahaha....

    alep

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by alep on Sun Jul 11, 2010 1:12 am

    ho..ho..rasa macam tankbag lagi sesuai kot kalau nak speeding, aku ni rimas sket nak galas beg, lagi2 kalau banyak barang, selama ni aku ulang alik kl-johor dengan beg galas, sampai rumah je rasa macam nak tercabut bahu, tu yang terfikir nak tankbag atau saddlebag

    asrolsani

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by asrolsani on Sun Jul 11, 2010 8:29 pm

    pakai tankbag jer... tak penat nak ngangkat....
    kalau rasa penat ke ape.. tankbag tu bole buat tempat lelap

    Jebat_Mka.75

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by Jebat_Mka.75 on Sun Jul 11, 2010 11:00 pm

    asrolsani wrote:pakai tankbag jer... tak penat nak ngangkat....
    kalau rasa penat ke ape.. tankbag tu bole buat tempat lelap
    Yea...aku sokong tu...saya musti pillleeeyyy...

    dreamers_vault

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by dreamers_vault on Sun Jul 11, 2010 11:18 pm

    kalo pakai box best x? hehehe

    deen325

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by deen325 on Thu Jul 15, 2010 11:55 am

    Salam..
    bagi saya lah..
    pakai tank beg n beg galas ajer mudah...

    hehehe

    mal 5190

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by mal 5190 on Thu Jul 15, 2010 2:14 pm

    salam..
    aku lebih prefer beg tank sbb beg tank ade magnet..
    so xdehal klu kau nk speed 180km/h..
    beg tu still melekat dgn kuat kat tank..
    sekadar cdangan 1 sen..

    deen325

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by deen325 on Fri Jul 16, 2010 12:16 am

    mal 5190 wrote:salam..
    aku lebih prefer beg tank sbb beg tank ade magnet..
    so xdehal klu kau nk speed 180km/h..
    beg tu still melekat dgn kuat kat tank..
    sekadar cdangan 1 sen..

    yehh tul.. dulu abg pun pernah bawa penuh barang lagi...
    pas tu ride sampai red line lagi..
    ok ajer.. tak bergerak pun beg tank tu..


    alep

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by alep on Sat Jul 17, 2010 9:57 pm

    kalau letak barang2 berat macam laptop atau buku, x tercabut ke tankbag tu?

    fendy_jb

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by fendy_jb on Tue Jul 20, 2010 6:18 pm

    alep wrote:kalau letak barang2 berat macam laptop atau buku, x tercabut ke tankbag tu?

    haah kan.aq xpnh cube n xbrni cube.

    gammafiber

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by gammafiber on Mon Jul 26, 2010 6:48 pm

    dreamers_vault wrote:kalo pakai box best x? hehehe
    Pakai beg galas sakit bahu jalan jauh. Tapi boleh isi byk.
    Pakai tank beg okay tapi nak bawak jln2 mcm susah sikit (pendapat).
    Pakai box belakang boleh isi helmet dll bila parking. Kalau ride x boleh isi lebih 3kg nanti ter-wheellie memanjang. Rintangan angin
    mula terasa >130km/h. Tapi kurang sporty. x sesuai isi laptop sebab melambung2 dlm tu.
    Pakai box tepi (mahal jugak) okay, tapi x isi barang sebesar helmet. Tapi tahan lasak&rintangan angin kurang. Mencelah prob. sikit.
    So mengikut citarasa dan keperluan!

    jayjeffrey

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by jayjeffrey on Mon Jul 26, 2010 8:23 pm

    so... conclusion senang,
    Tank-Bag = paling kurang mempengaruhi handling (hidden kat belakang windshield, angin kena kurang)
    = Bergantung kepada kapasiti bag tersebut, boleh jugak letak banyak brg, laptop pun ok.
    Saddle- Bag = kapasiti paling besar, tapi affect speed dan handling.
    givi-box = Wheelie king + hodoh
    Winner = Tank Bag. - end -

    kurt2812

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by kurt2812 on Mon Jul 26, 2010 8:42 pm

    btol2..to sadle bag mmg puas hati klo pakai..

    Fendi3z

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by Fendi3z on Mon Jul 26, 2010 9:47 pm

    baper bag tank yg paling murah?

    jayjeffrey

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by jayjeffrey on Tue Jul 27, 2010 4:32 am

    jgn cari ciplak punya bro, takut magnet tak kuat dan material kat bawah tu tak grip kat tank. Bahaya.... bawak jer backpack.... saya pun bawak backpack sementara mencari tank bag yg sesuai... dah pakai sebulan baru jumpa bag-tank aku yg dikatakan setiap orang "comel" LOL !

    kahmadz

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by kahmadz on Wed Jul 28, 2010 12:01 am

    jayjeffrey wrote:jgn cari ciplak punya bro, takut magnet tak kuat dan material kat bawah tu tak grip kat tank. Bahaya.... bawak jer backpack.... saya pun bawak backpack sementara mencari tank bag yg sesuai... dah pakai sebulan baru jumpa bag-tank aku yg dikatakan setiap orang "comel" LOL !
    bro jayjeffrey, upload la skit gambir tankbag yg comel tu kt sini. Bg kami tgk comel tak comelnye....Smile Smile Smile

    ryuganz

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by ryuganz on Wed Jul 28, 2010 1:51 am

    nak nampak bergaya, pakei back pack.travel beg punya. nmpk mcm mengembara.haha.
    tank bag ok gak. tapi kalo saiz kecik la.besar dh mcm 'er6n' tayar kecik dh.nak tunduk pun payah, tp sedap peluk, gebu gebu gitu.

    Jebat_Mka.75

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by Jebat_Mka.75 on Wed Jul 28, 2010 1:56 am

    Alaa...kalo pakai yg besar leh lelap2 jap sambil bawak moto...hihihi..

    mambang

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by mambang on Wed Jul 28, 2010 10:13 am

    Jebat_Mka.75 wrote:Alaa...kalo pakai yg besar leh lelap2 jap sambil bawak moto...hihihi..
    Aku selalu praktik masa ride..hihihi

    eman_92

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by eman_92 on Wed Jul 28, 2010 6:42 pm

    pendapat aku jgn la pkai beg galas.,.,., smalam otw balik dari trek camera aku tercicir sbb zip dye terbuka.,.,., time nak jln tu aku dah zip dah.,.,. ntah camne boleh terbuka.,.,. huhuhu.,., menyesal giler.,., da la camera baru.,., mahal lak tu.....

    ryuganz

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by ryuganz on Wed Jul 28, 2010 8:46 pm

    eman_92 wrote:pendapat aku jgn la pkai beg galas.,.,., smalam otw balik dari trek camera aku tercicir sbb zip dye terbuka.,.,., time nak jln tu aku dah zip dah.,.,. ntah camne boleh terbuka.,.,. huhuhu.,., menyesal giler.,., da la camera baru.,., mahal lak tu.....
    letak saddle bag/even waist bag pun bleh tercicir. anyway kena slalu double check bro.kengkadang pocket pun tak bleh caye

    Sponsored content

    Re: apakah beg yang sesuai untuk long distance ride?

    Post by Sponsored content Today at 4:25 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:25 am