Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Share

    aiekempo

    Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by aiekempo on Thu Jul 15, 2010 3:43 pm

    Assalammualaikumm,

    Kita semua ada kawan..ada yg ramai..ada yg sikit..ada yg tak berkawan. Setiap sesuatu yg kita buat..majoritinya lebih ketika bersama kawan-kawan..nak pulak yg sekepapal..sejenis motornya. Dan bila tiba masa kita membuat sebarang perubahan mesti kita akan dapat melihat,mendengar dan mentafsirkan banyak sifat kawan2 yang kita kenal selama ini boleh menunjukkan kendiri depa yang sebenarnya. Manusia kan..begitulah yang berlaku kepada aku...ada kawan2 yang bermacam aneka ragam...maka dengan itu aku mulakanlah topik yang bukan nak mengaibkan orang atau berniat buruk sangka..cuma ingin berkongsi pengalaman bersama kawan2 lain.

    Sejak aku pakai kips..bila aku jumpa kawan2..inilah sebahagian komen2 yang depa bagi..aku bahagikan dalam 2 bentuk..+ve dan -ve:

    +ve:
    1.wahh aku dah lama minat motor ni..meh try bawak sat..
    2.baguslah ko ambik motor ni..aku nak beli mcm ko jugaklah nanti
    3.tahniah beli motor baru sambil hulurkan tangan dengan ikhlas
    4. moto ni laju..ko jangan nak merembat je..ingat org2 tersayang

    negative komen plak:
    1. haaa.moto indon je bnyk pakai ni ko beli (irihati)
    2. ok aa motor ni...tapi tak cukup garang bagi aku (dia pakai ex5 je)
    3. aku ingat cina jinjang mana bawa kips ni..nanti ko letak la lampu kelip2 (dengki jugak ni)
    4. selepas tengok moto..pusing depan blakaang.. dia akn berkata " 150 je..aku nak angkat moto besar lagi dari ni..tunggu loan aku lulus. (padahal keja pun takada..loan apa kejadahnya..hehehhe)
    5. abang aku dah puas layan kips ni. (apa kena mengena dgn abang dia pakai kips kan? hahahha.)
    6. eh sini takda kips...ko pi cari pot lain ( jelas dengkinya ni..tapi kita layan jela...kawan2 buat apa nak amik hati ye tak)
    7. dan paling best..dia dah test bawak..pusing2..bila berhenti...tengok motr sekali lagi...dan kata " ok aa..aku nak beli zx10..tak pun dia sebutlah beberapa jenama motor yang mahal dari kips tapi mata tak lepas tengok moto aku) hahahahhaah

    Haaa..begitulah serba sedikit reaksi pasal moto ni..dari sini kita dapat melihat telatah kawan2 yang adakalanya sukar kita nak percaya...ada yg buat kita nak tergelak besar..ada yang buat kita terkilan..ada yg buat kita rasa kita dpt kawan yang benar2 ikhlas berkawan..ada yg mengeji ..dan paling bestnya..majoriti yg bagi komen2 negatif ni semuanya kawan2 yang kita tahu apa yang mereka ada. hheheheee. Bukanla nak kata owner2 kips ni kaya2 semuanya..mcm aku ni..pakai baju ukur badan sendiri..aku rasa ni je moto besar yg mampu aku miliki buat masa sekarang..dan cukup dah utk aku...walaupun dalam hati semua maat motor mengidamkan motor berkuasa tinggi sekurang2ya CBR 600 ke K9 ke..betoi tak.tapi tepuk dada tanya la hati.

    Thread lebih kurang mcm ni mmg dah ada..tapi ada kelainan sikit bila kita up dalam topik baru kan..kalau mod tak setuju..minta maaflah...saya manusia biasa..tak sempurna..bukan dewata raya. So harap2 ada kippers lain yg sudi berkongsi cerita mereka dalam kes2 yg lebih kurang sama mcm ni..dengan harapan ia boleh menambahkan pengetahuan kita dalam komunikasi dan pemikiran orang2 sekeliling kita..bukan utk mengaibkan sesapa.

    Sekian dulu dari saya.

    Ride KIPS with honour and respect others.

    kr150c87

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by kr150c87 on Thu Jul 15, 2010 7:17 pm

    Peringatan:- Kuncilah moto KIPS ZX150 anda dengan baik.

    komenya macam ini- -negatif ..wa cantiknya kips.padahal esok moto hilang
    Wa ..manyak cantik woo.padahal carburetor hilang -moto kedua.
    eh ini moto masih hidup ka.bukan sudah ketingalan zaman,sekarang 4 stroke .apa barang pakai kips.hahaha memang betul.hidup 4 stroke

    +positif- tauke kedai ..manyak bagui ini moto..nanti spare part pun bagus..harga pun naik....tauke kedai senyum2 ..sebab spare part ori mahal ,untung manyak.
    Ape barang pakai kips, pakai 125z,135lc lagi sedap.yamaha yang terbaek ~

    ryuganz

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by ryuganz on Thu Jul 15, 2010 9:36 pm

    statement slalu aku dengar, tiap2 kali aku gi main futsal kt taman aku.kalo aku bawak motor ni la.

    +ve,
    ramai orang tgk motor ni, banding FZ150i, LC sebab berlambak.motor ni kira rare, kalo jumpa kt traffic light,biasa sebuah superkips: 4-5 buah LC/FZ150
    antara motor yang road tax free paling kuat dan terbaru (still in production) tu yang ramai jaki.
    heavy duty parts, walaupun mahal.puas hati
    apek cina ada tanya aku,wa manyak cantik motor, ini 600cc ka Razz
    aku dengar 2t jimat motor nih.
    Kips SE ni lawa cover seat dia banding aftermarket, (ni jgn mare, statement orang)

    -ve
    motor ni panaskan?
    aku pikir pasal sparepart la takmo beli motor nih.
    motor ni tak sedap bawak kan banding RXZ/panther, (mmg la, tu dual purpose bike)
    try main long run ngan LC, kejar aku tengok, (mamat yang cakap ni dh aku buat diam, silap besar cakap gitu Razz)
    2T engine la, tak suka bunyi dia.
    motor ni kadang kadang ramai jaki, pantang laju sket, mesti nak kejar.

    taktau nak letak positive comment ke tak ni statement ni
    -gerun paklong tengok motor ni.

    deen325

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by deen325 on Fri Jul 16, 2010 12:08 am

    Salam..
    kawan abg tak kata lain...
    cuma.. dia org kata..
    ngapa tak serik2 asik beli moto ajer..
    maklumlah.. moto sering hilang..
    hahaha

    Jebat_Mka.75

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Jebat_Mka.75 on Fri Jul 16, 2010 12:18 am

    Pengalaman saya lak lebih kurang 15 tahun lepas masa 1st time nak klua moto...semua member pangkah tak bagi klua KIPS nih...spare part mahal lah, maintainance tinggi lah...harga 2nd jatuh lah...jual takde harga lah...macam2 lagi lah...saya je yang keraskan hati klua jugak sbb dah terlalu minat dgn KIPS nih...hasilnya...puas hati yang teramat sgt..tu yg sampai skrg tak sudah2 lagi pakai KIPS nih...hehehe..

    Maverick

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Maverick on Fri Jul 16, 2010 12:20 am

    "bro, motor ni brand ape ek??" masih ade yg tanya walaupun ZX150 ni dah ade atas jalan sejak 2004 lagi.. mmg rare zx ni..
    "bang, ni 250cc ke?? Laju tak? Berapa top speed??"

    Soalan2 ni sering org tanya kat saya.. tp bagi sy tak kira la org komen sy asalkan hati sy puas dan tak menyesal beli KIPS last gen ni 5 thn dulu..

    Tp mmg betul asal sy kuar bandar dgn KIPS ni mesti ader yg nak test power.. kadng2 sy buat dono je tp kekadang tu tak tahan gak kalo kena potong dgn cara yg bahaya (paling ramai yg ride LC suka buat camni)... yg ni mmg patut di ajar la.. hehe. Tp sy bkn mat rempit.. Smile

    Ok la utk 150cc standard, 180km/h tu mmh senang2 je la.. hehe, yg penting hati hepi riding, tensen pun ilang...

    deen325

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by deen325 on Fri Jul 16, 2010 12:26 am

    Jebat_Mka.75 wrote:Pengalaman saya lak lebih kurang 15 tahun lepas masa 1st time nak klua moto...semua member pangkah tak bagi klua KIPS nih...spare part mahal lah, maintainance tinggi lah...harga 2nd jatuh lah...jual takde harga lah...macam2 lagi lah...saya je yang keraskan hati klua jugak sbb dah terlalu minat dgn KIPS nih...hasilnya...puas hati yang teramat sgt..tu yg sampai skrg tak sudah2 lagi pakai KIPS nih...hehehe..

    yer betul..
    dulu masa abg bujang ..awal 90an..
    soalan mcm tu lah abg selalu dengar...
    la ni abg seronok bila menunggang kips...

    zbszbs717

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by zbszbs717 on Fri Jul 16, 2010 8:14 pm

    Ramai yg tak bg aku amik moto ni....wife kata membazir....lepas tgk motor ni terus kata ok...mmber smer anti kawasaki....aku xtau apsal....macam diorg komen...so bawah ni komen yg aku dgr dari org yg sama ketika seblom dan selepas aku beli....

    -ve
    Jgn beli Kawasaki...beli je honda atau yamaha (masa apply company loan...bos aku komen xnak sain...duit aku motor aku...so wat)
    Harga 2nd xde(dari owner FZi)
    Pakai 2T la ini motor...mana best (owner FZ)
    Apa barang 150...pakai ler 250....(commented by org xpenah ada lesen moto / member opis)


    +ve
    cun gak moto ni (owner lagenda/mmber yg xpnah ada lesen komen lepas tgk Kips)
    laju siot motor ni (owner lagenda/FZ lepas test motor aku)
    250 ke ni? (member opis)
    bape harga (owner lagenda tgh ushar macam nak beli)



    Bagi aku pulak.....first time aku tgk motor ni dlm bulan 4.....cek internet....korek tabung....bulan 6 .....moto kuar....

    jayjeffrey

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by jayjeffrey on Sun Jul 18, 2010 2:14 am

    setiap moto dlm pasaran ada + dan -... yg penting, kite puas kat moto kita sendiri... apa org cakap, dengarla, tapi jgn amik hati sgt. Owner superkips berlambak kat sini, tak payah nak buktikan sgt apa2.

    Harus sentiasa ingat, org yg patut kita cabar, diri sendiri, bukan mamat lain yg nak berlagak ngan kita, mmg pantang bawak kips nih, bile tarik throttle nih sikit, banyak mamat gatal nak keja, saya sampai kadang kadang jalan fast lane kat highway, "ter" ikut belakang wiralution ke ape ke, diorang pickup jugak... lawak betul...

    mmg moto kita banyak org berpandangan negative, tapi lebih banyak yg jealous =D

    kr150c87

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by kr150c87 on Sun Jul 18, 2010 5:31 am

    Ia tengok pada jenis rider yang bawak,dan personalitnya.

    mmg byk negative pada kips,tapi kena beringat semenjak bawak kips baru mmg syok,tapi latar belakangnya kena tanya kenapa orang itu jual kips.hhahahaahahahha bahkan baru dan lama..hahahaa

    aiekempo

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by aiekempo on Mon Jul 19, 2010 10:05 am

    kr150c87 wrote:Ia tengok pada jenis rider yang bawak,dan personalitnya.

    mmg byk negative pada kips,tapi kena beringat semenjak bawak kips baru mmg syok,tapi latar belakangnya kena tanya kenapa orang itu jual kips.hhahahaahahahha bahkan baru dan lama..hahahaa

    ko belum meraser pakai naza gtr lagi...dah pakai gtr ..ko pakai kips..hati ko tenang jerr..muahahahahhahahahhah

    Maverick

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Maverick on Tue Jul 20, 2010 12:37 am

    aiekempo wrote:
    kr150c87 wrote:Ia tengok pada jenis rider yang bawak,dan personalitnya.

    mmg byk negative pada kips,tapi kena beringat semenjak bawak kips baru mmg syok,tapi latar belakangnya kena tanya kenapa orang itu jual kips.hhahahaahahahha bahkan baru dan lama..hahahaa

    ko belum meraser pakai naza gtr lagi...dah pakai gtr ..ko pakai kips..hati ko tenang jerr..muahahahahhahahahhah
    Kalo GTR1400 len citer la kot.. hehehe

    fendy_jb

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by fendy_jb on Tue Jul 20, 2010 6:13 pm

    salam:
    sport rim zx ni cantik ar.kalo masuk kat lc boleh x?(lc owner)

    irsyadpenang

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by irsyadpenang on Fri Jul 23, 2010 8:43 pm

    1st aku beli mak aku bising..apasal ler beli motor besar2..buat susah nak tolak jer..bilang mak aku
    second pulak member budak2 kilang aku perli..huihhh... hang beli moto besar banyak duit nie...
    third pulak bila aku lalu jalan kampung, parking dekat bank, and parking kilang semu orang usha aku..sampai naik takut dibuat ner..hehe..

    kahmadz

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by kahmadz on Sat Jul 24, 2010 4:57 pm

    "Bang, moto ni 250 ke bang?" - budak ofis"Mahal spare part motor ni. Harga jatuh kalau jual balik ni." - bossTak kisah le apa orang nak cakap. Yang penting bila bawak enjoy and puas hati.Power/Weight (dry) ratio mmg puas hati. Contoh:Ninja 250R     23.4kW/152kg = 0.1539kW per kgNinja 150R    22.1KW/124.5kg = 0.1775kW per kg>>Kips ada lebih power per weight berbanding dgn 250R.Power/RM (retail) pun puas hati. Contoh:Ninja 250R:      23.4kW/RM22k = 1.063W per RM. Ninja 150R:      22.1k/RM10.8K = 2.046W per RM.>>Kips gets more power per RM spent than 250R.So acceleration/pick up pun bagus and RM paid for the power pun berbaloi...Smile Smile* data diambil dari kawasaki malaysia website.

    alep

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by alep on Sat Jul 24, 2010 5:06 pm

    kahmadz wrote:"Bang, moto ni 250 ke bang?" - budak ofis"Mahal spare part motor ni. Harga jatuh kalau jual balik ni." - bossTak kisah le apa orang nak cakap. Yang penting bila bawak enjoy and puas hati.Power/Weight (dry) ratio mmg puas hati. Contoh:Ninja 250R 23.4kW/152kg = 0.1539kW per kgNinja 150R 22.1KW/124.5kg = 0.1775kW per kg>>Kips ada lebih power per weight berbanding dgn 250R.Power/RM (retail) pun puas hati. Contoh:Ninja 250R: 23.4kW/RM22k = 1.063W per RM. Ninja 150R: 22.1k/RM10.8K = 2.046W per RM.>>Kips gets more power per RM spent than 250R.So acceleration/pick up pun bagus and RM paid for the power pun berbaloi...Smile Smile* data diambil dari kawasaki malaysia website.

    x menyesal aku beli zx ni, setakat 250r std mmg makan asap, tapi yang da modi mcm2 tu nak lwn std zx aku mcm susah je nak lwn balik

    Kira0021

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Kira0021 on Sun Jul 25, 2010 12:11 am

    Saya pernah berenti kat stesen Shell ade awek bwk lc bg num hp kat saya...kira market tinggi la kot...haha

    AsTaLaVisTa

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by AsTaLaVisTa on Sun Jul 25, 2010 12:32 am

    Kira0021 wrote:Saya pernah berenti kat stesen Shell ade awek bwk lc bg num hp kat saya...kira market tinggi la kot...haha
    Pas nih, aku nak try gak arr.

    jayjeffrey

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by jayjeffrey on Sun Jul 25, 2010 7:02 am

    ape barang bawak awek, buat berat moto jer... LOL...

    kelmarin, masa kat kawa sunrock, ada mamat 250cc kat waiting room ngan saya, dia complaint potong stim sangat zx250, asyik kena tapao ngan kips 150.... masa beredar, saya tergelak betul disorok helmet fullface...

    AsTaLaVisTa

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by AsTaLaVisTa on Sun Jul 25, 2010 11:59 am

    jayjeffrey wrote:ape barang bawak awek, buat berat moto jer... LOL...

    kelmarin, masa kat kawa sunrock, ada mamat 250cc kat waiting room ngan saya, dia complaint potong stim sangat zx250, asyik kena tapao ngan kips 150.... masa beredar, saya tergelak betul disorok helmet fullface...
    X maknernyer nak tackle awek. Nanti mem umah marah wooo. Bukan takut bini. Sendiri mau ingat la (Anak sudah 2). Orang umah aku dah warning awal2 no awek2 duduk kat sit belakang. Aper susah klau awek 2 x leh duduk, awak pun x leh duduk.. Hahahaha...Pasal aku tgh DIY single sit moto KRZ aku.

    Pasal motot KRZ aku:
    Akunyer MEM:
    1. Bagitau mem nak beli motot, dier mengamuk x kasi. (Akunyer suka la nak beli, bukan pakai duit dier pun)

    2. Dah amik moto (Mem x tegur 2 hari. Aku wat dono jek)

    Akunyer MEMBER:
    1. Moto aper nih. Nak kater TZM bukan, ooo kawasaki... x penah tgk pun.

    2. Pesal ko beli moto bughuk. Wat tukun lagi bagus. (Akunyer suka la. Dari sekolah menengah agi aku mimpi motot nih. Dah la beli RM 1100 jek). nak beli moto baru duit x der..lagipun x berkenan dihati...Dah tu moto aper yg berkenan...KRZ & ZSR Cyclone...

    3. Ko beli moto nih...Spare part ader x.....Dah la mahal.

    4. Komen member aku time potong keta dier... Wes...lajunyer ko bawak....bunyi ekzos best....

    5. Aku nyer superior kat tempat keja lak...Brahim...pinjam moto...(Dalam ati...abis tu bos...perut nak letak maner...kih kih kih)


    Last edited by AsTaLaVisTa on Sun Jul 25, 2010 4:05 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : edit again)

    Skillo

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Skillo on Sun Jan 16, 2011 10:39 am

    hohoh aku pon nak bg komen gak la.. dlm ms 2 minggu aku pakai.. sgt2 puas hati.. 1st week pon dah henjut dr PJ ke bkt kayu hitam..
    smpi mane2 hentian pon..pada2 budak2 bw motor cup..msti pelik.. 250cc ke?? 400cc ke?? aku pon pening.. ble aku nak start je.. ehh pakai kick start ke?? xde starter?? ahahaha cam kelakar je... member2 opis ckp... :---

    (+) -fuhh..menarik lebih kurg cam TZM
    -sesuai dgn ko la wei, xde seksa motor lame.. (bdn gemuk..hehe)
    -test dgn CBR150 FZi pehh..gle laju ko bw..
    -ade sorg bro pakai er6 standard kedai.. ko biar betol boleh maintain cucuk blakang..berape cc nie?? ahhaha

    (-) -alamak.. 2 stroke la.. ko wat foging je pagi.. (hantu tol)
    -asal tak amik cbr250..nmpk SBK sikit..(mahal dan tak berbaloi)
    -nie konfem2 2t gle sedut nie..(cube pakai tgk..jimat)
    -tk serik2 ke bw motor.. duit tu g makeup kete kan bagus...(kete lame..buruk dah..)

    uhuhu so far..mtr ni tbaik utk cost yg rendah.. bley la bw ala2 SBK.. tp kene tapau je ble kt highway.. dgn zx2r lame 4piston tu...nak cucuk jenuh.. ahaha

    dol

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by dol on Sat Feb 05, 2011 5:55 pm

    FUIIIYYYOOOOOO....motot lukas pesek!!hahahahah Razz
    dulu la....

    teodolit @ ishak

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by teodolit @ ishak on Sat Feb 05, 2011 8:52 pm

    (-) bila jumpa geng kapcai..
    -motor apa ni ? kawasaki ? x laju + minyak kuat + pakai 2T..
    -muto mcm ni mat indon je pakai..tgk tzm tu.. last2 pakat tolak murah kat mat indon..
    -meter 200km/h je ? LC boleh makan ni.. dgn RXZ pon lingkup..
    -pabarang muto byk asap.. aku xmau geng dgn muto yg byk asap ni.. org sume pakai 4stroke..
    -ko sorang je la yg pakai muto ni kat cni..
    (-) bila jumpa geng 250cc ke atas..
    -bro, ni utk geng cc besar je.. 2 stroke xleh join..
    -mampu ke muto ko menten 200km/j kat highway..
    -geng mat rempit je pakai muto ni..

    kesimpulannya, xde yg positif bila aku pakai muto ni kat sini..
    xpela..

    epul ktn

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by epul ktn on Sat Feb 05, 2011 9:02 pm

    YANG PENTING KIPS TETAP DI HATI,,,TOL X KAWAN2,,,

    Matthew

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Matthew on Sat Feb 05, 2011 9:04 pm

    Pengalaman i ni selalu kt jalan raya (Highway) selalu kalau tgh bawak laju pegi keje (Dah Lambat)
    ada beberapa owner moto 4 stroke yang ingat i tgh racing dengan dia (Pasal terovertake laju laju) ini membuatkan diaorang terkejut ke apeke i tak tahulah, tapi dengan api yang membara boleh dia kejar lagi denagn bunyi paip bising (Majoritinye lc.. ade yang silent punnn) padahal dia tak tahu i rushing pi keje..siap superman dia kejar tapi realitinye dah kene tinggal jauh beberapa tiang, memang tergelak tengok diaorang tapi apakan daya i bukan nk racing pun nk gi kejeje yang peliknye majoritinye selalu owner underbone ni yang nk sangat berlumba ngan kips ni kenape??..bukanye dapat ape2 pun...kekadang response ada yang tabik bagus bagus, ade yang sambung mengsuperman (api masih membara lagi), ade yang hilang (mungkin masuk petrol stesen cover line)..ape kene model kips ni sampai menarik perhatian dari segala sudut seperti Lawa,FUHHH,laju dollll, takpe takpe lain kali aku modified moto aku pastu aku keja, dan lain lain lagi...yang paling best i tengok reaksi supebikers pelik2 tengok moto i...(bro ni superbike yang affordable ke??) hahaha... Laughing Laughing

    Sponsored content

    Re: Apa kawan2 anda komen bila tengok anda beli motor KIPS

    Post by Sponsored content Today at 6:47 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:47 pm