Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Moto KIPS Insuran ..Saya mesti pilih...

    Share

    irsyadpenang

    Moto KIPS Insuran ..Saya mesti pilih...

    Post by irsyadpenang on Fri Jul 23, 2010 9:32 pm

    Salam,

    kawan2 nak tanya insuran utk motosikal apa paling bagus yg korang tahu untuk motor kips korang? sekarang aku pakai P& O Insuran . motor aku thn 2003..


    So mcm P&O nie member aku banyak pakai depa habaq senang and process cepat nak claim..

    Mcm member aku citer motor dia hilang dia dapat claim dlm masa 2 minggu jer... minggu pertama insuran interview.. and minggu ke 2 terus check sampai rumah... minggu ke 3 teruih dia sambar motor baru..he.he.

    Korang lak apa insuran yang mesti pilih dan di Malaysia, Bank Negara Malaysia telah mengklasifikasikan insuran kepada beberapa kategori yang khusus seperti yg dibawah nie..(sorry aku list semua jenis type insuran harap korang x keliru..)



    1. Life And General Business(motorcycle)
    2. Life Business Only
    3. General Business Only(motorcycle)
    4. Takaful Operators(motorcycle)

    Life And General Business (susunan mengikut abjad)

    1. AmAssurance Berhad
    2. American International Assurance Company Limited
    3. Hong Leong Assurance Berhad
    4. ING Insurance Berhad
    5. Malaysia National Insurance Berhad (MNI)
    6. Malaysian Assurance Alliance Berhad (MAA)
    7. MCIS Zurich Insurance Berhad
    8. Prudential Assurance Malaysia Berhad

    Life Business Only

    1. Allianz Life Insurance Malaysia Berhad
    2. AXA Affin Life Insurance Berhad
    3. Commerce Life Assurance Berhad
    4. Great Eastern Life Assurance (Malaysia) Berhad
    5. Manulife Insurance (Malaysia) Berhad
    6. Mayban Life Assurance Berhad
    7. TM Asia Life (Malaysia) Berhad
    8. Uni.Asia Life Assurance Berhad

    General Business Only

    1. ACE Synergy Insurance Berhad
    2. Allianz General Insurance Malaysia Berhad
    3. American Home Assurance Company
    4. AMI Insurans Berhad
    5. Asia Insurance (Malaysia) Berhad
    6. AXA Affin General Insurance Berhad
    7. Berjaya Sompo Insurance Berhad
    8. Jerneh Insurance Berhad
    9. Kurnia Insurans (Malaysia) Berhad
    10. Lonpac Insurance Berhad
    11. Mayban General Assurance Berhad
    12. Mitsui Sumitomo Insurance (Malaysia) Berhad
    13. MUI Continental Insurance Berhad
    14. Multi-Purpose Insurans Berhad
    15. Oriental Capital Assurance Berhad
    16. Overseas Assurance Corporation (Malaysia) Berhad
    17. Pacific & Orient Insurance Co. Berhad
    18. Pacific Insurance Berhad, The
    19. PanGlobal Insurance Berhad
    20. Progressive Insurance Berhad
    21. QBE - MBF Insurans Berhad
    22. RHB Insurance Berhad
    23. Royal & Sun Alliance Insurance (Malaysia) Berhad
    24. Tahan Insurance Malaysia Berhad
    25. Tokio Marine Insurans (Malaysia) Berhad
    26. Uni.Asia General Insurance Berhad

    Takaful Operators


    1. Commerce Takaful Berhad
    2. HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Sdn Bhd
    3. Mayban Takaful Berhad
    4. Prudential BSN Takaful Berhad
    5. Syarikat Takaful Malaysia Berhad
    6. Takaful Ikhlas Sdn. Bhd.
    7. Takaful Nasional Sdn. Bhd.

    So kalau boleh share ler sikit pengalaman korang claim insuran kat sini...:-

    1)Berapa lama process dan claim


    2)Insuran mana yg paling murah


    3)Benefit tambahan


    4)and lain2 lagi

    jonpablozx

    Re: Moto KIPS Insuran ..Saya mesti pilih...

    Post by jonpablozx on Sat Jul 31, 2010 2:32 am

    irsyadpenang wrote:Salam,

    kawan2 nak tanya insuran utk motosikal apa paling bagus yg korang tahu untuk motor kips korang? sekarang aku pakai P& O Insuran . motor aku thn 2003..


    So mcm P&O nie member aku banyak pakai depa habaq senang and process cepat nak claim..

    Mcm member aku citer motor dia hilang dia dapat claim dlm masa 2 minggu jer... minggu pertama insuran interview.. and minggu ke 2 terus check sampai rumah... minggu ke 3 teruih dia sambar motor baru..he.he.

    Korang lak apa insuran yang mesti pilih dan di Malaysia, Bank Negara Malaysia telah mengklasifikasikan insuran kepada beberapa kategori yang khusus seperti yg dibawah nie..(sorry aku list semua jenis type insuran harap korang x keliru..)



    1. Life And General Business(motorcycle)
    2. Life Business Only
    3. General Business Only(motorcycle)
    4. Takaful Operators(motorcycle)

    Life And General Business (susunan mengikut abjad)

    1. AmAssurance Berhad
    2. American International Assurance Company Limited
    3. Hong Leong Assurance Berhad
    4. ING Insurance Berhad
    5. Malaysia National Insurance Berhad (MNI)
    6. Malaysian Assurance Alliance Berhad (MAA)
    7. MCIS Zurich Insurance Berhad
    8. Prudential Assurance Malaysia Berhad

    Life Business Only

    1. Allianz Life Insurance Malaysia Berhad
    2. AXA Affin Life Insurance Berhad
    3. Commerce Life Assurance Berhad
    4. Great Eastern Life Assurance (Malaysia) Berhad
    5. Manulife Insurance (Malaysia) Berhad
    6. Mayban Life Assurance Berhad
    7. TM Asia Life (Malaysia) Berhad
    8. Uni.Asia Life Assurance Berhad

    General Business Only

    1. ACE Synergy Insurance Berhad
    2. Allianz General Insurance Malaysia Berhad
    3. American Home Assurance Company
    4. AMI Insurans Berhad
    5. Asia Insurance (Malaysia) Berhad
    6. AXA Affin General Insurance Berhad
    7. Berjaya Sompo Insurance Berhad
    8. Jerneh Insurance Berhad
    9. Kurnia Insurans (Malaysia) Berhad
    10. Lonpac Insurance Berhad
    11. Mayban General Assurance Berhad
    12. Mitsui Sumitomo Insurance (Malaysia) Berhad
    13. MUI Continental Insurance Berhad
    14. Multi-Purpose Insurans Berhad
    15. Oriental Capital Assurance Berhad
    16. Overseas Assurance Corporation (Malaysia) Berhad
    17. Pacific & Orient Insurance Co. Berhad
    18. Pacific Insurance Berhad, The
    19. PanGlobal Insurance Berhad
    20. Progressive Insurance Berhad
    21. QBE - MBF Insurans Berhad
    22. RHB Insurance Berhad
    23. Royal & Sun Alliance Insurance (Malaysia) Berhad
    24. Tahan Insurance Malaysia Berhad
    25. Tokio Marine Insurans (Malaysia) Berhad
    26. Uni.Asia General Insurance Berhad

    Takaful Operators


    1. Commerce Takaful Berhad
    2. HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Sdn Bhd
    3. Mayban Takaful Berhad
    4. Prudential BSN Takaful Berhad
    5. Syarikat Takaful Malaysia Berhad
    6. Takaful Ikhlas Sdn. Bhd.
    7. Takaful Nasional Sdn. Bhd.

    So kalau boleh share ler sikit pengalaman korang claim insuran kat sini...:-

    1)Berapa lama process dan claim


    2)Insuran mana yg paling murah


    3)Benefit tambahan


    4)and lain2 lagi

    aku pkai P&O..
    dorg kate p&o ni cpat claim.
    mto aku yg bru pas xciden ni pon dorg(bengkel moto) kate leh setel dlm 3 mngu@1 bulan.

      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:51 am