Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Share

    paeach

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by paeach on Tue Oct 05, 2010 3:37 pm

    asyraff wrote:
    turbonoshayabusa wrote:Ada siapa siap yang kena tapau dengan moto 4 lejang <150cc masa top speed?

    haha,ade,time traffic lite,ade mamat ni dgn helm arc dia,bwk motor belang,lps je traffic lite dia pecut,dlm hati aku,'kalau aku tarik kang berkampong kene' dia bangge gile.tgk2 dia masuk hiway same dgn aku,dia mcm full throttle je,aku keja dr blakang,dia tgk2 aku.msti dia igt 4t dia raja kat hi way.so ad turun bukit sikit.dia tunduk.aku pun tunduk sbb angin kuat sgt,\bahaya.aku maintain sblh dia rpm bru 9k,maybe kelajuan 160kmj kot.aku pulas smpi hbs then maintain rpm 7k,langsung aku tak nampak dia dah.haha.aku igt nak maintain je all the way dgn dia.tp mls la.kang dia bercerita kat forum dia yg kips cucuk angin dia je kat hi way.hahaha

    belang kan 150cc...
    bkn bwh 150cc...
    tara tau ka..aiyaaa...
    lol!

    zalie78

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by zalie78 on Tue Oct 05, 2010 3:58 pm

    Maverick wrote:
    paeach wrote:menapau rempit yg sungguh belagak..kekeke..

    1. tengah relax2 tunggu lampu hijau ada bdk ex5 & kriss ni ngn muka mcm nk mkn org pastu bakar2...ish3...kesian tgk bdk tu..lepas dah ijau dia(ex5) pon memecut sambil memandang kearah ku seperti ingin mengetest kelajuan dgn ku..lepastu dia dah tkn gear 2 dia pon angkat tayar dpn dia dlm beberapa saat..den memandu seperti biasa mcm org skema2 je..lepastu jumpa lg bdk ex5 tu dkt lampu isyarat kedua keluar ke hiway..dia pandang dgn muka sepender ketatnya sambil memerah2 trotelnya...
    lepas lampu yg merah tu bertukar ke hijau dia memecut lg moto lajunya itu..den memberi laluan kpd kereta dahulu..lepastu den pon bwk dgn kelajuan biasa..dlm 10 meter kelihatan ex5 seperti tiada penunggang sedang menyucuk2 blkg kereta..rupanya dia tengah jd superman dgn sepender ketatnya..baru ku tahu identiti dia sebenar..superman rupanya..den pon terus memulas trotel kips den dgn kelajuan bdk sekolah jalan beriringan den bdk yg sedang jd superman tu sambil memandang kearahnya..dia memandang kips den dengan muka xpuas hati kerana kips den bersebelahan dgn moto lajunya itu..dlm 5-6 saat bersemuka ngn dia den pon menambah kelajuan kips buruk den meninggalkan superman dgn kelajuan bdk sekolah..lalu si supermen itu pon sudah tidak kelihatan lg di belakang...
    -tamat-

    2. semasa pulang dari kampung di kuala selangor...dah nk sampai rmh den pon berhenti di perhentian dengkil untuk memenuhkan tangki kipsku..selepas keluar dari perhentian tu den melihat ada beruk2 yg sedang menunggang sambil dagunya di tangki rxznya itu..dlm 3 ekor beruk sedang berdagu sambil baju t-shirtnya berterbangan ditiup angin kuatnya itu...lalu den pon senyum sendiri melihat gelagat beruk tersebut...dan untuk menghilangkan boring memandu solo serta kelajuan bdk tadika den pon beriringan dgn si beruk 3ekor tersebut dgn kelajuan bdk sekolah...
    den melihat gelagat mereka sambil menggaruk helmet fullface arai araL...selepas beberapa saat beriringan dgn beruk yg sedang mendagun di tangki, si beruk tu pon memecut msk line kanan hiway kerana tidak selesa dgn kehadiran kipsku..
    den pon berasa boring kerana solo lg..lalu den pon mengekori beruk itu..xlama kemudian ada lg beruk di belakang, terkilan den melihat rupanya byk lagi beruk di belakang..ingatkan 3ekor je..semua beruk2 itu mengunggang kuda rxz yg laju itu..mmg satu team la ni..konvoi ke apa tah beruk2 ni..tapi konvoi dorg style letak dagu kat tangki rupanya..baru den tau..den duduk di tengah konvoi beruk2 tersebut sambil si beruk menyucuk2 kips burukku lalu den pon rasa x senang duduk je..gatal je tangan, mcm ada org geletek je kaki kiri masa tu..lalu den pon menambah sikit kelajuan untuk merelaxkan diri dari dikepung beruk yg sedang mendagu..den pon meninggalkan si beruk2 itu semua dgn kelajuan seperti menunggang basikal di hiway sampai si beruk itu kelihatan menjadi kecik di belakang.....hihihihihi....
    -tamat-

    Wink Laughing lol! flower study
    Hahaha.. sungguh berhemah sekali encik peach ni ye.. Smile

    Tapi pelik la.. pesal pe kebanyakkan bdk2 yg naik cub ni suka sgt mengetest cc yg lagi besar dr mereka.. hairan2...

    (dah byk kali kena test dgn Cepai dgn EL-SEE.. muak pun ader bertambah menyampah)

    lama lama paeach pun jadi beruk wakakakakaaka jgn marah gurau jer...

    paeach

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by paeach on Tue Oct 05, 2010 4:12 pm

    zalie78 wrote:
    Spoiler:
    Maverick wrote:
    paeach wrote:menapau rempit yg sungguh belagak..kekeke..

    1. tengah relax2 tunggu lampu hijau ada bdk ex5 & kriss ni ngn muka mcm nk mkn org pastu bakar2...ish3...kesian tgk bdk tu..lepas dah ijau dia(ex5) pon memecut sambil memandang kearah ku seperti ingin mengetest kelajuan dgn ku..lepastu dia dah tkn gear 2 dia pon angkat tayar dpn dia dlm beberapa saat..den memandu seperti biasa mcm org skema2 je..lepastu jumpa lg bdk ex5 tu dkt lampu isyarat kedua keluar ke hiway..dia pandang dgn muka sepender ketatnya sambil memerah2 trotelnya...
    lepas lampu yg merah tu bertukar ke hijau dia memecut lg moto lajunya itu..den memberi laluan kpd kereta dahulu..lepastu den pon bwk dgn kelajuan biasa..dlm 10 meter kelihatan ex5 seperti tiada penunggang sedang menyucuk2 blkg kereta..rupanya dia tengah jd superman dgn sepender ketatnya..baru ku tahu identiti dia sebenar..superman rupanya..den pon terus memulas trotel kips den dgn kelajuan bdk sekolah jalan beriringan den bdk yg sedang jd superman tu sambil memandang kearahnya..dia memandang kips den dengan muka xpuas hati kerana kips den bersebelahan dgn moto lajunya itu..dlm 5-6 saat bersemuka ngn dia den pon menambah kelajuan kips buruk den meninggalkan superman dgn kelajuan bdk sekolah..lalu si supermen itu pon sudah tidak kelihatan lg di belakang...
    -tamat-

    2. semasa pulang dari kampung di kuala selangor...dah nk sampai rmh den pon berhenti di perhentian dengkil untuk memenuhkan tangki kipsku..selepas keluar dari perhentian tu den melihat ada beruk2 yg sedang menunggang sambil dagunya di tangki rxznya itu..dlm 3 ekor beruk sedang berdagu sambil baju t-shirtnya berterbangan ditiup angin kuatnya itu...lalu den pon senyum sendiri melihat gelagat beruk tersebut...dan untuk menghilangkan boring memandu solo serta kelajuan bdk tadika den pon beriringan dgn si beruk 3ekor tersebut dgn kelajuan bdk sekolah...
    den melihat gelagat mereka sambil menggaruk helmet fullface arai araL...selepas beberapa saat beriringan dgn beruk yg sedang mendagun di tangki, si beruk tu pon memecut msk line kanan hiway kerana tidak selesa dgn kehadiran kipsku..
    den pon berasa boring kerana solo lg..lalu den pon mengekori beruk itu..xlama kemudian ada lg beruk di belakang, terkilan den melihat rupanya byk lagi beruk di belakang..ingatkan 3ekor je..semua beruk2 itu mengunggang kuda rxz yg laju itu..mmg satu team la ni..konvoi ke apa tah beruk2 ni..tapi konvoi dorg style letak dagu kat tangki rupanya..baru den tau..den duduk di tengah konvoi beruk2 tersebut sambil si beruk menyucuk2 kips burukku lalu den pon rasa x senang duduk je..gatal je tangan, mcm ada org geletek je kaki kiri masa tu..lalu den pon menambah sikit kelajuan untuk merelaxkan diri dari dikepung beruk yg sedang mendagu..den pon meninggalkan si beruk2 itu semua dgn kelajuan seperti menunggang basikal di hiway sampai si beruk itu kelihatan menjadi kecik di belakang.....hihihihihi....
    -tamat-

    Wink Laughing lol! flower study
    Hahaha.. sungguh berhemah sekali encik peach ni ye.. Smile

    Tapi pelik la.. pesal pe kebanyakkan bdk2 yg naik cub ni suka sgt mengetest cc yg lagi besar dr mereka.. hairan2...

    (dah byk kali kena test dgn Cepai dgn EL-SEE.. muak pun ader bertambah menyampah)
    lama lama paeach pun jadi beruk wakakakakaaka jgn marah gurau jer...

    xmarah..kalau x nnti den kena jual..haha..
    lol! lol!

    mainjet290

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by mainjet290 on Tue Oct 05, 2010 4:52 pm

    Maverick wrote:
    paeach wrote:menapau rempit yg sungguh belagak..kekeke..

    1. tengah relax2 tunggu lampu hijau ada bdk ex5 & kriss ni ngn muka mcm nk mkn org pastu bakar2...ish3...kesian tgk bdk tu..lepas dah ijau dia(ex5) pon memecut sambil memandang kearah ku seperti ingin mengetest kelajuan dgn ku..lepastu dia dah tkn gear 2 dia pon angkat tayar dpn dia dlm beberapa saat..den memandu seperti biasa mcm org skema2 je..lepastu jumpa lg bdk ex5 tu dkt lampu isyarat kedua keluar ke hiway..dia pandang dgn muka sepender ketatnya sambil memerah2 trotelnya...
    lepas lampu yg merah tu bertukar ke hijau dia memecut lg moto lajunya itu..den memberi laluan kpd kereta dahulu..lepastu den pon bwk dgn kelajuan biasa..dlm 10 meter kelihatan ex5 seperti tiada penunggang sedang menyucuk2 blkg kereta..rupanya dia tengah jd superman dgn sepender ketatnya..baru ku tahu identiti dia sebenar..superman rupanya..den pon terus memulas trotel kips den dgn kelajuan bdk sekolah jalan beriringan den bdk yg sedang jd superman tu sambil memandang kearahnya..dia memandang kips den dengan muka xpuas hati kerana kips den bersebelahan dgn moto lajunya itu..dlm 5-6 saat bersemuka ngn dia den pon menambah kelajuan kips buruk den meninggalkan superman dgn kelajuan bdk sekolah..lalu si supermen itu pon sudah tidak kelihatan lg di belakang...
    -tamat-

    2. semasa pulang dari kampung di kuala selangor...dah nk sampai rmh den pon berhenti di perhentian dengkil untuk memenuhkan tangki kipsku..selepas keluar dari perhentian tu den melihat ada beruk2 yg sedang menunggang sambil dagunya di tangki rxznya itu..dlm 3 ekor beruk sedang berdagu sambil baju t-shirtnya berterbangan ditiup angin kuatnya itu...lalu den pon senyum sendiri melihat gelagat beruk tersebut...dan untuk menghilangkan boring memandu solo serta kelajuan bdk tadika den pon beriringan dgn si beruk 3ekor tersebut dgn kelajuan bdk sekolah...
    den melihat gelagat mereka sambil menggaruk helmet fullface arai araL...selepas beberapa saat beriringan dgn beruk yg sedang mendagun di tangki, si beruk tu pon memecut msk line kanan hiway kerana tidak selesa dgn kehadiran kipsku..
    den pon berasa boring kerana solo lg..lalu den pon mengekori beruk itu..xlama kemudian ada lg beruk di belakang, terkilan den melihat rupanya byk lagi beruk di belakang..ingatkan 3ekor je..semua beruk2 itu mengunggang kuda rxz yg laju itu..mmg satu team la ni..konvoi ke apa tah beruk2 ni..tapi konvoi dorg style letak dagu kat tangki rupanya..baru den tau..den duduk di tengah konvoi beruk2 tersebut sambil si beruk menyucuk2 kips burukku lalu den pon rasa x senang duduk je..gatal je tangan, mcm ada org geletek je kaki kiri masa tu..lalu den pon menambah sikit kelajuan untuk merelaxkan diri dari dikepung beruk yg sedang mendagu..den pon meninggalkan si beruk2 itu semua dgn kelajuan seperti menunggang basikal di hiway sampai si beruk itu kelihatan menjadi kecik di belakang.....hihihihihi....
    -tamat-

    Wink Laughing lol! flower study
    Hahaha.. sungguh berhemah sekali encik peach ni ye.. Smile

    Tapi pelik la.. pesal pe kebanyakkan bdk2 yg naik cub ni suka sgt mengetest cc yg lagi besar dr mereka.. hairan2...

    (dah byk kali kena test dgn Cepai dgn EL-SEE.. muak pun ader bertambah menyampah)

    biaso la..budak baru pegang moto,den pun dulu bawak Y80 je tp ada hati nak test dgn kriss..habis gear aku sentap,kakakakaka..last2 rantai putus,balik umah plak kena tali pinggang bapak aku..cukup2 kena tapau aku hari tu

    mambang

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by mambang on Tue Oct 05, 2010 5:10 pm

    pengalaman yg aku lalui sendiri semasa ride BBQ PD...walaupun jalan basah dan hujan tanpa segan dan malu aku tapau ayam bbq 6 ketul bawa balik..hehehe Laughing

    manto

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by manto on Tue Oct 05, 2010 5:18 pm

    mambang wrote:pengalaman yg aku lalui sendiri semasa ride BBQ PD...walaupun jalan basah dan hujan tanpa segan dan malu aku tapau ayam bbq 6 ketul bawa balik..hehehe Laughing

    ahaha..itu gelojoh.,...jgn marah bro kasi gurau skit Very Happy Laughing Laughing

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Wed Oct 06, 2010 12:46 am

    paeach wrote:
    asyraff wrote:
    turbonoshayabusa wrote:Ada siapa siap yang kena tapau dengan moto 4 lejang <150cc masa top speed?

    haha,ade,time traffic lite,ade mamat ni dgn helm arc dia,bwk motor belang,lps je traffic lite dia pecut,dlm hati aku,'kalau aku tarik kang berkampong kene' dia bangge gile.tgk2 dia masuk hiway same dgn aku,dia mcm full throttle je,aku keja dr blakang,dia tgk2 aku.msti dia igt 4t dia raja kat hi way.so ad turun bukit sikit.dia tunduk.aku pun tunduk sbb angin kuat sgt,\bahaya.aku maintain sblh dia rpm bru 9k,maybe kelajuan 160kmj kot.aku pulas smpi hbs then maintain rpm 7k,langsung aku tak nampak dia dah.haha.aku igt nak maintain je all the way dgn dia.tp mls la.kang dia bercerita kat forum dia yg kips cucuk angin dia je kat hi way.hahaha

    belang kan 150cc...
    bkn bwh 150cc...
    tara tau ka..aiyaaa...
    lol!

    Belang = 62mm (b) x 48.8 (s) = 147cc... geek

    paeach

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by paeach on Wed Oct 06, 2010 2:29 am

    turbonoshayabusa wrote:
    Spoiler:
    paeach wrote:
    asyraff wrote:
    turbonoshayabusa wrote:Ada siapa siap yang kena tapau dengan moto 4 lejang <150cc masa top speed?

    haha,ade,time traffic lite,ade mamat ni dgn helm arc dia,bwk motor belang,lps je traffic lite dia pecut,dlm hati aku,'kalau aku tarik kang berkampong kene' dia bangge gile.tgk2 dia masuk hiway same dgn aku,dia mcm full throttle je,aku keja dr blakang,dia tgk2 aku.msti dia igt 4t dia raja kat hi way.so ad turun bukit sikit.dia tunduk.aku pun tunduk sbb angin kuat sgt,\bahaya.aku maintain sblh dia rpm bru 9k,maybe kelajuan 160kmj kot.aku pulas smpi hbs then maintain rpm 7k,langsung aku tak nampak dia dah.haha.aku igt nak maintain je all the way dgn dia.tp mls la.kang dia bercerita kat forum dia yg kips cucuk angin dia je kat hi way.hahaha

    belang kan 150cc...
    bkn bwh 150cc...
    tara tau ka..aiyaaa...
    lol!

    Belang = 62mm (b) x 48.8 (s) = 147cc... geek

    aiyaaa...
    ok2..
    lol!
    cheers

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Wed Oct 06, 2010 3:05 am

    paeach wrote:
    turbonoshayabusa wrote:
    Spoiler:
    paeach wrote:
    asyraff wrote:
    turbonoshayabusa wrote:Ada siapa siap yang kena tapau dengan moto 4 lejang <150cc masa top speed?

    haha,ade,time traffic lite,ade mamat ni dgn helm arc dia,bwk motor belang,lps je traffic lite dia pecut,dlm hati aku,'kalau aku tarik kang berkampong kene' dia bangge gile.tgk2 dia masuk hiway same dgn aku,dia mcm full throttle je,aku keja dr blakang,dia tgk2 aku.msti dia igt 4t dia raja kat hi way.so ad turun bukit sikit.dia tunduk.aku pun tunduk sbb angin kuat sgt,\bahaya.aku maintain sblh dia rpm bru 9k,maybe kelajuan 160kmj kot.aku pulas smpi hbs then maintain rpm 7k,langsung aku tak nampak dia dah.haha.aku igt nak maintain je all the way dgn dia.tp mls la.kang dia bercerita kat forum dia yg kips cucuk angin dia je kat hi way.hahaha

    belang kan 150cc...
    bkn bwh 150cc...
    tara tau ka..aiyaaa...
    lol!



    Belang = 62mm (b) x 48.8 (s) = 147cc... geek

    aiyaaa...
    ok2..
    lol!
    cheers

    Tu pun sebab secara kebetulan I ada FXR 150.... hahahahahahahahahahahahaha!

    kurt2812

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by kurt2812 on Wed Oct 06, 2010 4:49 am

    ranjau_berduri wrote:
    Maverick wrote:
    Hahaha.. sungguh berhemah sekali encik peach ni ye.. Smile

    Tapi pelik la.. pesal pe kebanyakkan bdk2 yg naik cub ni suka sgt mengetest cc yg lagi besar dr mereka.. hairan2...
    (dah byk kali kena test dgn Cepai dgn EL-SEE.. muak pun ader bertambah menyampah)
    ala... ade gak budak2 kips ngejar zx2,250r, ngan er6n... same jer... bajek kips ni top kuat sangat....

    haha aku sokong..sbb aku pon kdg2 wat gak keja2 mcm tu..kdg2 dgn er6n,z750 (naik double) Razz Razz Razz

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 5:31 am

    ada bro... ari tu kena tapau dgn ER6. hehe...

    Tapi srsly, kelmarin, on the way back to puchong kat KLIA highway -> maju expressway dgn bro jebat lepas check moto dia kat shah alam, saya terserempak dgn CBR150 yg buat bulu roma saya tegak....

    masa tgh jam, ada kips SE(hello, member forum ke? no plate NCF XXXX) kat depan saya masa traffic jam, depan dia CBR 150. Time tu saya pun nak hurry sbb takut hujan.

    masuk highway lepas toll clear, ada traffic sikit2... pastu kips tu pun melaju... saya pun ikut belakang, nak potong tak leh... sbb traffic kacau... kips tu rasa mcm saya cucuk dia... (sori bro, bukan sengaja). Jalan jalan, ada peluang, saya tarik sikit, masa overtake dia dpt 155kmh (GPS speed yer, bukan meter kips, kalau ikut meter standard dah 210km).

    Sepanjang masa tu, saya fokus jer kat kips SE tu sbb traffic kira medium la, bahaya jugak... bile dah overtake, line clear... bunyi kuat dari belakang, toleh sikit... EH? CBR 150 TU BOLEH KEEP UP LA !! 1st time tgk... dari rupa kosmetic, exhaust je la yg lain, the rest tak tau, bunyi angin kuat sgt, tak leh fokus bunyi dia. Terkejut gak 155kmh boleh keep up, pastu tarik lagi sampai habis rpm(top speed moto saya...rahsia LOL), baru perlahan-lahan dapat jarak ngan CBR tu...

    Laju jugak cbr eh? dgn meter kips 210 dia boleh ikut... nyaris maruah 2 stroker hancus kat 4 stroke pada cc yg sama...


    mambang

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by mambang on Mon Oct 11, 2010 1:29 pm

    jebat still naik moto yamaha r6 ke taiko....jgn marah jebat...lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii clown

    alldisc

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by alldisc on Mon Oct 11, 2010 2:01 pm

    wah,cecah 210kph. belum top speed lagi tu. harus guna meter koso ni.

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 2:11 pm

    mahal meter koso hehe, tapi speed sensor yg pakai lens mmg tepat, even compared to GPS, tapi gps speed hanya akan berat dan tak akan ringgan though..

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Mon Oct 11, 2010 2:54 pm

    jayjeffrey wrote:ada bro... ari tu kena tapau dgn ER6. hehe...

    Tapi srsly, kelmarin, on the way back to puchong kat KLIA highway -> maju expressway dgn bro jebat lepas check moto dia kat shah alam, saya terserempak dgn CBR150 yg buat bulu roma saya tegak....

    masa tgh jam, ada kips SE(hello, member forum ke? no plate NCF XXXX) kat depan saya masa traffic jam, depan dia CBR 150. Time tu saya pun nak hurry sbb takut hujan.

    masuk highway lepas toll clear, ada traffic sikit2... pastu kips tu pun melaju... saya pun ikut belakang, nak potong tak leh... sbb traffic kacau... kips tu rasa mcm saya cucuk dia... (sori bro, bukan sengaja). Jalan jalan, ada peluang, saya tarik sikit, masa overtake dia dpt 155kmh (GPS speed yer, bukan meter kips, kalau ikut meter standard dah 210km).

    Sepanjang masa tu, saya fokus jer kat kips SE tu sbb traffic kira medium la, bahaya jugak... bile dah overtake, line clear... bunyi kuat dari belakang, toleh sikit... EH? CBR 150 TU BOLEH KEEP UP LA !! 1st time tgk... dari rupa kosmetic, exhaust je la yg lain, the rest tak tau, bunyi angin kuat sgt, tak leh fokus bunyi dia. Terkejut gak 155kmh boleh keep up, pastu tarik lagi sampai habis rpm(top speed moto saya...rahsia LOL), baru perlahan-lahan dapat jarak ngan CBR tu...

    Laju jugak cbr eh? dgn meter kips 210 dia boleh ikut... nyaris maruah 2 stroker hancus kat 4 stroke pada cc yg sama...


    Told you that you needed to change your whole speedometre and tacho.... Laughing Laughing Laughing Anyway, the GPS that you use needs to be zeroed on at speeds first before doin top speed runs. A CBR at your back while your speedo is supposedly to be doin 210? Time for a new speedo...hehehehehehehehe!

    alldisc

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by alldisc on Mon Oct 11, 2010 3:29 pm

    at least perhaps, change the speedo gear at wheel. you can ask azroy a.k.a atokkebayanxp for details. we wont get precise reading though, but on the least it is closer to exact and more reliable.

    hakim

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by hakim on Mon Oct 11, 2010 3:30 pm

    Jay... Dulu ko ada kata sensor speedo ni leh tukar ngan RXZ punya. Baru dapat bacaan betul. Try laaa... N then bgtau result... Smile

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Mon Oct 11, 2010 3:46 pm

    alldisc wrote:at least perhaps, change the speedo gear at wheel. you can ask azroy a.k.a atokkebayanxp for details. we wont get precise reading though, but on the least it is closer to exact and more reliable.

    Closer to exact as in? Does the speedo become heavier GRADUALLY in percentage or just at certain speeds? Im quite certain it's the latter... So to a certain extent, it could also so under-read instead of over-reading? I have a few members that has a speedohealer on their bikes( definitely not on a KIPS, hehehehehe), but still calibrated wrongly. And that's exactly my point... till this day, I have been hearing alot of people say their speeds will reach above 210kmh, 13k rpms plus on their bikes (which i know is not possible unless it is very heavily modded). Can someone reconfirm that what Im saying is true by putting on a Koso tachometre (or anything of that sort that reads of the ignition coil for rpms) and a truely zereod in GPS? Anyone has this two wonderful things on their bikes? Smile

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 4:08 pm

    turbonoshayabusa wrote:
    jayjeffrey wrote:ada bro... ari tu kena tapau dgn ER6. hehe...

    Tapi srsly, kelmarin, on the way back to puchong kat KLIA highway -> maju expressway dgn bro jebat lepas check moto dia kat shah alam, saya terserempak dgn CBR150 yg buat bulu roma saya tegak....

    masa tgh jam, ada kips SE(hello, member forum ke? no plate NCF XXXX) kat depan saya masa traffic jam, depan dia CBR 150. Time tu saya pun nak hurry sbb takut hujan.

    masuk highway lepas toll clear, ada traffic sikit2... pastu kips tu pun melaju... saya pun ikut belakang, nak potong tak leh... sbb traffic kacau... kips tu rasa mcm saya cucuk dia... (sori bro, bukan sengaja). Jalan jalan, ada peluang, saya tarik sikit, masa overtake dia dpt 155kmh (GPS speed yer, bukan meter kips, kalau ikut meter standard dah 210km).

    Sepanjang masa tu, saya fokus jer kat kips SE tu sbb traffic kira medium la, bahaya jugak... bile dah overtake, line clear... bunyi kuat dari belakang, toleh sikit... EH? CBR 150 TU BOLEH KEEP UP LA !! 1st time tgk... dari rupa kosmetic, exhaust je la yg lain, the rest tak tau, bunyi angin kuat sgt, tak leh fokus bunyi dia. Terkejut gak 155kmh boleh keep up, pastu tarik lagi sampai habis rpm(top speed moto saya...rahsia LOL), baru perlahan-lahan dapat jarak ngan CBR tu...

    Laju jugak cbr eh? dgn meter kips 210 dia boleh ikut... nyaris maruah 2 stroker hancus kat 4 stroke pada cc yg sama...


    Told you that you needed to change your whole speedometre and tacho.... Laughing Laughing Laughing Anyway, the GPS that you use needs to be zeroed on at speeds first before doin top speed runs. A CBR at your back while your speedo is supposedly to be doin 210? Time for a new speedo...hehehehehehehehe!

    210 on kips speedo... not gps la bro, like said, gps at that time was around 155kmh only leh. If can get 210kmh on speedo, i bet the road will be flooded with kips lol..

    alldisc wrote:at least perhaps, change the speedo gear at wheel. you can ask azroy a.k.a atokkebayanxp for details. we wont get precise reading though, but on the least it is closer to exact and more reliable.

    yep bro, thats what i did, rxz gearings at the wheel. Still not accurate, but far far far better than standard. So far only tested/synced with gps speedo, no chance to test with a friend running koso meter. There is still offset though, below 80kmh its -5km and 160kmh above its +5kmh, from 80 to 160kmh it is accurate exactly on my GPS tested on a 5km straight road stretch maintaning same altitute with no corners.

    hakim wrote:Jay... Dulu ko ada kata sensor speedo ni leh tukar ngan RXZ punya. Baru dapat bacaan betul. Try laaa... N then bgtau result... Smile

    yep, dah terbukti hehe.

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 4:15 pm

    turbonoshayabusa wrote:
    alldisc wrote:at least perhaps, change the speedo gear at wheel. you can ask azroy a.k.a atokkebayanxp for details. we wont get precise reading though, but on the least it is closer to exact and more reliable.

    Closer to exact as in? Does the speedo become heavier GRADUALLY in percentage or just at certain speeds? Im quite certain it's the latter... So to a certain extent, it could also so under-read instead of over-reading? I have a few members that has a speedohealer on their bikes( definitely not on a KIPS, hehehehehe), but still calibrated wrongly. And that's exactly my point... till this day, I have been hearing alot of people say their speeds will reach above 210kmh, 13k rpms plus on their bikes (which i know is not possible unless it is very heavily modded). Can someone reconfirm that what Im saying is true by putting on a Koso tachometre (or anything of that sort that reads of the ignition coil for rpms) and a truely zereod in GPS? Anyone has this two wonderful things on their bikes? Smile

    yea, rpm sensors may be slightly off, but im pretty confident with GPS if used correctly, not nescessary it has to be zeroes, but if following condition is met while checking with GPS, it is at least 95% accurate.

    - Straight road, no corners.
    - Same altitute, no descent or accent.
    - maintain speed that you want to sync for at least 30 seconds (some slower GPS device may not update with satellite as quickly).
    - GPS device is free from radio interference.

    Any onboard sensors, be it lenses or gearings can never 100% achieve accuracy. Only be used on refference, even world reknown reviewers of bikes and supercars uses GPS instead of factory built in speedo to test top speed and 0-100s.

    Though, 210 on kips meter is pretty common... what people arent aware of.. is what is the actual speed while doing 210, you'll be surprised a kancil honks you and ask you to get out of their way "cruising" 210...

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 4:16 pm

    btw, yep, the offset of the meters are not fixed at a value, more accurate to say, that its a gradual offset like you said. Say, for example, <60kmh is okay, then slowly it gets light by 10kmh to 120 and worst offset as the meter goes faster.

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Mon Oct 11, 2010 4:24 pm

    jayjeffrey wrote:
    turbonoshayabusa wrote:
    jayjeffrey wrote:ada bro... ari tu kena tapau dgn ER6. hehe...

    Tapi srsly, kelmarin, on the way back to puchong kat KLIA highway -> maju expressway dgn bro jebat lepas check moto dia kat shah alam, saya terserempak dgn CBR150 yg buat bulu roma saya tegak....

    masa tgh jam, ada kips SE(hello, member forum ke? no plate NCF XXXX) kat depan saya masa traffic jam, depan dia CBR 150. Time tu saya pun nak hurry sbb takut hujan.

    masuk highway lepas toll clear, ada traffic sikit2... pastu kips tu pun melaju... saya pun ikut belakang, nak potong tak leh... sbb traffic kacau... kips tu rasa mcm saya cucuk dia... (sori bro, bukan sengaja). Jalan jalan, ada peluang, saya tarik sikit, masa overtake dia dpt 155kmh (GPS speed yer, bukan meter kips, kalau ikut meter standard dah 210km).

    Sepanjang masa tu, saya fokus jer kat kips SE tu sbb traffic kira medium la, bahaya jugak... bile dah overtake, line clear... bunyi kuat dari belakang, toleh sikit... EH? CBR 150 TU BOLEH KEEP UP LA !! 1st time tgk... dari rupa kosmetic, exhaust je la yg lain, the rest tak tau, bunyi angin kuat sgt, tak leh fokus bunyi dia. Terkejut gak 155kmh boleh keep up, pastu tarik lagi sampai habis rpm(top speed moto saya...rahsia LOL), baru perlahan-lahan dapat jarak ngan CBR tu...

    Laju jugak cbr eh? dgn meter kips 210 dia boleh ikut... nyaris maruah 2 stroker hancus kat 4 stroke pada cc yg sama...


    Told you that you needed to change your whole speedometre and tacho.... Laughing Laughing Laughing Anyway, the GPS that you use needs to be zeroed on at speeds first before doin top speed runs. A CBR at your back while your speedo is supposedly to be doin 210? Time for a new speedo...hehehehehehehehe!

    210 on kips speedo... not gps la bro, like said, gps at that time was around 155kmh only leh. If can get 210kmh on speedo, i bet the road will be flooded with kips lol..

    Huh? Laughing I think you meant to say if you could get 210khm on GPS, the road would be flooded with KIPS.

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Mon Oct 11, 2010 4:28 pm

    I would really love to know the actual speed against the actual rpm depending on the sprocket sizes used... My bet will be 175kmh (GPS) at 13,000k rpms (read via ignition) with a 15/39 or 15/40 sprocket.

    turbonoshayabusa

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by turbonoshayabusa on Mon Oct 11, 2010 4:36 pm

    jayjeffrey wrote:
    Though, 210 on kips meter is pretty common... what people arent aware of.. is what is the actual speed while doing 210, you'll be surprised a kancil honks you and ask you to get out of their way "cruising" 210...

    According to you, 210kmh (Speedo) = 155kmh (GPS), and a Kancil honking you to get out of the way? Which Kancil (L2s, L5s and heavily modded ones not withstanding) can go up to 160kmh (GPS) at least? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

    jayjeffrey

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by jayjeffrey on Mon Oct 11, 2010 4:45 pm

    L2 can easily do 180kmh if you got the balls LOL!

    Though, my gf kancil (ex880) can do 155kmh on GPS though. But... my balls nearly flown out the window when i can across a small bump LOL !!

    Sponsored content

    Re: PENGALAMAN TAPAU-MENAPAU ANDA VER 2

    Post by Sponsored content Today at 9:06 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:06 am