Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Share

    jonpablozx

    ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sun Aug 15, 2010 4:04 pm

    salam..
    nk tanya abg2 pkcik2 adik2 sket ape klebihan moto ni n kelemahan moto2 ni?
    mmg zx cc bsar tp dgr cite moto2 italy ni cc kcik tp performance bleh lawan cc besar.
    btul ke? nk tanya pendapat jer.
    tq

    ryuganz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ryuganz on Sun Aug 15, 2010 4:42 pm

    power lebih kurang, tp power band memasing lain.bore n stroke lain produce different power, penah pakai Rs125, rpm 12K @175-180km/h.time tip top dulu la. lepas dh kena 'usik' ngan mamat yang tak tau aprillia, jahanam jadinya.
    chasis lebih mantap besar, tapi rasa mcm lebih ringan lak banding Kips, easy to maneuver/handle, sedap layan corner motor ni. but reliable/maitenance motor ni cost a bomb berbanding Kips.
    rider position mmg gaya racing.tgn kita force down lagi bhgn depan,peluk tank mmg enak. KIPS more to touring position.

    pasal performance aku tak dpt nak beza sgt.tp riding/handling mmg berbeza le.

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sun Aug 15, 2010 5:00 pm

    ok.. top speed rs125 kureng sket la bnding kips?
    spareparts snang dpt x?
    so moto 2 mne pg bro? jual ke?
    mito 125 cmne lak performance dia?
    sory tnye byk2 hehe

    albino

    asyraff

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by asyraff on Sun Aug 15, 2010 6:11 pm

    metre dye berat sikit,..

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sun Aug 15, 2010 6:32 pm

    asyraff wrote:metre dye berat sikit,..

    mkne top lbih kurang same la ngan kips?


    @zri

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by @zri on Sun Aug 15, 2010 6:39 pm

    kalo compare hp to hp...

    aprilia 125 lbih kurang kawa 250r..

    kalo ap 250?nsr500?yzr500??

    take note...moto 2 stroke adlah jauh lbih ringan wlaupon power output adlh same..
    so dr segi power to weight ratio..memihak kpda 2 smokers..

    dats y sy plih kips.. ...vote for 2 smokers..not 4 jokers..

    ryuganz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ryuganz on Sun Aug 15, 2010 10:57 pm

    jonpablozx wrote:ok.. top speed rs125 kureng sket la bnding kips?
    spareparts snang dpt x?
    so moto 2 mne pg bro? jual ke?
    mito 125 cmne lak performance dia?
    sory tnye byk2 hehe

    albino
    motor aku dh lama jual. tsadai kt workshop smpi tokey dia dh meninggal aku tak amik2 lagi. last2 jual.
    sparepart masih ada lagi. sebab RS125 masih dlm production, but mostly skang guna piston Suzuki RGV.RS250 pun based on suzuki engine.lawan dia la, RGV250.Motomillia sane bnyk sparepart, kt seputeh.
    mito pun not bad.baby ducati tu. Razz, lari 170-175 km/h, tgk berat rider.chick magnet gak Cagiva Mito ni.haha.Mito still in production.Ni Mofaz bawak masuk.
    meter aprillia/mito berat.

    pecutan?aku berat, takleh nak tau mane paling pecut.TZM, NSR lg pecut kut.not to mention TXR panther.
    layan corner sdap la

    maintenance mcm superbike.

    alldisc

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alldisc on Mon Aug 16, 2010 12:41 am

    AP125 masa memula keluar dulu mmg race replica. dengan cuma tukar CDI racing dan ekzos pipe racing, boleh tinggalkan atau kejar moto 600cc production. tapi bukan di jalan biasa lah, sbb 125cc low on torque banding dengan 4 stroke 600cc 4 in-line lagi lak tu.
    tentang cagiva mito lak not much to comment, tapi betul kata ryuganz, kedua2 mito dengan RS125 ni mmg betul2 super sport riding position. very radical. tapi di litar mmg kena sangat.

    antara sebab ramai pelumba dunia lahir dari itali ialah kerana adanya motor2 sebegini yang membolehkan anak2 muda berlumba pada kos murah dalam usia muda.

    aku pun minat jugak dgn ap125 (model lama bontot kerengga, not the new one) dan mito EV 7sp(bukan momos 6 speed), cuma kewangan tak meriah. Very Happy

    ezra

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ezra on Mon Aug 16, 2010 1:56 am

    rs125/250
    - riding position dia best skit, tak sakit belakang kalau langgar bump/potholes
    - tapi lenguh lengan kalau layan long distance
    - tank besar boleh layan sandar atas tank sambil ride

    zx150
    - seat rider besar boleh ejas riding position suka ati hahaha
    - tank kecik, kalau pakai seluar slack yg licin slalu ter-slide duduk atas tank
    - moto ringan senang nak wheelie kat trafik light

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Mon Aug 16, 2010 10:33 am

    [quote="ryuganz"]
    jonpablozx wrote:ok.. top speed rs125 kureng sket la bnding kips?
    spareparts snang dpt x?
    so moto 2 mne pg bro? jual ke?
    mito 125 cmne lak performance dia?
    sory tnye byk2 hehe

    albino
    motor aku dh lama jual. tsadai kt workshop smpi tokey dia dh meninggal aku tak amik2 lagi. last2 jual.
    sparepart masih ada lagi. sebab RS125 masih dlm production, but mostly skang guna piston Suzuki RGV.RS250 pun based on suzuki engine.lawan dia la, RGV250.Motomillia sane bnyk sparepart, kt seputeh.
    mito pun not bad.baby ducati tu. Razz, lari 170-175 km/h, tgk berat rider.chick magnet gak Cagiva Mito ni.haha.Mito still in production.Ni Mofaz bawak masuk.
    meter aprillia/mito berat.

    pecutan?aku berat, takleh nak tau mane paling pecut.TZM, NSR lg pecut kut.not to mention TXR panther.
    layan corner sdap la

    maintenance mcm superbike.[/quote
    mknanye sparepart xyah rsau sangat la.. tp maintenanance cm SBK wuhu
    mmg style mito ni. sbijik cam ducati. mito ade production baru lg kn? yg FE punye. hrge 18k x silap.
    tzm/nsr/txr x brape minat la bro.. sgan nk pkai fullface. hehe

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Mon Aug 16, 2010 10:39 am

    alldisc wrote:AP125 masa memula keluar dulu mmg race replica. dengan cuma tukar CDI racing dan ekzos pipe racing, boleh tinggalkan atau kejar moto 600cc production. tapi bukan di jalan biasa lah, sbb 125cc low on torque banding dengan 4 stroke 600cc 4 in-line lagi lak tu.
    tentang cagiva mito lak not much to comment, tapi betul kata ryuganz, kedua2 mito dengan RS125 ni mmg betul2 super sport riding position. very radical. tapi di litar mmg kena sangat.

    antara sebab ramai pelumba dunia lahir dari itali ialah kerana adanya motor2 sebegini yang membolehkan anak2 muda berlumba pada kos murah dalam usia muda.

    aku pun minat jugak dgn ap125 (model lama bontot kerengga, not the new one) dan mito EV 7sp(bukan momos 6 speed), cuma kewangan tak meriah. Very Happy
    pehh kaw jugak pnangan AP 125 ni... leh kjau 600cc
    rase klau 2nd brape market price die skarang?
    mito EV7sp yg model LAWSON ke bro? yg 7 gear 2?

    kurt2812

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by kurt2812 on Mon Aug 16, 2010 10:06 pm

    aku nampak kat jln rsah,seremban ada kedai jul mito 125 brand new kaler merah ducati..hg?? mahal drpd kips..

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Tue Aug 17, 2010 9:09 pm

    mito ni mmg spec racing dah, reed valve pon da sedia carbon, tu blom part2 dalam lagi, aku heran gak, piston lagi kecik dari kips tapi mak aih macam pelesit x padan dengan cc kecik pastu body SBK

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Wed Aug 18, 2010 12:11 am

    kurt2812 wrote:aku nampak kat jln rsah,seremban ada kedai jul mito 125 brand new kaler merah ducati..hg?? mahal drpd kips..
    mhal?? dlm brape hrge die 2?
    ccah 20k x?

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Wed Aug 18, 2010 12:13 am

    alep wrote:mito ni mmg spec racing dah, reed valve pon da sedia carbon, tu blom part2 dalam lagi, aku heran gak, piston lagi kecik dari kips tapi mak aih macam pelesit x padan dengan cc kecik pastu body SBK

    mungkin part2 die racing kot..
    moto itali kbanyakanye mcm 2..(dgr cite la)

    alldisc

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alldisc on Wed Aug 18, 2010 1:18 am

    jonpablozx wrote:
    pehh kaw jugak pnangan AP 125 ni... leh kjau 600cc
    rase klau 2nd brape market price die skarang?
    mito EV7sp yg model LAWSON ke bro? yg 7 gear 2?

    AP125 yang dah 12-13 tahun rega dia sekitar 8-11K.

    tak silap cagiva freccia (lbh krg camtu lah) yg pertama di dunia 7 speed.

    lepas tu mito start 1989. lepas tu mito lawson. lepas tu mito evolution 1 (EV). yg ni la aku minat. lepas tu bila keluar mito EV II (rim 6 btg) jadi 6 gear saja. model yg sama disalin jadi momos fawzy edition.

    maklumat lanjut, klik link dibawah
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cagiva_Mito

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Wed Aug 18, 2010 2:05 am

    alldisc wrote:
    jonpablozx wrote:
    pehh kaw jugak pnangan AP 125 ni... leh kjau 600cc
    rase klau 2nd brape market price die skarang?
    mito EV7sp yg model LAWSON ke bro? yg 7 gear 2?

    AP125 yang dah 12-13 tahun rega dia sekitar 8-11K.

    tak silap cagiva freccia (lbh krg camtu lah) yg pertama di dunia 7 speed.

    lepas tu mito start 1989. lepas tu mito lawson. lepas tu mito evolution 1 (EV). yg ni la aku minat. lepas tu bila keluar mito EV II (rim 6 btg) jadi 6 gear saja. model yg sama disalin jadi momos fawzy edition.

    maklumat lanjut, klik link dibawah
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cagiva_Mito

    12-13thun 8-11k!! affraid
    jual tanah pusaka nk bli.. Very Happy
    oh mito EV ke.. sdap 2 dpt 7 gear.. yg FE pnyer mrket price brape?
    thanks 4 the link.

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Wed Aug 18, 2010 11:47 pm

    secara jujur dari aku, aku puas hati pakai zx150, dgn harga bwh rm10k aku dapat moto 30hp, stylish, aku rasa safe dgn breaking system moto ni walaupun tayar IRC mcm hampeh, long distance best, dia jadi x best kalau naik 2 org, keluar kilang aku terus test kat PLUS, 190kmh xda masalah, itu minggu pertama, tapi skrg dapat naik 180kmh je mb sbb aku x wat btol2 break in

    mambang

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by mambang on Thu Aug 19, 2010 12:46 am

    aku pernah sembang dgn owner ap 125...melalui pengalaman beliau moto ap 125 walaupun cc hanya 125 tapi blh tapau 150cc..yg masalah besar ialah sparepart mahal terlampau berbanding kips...skali rosak atau down nak repair semula sakit oooo...merah mata beb

    ranjau_berduri

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ranjau_berduri on Thu Aug 19, 2010 1:14 am

    aku pernah tengok zx tapau rs250 kat trek...

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Thu Aug 19, 2010 2:31 am

    aku pon pernah tapau 125rs, tapi dia bawak slow r, aku pon tapau dia dlm 80kmh

    ezra

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ezra on Thu Aug 19, 2010 4:29 am

    ali_wng wrote:aku pernah tengok zx tapau rs250 kat trek...
    moto kerja kot. mamat tu sayang nak lenjan hahaa Very Happy

    rs250
    blok x2 rm5.6k (blok seken pon 1.8k)
    piston x2 rm900
    pv x4 1k
    sparepart kena tunggu lama

    zx150
    block ... tak mahal
    piston ... murah
    sparepart senang nak cari compare to rs250 la

    tapi rs250 mmg laju, tapi berat skit. zx150 ringan, asyik nak wheelie.

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Thu Aug 19, 2010 5:21 am

    ezra wrote:
    ali_wng wrote:aku pernah tengok zx tapau rs250 kat trek...
    moto kerja kot. mamat tu sayang nak lenjan hahaa Very Happy

    rs250
    blok x2 rm5.6k (blok seken pon 1.8k)
    piston x2 rm900
    pv x4 1k
    sparepart kena tunggu lama

    zx150
    block ... tak mahal
    piston ... murah
    sparepart senang nak cari compare to rs250 la

    tapi rs250 mmg laju, tapi berat skit. zx150 ringan, asyik nak wheelie.

    nampak sgt moto ko power sgt sampai bleh terwheelie

    ezra

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ezra on Thu Aug 19, 2010 5:30 am

    alep wrote:nampak sgt moto ko power sgt sampai bleh terwheelie
    power kat traffic light je kot. hiway takde power mana.. nak kejar ERL pon payah Shocked

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Thu Aug 19, 2010 6:43 am

    nak laju macam AP atau mito xde la payah mana, standard modi je da boleh tapau dorang, da la piston pon lagi kecik dari kips, renung2kan lah... Twisted Evil Twisted Evil

    Sponsored content

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by Sponsored content Today at 8:23 am

      Similar topics

      -

      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:23 am