Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Share

    ezra

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ezra on Thu Aug 19, 2010 6:45 am

    hehe piston sebesar karipap Razz

    ranjau_berduri

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ranjau_berduri on Thu Aug 19, 2010 9:07 am

    ezra wrote:
    ali_wng wrote:aku pernah tengok zx tapau rs250 kat trek...
    moto kerja kot. mamat tu sayang nak lenjan hahaa Very Happy

    rs250

    blok x2 rm5.6k (blok seken pon 1.8k)
    piston x2 rm900
    pv x4 1k
    sparepart kena tunggu lama

    zx150
    block ... tak mahal
    piston ... murah
    sparepart senang nak cari compare to rs250 la

    tapi rs250 mmg laju, tapi berat skit. zx150 ringan, asyik nak wheelie.

    ye kot agak.. motor wat gi kerja, ngan main MSS kot tahun 2008.... ngam2 pas motoGP.... Rolling Eyes Rolling Eyes so, xmungkin trek day... Laughing Laughing Laughing

    naseb baik sifoo bgtahu, skunk baru tahu, ade yg join race sayang motor, dan xpepah kaw2...

    TERIMA KASIH SIFOO EZRA......

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Thu Aug 19, 2010 6:11 pm

    ali_wng wrote:
    ezra wrote:
    ali_wng wrote:aku pernah tengok zx tapau rs250 kat trek...
    moto kerja kot. mamat tu sayang nak lenjan hahaa Very Happy

    rs250

    blok x2 rm5.6k (blok seken pon 1.8k)
    piston x2 rm900
    pv x4 1k
    sparepart kena tunggu lama

    zx150
    block ... tak mahal
    piston ... murah
    sparepart senang nak cari compare to rs250 la

    tapi rs250 mmg laju, tapi berat skit. zx150 ringan, asyik nak wheelie.

    ye kot agak.. motor wat gi kerja, ngan main MSS kot tahun 2008.... ngam2 pas motoGP.... Rolling Eyes Rolling Eyes so, xmungkin trek day... Laughing Laughing Laughing

    naseb baik sifoo bgtahu, skunk baru tahu, ade yg join race sayang motor, dan xpepah kaw2...

    TERIMA KASIH SIFOO EZRA......
    tgk skill rider gak kot..
    pkai hayabusa skill hampeh ex5 pon boleh tapau.. hehe
    bkan nk kate zx ni slow, cme nk tnye pndapat psal ap rs125 ngan mito jer..
    maintenance & performance moto2 italy ni cm rumit sket

    ranjau_berduri

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ranjau_berduri on Thu Aug 19, 2010 9:53 pm

    jgn lupa skill mekanik tu pun penting jugak.... pasal rider2 ap250 tu kaw2 kena tinggal, pastu kena cucuk ngan zx lain...
    Kesimpulannya, zx@kips neh kalo pandai setting, memang boleh geli2 ngan 600 kalo kat trek...

    khor

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by khor on Fri Aug 20, 2010 12:19 am

    kalau setakat 2 strokers, i pernah pakai TZR250 3MA model 1990, max hp 50@10,000 rpm, top speed 200km/h juga, yg zx150rr i pakai skrg ni pun boleh capai 200km/h, cuma yg beza ialah acceleration nya, TZR250 dapat mencapai top speed pada masa yg lebih singkat dan zx150 perlu lajak lebih lama sikit sebelum dapat 200km/h, tapi kalau main kat race track yg banyak selekoh dah pasti zx tapau TZR250..

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Fri Aug 20, 2010 12:42 am

    khor wrote:kalau setakat 2 strokers, i pernah pakai TZR250 3MA model 1990, max hp 50@10,000 rpm, top speed 200km/h juga, yg zx150rr i pakai skrg ni pun boleh capai 200km/h, cuma yg beza ialah acceleration nya, TZR250 dapat mencapai top speed pada masa yg lebih singkat dan zx150 perlu lajak lebih lama sikit sebelum dapat 200km/h, tapi kalau main kat race track yg banyak selekoh dah pasti zx tapau TZR250..
    klau TZR250 lg pickup dri zx, bkan TZR lg kaw ke kt track?
    Rolling Eyes Rolling Eyes

    kurt2812

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by kurt2812 on Fri Aug 20, 2010 3:22 am

    a'kum bro sekalian..sini adalah topik membincangkan tentang zx 150, ap 125 dan mito 125..selain dr jentera berkenaan..klo bro ingin bincangkan mengenai jentera 2stroke yg lain..boleh la buka topik baru..
    harap aklum..terima kasih.

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sat Aug 21, 2010 12:19 am

    mambang wrote:aku pernah sembang dgn owner ap 125...melalui pengalaman beliau moto ap 125 walaupun cc hanya 125 tapi blh tapau 150cc..yg masalah besar ialah sparepart mahal terlampau berbanding kips...skali rosak atau down nak repair semula sakit oooo...merah mata beb
    mgkin sbb sparepart x byk mcm kips kt malaysia ni..
    cbe klau org sni pkai mito n aprilia sme mcm rxz n lc135..
    msti byk sparepart.. hehe What a Face

    ezra

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by ezra on Sat Aug 21, 2010 12:24 am

    jonpablozx wrote:
    mambang wrote:aku pernah sembang dgn owner ap 125...melalui pengalaman beliau moto ap 125 walaupun cc hanya 125 tapi blh tapau 150cc..yg masalah besar ialah sparepart mahal terlampau berbanding kips...skali rosak atau down nak repair semula sakit oooo...merah mata beb
    mgkin sbb sparepart x byk mcm kips kt malaysia ni..
    cbe klau org sni pkai mito n aprilia sme mcm rxz n lc135..
    msti byk sparepart.. hehe What a Face
    spare part rs125 ada jer.. kena pandai cari la.. tapi kalau ada sen mmg ada jer Razz

    off topic:
    member aku ada rs125 sebijik utk dibarai/dijual (motor halal). tapi takde geran la, owner dah balik mumbai. skrg jadi perhiasan rumah je. sapa nak pm la.

    khor

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by khor on Sat Aug 21, 2010 5:28 pm

    jonpablozx wrote:
    khor wrote:kalau setakat 2 strokers, i pernah pakai TZR250 3MA model 1990, max hp 50@10,000 rpm, top speed 200km/h juga, yg zx150rr i pakai skrg ni pun boleh capai 200km/h, cuma yg beza ialah acceleration nya, TZR250 dapat mencapai top speed pada masa yg lebih singkat dan zx150 perlu lajak lebih lama sikit sebelum dapat 200km/h, tapi kalau main kat race track yg banyak selekoh dah pasti zx tapau TZR250..
    klau TZR250 lg pickup dri zx, bkan TZR lg kaw ke kt track?
    Rolling Eyes Rolling Eyes

    memang TZR250 lebih power tapi bila kat race track byk espek yg mempengaruhi sesuatu kemenagan, dgn hanya bergantung pd hp lebih saja itu tidak mencukupi,ZX150 lebih ringan dan senang dikendali semasa msk & keluar selekoh, cuba main round penang island kat tanjung bungah atau teluk bahang dgn 125Z, u agak siapa akan sampai dulu..?

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sun Aug 22, 2010 6:33 pm

    khor wrote:
    jonpablozx wrote:
    khor wrote:kalau setakat 2 strokers, i pernah pakai TZR250 3MA model 1990, max hp 50@10,000 rpm, top speed 200km/h juga, yg zx150rr i pakai skrg ni pun boleh capai 200km/h, cuma yg beza ialah acceleration nya, TZR250 dapat mencapai top speed pada masa yg lebih singkat dan zx150 perlu lajak lebih lama sikit sebelum dapat 200km/h, tapi kalau main kat race track yg banyak selekoh dah pasti zx tapau TZR250..
    klau TZR250 lg pickup dri zx, bkan TZR lg kaw ke kt track?
    Rolling Eyes Rolling Eyes

    memang TZR250 lebih power tapi bila kat race track byk espek yg mempengaruhi sesuatu kemenagan, dgn hanya bergantung pd hp lebih saja itu tidak mencukupi,ZX150 lebih ringan dan senang dikendali semasa msk & keluar selekoh, cuba main round penang island kat tanjung bungah atau teluk bahang dgn 125Z, u agak siapa akan sampai dulu..?
    tentula kriss SG! What a Face What a Face 125z kot..
    sori bro kte ni da teroff topic la. bkak topik bru la sal 250 2 stroke..
    sy pun nk tau gk beza 250 2T vs 150/125 2T.. hehe

    khor

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by khor on Sun Aug 22, 2010 7:16 pm

    jonpablozx wrote:
    khor wrote:
    jonpablozx wrote:
    khor wrote:kalau setakat 2 strokers, i pernah pakai TZR250 3MA model 1990, max hp 50@10,000 rpm, top speed 200km/h juga, yg zx150rr i pakai skrg ni pun boleh capai 200km/h, cuma yg beza ialah acceleration nya, TZR250 dapat mencapai top speed pada masa yg lebih singkat dan zx150 perlu lajak lebih lama sikit sebelum dapat 200km/h, tapi kalau main kat race track yg banyak selekoh dah pasti zx tapau TZR250..
    klau TZR250 lg pickup dri zx, bkan TZR lg kaw ke kt track?
    Rolling Eyes Rolling Eyes

    memang TZR250 lebih power tapi bila kat race track byk espek yg mempengaruhi sesuatu kemenagan, dgn hanya bergantung pd hp lebih saja itu tidak mencukupi,ZX150 lebih ringan dan senang dikendali semasa msk & keluar selekoh, cuba main round penang island kat tanjung bungah atau teluk bahang dgn 125Z, u agak siapa akan sampai dulu..?
    tentula kriss SG! What a Face What a Face 125z kot..
    sori bro kte ni da teroff topic la. bkak topik bru la sal 250 2 stroke..
    sy pun nk tau gk beza 250 2T vs 150/125 2T.. hehe

    ha..ha..ok ok, jumpa di topic baru nanti..!!

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Sun Aug 22, 2010 9:30 pm

    alep wrote:mito ni mmg spec racing dah, reed valve pon da sedia carbon, tu blom part2 dalam lagi, aku heran gak, piston lagi kecik dari kips tapi mak aih macam pelesit x padan dengan cc kecik pastu body SBK
    2 la klebihan mito..
    body sbjik cm ducati 996 lame..
    idaman kalbu 2.. What a Face What a Face

    alldisc

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alldisc on Mon Aug 23, 2010 9:33 am

    jonpablozx wrote:
    alep wrote:mito ni mmg spec racing dah, reed valve pon da sedia carbon, tu blom part2 dalam lagi, aku heran gak, piston lagi kecik dari kips tapi mak aih macam pelesit x padan dengan cc kecik pastu body SBK
    2 la klebihan mito..
    body sbjik cm ducati 996 lame..
    idaman kalbu 2.. What a Face What a Face
    actually mito kongsi design dengan 916. kat meter ada tulis CRC atau Cagiva Research Centre.

    evolusi 916 dikenali sebagai 996 dan kemudian 998. heh heh jgn marah ye... aku pun bkn hafal. info dari internet jugak.

    jonpablozx

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonpablozx on Tue Aug 24, 2010 9:00 pm

    alldisc wrote:
    jonpablozx wrote:
    alep wrote:mito ni mmg spec racing dah, reed valve pon da sedia carbon, tu blom part2 dalam lagi, aku heran gak, piston lagi kecik dari kips tapi mak aih macam pelesit x padan dengan cc kecik pastu body SBK
    2 la klebihan mito..
    body sbjik cm ducati 996 lame..
    idaman kalbu 2.. What a Face What a Face
    actually mito kongsi design dengan 916. kat meter ada tulis CRC atau Cagiva Research Centre.

    evolusi 916 dikenali sebagai 996 dan kemudian 998. heh heh jgn marah ye... aku pun bkn hafal. info dari internet jugak.
    sori sy bdak bru blajau.. haha albino albino

    firdausz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by firdausz on Fri Apr 01, 2011 5:25 pm

    heheh..ada jugak topik ni kat sini...
    Very Happy ....dah beli ke mito / aprilia tu bang?..

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Fri Apr 01, 2011 11:22 pm

    blok rotax? piston Pro X? wow! gugur jantung, sesuai dgn harga dan performance Smile

    firdausz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by firdausz on Sat Apr 02, 2011 12:29 am

    mito dgn rs125 kalau baru klua dari kedai..nescaya anda kecewa sedikit,,sebab semua ada restricted..kompom 140-150kmh je...rpm max pun boleh pulas smpai 9-10K je...

    kebanyakan yg ada kat jalan dah dibuang restricted nye...mmg lepas habis hp nye..

    reason restricted : utk memenuhi piawaian emission euro 3 Very Happy ...

    mito sp525 yg dtg kemalaysia adalah fully unrestricted..mmg dah full power

    rs saya tak pernah bawa..rs125 baru ada sebijik member pakai kat seremban..penah duduk je tak pernah bawak..no komen Laughing

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Sat Apr 02, 2011 3:42 am

    x silap pernah nampak ap125 baru kat motorshow, dia tulis 125 tgk ekzos 4 stroke, dok pikir salah pasang ekzos ke? harga rm28k

    firdausz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by firdausz on Sun Apr 03, 2011 11:35 pm

    alep..rs125 baru muffler nye mmg nampak besar sebab oval shape + ada catalizer....

    mcm gambar bawah ni..(rs hitam)
    .ni trip ahad 3hb Apr hihihhi....err...dah ajak/calling2 dua tiga kippers ..tapi sorang je yg dtg...




    takpe..next session ada..,semua campur ride..fz..kips..honda wave pun ada Twisted Evil ..janji kawan Very Happy


    NaMe_SaYe_LeE

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by NaMe_SaYe_LeE on Mon Apr 04, 2011 3:09 am

    firdausz wrote:alep..rs125 baru muffler nye mmg nampak besar sebab oval shape + ada catalizer....

    mcm gambar bawah ni..(rs hitam)
    .ni trip ahad 3hb Apr hihihhi....err...dah ajak/calling2 dua tiga kippers ..tapi sorang je yg dtg...




    takpe..next session ada..,semua campur ride..fz..kips..honda wave pun ada Twisted Evil ..janji kawan Very Happy


    aik....ni moto aku siang tadi...hahahahahaha....!!! Shocked

    pengalaman aku,RS125 pickup sayur2 je aku kena...aku sendiri dah cuba power RS125 & RS250...banyak beza dengan kips...so macam x adil la...dia 125cc kite 150cc...die racing specs kite factory siam specs...so memang x same....masing ade lebih & kurang masing2....mito je aku x penah cuba...tu kena tanye kippers nama zynox...die je ade pengalaman sume brand moto2 ni...

    firdausz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by firdausz on Mon Apr 04, 2011 10:10 am

    moto kau le lee?..wakakaka...aku ada ajak le dua tigo org kat sini..tapi memasing bz..tetengok ada jugak wakil kippers! cheers

    aku yg patah balik ke seremban sensorang tu la...cantik ZXR150 tu Twisted Evil

    alep

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by alep on Tue Apr 05, 2011 4:50 pm

    hu..hu..kan aku da kata, kita jadi sayur je, sesuai la dgn harga moto dorg, kita pakai moto kecik, laju camna pon sekali angin lalu, trus ke gaung

    firdausz

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by firdausz on Tue Apr 05, 2011 5:15 pm

    alep wrote:hu..hu..kan aku da kata, kita jadi sayur je, sesuai la dgn harga moto dorg, kita pakai moto kecik, laju camna pon sekali angin lalu, trus ke gaung

    takde sayurnye alep...sama2 2 stroke..sama2 klua asap.. rider mss pun majoriti pakai kips/zxr150..dah trbukti...zxr150 std pun dah laju..inikan pulak yg dah mod..

    nanti ada trip...jom! Very Happy

    jonny

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by jonny on Thu Apr 07, 2011 3:25 pm

    tiga2 moto kuat... hehehe... patutnye tuan tanah tambah lg satu motor utk comparison... zsr cyclone... race replica.... hehehe.... ribut petir tuh... igauan ngeri kepada pesaing jentera 2 stroke yg lain... tp... kalo kategori cc125... rs125 ngan mito 125 kowt yg terdasyat... hehehe... p/s den pakai honda bulat...bab kelajuan kurang skt .. kalo salah tlg betulkan Smile

    Sponsored content

    Re: ZX150 vs AP RS 125 vs cagiva MITO 125 kelebihan n kelemahan?

    Post by Sponsored content Today at 11:57 am

      Similar topics

      -

      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:57 am