Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    saingan zx terbaru - yamah r15

    Share

    rayslasher

    saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 8:33 am

    assalamualaikum kepada member kippers semua

    saya baru jer terbaca artikel dari singapore tentang model baru yamaha iaitu yzf r15 yang telah berada di dalam pasaran di singapura dan kelibatnya telah ada di Malaysia

    http://i615.photobucket.com/albums/tt239/jflcorp/wp_r15_p21_1024.jpg

    mengikut feedback dari forum sebuah kedai motor kat singapore harga nya USD 6000.00 ++

    dan katanya boleh beat kawa dari segi rupa dan speed...

    apa kata kengkawan?

    rayslasher

    saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 8:39 am

    assalamualaikum kepada member kippers semua

    saya baru jer terbaca artikel dari singapore tentang model baru yamaha iaitu yzf r15 yang telah berada di dalam pasaran di singapura dan kelibatnya telah ada di Malaysia

    http://i615.photobucket.com/albums/tt239/jflcorp/wp_r15_p21_1024.jpg

    mengikut feedback dari forum sebuah kedai motor kat singapore harga nya USD 6000.00 ++

    dan katanya boleh beat kawa dari segi rupa dan speed...

    apa kata kengkawan?

    Ini ayat yang saya petik dari salah seorang forumer di website http://www.singaporebikes.com/forums/showthread.php?t=223452

    Well if u wan speed and performance , kawa will definately giv it to u ...
    maintain ???
    well 2t can last abt 2-3 weeks ($5-$23)
    petrol full tank is abt $18 v power , can last me 3 days ( i stay at yishun , go work at changi den back to jurong (gf) den back to yishun again ) ( 100-140 )
    spark plug is abt 20 for gd plugs which can last u abt 3 months
    engine oil i use 300v mutol $26 , 3000km or 1 month ( which ever comes first )

    if u wan to save petrol den cbr will giv u dat definately ,
    u wan speed kawa will giv u...
    u wan monthly maintainence cheep , cbr cheeper ...
    price diff , fbb is e latest plate for kawa but cbr got new models

    if n wan killer looks , speed in da middle of kawa n cbr den get yzf135 yahama ^^


    mambang

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by mambang on Tue Aug 24, 2010 8:48 am

    macam model fzi jer...

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 8:54 am

    saya rasa fz pakai faring replika r1 r6

    suhaimisobrie

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by suhaimisobrie on Tue Aug 24, 2010 8:56 am

    setahu aku model nie kat india dah kuar tahun lepas rasanya....mmg dari segi rupa menawan...tp bila tgk balik enjin FZi sebenarnya cuma aksesori + fairing + meter + dll yg dah diubah...kat malaysia pun mmg ada yg dah bikin FZi jd mcm R15...Ada satu kedai motor kat kedah TAJ MOTOR xsilap aku....

    P/S : kalo Hong Leong Yamaha bawak masuk model ni, aku yakin akan jd fenomena baru mcm zaman 125Z & rxz dulu... tp sayang sebab Hong Leong Yamaha lambat bertindak & sekadar kuarkan Fzi lampu bulat

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:01 am

    ini ada sedikit gambar yzf r15 yang khabarnya akan masuk ke malaysia...

    http://i615.photobucket.com/albums/tt239/jflcorp/wp_r15_p20_1024.jpg

    http://i615.photobucket.com/albums/tt239/jflcorp/r15.jpg

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:06 am

    hong leong banyak jual spare part.. mungkin diorang saja jer keluarkan model lampu bulat pastu jual spare part model baru selepas launch kepada pengguna model yang sebelumnya.. sebab saya tengok yamaha memang selalu sangat guna trick nih... sebab dulu pernah gak pakai rxz tahun 90an

    mambang

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by mambang on Tue Aug 24, 2010 9:08 am

    suhaimisobrie wrote:setahu aku model nie kat india dah kuar tahun lepas rasanya....mmg dari segi rupa menawan...tp bila tgk balik enjin FZi sebenarnya cuma aksesori + fairing + meter + dll yg dah diubah...kat malaysia pun mmg ada yg dah bikin FZi jd mcm R15...Ada satu kedai motor kat kedah TAJ MOTOR xsilap aku....

    P/S : kalo Hong Leong Yamaha bawak masuk model ni, aku yakin akan jd fenomena baru mcm zaman 125Z & rxz dulu... tp sayang sebab Hong Leong Yamaha lambat bertindak & sekadar kuarkan Fzi lampu bulat
    kalo injin sama ngan fzi..boleh tapau lagi..

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:13 am

    fzi boleh upgrade ker ? kalau tukar set racing blok + bla bla.. agak agak boleh tapau zx tak? Ini satu peringatan dan cabaran buat king zx Basketball

    mambang

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by mambang on Tue Aug 24, 2010 9:16 am

    rayslasher wrote:fzi boleh upgrade ker ? kalau tukar set racing blok + bla bla.. agak agak boleh tapau zx tak? Ini satu peringatan dan cabaran buat king zx
    Track Day...sifu zx blh bagi jawapan

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:22 am

    Dengarnya ada pomen kat sentul yang boleh upgrade 4 stroke honda wave125 sampai boleh lari 180kmh.. manalah tahu kot kot dia boleh upgrade fzi sampai 200kmh.. hehehe...

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:32 am

    pelik tapi benar.. yamaha r15 pakai sticker monster energy

    http://images03.olx.com.ph/ui/4/90/10/70579010_1-Pictures-of-yamaha-r15.jpg

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:42 am

    yzf r15 pun ada single seater?
    sila perhatikan gambar r15 waktu launching kat india

    http://extrapower.files.wordpress.com/2008/04/r151.jpg

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 9:46 am

    brochure single seater dan parts lain r15 dari india...

    http://i607.photobucket.com/albums/tt152/tajul_akb/R15accessories01.jpg

    hakim

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by hakim on Tue Aug 24, 2010 9:52 am

    rayslasher wrote:yzf r15 pun ada single seater?
    sila perhatikan gambar r15 waktu launching kat india

    http://extrapower.files.wordpress.com/2008/04/r151.jpg

    awek yang duduk atas moto tu lagi lawa. Hehehehe...

    wan tuah

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by wan tuah on Tue Aug 24, 2010 9:53 am

    tak cantik ahh..biasa je tengok..lawa lagi ZX aku ni..
    nak bikin kalau nak laju???maknanya kene kuar modal lagi kalau nak laju..
    kalau dah laju meter bleh cecah 2++km/h sekalipun..bukan bleh rembat jauh2..
    tapi kira oklah sekiranya pihak hong leong yahama nak memasarkan moto ni disini..
    ni saingan yang sihat..tapi sehebat mana R15 ni nanti dia tetap berada
    jauh di belakang ZX..

    mambang

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by mambang on Tue Aug 24, 2010 10:12 am

    laju ker moto nie? kalo laju nak beli satu..


    Last edited by mambang on Tue Aug 24, 2010 11:55 am; edited 1 time in total

    suhaimisobrie

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by suhaimisobrie on Tue Aug 24, 2010 10:38 am

    http://fz150i.forumotion.com/forum.htm

    blh tgk kat cni.....apa yg dah diorg buat dgn FZi kat malaysia....

    paeach

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by paeach on Tue Aug 24, 2010 1:52 pm



    den minat yg ni kalau FZ...
    hihihi...

    tetap itam&putih...
    Wink

    paeach

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by paeach on Tue Aug 24, 2010 1:53 pm

    http://www.facebook.com/profile.php?id=1729438192&v=photos&ref=ts#!/photo.php?pid=13498621&fbid=10150214060555293&op=1&o=global&view=global&subj=1729438192&id=516085292



    org malaysia dah buat dah...

    rayslasher

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 2:39 pm

    setakat ni r15 terhebat seperti video ini :

    http://i607.photobucket.com/albums/tt152/tajul_akb/R15accessories01.jpg

    r15 ambil masa 53 saat nak naik 151 kmh dengan guna spocket 14/42.. zx brapa saat yer?
    dan brapa zx boleh pegi kalau guna spocket 14/42?

    Harap sifu sifu leh bagi komen sket..



    paeach

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by paeach on Tue Aug 24, 2010 2:46 pm

    rayslasher wrote:setakat ni r15 terhebat seperti video ini :

    http://i607.photobucket.com/albums/tt152/tajul_akb/R15accessories01.jpg

    r15 ambil masa 53 saat nak naik 151 kmh dengan guna spocket 14/42.. zx brapa saat yer?
    dan brapa zx boleh pegi kalau guna spocket 14/42?

    Harap sifu sifu leh bagi komen sket..



    kalau KIPS dlm 30 saat dah leh 140kmh..tu pon bwk sopan ckt..
    kalau sifoo2 lagi la cepat...



    rayslasher

    salah link

    Post by rayslasher on Tue Aug 24, 2010 2:47 pm

    sorry ada kesilapan linking
    sila taip r15 kat bahagian search you tube untuk tengok r15 pecut sampai 150kmh

    www.youtube.com/watch?v=4jtNMz8z-ro -

    paeach

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by paeach on Tue Aug 24, 2010 2:57 pm

    rayslasher wrote:sorry ada kesilapan linking
    sila taip r15 kat bahagian search you tube untuk tengok r15 pecut sampai 150kmh

    www.youtube.com/watch?v=4jtNMz8z-ro -

    ni plk KIPS :

    ni kips indonesia : http://www.youtube.com/watch?v=i6mrp9CDKB0&feature=related
    brapa saat je baru...dah naik 160kmh++

    paeach

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by paeach on Tue Aug 24, 2010 3:08 pm

    KRZ/Scorpio



    -amik kat galeri krijauan..-

    Sponsored content

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Sponsored content Today at 6:02 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am