Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    saingan zx terbaru - yamah r15

    Share

    ryuganz

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by ryuganz on Sun Aug 29, 2010 2:20 am

    nice bike.satu je aku suka yamaha ni, finishing cantik.awek yang dok atas motor tu pun, pergh, rembes2

    bagi aku ni bukan saingan ZX, bukan class yang sama.
    saingan pasaran ye.

    jayjeffrey

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by jayjeffrey on Sun Aug 29, 2010 10:02 am

    amat setuju dgn comment bro ryugan. Saingan pasaran sahaja, dalam segi performance, mmg dalam kelas yg berlainan... tapi tak dapat dinafikan, antara 150cc, mmg R15 yg dari segi kosmetik paling menarik...

    @zri

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by @zri on Sun Aug 29, 2010 2:31 pm

    paeach wrote:
    mambang wrote:ape lagi jom ajak masuk highway....mari kita lihat siapa yg kene....aku ade pengalamn tapau moto nih dulu2...kan klip kertas kan...masih kah kau ingat

    hahaha...
    rasanya moto ni lg slow dari rxz...hihihihi...
    Twisted Evil lol!

    btol sgt la tuh..

    ranjau_berduri

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by ranjau_berduri on Sun Aug 29, 2010 9:18 pm

    xpernah tgk R15 ori lg ek??

    mambang

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by mambang on Mon Aug 30, 2010 8:52 am

    ranjau_berduri wrote:xpernah tgk R15 ori lg ek??
    ranjau berduri???...location singapore..??... Laughing ...momod???.... Laughing ....selamat datang orang singapore..satu malaysiaasia Laughing

    hazu_zx

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by hazu_zx on Tue Sep 28, 2010 9:23 pm

    bgs gk moto ni kluar..nti moto kita jd kurng panas sket Laughing

    kurt2812

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by kurt2812 on Wed Sep 29, 2010 12:00 am

    hazu_zx wrote:bgs gk moto ni kluar..nti moto kita jd kurng panas sket Laughing

    xda makna nya..pencurik x kre mtor pe pon..ada org minta..mencurik la die..

    halimien

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by halimien on Tue Dec 07, 2010 6:25 pm

    memang beza 2t ngan 4t
    nak jimat 4t
    nak power 2t kankankan...

    alep

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by alep on Tue Dec 07, 2010 8:35 pm

    kalau nak laju, jimat petrol dan comfort aku rasa kips adalah pilihan terbaik, kalau ko konboi dgn membe2 yg pakai lc menten 140kmh petrol lbe kurang je tp exceptional kt fzi sbb top x lbey 130kmh, ni aku try sendiri gear 4 130kmh then gear 5 trus drop, kelebihan kt kips la, safer, more confidence, 2t pon xda la parah pon

    jayjeffrey

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by jayjeffrey on Wed Dec 08, 2010 1:20 am

    hmm.... saya pernah try gak fzi, pakai hari moto member. takat 145kmh mmg takde hal... fuel consumption mmg save gile, masa amik moto pump full tank, pakai 2 hari (180+km), masa pulang balik moto tu ada dkt setengah tank lagi... kalau la kips aku dah kering kontang dah... mcm mana pun, injection mmg akan lebih fuel efficient dari carbs... lebih2 lagi kita ni 2 stroke... lagi pedih FC.

    alldisc

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by alldisc on Wed Dec 08, 2010 8:54 am

    enjin 4 stroke 150cc already senang2 boleh travel 40km per every litre of petrol. kalau ride santai, selamba aje cecah 45km. sbb tu full tank fzi 12 liter selamba aje boleh dapat 400km.

    penggunaan EFi pada enjin kecil tak bawa banyak beza dari segi consumption melainkan kenaikan dari segi efficiency (kurang petrol terbazir) dan enjin mudah start.

    aWe89

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by aWe89 on Wed Dec 08, 2010 9:10 am

    dr segi rupa.. mmg cantik r15..
    tp bg awe, power tu yg plg penting..
    sbb tu amik kips..

    erk..fairing die leh customize masuk kips tak?
    hahaha....

    MBN 2254

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by MBN 2254 on Wed Dec 08, 2010 11:37 am



    model ni pon cun gak..

    tapi kalau tak silap 125 cc je

    MBN 2254

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by MBN 2254 on Wed Dec 08, 2010 11:41 am



    memang ade perbezaan dengan yamaha R15 kan...

    yang ni namanya kalau tak silap

    yamaha 125yzf

    alep

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by alep on Wed Dec 08, 2010 7:16 pm

    MBN 2254 wrote:

    model ni pon cun gak..

    tapi kalau tak silap 125 cc je

    125cc 2 stroke ok gak mcm mito125 xpon ap125, kalau 4 stroke 125 xtau la jadi apa

    khor

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by khor on Mon Aug 29, 2011 1:13 pm

    YZF R15 update.. ini macam punya spec nak saing sama ZX?? balik kampung tanam jagung la..!!

    http://www.cubiccapacity.com/yamaha-yzf-r15-is-launched/

    nak buat apa dgn hanya 17ps??? lagi kasi SOHC saja lo.. klu DOHC boleh la gaga sikit... ini utk budak2 sekolah yg baru dpt lesen memamdu la.. Smile

    (just my personnel opinion, 4 stroke lovers please forgive me ok!! jgn jadi Angry Bird pulak..) Laughing

    YUS 2373

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by YUS 2373 on Tue Aug 30, 2011 4:10 am

    YZF R15 dah lama kuar kat s'pore.... kat m'sia jer x kuar lagi pasal ada FZ.... sama jer ngan FZ cuma face lift jer yg lain...... kita x leh nak compare ngan kips... jauh beza... lain klass... kalau compare ngan cbr150 ok lah...... kips 6 speed... R15 5 speed jer.... kips 2 stroke.... mestilah enjin lebih cepat... aku rasa bukan rxz jer yang bleh tapau r15.... 125z pun senang2 bleh tapau..... inikan plak zx150.....

    YUS 2373

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by YUS 2373 on Tue Aug 30, 2011 4:23 am

    alep wrote:
    MBN 2254 wrote:

    model ni pon cun gak..

    tapi kalau tak silap 125 cc je

    125cc 2 stroke ok gak mcm mito125 xpon ap125, kalau 4 stroke 125 xtau la jadi apa


    yang ni R125... kuar kat marker britain jer kalau x silap...... 125cc 4 stroke.... kat asia tak de berita pun nak kuar.... bentuk mmg cantik... tp perfomance tak tau lah......

    Matthew

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Matthew on Tue Aug 30, 2011 2:39 pm

    Tapi yang pastinye R15 makan asap ZX150.....kita jumpa di jalanan.. farao

    alep

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by alep on Fri Sep 02, 2011 6:41 pm

    YUS 2373 wrote:YZF R15 dah lama kuar kat s'pore.... kat m'sia jer x kuar lagi pasal ada FZ.... sama jer ngan FZ cuma face lift jer yg lain...... kita x leh nak compare ngan kips... jauh beza... lain klass... kalau compare ngan cbr150 ok lah...... kips 6 speed... R15 5 speed jer.... kips 2 stroke.... mestilah enjin lebih cepat... aku rasa bukan rxz jer yang bleh tapau r15.... 125z pun senang2 bleh tapau..... inikan plak zx150.....

    rilek-rilek, aku mmg selalu kena tapau dgn 125z time tgh bwk 180kmh, rxz lagi la, aku da full trotel dia potong aku selamba je sambil pegang handle sebelah tangan

    Ray-Me

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Ray-Me on Mon Sep 12, 2011 12:37 am

    rilek-rilek, aku mmg selalu kena tapau dgn 125z time tgh bwk 180kmh, rxz lagi la, aku da full trotel dia potong aku selamba je sambil pegang handle sebelah tangan[/quote]

    Salam...

    Betul lah, moto kita ni cam senang2 je kena tapaw ngan 125z n RXZ, balik raya baru nie pon aku dah kena tapaw ngan 125z n RXZ mase aku ngah maintain 190km/j...sblm nie pon dah 2,3 kali aku kena.

    Apa kelebihan moto dia org ni ek? Kekadang sakit ati gak memikirkannya... Beli moto memahal...last2 senang2 je kena tapaw...hehe

    -TK-

    alep

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by alep on Mon Sep 12, 2011 1:23 am

    jangan marah bang, kl-jb, kips sampai dulu, kalau dia dapat tapau pon 2-3 km boleh la dia menten, try test kl-jb - pinjam ayat wadin sat

    khor

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by khor on Mon Sep 12, 2011 11:44 am

    motor dia org ada mod kot? block ada korek kot? klu standard lawan standard pasti mkn asap 2t kips... Laughing

    Matthew

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Matthew on Mon Sep 12, 2011 9:13 pm

    alep wrote:jangan marah bang, kl-jb, kips sampai dulu, kalau dia dapat tapau pon 2-3 km boleh la dia menten, try test kl-jb - pinjam ayat wadin sat

    Betul tu...moto ZX pro untuk long distance bro..dia orang tak bleh maintain distance macam tu dengan kelajuan tu..jangan harap le..setakat 1-2k tu boleh tapi all the way on the highway, no way...hahaha...

    Ray-Me

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Ray-Me on Tue Sep 13, 2011 6:29 am

    Matthew wrote:
    alep wrote:jangan marah bang, kl-jb, kips sampai dulu, kalau dia dapat tapau pon 2-3 km boleh la dia menten, try test kl-jb - pinjam ayat wadin sat

    Betul tu...moto ZX pro untuk long distance bro..dia orang tak bleh maintain distance macam tu dengan kelajuan tu..jangan harap le..setakat 1-2k tu boleh tapi all the way on the highway, no way...hahaha...

    So maksudnya kat sini, zx ni boleh maintain dgn kelajuan yg tinggi dlm masa yg lama lah ya? Cam SBK lah ek... Apa faktor yg memberikan kelebihan mcm tu pd zx kita ni ya? (Just nak tambah pengetahuan n lebih memahami zx nie...hehe)

    Sponsored content

    Re: saingan zx terbaru - yamah r15

    Post by Sponsored content Today at 9:03 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:03 am