Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Share

    paeach

    Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by paeach on Wed Sep 29, 2010 9:52 pm

    ni cerita bila owner kunci kat disc ye pak! disc sahaja ye pak! disc! bkn benda lain..

    taktik baru si penyangak mengebas motosikal...
    dulu bila owner kunci handle je dah gerenti x selamat..berapa saat je si penyangak amik masa untuk kebas motosikal tersebut..
    pastu dah solex kat disc, barulah selamat..tetapi sekarang si penyangak juga boleh potong solex(cap ayam)/mangga(kunci daa..xkn buah plk..) , tapi kalau owner dah pakai solex ori(cap harimau-sekuat tiger!) dia x dapat nk potong..hanya dapat mandi peluh je la..macam solex den ada kesan potong tp x dapat potong abis..haha..padan muka...sebab ori agaknya solex den(bkn brand solex pon...) tu pasal x dapat dipotong (top security la konon..hihihi)..
    kalau owner pakai solex ori si penyangak pon dah mls nk pandang motosikal tersebut..sbb potong2 pun dah xde guna..kalau yang x pernah mandi peluh mungkin mencuba memotong solex tersebut..
    tetapi kini si penyangak sudah bijak memikirkan strategi untuk mencari jalan lain jika anda hanya mengunci disc dan handle sahaja..pandai jgk si penyangak ni cari idea..maklumlah, hendak seribu daya, xnk seribu dalih..
    taktik mereka skrg adalah..
    jeng~ jeng~ jeng~~!
    cuba anda bayangkan... (dah mcm cerita senario plk yg roti canai tu..hihi..)
    bila anda solex pada disc motosikal anda, pastu jalan sikit..mesti lah sangkut kan? hihihihi.. (mcm org xtau plk..kekeke..)
    so, xleh la jalan...haha..
    si penyangak ni dgn bijaknya membuka skru disc tersebut..skru yg allenkey tu la..dia buka semua..
    cuba anda bayangkan lg....jeng~ jeng~ jeng!!!
    dengan itu (selepas membuka skru tersebut..) roda motosikal anda boleh berpusing dengan selambanya tanpa ada halangan..hihihi..tapi time jalan tu si penyangak tidak boleh brake motosikal anda sebbb skru disc sudah dibuka..disc pon boleh bergerak sesuka hati sahaja..tappi brake lagi 1 kan ada, tapi kalau dua2 solex dpn blkg dia buka skru disc tu..memang jawabnya bersopan santun la si penyangak tu bawa motosikal anda..kalau main pecut je terimalah hadiahnya..
    kesimpulannya...
    janganlah anda hanya lock handle dan disc sahaja bila parking di merata tempat..
    anda perlu lock double stand(kalau ada) ke, spoket(ni bagus sikit) blkg tu ke..kalau rantai selamat jgk la..
    tapi solex2 ni pon orang dah boleh kopak2..kalau anda dah modi solex tu barulah xleh nk kopak...
    dan akhirnya anda perlulah bertawakal supaya sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku kepada anda semua..
    wassalam..


    ni ada sedikit gambar untuk anda bayangkan..






    PERINGATAN : jangan anda yang amalkan sudahlah taktik ni..taktik ni untuk pengetahuan/keselamatan anda sahaja..
    hihihi...



    -PaeacH-

    asrolsani

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by asrolsani on Wed Sep 29, 2010 10:38 pm

    bapak besar allen key dia... muat ke allen skrew kat brake disc tu? Very Happy

    zalie78

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by zalie78 on Wed Sep 29, 2010 11:34 pm

    bro asrol..gambar tu sekadar gambar hiasan jer...punya lah besar allen tu..mana muat kat disc kips..huhuhuu

    kurt2812

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by kurt2812 on Thu Sep 30, 2010 12:28 am

    modus operandi yg paling kuang ajar skali aku pnah dgn..angkut motor naik atas van..hahaha!! ko lock la motor ko mcm ne pon..hahaha!!!

    MBN 2254

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by MBN 2254 on Thu Sep 30, 2010 1:01 am

    kurt2812 wrote:modus operandi yg paling kuang ajar skali aku pnah dgn..angkut motor naik atas van..hahaha!! ko lock la motor ko mcm ne pon..hahaha!!!

    betul x3...
    aku pon selalu dgr gak.. kadang2 kat tengah pekan selamba ja dia angkut pakai van & lori...
    mula2 buat2 cam nak start motor tapi x boleh.. pastu buat2 cal pomen / member minta tolong datang amik..
    10 minit kemudian motor selamat diangkut sambil penyagak pura2 lega dapat bantuan Smile

    penah jugak aku dengar
    tayar motor dirantai ke tiang..
    si penyangak bawak tayar spare siap pasang sport rim dah..
    terus bukak n tukar tayar...
    selamatttttttt :b


    ADREY

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by ADREY on Thu Sep 30, 2010 1:19 am

    MBN 2254 wrote:
    kurt2812 wrote:modus operandi yg paling kuang ajar skali aku pnah dgn..angkut motor naik atas van..hahaha!! ko lock la motor ko mcm ne pon..hahaha!!!

    betul x3...
    aku pon selalu dgr gak.. kadang2 kat tengah pekan selamba ja dia angkut pakai van & lori...
    mula2 buat2 cam nak start motor tapi x boleh.. pastu buat2 cal pomen / member minta tolong datang amik..
    10 minit kemudian motor selamat diangkut sambil penyagak pura2 lega dapat bantuan Smile

    penah jugak aku dengar
    tayar motor dirantai ke tiang..
    si penyangak bawak tayar spare siap pasang sport rim dah..
    terus bukak n tukar tayar...
    selamatttttttt :b


    mine too, rxz kena angkut dek lori...... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad


    dah kerja pencuri... semua dia tau.. expert in wrong specialization

    paeach

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by paeach on Thu Sep 30, 2010 2:20 am

    asrolsani wrote:bapak besar allen key dia... muat ke allen skrew kat brake disc tu? Very Happy

    zalie78 wrote:bro asrol..gambar tu sekadar gambar hiasan jer...punya lah besar allen tu..mana muat kat disc kips..huhuhuu


    hahaha...gambar tu saja je nk kasi meriah topic ni..kekeke...
    lol! lol!

    cheers cheers cheers cheers

    mambang

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by mambang on Thu Sep 30, 2010 10:49 am

    susahlah kalo macam nie..... scratch

    kipsjang

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by kipsjang on Thu Sep 30, 2010 1:22 pm

    Doa mencegah kecurian



    1- Setiap hari saya membaca ayat al-Kursi & wirid-wirid lain sebagai pendinding diri, rumah & anak isteri. Pendinding itu terdapat pada beberepa tempat iaitu:

    وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

    Ertinya: Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya). Apabila sampai pada ayat di atas, saya akan fokus sambil berdoa-Engkau mampu menjaga seluas langit dan bumi, maka tolonglah senantiasa jaga diriku, isteriku, anak-anakku & harta bendaku.

    Juga pada ayat ke 2 & 3 surah al-Falaq:
    مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ (2) وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ

    Ertinya: (Aku mohon perlindunganMu) dari kejahatan semua makhluk (pencuri!!!), juga dari kejahatan malam bila ia semakin gelap (orang buat jahat seperti kisah di atas berlaku pada lewat malam).

    Juga doa nabi :

    بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

    Ertinya: Dengan Nama Allah yang tidak akan memberi mudarat bersama namaNya sesuatu apa pun di langit dan di bumi , dan dialah yang Maha Mendengar dan Maha Melihat.

    Sesiapa yang membaca doa ini apa-apa pun tidak akan dapat memberi mudarat padanya (Sunan Abu Dawud, al-Tirmidhi, IBn Majah dan Musnad Ahmad)

    Seperti yang saya perhatikan, banyak perkara tidak logic berlaku pada malam itu..banyak barang-barang berharga yang saya letakkan di atas meja di ruang tamu bawah, antaranya- semua kunci rumah, kunci motosikal (bersama alarm), kunci kereta isteri (Viva), kunci Honda City, External Hard Disc 500 Gz, beg duit isteri, beg duit saya dan beberapa item berharga lagi. Namun yang peliknya hanya HP isteri saya yang murah serta sampul duit yang berada dalam dompet sahaja yang disambar.

    Sebelah bilik tidur Mujtaba pula saya letakkan note book UIA yang bernilai hampir RM 6000 secara terbuka yang tidak langsung diusik. Saya yakin berkat doa-doa di atas telah menghalang selera dan idea si pencuri untuk mengambilnya.

    Benarlah kata nabi :

    لَا يَرُدُّ الْقَضَاءَ إِلَّا الدُّعَاءُ وَلَا يَزِيدُ فِي الْعُمْرِ إِلَّا الْبِرُّ

    Ertinya: Tidak akan tertolak Qada’ itu kecuali dengan doa dan tidak akan menambah pada umur kecuali kebaikan (Sunan al-Tirmidhi).

    Saya percaya sekiranya saya langsung tidak mengamalkan doa-doa yang disarankan oleh nabi SAW itu, pastinya kerugian saya akan lebih besar. Bahkan mungkin boleh membawa kepada kecederaan anak-anak atau kehilangan nyawa.

    2- Keyakinan Mujtaba dengan doa nabi. Saya memang selalu berpesan kepada anak-anak agar senantiasa membaca doa di atas
    بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

    Mujtaba menceritakan ketika dia mendapati lelaki itu cuba mengacukan pisau kepadanya, dia berpura-pura tidur dan membaca doa tersebut sebanyak mungkin dalam hatinya. Ajaibnya, pencuri beranggapan dia masih tidur dan tidak menyentuhnya walaupun dia sudah tersedar dan menegeur …siapa tu? Walid ke? Bayangkan kalau saya tidak berdoa untuk anak-anak? Dan dia sendiri pun tidak berdoa dengan doa itu, apa akan jadi pada dirinya, adik-adiknya ? yang berusia 8 tahun dan 6 tahun (kedua-duanya perempuan)


    3-Persoalan taqdir.Kadangkala orang bertanya mengapa masih kena rompak dan curi sedangkan kita sudah berdoa? Jawapannya amat senang:usaha kita walau sehebat mana sekalipun, sama sekali tidak akan dapat menolak taqdir Allah yang sudah ditetapkan semenjak azali. Tambahan pula kita juga tidak mengetahui apakah taqdir kita, oleh itu langkah terbaik ialah dengan mengambil langkah berjaga-jaga dan senantiasa berdoa kepada Allah kerana doa adalah senjata orang mu'min (Mustadrak al-Hakim).

    Firman Allah:

    قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

    al-Tawbah[9.51] Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal".

    Juga firman Allah:

    مَا أَصَابَ مِنْ مُصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنْفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَهَا إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
    al-Hadid[57.22] Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

    4- Senantiasa berdoa ketika senang menjadi rahsia maqbulnya doa ketika susah seperti kisah nabi Yunus:

    وَإِنَّ يُونُسَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ (139) إِذْ أَبَقَ إِلَى الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ (140) فَسَاهَمَ فَكَانَ مِنَ الْمُدْحَضِينَ (141) فَالْتَقَمَهُ الْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ (142) فَلَوْلَا أَنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ (143) لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ


    al-Saffat[37.139] Dan sesungguhnya Nabi Yunus adalah dari Rasul-rasul (Kami) yang diutus. [37.140] (Ingatkanlah peristiwa) ketika ia melarikan diri ke kapal yang penuh sarat. [37.141] (Dengan satu keadaan yang memaksa) maka dia pun turut mengundi, lalu menjadilah ia dari orang-orang yang kalah yang digelunsurkan (ke laut). [37.142] Setelah itu ia ditelan oleh ikan besar, sedang ia berhak ditempelak.
    [37.143] Maka kalaulah ia bukan dari orang-orang yang sentiasa mengingati Allah (dengan zikir dan tasbih), [37.144] Tentulah ia akan tinggal di dalam perut ikan itu hingga ke hari manusia dibangkitkan keluar dari kubur.

    Para ulama' Tafsir mengatakan, antara rahsia penerimaan doa Yunus ketika kesusahan dalam perut ikan itu adalah kebiasaannya berdoa kepada Allah ketika senang.

    Dipetik dari: http://abdullahbukhari.blogspot.com

    manto

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by manto on Thu Sep 30, 2010 2:56 pm

    kipsjang wrote:Doa mencegah kecurian



    1- Setiap hari saya membaca ayat al-Kursi & wirid-wirid lain sebagai pendinding diri, rumah & anak isteri. Pendinding itu terdapat pada beberepa tempat iaitu:

    وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

    Ertinya: Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya). Apabila sampai pada ayat di atas, saya akan fokus sambil berdoa-Engkau mampu menjaga seluas langit dan bumi, maka tolonglah senantiasa jaga diriku, isteriku, anak-anakku & harta bendaku.

    Juga pada ayat ke 2 & 3 surah al-Falaq:
    مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ (2) وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ

    Ertinya: (Aku mohon perlindunganMu) dari kejahatan semua makhluk (pencuri!!!), juga dari kejahatan malam bila ia semakin gelap (orang buat jahat seperti kisah di atas berlaku pada lewat malam).

    Juga doa nabi :

    بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

    Ertinya: Dengan Nama Allah yang tidak akan memberi mudarat bersama namaNya sesuatu apa pun di langit dan di bumi , dan dialah yang Maha Mendengar dan Maha Melihat.

    Sesiapa yang membaca doa ini apa-apa pun tidak akan dapat memberi mudarat padanya (Sunan Abu Dawud, al-Tirmidhi, IBn Majah dan Musnad Ahmad)

    Seperti yang saya perhatikan, banyak perkara tidak logic berlaku pada malam itu..banyak barang-barang berharga yang saya letakkan di atas meja di ruang tamu bawah, antaranya- semua kunci rumah, kunci motosikal (bersama alarm), kunci kereta isteri (Viva), kunci Honda City, External Hard Disc 500 Gz, beg duit isteri, beg duit saya dan beberapa item berharga lagi. Namun yang peliknya hanya HP isteri saya yang murah serta sampul duit yang berada dalam dompet sahaja yang disambar.

    Sebelah bilik tidur Mujtaba pula saya letakkan note book UIA yang bernilai hampir RM 6000 secara terbuka yang tidak langsung diusik. Saya yakin berkat doa-doa di atas telah menghalang selera dan idea si pencuri untuk mengambilnya.

    Benarlah kata nabi :

    لَا يَرُدُّ الْقَضَاءَ إِلَّا الدُّعَاءُ وَلَا يَزِيدُ فِي الْعُمْرِ إِلَّا الْبِرُّ

    Ertinya: Tidak akan tertolak Qada’ itu kecuali dengan doa dan tidak akan menambah pada umur kecuali kebaikan (Sunan al-Tirmidhi).

    Saya percaya sekiranya saya langsung tidak mengamalkan doa-doa yang disarankan oleh nabi SAW itu, pastinya kerugian saya akan lebih besar. Bahkan mungkin boleh membawa kepada kecederaan anak-anak atau kehilangan nyawa.

    2- Keyakinan Mujtaba dengan doa nabi. Saya memang selalu berpesan kepada anak-anak agar senantiasa membaca doa di atas
    بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

    Mujtaba menceritakan ketika dia mendapati lelaki itu cuba mengacukan pisau kepadanya, dia berpura-pura tidur dan membaca doa tersebut sebanyak mungkin dalam hatinya. Ajaibnya, pencuri beranggapan dia masih tidur dan tidak menyentuhnya walaupun dia sudah tersedar dan menegeur …siapa tu? Walid ke? Bayangkan kalau saya tidak berdoa untuk anak-anak? Dan dia sendiri pun tidak berdoa dengan doa itu, apa akan jadi pada dirinya, adik-adiknya ? yang berusia 8 tahun dan 6 tahun (kedua-duanya perempuan)


    3-Persoalan taqdir.Kadangkala orang bertanya mengapa masih kena rompak dan curi sedangkan kita sudah berdoa? Jawapannya amat senang:usaha kita walau sehebat mana sekalipun, sama sekali tidak akan dapat menolak taqdir Allah yang sudah ditetapkan semenjak azali. Tambahan pula kita juga tidak mengetahui apakah taqdir kita, oleh itu langkah terbaik ialah dengan mengambil langkah berjaga-jaga dan senantiasa berdoa kepada Allah kerana doa adalah senjata orang mu'min (Mustadrak al-Hakim).

    Firman Allah:

    قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

    al-Tawbah[9.51] Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal".

    Juga firman Allah:

    مَا أَصَابَ مِنْ مُصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنْفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَهَا إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
    al-Hadid[57.22] Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

    4- Senantiasa berdoa ketika senang menjadi rahsia maqbulnya doa ketika susah seperti kisah nabi Yunus:

    وَإِنَّ يُونُسَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ (139) إِذْ أَبَقَ إِلَى الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ (140) فَسَاهَمَ فَكَانَ مِنَ الْمُدْحَضِينَ (141) فَالْتَقَمَهُ الْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ (142) فَلَوْلَا أَنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ (143) لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ


    al-Saffat[37.139] Dan sesungguhnya Nabi Yunus adalah dari Rasul-rasul (Kami) yang diutus. [37.140] (Ingatkanlah peristiwa) ketika ia melarikan diri ke kapal yang penuh sarat. [37.141] (Dengan satu keadaan yang memaksa) maka dia pun turut mengundi, lalu menjadilah ia dari orang-orang yang kalah yang digelunsurkan (ke laut). [37.142] Setelah itu ia ditelan oleh ikan besar, sedang ia berhak ditempelak.
    [37.143] Maka kalaulah ia bukan dari orang-orang yang sentiasa mengingati Allah (dengan zikir dan tasbih), [37.144] Tentulah ia akan tinggal di dalam perut ikan itu hingga ke hari manusia dibangkitkan keluar dari kubur.

    Para ulama' Tafsir mengatakan, antara rahsia penerimaan doa Yunus ketika kesusahan dalam perut ikan itu adalah kebiasaannya berdoa kepada Allah ketika senang.

    Dipetik dari: http://abdullahbukhari.blogspot.com

    Thanks bro...leh cube amalkan...kita hanya mampu lock solex sana sini, selebihnye terserah pada NYA...

    FaDziL

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by FaDziL on Mon Oct 04, 2010 6:16 pm

    haha, klaka2.. skrg ni kte ssh nk cegah kecurian, kita hnya leh melambatkan proses curi tu je.. cuma yg penting kene ade usaha sblom doa (lock sane sini, pastu bedoa n betawakkal lah).. sy nk tnya, ade x sistem elak kecurian yg efektif kt malaysia nih? cam ade kamera kt moto, ble nk kene curi, video tu akn record and send kt hp kita (pernah dgr citer cmni) atau ada alat yg leh disimpan kt moto yg kita leh detect location semasa moto tu (pon penah dgr citer)

    kipsjang

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by kipsjang on Thu Oct 14, 2010 8:55 pm

    modified hp nokia 3310...sumbat sim kad hotlink.activate friend finder.
    biar jer hp tu ON kt moto.sorok kt moto. nnti leh trace lokasi moto pirat
    nk lgi advance wat electronic circuit yg leh matikan enjin moto pkai hp jer.hehe.aku ckp pandai la..buat??

    paeach

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by paeach on Fri Oct 15, 2010 12:47 am

    kipsjang wrote:modified hp nokia 3310...sumbat sim kad hotlink.activate friend finder.
    biar jer hp tu ON kt moto.sorok kt moto. nnti leh trace lokasi moto pirat
    nk lgi advance wat electronic circuit yg leh matikan enjin moto pkai hp jer.hehe.aku ckp pandai la..buat??

    idea yg bernas tu..hihihi..
    cheers

    wow! affraid
    best tu leh mtikan..kita hantar msg kat hphone tu terus mati moto..kekekeke...
    cakap saja tara guna..wakaka...
    lol! lol!

    alldisc

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by alldisc on Fri Oct 15, 2010 9:10 am

    good info paeach.

    ada byk tips lain, tapi pencuri kalau dah dia nak jugak, dia akan curi. walaupun dalam rumah orang dan dia kena angkat gate yang berkunci.

    chin peng betul.

    matbert

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by matbert on Sat Oct 16, 2010 11:39 pm

    main dgn penyangak nie...klu di nak dia akan tetp usaha sampai boleh...usah la nak wat mcm mn pun...klu kita tukar main suis pakai yg safety jenis bunga tue pun dia boleh rembat selamba jer..pening klu fikir cuma kita dapat cegah jer la..harap2 park motor sebelah kita la..jgnn biarkan ia bersendirian

    aiekempo

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by aiekempo on Thu Oct 21, 2010 4:02 pm

    Apa yang penting kita berusaha..dan berdoa ..serta bertawakal sentiasa dalam apa jua yg kita buat. Qadha dan Qadar kita wajib terima... dgn hati terbuka. Kalau dah kunci baik2...10 kunci pun..kalau ditakdirkan hilang.. hilang juga.

    hakim

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by hakim on Thu Oct 21, 2010 4:10 pm

    Dia bawak 3-4 orang geng dia. Naik lori terus...

    babai solex molex...

    alldisc

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by alldisc on Thu Oct 21, 2010 6:20 pm

    pencuri kalau dah nak, mmg tekun dan berusaha sungguh2.

    paeach

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by paeach on Thu Oct 21, 2010 6:22 pm

    alldisc wrote:pencuri kalau dah nak, mmg tekun dan berusaha sungguh2.

    betul tu..
    bak kata pepatah melayu,
    "Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih"..

    skrg ni kita cume boleh melambatkan proses pencurian si pencuri ni je..

    alldisc

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by alldisc on Thu Oct 21, 2010 6:50 pm

    betul paeach. paling sungguh2 ialah pencuri yg curi kat dalam rumah. nak elak ni boleh aje. sambung aje karan 240V. bila dia pegang handle je, bulu idong semua terpacak!!

    jayjeffrey

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by jayjeffrey on Fri Oct 22, 2010 1:38 am

    bab kata bahasa org puteh,

    Law is meant to be broken, so is security.

    halimien

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by halimien on Tue Dec 07, 2010 6:19 pm

    kena lah sentiasa berwaspada kalau nak park kt mana2. pengalaman saya pencuri amik moto saya masa tanya baki kt atm mesin
    x sempat tanya pusing tgk moto dh x da... mcm magik kan....
    sehingga sekarang masih fobia nk park kt mana2... walau masuk seminit kt kedai runcit pn tetap tekan alarm yg saya pasang kt moto saya..

    FaDziL

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by FaDziL on Fri Dec 17, 2010 3:45 pm

    halimien wrote:kena lah sentiasa berwaspada kalau nak park kt mana2. pengalaman saya pencuri amik moto saya masa tanya baki kt atm mesin
    x sempat tanya pusing tgk moto dh x da... mcm magik kan....
    sehingga sekarang masih fobia nk park kt mana2... walau masuk seminit kt kedai runcit pn tetap tekan alarm yg saya pasang kt moto saya..

    wah, tu mmg magik.. bro pkai moto pe time tu? lock handle je ke?

    hkm

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by hkm on Sun Mar 06, 2011 9:37 pm

    makin lama makin advance pulak penyamun moto ni
    nk tinggal moto pon x senang
    usaha lock safety n tawakal je laaa kite ni hanyala hamba yg lemah

    1500cc kapcai

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by 1500cc kapcai on Sat Apr 16, 2011 4:51 pm

    curi boleh muntah darah tanggung sendiri....

    persatuan santau2 malaysia..

    Wink

    baru buku dan ruas..
    hehehehe

    Sponsored content

    Re: Taktik Baru Si Penyangak Mengebas Motorsikal..

    Post by Sponsored content Today at 6:02 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am