Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Safety Gear

    Share

    iyliafahmi

    Safety Gear

    Post by iyliafahmi on Sun Oct 17, 2010 6:34 pm

    Salam semua,
    saya just wondering, riding jacket mcam Alpinestar Cordura tu semua.
    betul2 boleh protect ke badan dari calar balar kalau jatuh?
    lagi2 kalau yg mesh material..x ke terkoyak kalau dah seret atas jalan tar tu?
    Shocked

    mambang

    Re: Safety Gear

    Post by mambang on Sun Oct 17, 2010 7:47 pm

    blh tahan la jika dibandingkan dgn yg pakai baju cap pagoda ngan seluar pendek dan berselipar jepun pastu jatuh terseret...hehe Laughing

    alep

    Re: Safety Gear

    Post by alep on Sun Oct 17, 2010 9:39 pm

    cordura ok je, mesh aku xtau

    iyliafahmi

    Re: Safety Gear

    Post by iyliafahmi on Sun Oct 17, 2010 10:19 pm

    I see..bukan apa td gf saje bagi video2 superbike crashes..
    seram la plak tgokkk

    zynox

    Re: Safety Gear

    Post by zynox on Sun Oct 17, 2010 10:33 pm

    mesh jahanam sekali jatuh jer...
    xpotong angin lak 2...

    tapi sejuk jer kalau pakai... Laughing

    go for 2nd hand leather jacket around RM250-300 for iz2 brand....
    worth it...3 kali tergolek kanan kali ke3 baru koyak hehe

    asrolsani

    Re: Safety Gear

    Post by asrolsani on Sun Oct 17, 2010 10:40 pm

    tak tau ler ketahanan jacket nih... tapi lebih baik pakai dari tak pakai...
    tak kira ler yg ori ke yg ciplak...
    alpinestar, harga ori lebih 2x drpd yg ciplak... aku beli yg ciplak je....

    iyliafahmi

    Re: Safety Gear

    Post by iyliafahmi on Sun Oct 17, 2010 10:45 pm

    tu la tgok mesh tu mcm fashion statement je ade lah >.<
    skrg ni tgh minat tgok yg cordura alpnestar tu.rsanya klau yang 180+ tu fake la kan?
    harap2 xdelah kejadian2 yang x diingini. ameen *malam ni pegi downtown cheras cari gear2

    jonpablozx

    Re: Safety Gear

    Post by jonpablozx on Mon Oct 18, 2010 12:08 am

    iyliafahmi wrote:tu la tgok mesh tu mcm fashion statement je ade lah >.<
    skrg ni tgh minat tgok yg cordura alpnestar tu.rsanya klau yang 180+ tu fake la kan?
    harap2 xdelah kejadian2 yang x diingini. ameen *malam ni pegi downtown cheras cari gear2
    bro klau nk murah crik kt sentul. byk pilihan What a Face

    kipas

    Re: Safety Gear

    Post by kipas on Mon Oct 18, 2010 2:20 am

    zynox wrote:mesh jahanam sekali jatuh jer...
    xpotong angin lak 2...

    tapi sejuk jer kalau pakai... Laughing

    go for 2nd hand leather jacket around RM250-300 for iz2 brand....
    worth it...3 kali tergolek kanan kali ke3 baru koyak hehe
    aku vote utk jaket kulit...walaupon panas sampai berpeloh2 kalo ditakdirkan jatuh (aku mmg tak nak la jatuh)...mmg takkan koyak berbanding jaket selain kulit...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    hakim

    Re: Safety Gear

    Post by hakim on Mon Oct 18, 2010 2:39 am

    cordura mmg tahan lasak. Member ada pakai beg jenis cordura, brand ape x hengat, jatuh motor smua koyak kcuali beg sandang dia.
    Aku pakai alpine cordura gak. Panas ya rabbi. Tp kalau tgh ride slesa.

    ranjau_berduri

    Re: Safety Gear

    Post by ranjau_berduri on Mon Oct 18, 2010 4:46 pm

    xrasa poyo ker pakai safety2 neh.. poyo jer lebih, bajek geng superbike...


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    aWe89

    Re: Safety Gear

    Post by aWe89 on Mon Oct 18, 2010 5:04 pm

    ranjau_berduri wrote:xrasa poyo ker pakai safety2 neh.. poyo jer lebih, bajek geng superbike...

    ade ke tpt bleh jahit cordura kat jaket yg kite biasa pakai..
    kire add inner dr material cordura la..
    baru nmpak tak poyo sket..

    hakim

    Re: Safety Gear

    Post by hakim on Mon Oct 18, 2010 5:44 pm

    erkkk!!! bro ranjau berduri. Bukan ke motot kita ni kira superbike? Hehehe...

    aWe89. I have no idea....

    kurt2812

    Re: Safety Gear

    Post by kurt2812 on Mon Oct 18, 2010 7:36 pm

    pakai leather lg ok..yg seken2 pon ok la..asalkan x la truk sgt jaket nyer..ala rider cup prix pon pakai racing sut..padahal pakai motor cup jer..

    pirate

    Re: Safety Gear

    Post by pirate on Mon Oct 18, 2010 7:50 pm

    jaket kulit arr semat dan bergaya..
    nk murah rega cari kat cambell dpn sogo
    bnyk macam2 patern ado
    haha..

    zynox

    Re: Safety Gear

    Post by zynox on Mon Oct 18, 2010 9:20 pm

    nak poyo ke nak sakit...ekekeke...kalau safety untuk lutut amat2 penting...

    demi tidak poyo sanggupkah anda berak sambil baring nanti?? cheers
    xde sape mintak tergolek...

    iyliafahmi

    Re: Safety Gear

    Post by iyliafahmi on Mon Oct 18, 2010 10:50 pm

    ranjau_berduri wrote:xrasa poyo ker pakai safety2 neh.. poyo jer lebih, bajek geng superbike...

    =.= aku lagi sggup di cop poyo dari mengorbankan bulu2 di badan ini.

    alep

    Re: Safety Gear

    Post by alep on Tue Oct 19, 2010 1:09 am

    aku pakai cordura joe rocket je, harga mampu bagi student je, so mmg x rasa poyo. Cuma pernah nampak geng2 SBK pakai tu yang rasa safe sket klu naik kips ni

    jayjeffrey

    Re: Safety Gear

    Post by jayjeffrey on Tue Oct 19, 2010 3:59 am

    Jacket saya dah 4 kali protect saya, saya mmg tak akan lupa detail setiap accident yg pernah kena, pastu bile pikir balik... "kalau masa tu tak pakai jaket..." guaranteed tak akan menyesal beli, malang tak berbau.

    Satu lagi glove, mmg penting sangat.

    ranjau_berduri

    Re: Safety Gear

    Post by ranjau_berduri on Tue Oct 19, 2010 9:39 am

    mesh, kodura, kulit xbest... pagoda gak yg best....


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    hakim

    Re: Safety Gear

    Post by hakim on Tue Oct 19, 2010 10:16 am

    hehehe... Pehal la ngan bro sorang ni. Tp pagoda mmg best. Jenama dipercayai. Kat hospital pun bole pkai. Selesa. Sejuk.

    wengweng

    Re: Safety Gear

    Post by wengweng on Tue Oct 19, 2010 10:44 am

    hakim wrote:hehehe... Pehal la ngan bro sorang ni. Tp pagoda mmg best. Jenama dipercayai. Kat hospital pun bole pkai. Selesa. Sejuk.


    bro nie otai sbk...dia naikk sbk pon pki helmet 88, tshirt pagoda, boxer, slipa, glove pon slipa cm dinbramboi...
    kips bkn laju pon, kalo bdk2 kips pki full gear mmg poyo gilerrrr tramat sgt...hahaha

    mainjet290

    Re: Safety Gear

    Post by mainjet290 on Tue Oct 19, 2010 10:52 am

    ranjau_berduri wrote:mesh, kodura, kulit xbest... pagoda gak yg best....

    haahla abang ranjau,pagoda gak best kan.. Twisted Evil Twisted Evil er..abang ranjau,jaket MFi tu kawan pinjam blh..nak plesing macam faizal tahir la Twisted Evil Twisted Evil hahahahaha..peace abang mawar ranjau berduri

    wengweng

    Re: Safety Gear

    Post by wengweng on Tue Oct 19, 2010 11:07 am

    wengweng wrote:
    hakim wrote:hehehe... Pehal la ngan bro sorang ni. Tp pagoda mmg best. Jenama dipercayai. Kat hospital pun bole pkai. Selesa. Sejuk.


    bro nie otai sbk...dia naikk sbk pon pki helmet 88, tshirt pagoda, boxer, slipa, glove pon slipa cm dinbramboi...
    kips bkn laju pon, kalo bdk2 kips pki full gear mmg poyo gilerrrr tramat sgt...hahaha


    gear2 yg aku sebutkn tu blh apply kpd otai2 saje...
    kalo org br cm aku nie confirm full gear padding complete....boot pki smpi ke peha.... Twisted Evil
    lantak la korg nk ckp ape aku buat pekak je....safety come first..... cheers cheers

    ninja green

    Re: Safety Gear

    Post by ninja green on Tue Oct 19, 2010 11:36 am

    Aku dah bnyak kali accident, kena langgar lori, langgar van, langgar kete, bersepah layan coner..tp alhamdulilah aku selamat, dan tkda luka2 pun kat bdn, sebab apa..? sebab aku pakai riding jacket, knee pad, safety boot, back protector..semua ni telah menyelamat kan aku dari kecederaan teruk, so biar lah org nak ckp poyo ke, bajet ke, menggelabah ke, yg penting aku selamat dari kecederaan teruk. Bnyak org kat malaysia ni, mentality dia kurang sikit, bila tgk org pakai jacket ke apa, poyo, tah pape lah pakai jacket, bkn naik superbike pun..itu semua silap, bwk 80km sejam pun boleh mati tau, so sayangilah diri anda, endahkan apa org ckp, yg penting kita selamat. Amin. Kalau nak beli brg2 safety, boleh lah dtg ke kedai abg saya, di Kelana Jaya, Aksesori Motor Eidaman. ~Sekian~

    Sponsored content

    Re: Safety Gear

    Post by Sponsored content Today at 2:03 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:03 pm