Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Share

    aiekempo

    Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by aiekempo on Fri Feb 11, 2011 10:14 am

    salam buat semua kippers seluruh Malaysia...

    Baru2 ni aku kemalangan...syukur dgn jaket riding dan gloves yg ok aku dpt mengelakkan luka yg lebih teruk..tapi kalau aku pakai knee protector aku..aku rasa aku takkan ada luka kat lutut dan seangkatan dgnnya. Masalahnya...knee protector tu ada kat rumah..malah sebelum aku kemalangan aku ada terpikir..kenapa aku beli tapi tak pakai setiap kali aku bawa moto..padehal.... bukan ada tulis kat arahan kat knee protector tu yg mengarahkan..pakai bila nak konvoi..bila nak pi layan leper...bila nak pi bergeres.. ahaha... so harap kawan2 sudi share pandangan hang pa semua.. aku tak pakai sebab rasa mcm ala...nak pi keja aja..sekali dah terkena..baru tau...rasanya elok aku pakai setiap kali nak keluar rumah bergantung kepada keadaan dan jarak perjalanan...tapi itulah malang tidak berbau..apa pun lebih elok kita mengambil langkah berjaga2 apatah lagi kita ada dan mampu memilikinya.

    bravekids

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by bravekids on Fri Feb 11, 2011 10:54 am

    ELEH.......

    kipsjang

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by kipsjang on Fri Feb 11, 2011 11:47 am

    tu la..kadang2 perasan takut dipandang poyo mengatasi kpntingan kselamatan. lps ni lantak la kwn2 nk ckp pe.."mcm la ko bw SBK".."ni scram pnya ni".. pekakkan telinga jer. klu kte luka teruk..diorg nk tolong ke?

    teodolit @ ishak

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by teodolit @ ishak on Fri Feb 11, 2011 8:57 pm

    cadangan aku sape yg ada knee & elbow protector tapi xmau pakai meh sedekahkan kat aku.. sebab aku x mampu nak beli.. hehehe

    ranjau_berduri

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by ranjau_berduri on Sat Feb 12, 2011 1:48 am

    sbb utama xpakai adalah malu....


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    alldisc

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by alldisc on Sat Feb 12, 2011 9:54 am

    apa nak komen ye.. bawak motor berhati2 aje.

    tema ride - defensive driving

    1. bila kita rasa kenderaan kita laju, kita tunggang perlahan.
    2. bila kita rasa kenderaan tak tip top terutama brek dan tayar, kita tunggang perlahan.
    3. bila grip kurang semasa hujan, kita kurangkan kelajuan
    4. bila ada pengguna lain yang ajak kita berlumba, biarkan dia
    5. bila org hon kita, jgn balas. keep cool.
    6. bila kita diejek bawak motor slow, biarkan. keep cool
    7. bila kita diejek coner tak cecah lutut, biarkan. keep cool.
    8. jangan malu guna signal bila membelok, keluar simpang atau tukar lorong, atau memotong.
    9. amalkan peraturan 2 saat bila mengekori kenderaan lain.

    10. jangan malu kena ejek dgn kengkawan dalam pelbagai hal, tambah2 lagi org melayu. org kita kan memang macam tu.

    menggunakan personal protection equipment (PPE) mmg berguna tapi tak berguna kalau kita tak guna akal semasa ride/drive.

    nekman

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by nekman on Sat Feb 12, 2011 10:15 am

    Sangat bersetuju dengan bro alldisc,

    Budaya mengejek nih mmg susah di fahami, terutama ayat "kalau pakai kips bawak slow, baik naik C70" hehe..

    Bawa lar moto kita mengikut kemampuan diri, bukan kemampuan moto...

    Balik pada topic nih, mmg satu sebabnya kita malu di ejek nak pakai safety equipment nih... nak pakai fullface pun segan..
    kena menuntut ilmu "tebalkan muka" untuk keselamatan diri sendiri...

    ijan2009

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by ijan2009 on Sat Feb 12, 2011 10:27 pm

    Aku rasa lebih baik pakai sekiranya dah ada...namun bergantung pada perjalanan dan pemanduan kita....dulu biasak juga aku gunakan knee protector bagi ulang alik kerja (Rawang - Putrajaya)...masa laju le jugak...tapi kini dah ride slow2...namun aku tetap pakai knee protector walaupun slow....safety first and always....

    Skillo

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by Skillo on Mon Feb 14, 2011 10:18 am

    alldisc wrote:apa nak komen ye.. bawak motor berhati2 aje.

    tema ride - defensive driving

    1. bila kita rasa kenderaan kita laju, kita tunggang perlahan.
    2. bila kita rasa kenderaan tak tip top terutama brek dan tayar, kita tunggang perlahan.
    3. bila grip kurang semasa hujan, kita kurangkan kelajuan
    4. bila ada pengguna lain yang ajak kita berlumba, biarkan dia
    5. bila org hon kita, jgn balas. keep cool.
    6. bila kita diejek bawak motor slow, biarkan. keep cool
    7. bila kita diejek coner tak cecah lutut, biarkan. keep cool.
    8. jangan malu guna signal bila membelok, keluar simpang atau tukar lorong, atau memotong.
    9. amalkan peraturan 2 saat bila mengekori kenderaan lain.

    10. jangan malu kena ejek dgn kengkawan dalam pelbagai hal, tambah2 lagi org melayu. org kita kan memang macam tu.

    menggunakan personal protection equipment (PPE) mmg berguna tapi tak berguna kalau kita tak guna akal semasa ride/drive.

    saya sokong.. bw motor relek2 je la kalo safety gear tu tak berape complete.. contoh kalo nak g surau kan..xkan nak kai fully protector kan..so bw santai2 sudaaa Smile

    mambang

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by mambang on Tue Feb 15, 2011 9:04 am

    biar org nak ejek atau perli... belum tentu moto dia laju.....hehe... Very Happy

    wadin

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by wadin on Wed Feb 16, 2011 9:25 am

    aiekempo wrote:salam buat semua kippers seluruh Malaysia...

    Baru2 ni aku kemalangan...syukur dgn jaket riding dan gloves yg ok aku dpt mengelakkan luka yg lebih teruk..tapi kalau aku pakai knee protector aku..aku rasa aku takkan ada luka kat lutut dan seangkatan dgnnya. Masalahnya...knee protector tu ada kat rumah..malah sebelum aku kemalangan aku ada terpikir..kenapa aku beli tapi tak pakai setiap kali aku bawa moto..padehal.... bukan ada tulis kat arahan kat knee protector tu yg mengarahkan..pakai bila nak konvoi..bila nak pi layan leper...bila nak pi bergeres.. ahaha... so harap kawan2 sudi share pandangan hang pa semua.. aku tak pakai sebab rasa mcm ala...nak pi keja aja..sekali dah terkena..baru tau...rasanya elok aku pakai setiap kali nak keluar rumah bergantung kepada keadaan dan jarak perjalanan...tapi itulah malang tidak berbau..apa pun lebih elok kita mengambil langkah berjaga2 apatah lagi kita ada dan mampu memilikinya.


    salam , setuju...

    aiekempo

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by aiekempo on Wed Feb 16, 2011 3:20 pm

    aku nak pakai..tapi luka kat kepala lutut tu sakit laaa pulak bergesel..

    p/s: jgn beli knee pad fox kaler itam+merah...mudah tanggal.

    wadin

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by wadin on Wed Feb 16, 2011 4:35 pm

    aiekempo wrote:aku nak pakai..tapi luka kat kepala lutut tu sakit laaa pulak bergesel..

    p/s: jgn beli knee pad fox kaler itam+merah...mudah tanggal.

    salam,
    diaorg ini beli sebab nampak cantik.... aku beli brand kyoco kot,murah dan setakat pakai masa sembanyg pun boleh:)


    sood_penang

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by sood_penang on Wed Feb 16, 2011 9:47 pm

    urm.. stuju seratus peratus..
    nie pengalaman diri sendiri..
    accident teruk jgak lah.. tp disebabkan pakai safety gear nie lah yang mnyelamatkan
    badan luaran sya..
    hope nie nasihat sekupang..
    klu asa nak safe ckit 2 pakai lah safety gear nie... bab moto kita bukan perginya mcm c70..
    hihih
    bounce bounce

    ckguAzharazali

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by ckguAzharazali on Thu Feb 17, 2011 1:19 am

    wadin wrote:
    aiekempo wrote:aku nak pakai..tapi luka kat kepala lutut tu sakit laaa pulak bergesel..

    p/s: jgn beli knee pad fox kaler itam+merah...mudah tanggal.

    salam,
    diaorg ini beli sebab nampak cantik.... aku beli brand kyoco kot,murah dan setakat pakai masa sembanyg pun boleh:)


    Aku ada brand SCOYCO tp blum prnh bwk gi solat, tp nk gak try 1 hari nanti! Very Happy

    Maverick

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by Maverick on Sat Feb 19, 2011 10:37 pm

    Penah gak kena ejek masa blik kg. Sy mmg pakai full protection gear, dri fulfes sampai la segala protector yg bole.. ayat dia " eleh..pakai kips je pun.." tak tau pasal ape mamat naik LC tu sound sy pun tak phm.. kenal pun tidak.. tp sy buat poyo je.. maklum la dah matured... (konon) hehehe..

    2thn lepas penah gak xcident kat kg.. abis pecah cover2 zx sy.. nasib baik pakai jeket full padding masa tu, kalo tak mmg pecah la siku sy ni.. tp sengal2 gak badan.. adehh..

    Skillo

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by Skillo on Mon Feb 21, 2011 7:25 pm

    aiekempo wrote:aku nak pakai..tapi luka kat kepala lutut tu sakit laaa pulak bergesel..

    p/s: jgn beli knee pad fox kaler itam+merah...mudah tanggal.

    aku dah terbeli bro.. dah lame pakai ms bw kapcai

    ryuganz

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by ryuganz on Thu Feb 24, 2011 12:35 pm

    aku yang pakai riding pant fully padded pun kena gini, apetah lagi tak pakai
    kena 11/12/2010, hulu langat look out point
    4 stitches
    info, riding pant fully padded tak koyak. wahahah
    tiga doktor masukkan jari dlm lutut, nak check bendalir lutut pecah ke tak.



    kurt2812

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by kurt2812 on Wed Mar 02, 2011 11:20 pm

    aiekempo wrote:aku nak pakai..tapi luka kat kepala lutut tu sakit laaa pulak bergesel..

    p/s: jgn beli knee pad fox kaler itam+merah...mudah tanggal.

    alamak!! aku dah beli pon bnda tu..da lame kot beli..mmg cantik..tp x tau plak mudah tercabut..maksud ko fox raptor ke? yg mcm kala jengking tu? tgh bulan ni aku nak ride jauh dr kelantan ke selama perak..rasa2 nak pakai sumer safety gear kecuali jaket..sbb aku rasa klo pakai jaket leather tu..lg memenatkan tubuh utk jln jauh2..

    kurt2812

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by kurt2812 on Wed Mar 02, 2011 11:23 pm

    ryuganz wrote:aku yang pakai riding pant fully padded pun kena gini, apetah lagi tak pakai
    kena 11/12/2010, hulu langat look out point
    4 stitches
    info, riding pant fully padded tak koyak. wahahah
    tiga doktor masukkan jari dlm lutut, nak check bendalir lutut pecah ke tak.



    aiyyoo!! naseb bek bendalir lutut tu x pecah..klo pecah,ko akan rasa menyesal sbb x amik insurans..hehe standby rm8000 utk kos pembedahan n ubat2..klo keja kerajaan,GL x kan membantu utk kurangkan kos tersebut..
    aku x pnah lg esiden mase pkai safety ni..mase x pakai tu slalu la..sejak pkai kips ni x pnah lg esiden..n sejak pakai kips ni la aku blaja pakai safety gear..

    hkm

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by hkm on Sun Mar 06, 2011 9:59 pm

    pakai jee kalau x konfiden akan safety..
    pendapat saya yg xde nilai jee

    Sponsored content

    Re: Kenapa Ramai Yg Ada tapi tak menggunakannya...padahal....

    Post by Sponsored content Today at 8:27 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 pm