Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Hampir-hampir hilang.....

    Share

    zull

    Hampir-hampir hilang.....

    Post by zull on Fri May 06, 2011 8:30 pm

    Slm satu malaysia....
    Nak kongsi cerita..

    mlm kelmarin Kips ku hampir2 kena curi.. kejadian berlaku sekitar jam 12.30 mlm
    aku parking dlm pagar.. sebelah kereta
    pencuri tu dah rosakkan lock handle... skru disk break semua dh tanggal (mangga disk dia tak bukak pun)... tinggal magga belakang je dia belum dapat bukak... nasib baik isteri aku perasan ada org nak curi motor... dia jerit... pencuri tu terus lari.

    kengkawan yg duduk rumh tmn mcm aku ni... pastikan pintu pagar depan tu ada rantai atau lock khas utk gate.. jgn mangga pd selak aje...

    kepada pencuri tu... mudah-mudahan dapat balasan. ambil la skru disk aku tu... aku dh beli yang lain..

    alha_98320

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by alha_98320 on Fri May 06, 2011 9:37 pm

    hallamak..kat mane bro kawasan umah?
    memang mcm haram prangai..nak pakai beli la..org hutang pn xabes bayar lagi ni.. Evil or Very Mad

    moge2 d tnjukkan jalan n pengajaran untuk orag itu..amin~~

    armmat

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by armmat on Fri May 06, 2011 10:33 pm

    brani btoi pncuri....

    longjack

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by longjack on Fri May 06, 2011 10:40 pm

    umh kat negeri mne bro..?

    zull

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by zull on Fri May 06, 2011 11:20 pm

    Taman bestari indah... ulu tiram, jb

    reza

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by reza on Fri May 06, 2011 11:50 pm

    makin menjadi2 pencuri skng nie dlm umah pon nak di rembatnyer
    heran gak betoi nyer panas kips skng niee

    krole

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by krole on Sat May 07, 2011 2:25 am

    Alhamdulillah, pencuri tu xsempat nak habiskan niat jahat dia tu..
    moga pencuri tu sempat bertaubat atas perbuatannya..

    paeach

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by paeach on Sat May 07, 2011 2:50 am

    Alhamdulillah selamat moto bro tu..
    sayang kalau kena kebas camtu je..
    pencuri ni mmg skrg guna skill buka skru disc kalau sapa yg lock kat disc sahaja..
    cuba tgk ni : http://kips.forumotions.net/t1361-taktik-baru-si-penyangak-mengebas-motorsikal

    cheers cheers

    khor

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by khor on Sat May 07, 2011 10:37 am

    cara nak kurangkan risiko curi ialah dgn menolak mtr simpan dalam rumah, i buat lagu tu tiap mlm.. hanya 1 mlm je tertinggal, itu mlm pertama.. tapi x boleh tidor nenyak gak mlm tu.. Rolling Eyes

    krole

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by krole on Sat May 07, 2011 11:00 am

    khor wrote:cara nak kurangkan risiko curi ialah dgn menolak mtr simpan dalam rumah, i buat lagu tu tiap mlm.. hanya 1 mlm je tertinggal, itu mlm pertama.. tapi x boleh tidor nenyak gak mlm tu.. Rolling Eyes

    cara yang sama saya praktikkan tiap hari..pernah jugak parking luar rumah tapi berpagar la masa mula2 beli sebulan yg lepas. tapi lepas dapat berita banyak sangat kecurian motor jenis ni lebih2 lgi yg Hijau, terus simpan dalam rumah sampai sekarang..

    iltizamz

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by iltizamz on Sat May 07, 2011 12:44 pm

    masyaAllah...pencuri zaman skang ni memang takde otak dah pun...kalo camtu mulai skang ni kpd smua kippers kenala rerajin jaga keselamatan moto kita kan... apa2pun alhamdulillah kpd bro yg hampir2 tu... kita sama2la doa2kan bio pencuri2 yg ada ni bawa2kanla bertaubat...

    Matthew

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by Matthew on Sat May 07, 2011 12:59 pm


    Ni nak kena standby perangkap ni ...pencuri ni bilalah nak mula kerja carik duit sendiri o my goooodddd.... Mad

    hkm

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by hkm on Sun May 08, 2011 1:25 am

    dasyatt gile..dlm rumah pun dia nak..
    alhamdulillah bro nasib baik dia x sempat.. cheers

    zull

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by zull on Sun May 08, 2011 9:54 am

    sambung sikit cerita...
    sehari selepas kejadian cubaan mencuri tu...
    aku pun belek2 mangga last yg pencuri tu cuba bukak...aku pun cuba teruskan usaha pencuri tu, hasilnya... tk sampai satu minit dah terbarai

    mengucap panjang aku... memang aku bernasib baik
    terima kasih isteriku... penyelamat motorku



    ranjau_berduri

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by ranjau_berduri on Sun May 08, 2011 1:12 pm

    kalo bley jgn pakai mangga yg anak kuncinye ala2 solex... senang nak kena kopak.....


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    NeXY

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by NeXY on Mon May 09, 2011 3:09 am

    aduh.... seram sejuk plak baca kes nie...... moto baru je umo 5hari.... huhu.... rasa risau plak..............................

    exile

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by exile on Sat Jul 02, 2011 2:12 am

    pale
    Salam bro2 kippers skalian
    Mmg konfem seram sejuk beb..Tgh usaha nak angkat sebijik KIPS nih.
    1. Nak tanya sket, adakah KIPS ijau lebih ber-kebarangkalian utk di rembat? (sbb warna yg menarik perhatian?)
    2. Kalau kuar mana2, camne nak bawak mangga2 berkenaan (sori saya tatau, sebab tgh pakai Y125Z ada bakul bleh selit2 je mangga kat bakul tuh..)
    3. Hidden switch kena wat sendiri ke? Atau kedai yg jual motor tu bleh tambah skali? Berapa cost dia?
    TQ bro2 skalian..

    khor

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by khor on Sat Jul 02, 2011 10:51 am

    exile wrote: pale
    Salam bro2 kippers skalian
    Mmg konfem seram sejuk beb..Tgh usaha nak angkat sebijik KIPS nih.
    1. Nak tanya sket, adakah KIPS ijau lebih ber-kebarangkalian utk di rembat? (sbb warna yg menarik perhatian?)
    2. Kalau kuar mana2, camne nak bawak mangga2 berkenaan (sori saya tatau, sebab tgh pakai Y125Z ada bakul bleh selit2 je mangga kat bakul tuh..)
    3. Hidden switch kena wat sendiri ke? Atau kedai yg jual motor tu bleh tambah skali? Berapa cost dia?
    TQ bro2 skalian..

    kunci tambahan semua tu cuma dapat melambatkan kerja dia org mencuri mtr kita saja, klu ada masa berlebihan dapat jugak dia org potong semua mangga tu, klu dia org angkat naik lori terus habis gak...

    mankawa150kips

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by mankawa150kips on Mon Sep 12, 2011 1:52 am

    Bila la aku nak dgr pencuri kips ni kena tangkap lepas tu kena belasah lak.....

    ranjau_berduri

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by ranjau_berduri on Mon Sep 12, 2011 10:40 am

    exile wrote: pale
    Salam bro2 kippers skalian
    Mmg konfem seram sejuk beb..Tgh usaha nak angkat sebijik KIPS nih.
    1. Nak tanya sket, adakah KIPS ijau lebih ber-kebarangkalian utk di rembat? (sbb warna yg menarik perhatian?)
    2. Kalau kuar mana2, camne nak bawak mangga2 berkenaan (sori saya tatau, sebab tgh pakai Y125Z ada bakul bleh selit2 je mangga kat bakul tuh..)
    3. Hidden switch kena wat sendiri ke? Atau kedai yg jual motor tu bleh tambah skali? Berapa cost dia?
    TQ bro2 skalian..
    1. ijau mungkin menarik, maybe sebab compom baruuuuuu....
    2. letak bawah seat bley, selit kat footrest blakang....
    3. wat sendri bley, hantar kedai pun boley... serendah 5 ringgit kot kalo kat kedai kawan2...


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    faizalmeta

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by faizalmeta on Mon Sep 12, 2011 11:43 pm

    pakai la fork lock yg btg beso ibu jari , kt tayar depan leh lock rim ngan disc brake skali , kt tayar blkg leh lock rim ngan spocket skali dan tambah la lg 2 kunci mangga kt disc dpn blkg - kunci mannga 2 elok le pakai xena lock @ abloy

    Sponsored content

    Re: Hampir-hampir hilang.....

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am