Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    FZ150 to KIPS?

    Share

    erghiez

    FZ150 to KIPS?

    Post by erghiez on Sat May 21, 2011 1:12 pm

    Salam,

    Kippers sekalian Smile. Sekarang ni aku still pakai FZ, tengah fikir nak tukar ke x. Tanye kat kedai tadi kena bayar RM6k++ lagi untuk KIPS 150 SE klu trade in FZ. Adeh...

    So nak tanye... aku dengar KIPS ni dah stop production. Betul ke? Berbaloi ke klu aku trade in FZ ngan KIPS ni? Apa problem biasa KIPS? Spare part senang nak dapat ke?

    Sayang lak nak jual FZ. FZ ni harta pertama aku. Dulu pakai EX5 abang aku je...

    zalie78

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by zalie78 on Sat May 21, 2011 1:26 pm

    terpulang pada masing masing...nak laju ambik kips la...nak santai fz ok gak

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Sat May 21, 2011 1:37 pm

    erghiez wrote:Salam,

    Kippers sekalian Smile. Sekarang ni aku still pakai FZ, tengah fikir nak tukar ke x. Tanye kat kedai tadi kena bayar RM6k++ lagi untuk KIPS 150 SE klu trade in FZ. Adeh...

    So nak tanye... aku dengar KIPS ni dah stop production. Betul ke? Berbaloi ke klu aku trade in FZ ngan KIPS ni? Apa problem biasa KIPS? Spare part senang nak dapat ke?

    Sayang lak nak jual FZ. FZ ni harta pertama aku. Dulu pakai EX5 abang aku je...

    erm, nie aq nye opinion la, FZ nie hrte 1st br0 kn? syg tu, hrte 1st nie le owg simpn, cuz sentimental value tinggi 0ooo.... tp kalo da brkenan dgn zx nie, angkt je br0.. hehehe

    Jwpn 1st : Kips Stop production? Erm, x tw lak aq, ye kep? aq tgk brlambak je kat kdai..

    Jwpn 2nd : FZ ---> Kips? kalo tnye kat forum kips nie, hehe, of coz berbaloi...

    Jwpn 3rd : Problem KIPS? So far aq pkai, no prob, MOST IMPORTANT mnyak 2t kasi mahal jep n biar stndrd, tp kalo stok kilang nie, kne setting2 sket yg menatang pe tah(aq lupe r)...

    Jwpn 4th : Sparepart??? Sng dpt, tp mahal, biase la, bile moto lg besar, poket mkin nipis ditarah nye...

    Jwpn 5th : Erm, yg part nk trade2-in nie, terpulang pd tuan nya...
    Kips ni power, tp minyak x bley bla...
    Nak power : Kips (terbkti 200km/h ayam2 jep, meter kips la) lane kanan, hehe
    Nak jimat : FZ (trbkti jimat gle)

    drpd exp aq la, aq ride drpd s.alam ke jitra, minyak RM49... mcm nek bus jep,
    tp FZ drpd Klang ke Jitra full tank, 1/2 je ma...
    2T ZX nie x yah isau, jimat gle...

    last skali, tepuk dada tanya selera...

    kick_ingoal

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by kick_ingoal on Sat May 21, 2011 2:35 pm

    erghiez wrote:Salam,

    Kippers sekalian Smile. Sekarang ni aku still pakai FZ, tengah fikir nak tukar ke x. Tanye kat kedai tadi kena bayar RM6k++ lagi untuk KIPS 150 SE klu trade in FZ. Adeh...

    So nak tanye... aku dengar KIPS ni dah stop production. Betul ke? Berbaloi ke klu aku trade in FZ ngan KIPS ni? Apa problem biasa KIPS? Spare part senang nak dapat ke?

    Sayang lak nak jual FZ. FZ ni harta pertama aku. Dulu pakai EX5 abang aku je...

    Cadngan saya,bro simpan ja FZ tu buat p keja ke apa,ZX boleh buat weekend ride p konvoi ke Smile Smile
    Pasal stop production tu memang ada pon,kemungkinan tahun 2012 production untuk motor
    2 strokes akan stop dan sekarang pon dah diperlahankan production. Kalau perasaan
    yamaha pon dah stop production motor 2 strokesnya. Berita ni tak pasti betol ke tak tapi
    saya dengar dari sumber yang memang boleh dipercayai Shocked So sapa2 yang rasa nak
    pakai 2 strokes baik beli sekarang sebab lepas ni dah takdak Rolling Eyes

    chipun

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by chipun on Sat May 21, 2011 7:01 pm

    Alamak Nk stop production ke? 2012 tu x lame Dh tu.agak2 lepas stop production nanti spare part ori kawa nk sapot brapa lama?

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Sat May 21, 2011 7:30 pm

    chipun wrote:Alamak Nk stop production ke? 2012 tu x lame Dh tu.agak2 lepas stop production nanti spare part ori kawa nk sapot brapa lama?

    2012 stop prodction kn? pasni dowg nk tkar ke bulan or marikh tu, cuz bumi da babye...

    erghiez

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by erghiez on Sat May 21, 2011 8:39 pm

    Tq bros for the reply.

    Memang sayang kat FZ. Tapi klu beli Kips, FZ memang kena let go la. X larat nak maintain 2 moto. Nanti kumpul habuk je kat rumah. FZ bukan x best, tapi top aku dlm 120~130kmph tegak je. Kena cucuk ngan elegan time tu. Very Happy

    Aku pun ade dengar gomen nak ban 2 stroke. hurm... Harap2 Kawa still support part lagi la.

    Kalau x jadi beli Kips ni memang aku beli R15 punye fairing pasang kat FZ. Nampak masyuk gak (tp top still xde haha)

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Sat May 21, 2011 9:00 pm

    erghiez wrote:Tq bros for the reply.

    Memang sayang kat FZ. Tapi klu beli Kips, FZ memang kena let go la. X larat nak maintain 2 moto. Nanti kumpul habuk je kat rumah. FZ bukan x best, tapi top aku dlm 120~130kmph tegak je. Kena cucuk ngan elegan time tu. Very Happy

    Aku pun ade dengar gomen nak ban 2 stroke. hurm... Harap2 Kawa still support part lagi la.

    Kalau x jadi beli Kips ni memang aku beli R15 punye fairing pasang kat FZ. Nampak masyuk gak (tp top still xde haha)

    aq dlu plan nk bli fz gak, fz yg fairing r, pnye tunggu n tunggu n da mcm tugu.. tp yamaha still x msuk gak R15 nie, yg Fz nie custom jd R15 smart gak, tp owg ckp ti lmpu headlight x support... kalo ko nk lbih tw, ko try bkk forum fz yg taj motoshop, aq tgk byk gle info2 yg bes2... ^^,

    iz85

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by iz85 on Wed May 25, 2011 2:13 pm

    aku nak bagi skit pendapat la.zx 150 mesti lg best berbanding fz150.pasal moto ni power die lain macam o.ble die open valve mmg blh rase.macam naik roket o.cume 2t kene pakai la yg mahal cket.baru enjin maintain

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Wed May 25, 2011 3:43 pm

    iz85 wrote:aku nak bagi skit pendapat la.zx 150 mesti lg best berbanding fz150.pasal moto ni power die lain macam o.ble die open valve mmg blh rase.macam naik roket o.cume 2t kene pakai la yg mahal cket.baru enjin maintain

    hehehe... power? of cos!!! ^^,
    nk PV bkk bsr2, mnyak mcm bocor je ti, kalo tank nye bwat 15++litre ke, bwu bes moto nie, nmpk SBK sket, hahaha...

    alha_98320

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by alha_98320 on Wed May 25, 2011 5:03 pm

    Nak komen gak ni..abg aku ade pakai fz150i..try meter fz dgn krr150 ni..meter fz dlm 130km/h..meter krr da 145~150km/h..jauh jugak bezanya kan?
    kalo nk jual fz tu kdai nak amik brape ribu?

    nk bg pendapat je..kalo murah sngt cube la iklan kan dlu kat mudah ke mane tau ade yg nk amik tnggi sket dr kedai.. Smile

    bagi aku pakai fz untuk naik bukit..jln kampung2 memang best..redah je lobang2 lopak2 yang ade.

    lol!

    pape pn smoge berjaya membuat keputusan yang tepat =)

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Wed May 25, 2011 5:14 pm

    alha_98320 wrote:Nak komen gak ni..abg aku ade pakai fz150i..try meter fz dgn krr150 ni..meter fz dlm 130km/h..meter krr da 145~150km/h..jauh jugak bezanya kan?
    kalo nk jual fz tu kdai nak amik brape ribu?

    nk bg pendapat je..kalo murah sngt cube la iklan kan dlu kat mudah ke mane tau ade yg nk amik tnggi sket dr kedai.. Smile

    bagi aku pakai fz untuk naik bukit..jln kampung2 memang best..redah je lobang2 lopak2 yang ade.

    lol!

    pape pn smoge berjaya membuat keputusan yang tepat =)

    hehehe, sbb tu kips nie x kne speedtrap... sbb meter 140-150km/h kips kt fz 130km/h, kalo polis plak? 118km/h gamak nye... sbb tu polis bwat dono je... hahahaha... papepown, safe riding, slmt smpi...

    erghiez

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by erghiez on Thu May 26, 2011 12:52 am

    Kedai nak amik RM5500, tapi ni price kat sarawak la. Kips SE 1st hand RM 11k++ OTR cash. Huhu

    Ade lak kawan racun beli CBR600, kalau amik memang 5 tahun makan megi je sbb nak bayar duit moto Very Happy

    iz85

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by iz85 on Thu May 26, 2011 1:15 am

    mahal gak ye harge kat sarawak banding cni.kips rr pun da ok sal maintainance pun x tinggi cam sbk.kalo amik cbr 600 jgn kate 5 tahun mkn meggi ,nnt nak bli meggi pun pening kalo die meragam No belum kre spoket abis,tayar botak maintainance lg .sakit kepale nnt

    r0cket_terbang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by r0cket_terbang on Thu May 26, 2011 3:06 am

    erghiez wrote:Kedai nak amik RM5500, tapi ni price kat sarawak la. Kips SE 1st hand RM 11k++ OTR cash. Huhu

    Ade lak kawan racun beli CBR600, kalau amik memang 5 tahun makan megi je sbb nak bayar duit moto Very Happy

    stndrd srwk n sbh... aq g miri skjp, tgk brg2, lg kalo dri smnnjg, mmg dasat, kaget ooo arga nya, tp ikan murh, trubok msin murh je... (da lari topik nie, tetibe msuk slot jln2 cri mkn plak...)

    cmnie bro, kalo nk amek zx nie, fz tu xyah tolak kdai, cuz kdai amek arga murh, try tolak kt owg (tp prob gak, spe nk agkt cash, adoiyai) tp x pe, at least, kite da ikhtiar... nie opinion aq la, ade spe2 yg lg bes, meh kgsi2, bwu la happening forum nie...

    yg CBR600 tu mmg bes, ikowt poket n selera bro... tepuk dada, tnye selera (hehehe, tnye selera? knfem la yg bes2... hahaha)

    asrolsani

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by asrolsani on Thu May 26, 2011 1:15 pm

    cbr600??
    kalau poket tebal, silakan..
    kalau wat bayar ansuran pon dah kena makan megi, baik pakai apa yg ada...
    nak pakai sbk nih... tayar dah ribu2, rantai+spoket dah dekat 1ribu... insuran retex ribu lagi...
    aku dah kena... nak jual dah pon...huhu

    amerACL3276

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by amerACL3276 on Thu May 26, 2011 5:59 pm

    erghiez wrote:Tq bros for the reply.

    Memang sayang kat FZ. Tapi klu beli Kips, FZ memang kena let go la. X larat nak maintain 2 moto. Nanti kumpul habuk je kat rumah. FZ bukan x best, tapi top aku dlm 120~130kmph tegak je. Kena cucuk ngan elegan time tu. Very Happy

    Aku pun ade dengar gomen nak ban 2 stroke. hurm... Harap2 Kawa still support part lagi la.

    Kalau x jadi beli Kips ni memang aku beli R15 punye fairing pasang kat FZ. Nampak masyuk gak (tp top still xde haha)



    tak susah jgak nak jaga,,
    aku ada 2 moto,,satu bt jalan2 pekan,,
    kips plak aku bt moto nk bt layan perasaan..
    hahahaha..

    tp jgn risau,,
    insyaallah boleh jaga kalau hati sayang dua dua Smile

    amerACL3276

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by amerACL3276 on Thu May 26, 2011 6:04 pm

    chipun wrote:Alamak Nk stop production ke? 2012 tu x lame Dh tu.agak2 lepas stop production nanti spare part ori kawa nk sapot brapa lama?

    yamaha pun thun ni last stock untuk 2stroke diorg. . .
    dkat website hong leong yamaha pun dh takda rxz dgn 125
    tp website kawasaki malaysia ada lagi kips. .

    cuma harap kalau dh stop production pun,, jangan jadi macam abg2 dia
    dh la barang jenuh nak dapat,, pastu dekat jalan tak banyak pun family dia
    yang ada banyak dah tak tejaga (location : taiping)

    wadin

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by wadin on Thu May 26, 2011 6:52 pm

    salam,
    aku pilih fz150i

    Khaza

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by Khaza on Thu May 26, 2011 9:01 pm

    Salam,
    Saya pun memilih FZ150i

    erghiez

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by erghiez on Thu May 26, 2011 9:05 pm

    asrolsani wrote:cbr600??
    kalau poket tebal, silakan..
    kalau wat bayar ansuran pon dah kena makan megi, baik pakai apa yg ada...
    nak pakai sbk nih... tayar dah ribu2, rantai+spoket dah dekat 1ribu... insuran retex ribu lagi...
    aku dah kena... nak jual dah pon...huhu

    Hoho. CBR600 tu memang angan2 je, kalau mampu beli pun memang x mampu menten. Nak bwk hari2 pn x blh, tayar mahal Laughing

    Risau gak pasal Kips stop production ni. Kat sarawak ni nk cari spare part FZ aku pn susah. Sproket pun bli kat forum FZ. Ade sesapa duk sarawak x? Nak tanya mana nak bli spare part Kips...

    Matthew

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by Matthew on Fri Feb 17, 2012 12:31 am


    Apa main reason nak stop production 2stroke ni??

    ijat1989

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by ijat1989 on Wed Feb 22, 2012 11:42 am

    Matthew wrote:
    Apa main reason nak stop production 2stroke ni??

    2stroke maen tipu..haha..(gurau bro..)

    Matthew

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by Matthew on Wed Feb 22, 2012 3:09 pm

    Apa Baranggggg.... lol!

    bawang

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by bawang on Wed Feb 22, 2012 5:38 pm

    Tp ape pn yg jd kips mmg best..
    Aku transfom dari Z ke kips..

    Sponsored content

    Re: FZ150 to KIPS?

    Post by Sponsored content Today at 6:43 pm

      Similar topics

      -

      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:43 pm