Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Isu simbah menymbah

    Share

    makaii

    Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Sun May 22, 2011 2:57 pm

    Salam,
    Kalo saya salah tempat post mintak maaf ye mods,harap bole betulkan.. just nk kongsi sikit :

    sebab topik simbah menyimbah ni antara yg paling dikhuatiri sekarang ni,aku just kongsikan cara nk manage,mana la tau (nauzubillahiminzalik) jadi pada kenalan/kawan2 kita...

    Apa yang perlu dilakukan bila anda mengesyaki anda disimbah asid?
    1. Siram kawasan disyaki dgn air bersih sebanyak mana yang ada
    2. Kalo boleh,sisihkan kain/pakaian yang terkena (mungkin masih ada residue)
    3. Bertenang & jgn panik <---PENTING NI
    4. Pandu/Minta bantuan segera ke hospital terdekat
    5. Buat laporan polis

    ini preliminary action yang boleh dilakukan.. sbb kita xtau :
    1. Kepekatan asid
    2. Jenis asid
    3. Reaction pada jenis fabrik yg dipakai

    langkah terbaik adalah untuk smpai ke hospital/klinik utk neutralize kan acidity..

    Sekian melaporkan..
    Terjemahan oleh : Jipsee Augustine Argus

    alep

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by alep on Mon May 23, 2011 2:17 pm

    jangan simbah sebarang bahan alkali or sabun or etc kononnya utk neutralkan asid, sebab result asid + alkali = haba + garam (depends on chemical), makin kuat asid makin byk haba terhasil, so stret away to the nearest medical centre

    makaii

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Mon May 23, 2011 9:58 pm

    ya betoi! nnti jadik burn pulak.. satu hal..

    r0cket_terbang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by r0cket_terbang on Tue May 24, 2011 2:27 am

    mkin seram plak isu nie, pd yg bwk keta, tingkap kne slalu tutop, tp pd yg bwk moto??? cmne plak?

    alha_98320

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by alha_98320 on Tue May 24, 2011 2:42 am

    r0cket_terbang wrote:mkin seram plak isu nie, pd yg bwk keta, tingkap kne slalu tutop, tp pd yg bwk moto??? cmne plak?


    so ape lagi..tutup visor rapat2..tu je la yang kite2 nek moto ni mampu buat..janji muke xcacat sudah~hehe (patik guro je tau..kalo bleh xnk la kne asid ni..mane2 pn bahagian badan,lagi2 dekat muka yang cukup sifat d beri pinjam dari DIA yang SATU)


    Razz

    r0cket_terbang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by r0cket_terbang on Tue May 24, 2011 2:57 am

    alha_98320 wrote:
    r0cket_terbang wrote:mkin seram plak isu nie, pd yg bwk keta, tingkap kne slalu tutop, tp pd yg bwk moto??? cmne plak?


    so ape lagi..tutup visor rapat2..tu je la yang kite2 nek moto ni mampu buat..janji muke xcacat sudah~hehe (patik guro je tau..kalo bleh xnk la kne asid ni..mane2 pn bahagian badan,lagi2 dekat muka yang cukup sifat d beri pinjam dari DIA yang SATU)


    Razz

    tu la psl, nk bwk moto jd tkut da, dowg nie aim pmpuan stakat nie, jd pd rider2 wanita, brhati2 la, x lupe gak pd rider2 laki, kne waspada... nmpk owg curiga bwk botol kaca kew, cuka kew, sulfiric acid H2SO4 (formula), otomatik alert n tbai... jgn tgk botol kicap cap tamin pown tibai gak... hehehe

    makaii

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Wed May 25, 2011 12:19 am

    takat ni yang masuk hospital suma asid cair,kulit gatal2 & kemerahan.. belum ada yang belobang atau burn terok..

    r0cket_terbang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by r0cket_terbang on Wed May 25, 2011 3:58 am

    makaii wrote:takat ni yang masuk hospital suma asid cair,kulit gatal2 & kemerahan.. belum ada yang belobang atau burn terok..

    hehehe, mayb sbb nk bwk asid power2 tkut tyme simbah tkne diri sndiri (mklum la vibrate2 tyme atas moto)

    makaii

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Wed May 25, 2011 9:12 pm

    asid power barang kawalan,payah nk dapat dalam market biasa.. yang kat makmal & sekolah suma da dicairkan..

    r0cket_terbang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by r0cket_terbang on Wed May 25, 2011 9:32 pm

    makaii wrote:asid power barang kawalan,payah nk dapat dalam market biasa.. yang kat makmal & sekolah suma da dicairkan..

    tah pe tah prob owg simbah2 nie, plik tol, dye x kire, men attack je... erm, kalo yg cuka getah plak tu nmpk mcm bhye gak kn? (xtw bnda nie, pnh dgr, tu tnye nk knfem kn, hehehe)

    makaii

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Thu May 26, 2011 1:15 am

    cuke getah SANGAT bahaya... bole menyebabkan burn 3rd degree.. aku penah ada patient kene baling dgn botol cuka getah,48% burn.. 2minggu koma.. dasyat wooo..

    iz85

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by iz85 on Thu May 26, 2011 1:23 am

    makaii wrote:cuke getah SANGAT bahaya... bole menyebabkan burn 3rd degree.. aku penah ada patient kene baling dgn botol cuka getah,48% burn.. 2minggu koma.. dasyat wooo..
    .bahaye gle cuke ni.orang yang simbah asid ni orang ni letak otak die kat lutut

    r0cket_terbang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by r0cket_terbang on Thu May 26, 2011 2:45 am

    makaii wrote:cuke getah SANGAT bahaya... bole menyebabkan burn 3rd degree.. aku penah ada patient kene baling dgn botol cuka getah,48% burn.. 2minggu koma.. dasyat wooo..

    hehehe, sgt tu, mkne nye power nie... owg yg men bling2 asid, bwat undang2 soh mnom cuka getah, bwu la shine!!! hahaha, msti x da nk men bling2...

    pe da, byk bnda bley men, asid gak nk bling nye, men la bling slipar ke, guli ke... x pown on9 la... hehe..

    ha... ais kering pown bhye gak kn? tgk kt video2 expermnt science, ade dye test mnda nie...

    hiro

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by hiro on Tue May 31, 2011 11:38 am

    ini bahaya ni..mintak dijauhkan..amin..
    apa jadahnya baling2 asid..aku pun jadi anehh..
    baling la motor sebijik kat rumah aku..lagi ada faedah..yess

    sood_penang

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by sood_penang on Tue May 31, 2011 1:45 pm

    bnyak pendapat dan pertanyaan nie... sikit sebanyak menambah ilmu.. tp kredit lah to bro makaii.. sebab nie mmng penting untuk precaution... tp tu lah... takut jugak bab akak aq duk kl... memang sah lah yang baling nie sewel.. otak x cukup complete... aduss.... masalah... scratch

    makaii

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by makaii on Tue May 31, 2011 9:25 pm

    sama2.. yang elok kita kongsikan bersama..

    Sponsored content

    Re: Isu simbah menymbah

    Post by Sponsored content Today at 9:50 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:50 am