Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Budak baru ni bro...

    Share

    Muddno

    Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Mon May 23, 2011 7:01 pm

    Assalamualaikum... Ni budak baru nak belajar main2 KIPS ni... Motor lg 3-4 hari dptla. Tgh tunggu kedai antar. So nak tanya la kat otai2 KIPS sini, agak2 apa benda yg perlu buat kat moto ni dulu masa baru dpt? ada papa yg kena tuka ke, apa ke... Nak kasi tahan lama

    iltizamz

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by iltizamz on Mon May 23, 2011 8:19 pm

    saya pun baru gak tapi kalo dapat je moto first kena tuko tayar dulu pastu brek...tu kalo nak lajula...wayar brek,brek pad & tayar...

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Mon May 23, 2011 9:39 pm

    oooo........ kalo biar standard je xpe ke? tayar yg lg lebar ke cmne?

    r0cket_terbang

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by r0cket_terbang on Tue May 24, 2011 2:11 am

    Muddno wrote:oooo........ kalo biar standard je xpe ke? tayar yg lg lebar ke cmne?

    tayar tu kalo nk tkar, saiz bia sme mcm stndrd, cuz kalo amek lebar or tigi len, ti efek prfomance... tayar stndard kilang tubetype, tayar nya agak licin, tp aq x tkar pown, syg tgk bunga byk lg, so far aq pkai sume stndard, ok jep, bg aq, enjin xyah usik da, da power da tu, bkn nk promote, tp mmg trbkti bley 180km/h tu ayam2 je, lane kanan r, tayar stndard kilang lg... tp otai2 btaw lbey baek tkar tok mengelakkn tergolek... hehehe...

    bg aq, ape yg prlu ditkar or dtmbh, bwat aksesori jep... kasi lg cntek, moto kips patern bwu nie mmg da cntek da, kalo nk tmbh2, tkar tail blkg je, kasi tajam sket, bwu nmpk SBK... hehehe, bro amek kaler ape?

    by da way, wLc0me bR0!!! ePpy ridIng ya!!!

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Tue May 24, 2011 9:41 am

    Hijau SE. Yg plg fofuler tu kan. ahaha. Orang umah pun berkenan, so cantik sgt ah.

    zenkage

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by zenkage on Wed May 25, 2011 7:33 am

    salam.Aku blom bli lagi,tapi insyaallah dalam 2-3 bulan mampu da.
    so aku ade la gak buat list apa untuk dibeli pas dapat kips ni,so apa pendapat korang ??

    1 : Helmet (mana la tau kedai kasi hemet cincai2 x ngam ngan motor,or nk beli fullface maybe)
    2 : Jacket & glove (for safety,lau kasut rider tu optional kot)
    3 : Selimut motor (almaklum la bakal motor aku park luar umah coz umah Kampung so nak jaga la kononyer xD)
    4 : Paddock stand (xtau knape,tp macam perlu :-))
    5 : Set nk cuci motor (sabun,sponge n kain)
    6 : Mangga dan alarm (security tambahan)

    tu je kot,if ada pendapat len please comment,thx

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Wed May 25, 2011 7:41 am

    zenkage wrote:salam.Aku blom bli lagi,tapi insyaallah dalam 2-3 bulan mampu da.
    so aku ade la gak buat list apa untuk dibeli pas dapat kips ni,so apa pendapat korang ??

    1 : Helmet (mana la tau kedai kasi hemet cincai2 x ngam ngan motor,or nk beli fullface maybe)
    2 : Jacket & glove (for safety,lau kasut rider tu optional kot)
    3 : Selimut motor (almaklum la bakal motor aku park luar umah coz umah Kampung so nak jaga la kononyer xD)
    4 : Paddock stand (xtau knape,tp macam perlu :-))
    5 : Set nk cuci motor (sabun,sponge n kain)
    6 : Mangga dan alarm (security tambahan)

    tu je kot,if ada pendapat len please comment,thx


    Rasa2nya kat eidaman motor area KJaya(?) tu ada accessory moto pd harga yg sangat munasabah dan menarik =). cuba tgk kat forum

    zenkage

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by zenkage on Wed May 25, 2011 7:53 am

    oh ok Smile

    zenkage

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by zenkage on Mon May 30, 2011 5:40 am

    Tahniah coz motor anda da selamat keluar Smile cheers

    Maverick

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Maverick on Mon May 30, 2011 10:37 am

    Tayar std bole guna utk hari2, ramai dah bg feedback tayar ni bagus bila cuaca kering dan panas.. tp elakkan ride agresif dgn tayar std bila jalan basah atau hujan..

    Sy guna tayar std sy dulu 2 tahun baru tukar, mmg tahan lama tayar std ni, tp yg nyata bukan utk trek dan agresif cornering.. kalo poket tebal amik la Battlax.. RM400 ++ sebijik..

    Ape2 pun selamat dtg dan selamat menungggang.. bole bincang pasal tayar ni dan cara penjagaan KIPS kat thread Technikal.

    ijan2009

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by ijan2009 on Mon May 30, 2011 12:33 pm

    Just nak share...

    Motor ini bagi saya dah memang power dah...cuma mungkin ada beberapa perkara boleh ditambahbaik...tayae...saya guna tayar standard je...guna sampai masa ia nak kena tukar....dah abis bunga baru cari tayar baru....elakkan pembaziran...hehehe

    Kalau mampu belilah barang protection sikit-sikit...glove...helmet...jacket...kasut....Knee Guard atau sebagainya....penting untuk safety... Very Happy

    kingslayer

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by kingslayer on Mon May 30, 2011 6:49 pm

    pakai la dulu sementara dlm warranty.. hati2 dlm mod takut void warranty..

    tayar tu, ada duit lebih, tukar la elok sket.. rasanya amik mechilen dpn blkg xsmpi empat rat.. kalo nk jimat, pakai je std punya smpi cukup time tukar.. hati2 yek.. (pakai tayar rm500 skalipun xmenjamin safety kalau bawak mcm pelesit dpt motor..)

    riding gear utk safety kalo boleh ada.. (aku ckp jek, pakai stakat glove ngan kasut).. elok ada riding jacket.. just in case..

    security motor pun elok diusahakan..

    yg paling penting, ride safely..


    my 2 cents
    x-owner

    Maverick

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Maverick on Mon May 30, 2011 7:36 pm

    ijan2009 wrote:Just nak share...

    Motor ini bagi saya dah memang power dah...cuma mungkin ada beberapa perkara boleh ditambahbaik...tayae...saya guna tayar standard je...guna sampai masa ia nak kena tukar....dah abis bunga baru cari tayar baru....elakkan pembaziran...hehehe

    Kalau mampu belilah barang protection sikit-sikit...glove...helmet...jacket...kasut....Knee Guard atau sebagainya....penting untuk safety... Very Happy
    Bagus komen ni, sy sokong! Tayar bole ganti kalo botak, lutut kalo botak sagat dgn tar? eee ngerii.. huhu

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Tue May 31, 2011 8:54 pm

    ah! sudah.... Motor aku xkuar2 lg... janji ari ni, alih2 kata loan xlepas plak! down payment tinggi, xkan xlepas? utang lain xdak, kad krdt xda, PTPTN je la pun... angin tol lah... Nak angkat cash, nak pindah umah plak... hish....
    tetiba kata next week baru bleh revise balik... dah tu, DP aku tuh, apa jadi kalau xlepas? angin2...

    ryuganz

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by ryuganz on Tue May 31, 2011 11:14 pm

    biasa tu bro, dealer motor mst carikkan punya.dia pun tanak rugi.sabar je la.

    iz85

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by iz85 on Wed Jun 01, 2011 2:08 am

    muddno lu pg tarik je blk dp lu tu.tp mesti ade rugi ckit la.try pg kat kedai yg aku beli.kat stapak btl2 kat tokong cine yg sebelah die ade kedai kerande

    zenkage

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by zenkage on Wed Jun 01, 2011 4:07 am

    Pulak ??? adess...... Jangan masuk kedai keranda pulak...hehe

    cimoi

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by cimoi on Wed Jun 01, 2011 12:31 pm

    Salam semua..

    gua pun budak baru gak..baru pakai sebulan..mmg marveles la 150rr nih..cari geng area seremban/kl..

    banyak nak menuntut dari otai2 nih.. Very Happy Very Happy

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Wed Jun 01, 2011 10:38 pm

    haha. setelah dari pg smpi petang aku memekak, dapat juga kuar motor esok Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy lambat disebabkan sorang kerani yg xtau istilah 'main-con, sub-con dan safety officer.... ada ka aku keje SO, dia g call sub-con utk dptkan cmfirmation kerja... call main-con xpa gak. ni, subcon. angau tol lah...

    asrolsani

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by asrolsani on Thu Jun 02, 2011 11:16 am

    call ceo trus

    kawarangers

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by kawarangers on Sun Jun 05, 2011 9:58 pm

    salam..

    saya pun budak baru dlm forum ni mahupun memiliki kips..baru 3 mggu pakai..

    bercerita bab tayar ni..memang ade niat nak tukar tayar..tapi x tau nak pakai jenis ape..Batllax? mahal la plak tapi grip sket..
    mintak bro2 bg pendapat..mane yg terbaik dan sesuai dgn keadaan semasa( duit ade gitu2 jer..hehe)
    time kasehhh

    gammafiber

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by gammafiber on Sun Jun 05, 2011 10:53 pm


    Salah topic ni, tapi x apa nk tlg org baru,

    Tukar Battlax Bt39 90/80 depan dulu, kat NKS murah.. Depan lambat habis, Blkg biar IRC.

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Mon Jun 06, 2011 10:44 am

    hehehe. puas berembat bwk bini. tp xleh laju sangat la, baru naik 130-140 helmet rasa nak tercabut... kena tuko fullface ke???

    Maverick

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Maverick on Mon Jun 06, 2011 11:48 pm

    Muddno wrote:hehehe. puas berembat bwk bini. tp xleh laju sangat la, baru naik 130-140 helmet rasa nak tercabut... kena tuko fullface ke???
    For ur own safety, its a must!.. tahniah motor baru!

    Muddno

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Muddno on Tue Jun 07, 2011 9:41 am

    Helmet, glove n jacket. kopak2... kena beli 2 pasang plak tu. biniku nak sekali...

    Sponsored content

    Re: Budak baru ni bro...

    Post by Sponsored content Today at 6:12 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:12 pm