Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Mintak tunjuk ajar...

    Share

    tem.purung

    Mintak tunjuk ajar...

    Post by tem.purung on Sun Jun 05, 2011 1:33 am

    Salam Sahabat2 semua,

    Gua baru dlm 6 bulan je pakai kips ni... selama ni kalau gua tarik 160km/j, ok je enjin gua...
    tapi sejak akhir2 ni, tarik lebih 160km/j je, die jadi semput, dah tak bole pegi... rm20km/j je...sampai la besok pagi baru bole jln baik balik...tapi risau lak nak tarik lagi...wa maintain 120km/j je..

    sila beri pandangan...

    iz85

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by iz85 on Tue Jun 07, 2011 3:05 am

    salam bro.tanye ckit milage moto lu ni da brape jauh.dah brape kali servis n tukar plug.kalo ade tukar plug ,jenis ape ye pakai

    ginagong

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by ginagong on Tue Jun 07, 2011 9:22 am

    tukar minyak itam n tukar plug baru....

    tem.purung

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by tem.purung on Wed Jun 08, 2011 2:45 pm

    bro iz, milage baru 9k lebih je... minyak hitam tiap2 bulan tukau...plug belum lagi...
    sblum ni pakai 4T petronas, baru smlm gua tukau Motul 5100... nak test tgk...

    Ginagon, bole rekomen plug ape yg sesuai?

    ps: maklum la... dulu gua pakai kriss je... baru nak berjinak2 ni...thanks for tunjuk ajar bro!

    r0cket_terbang

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by r0cket_terbang on Wed Jun 08, 2011 4:36 pm

    tem.purung wrote:Salam Sahabat2 semua,

    Gua baru dlm 6 bulan je pakai kips ni... selama ni kalau gua tarik 160km/j, ok je enjin gua...
    tapi sejak akhir2 ni, tarik lebih 160km/j je, die jadi semput, dah tak bole pegi... rm20km/j je...sampai la besok pagi baru bole jln baik balik...tapi risau lak nak tarik lagi...wa maintain 120km/j je..

    sila beri pandangan...

    sy dlu pown mgalami prob nie gak, tp len sket, tarik 160++km/j, phtu kalo bwk slow, phtu kalo nk koyak throttle blik, jd semput, takat 120km/j je bley. Tp sy kne bwk lbey kurg 5mnit, bwu bley rembat 160++km/j blik tanpa semput blik... Semput mse memula je, phtu ok blik. Tp kes bro prob gak yep, sbb cooldwn dye 1 ari, lme tu.

    Bro nye moto stndrd ke? Dlu mmbr pnh btaw soh setting angin, sbb x ngam.. tp sy x bwat pown, sbb tetibe moto sy ok blik, mcm2 ragam la plak...


    iltizamz

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by iltizamz on Wed Jun 08, 2011 7:18 pm

    saya pun penah gak kena camtu...tu kena set balik setting yg cun2 & kena wat dgn org yg betul2 tau setting kawa ni...

    ginagong

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by ginagong on Wed Jun 08, 2011 11:18 pm

    pakai plug standard motor je pun dah ok...

    paeach

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by paeach on Sat Jun 11, 2011 3:03 am

    kadang2 sebab myk hitam tu dah terlebih..
    jangan isi sampai 1 liter..

    iz85

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by iz85 on Sat Jun 11, 2011 4:08 pm

    aku igt sal minyak itam ko letak sampai 1L kot.minyak itam bubuh 800ml da ok.tp aku suggest la try tuka plug dulu.sal milage dah 9k lbh tu.pakai plug standart die b9ecs.jgn masuk plug lain tau.tp plug ni x sume kedai ade jual

    tem.purung

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by tem.purung on Mon Jun 13, 2011 1:31 am

    thanks atas pandangan korg... tadi aku luahkan masalah aku kat workshop, die kata ni kes overflow, semua moto baru lubang injec die besar... so, die tukar yg kecik sikit... supaya minyak tak lebih masuk... aku tukar plug skali... pas siap je, die suruh aku try...

    wow! berkesan sungguh... dgn distance yg tak agak panjang, aku bole dpt 170 km/j...takde overflow lagi...(harap2 bole share dgn korg)

    tem.purung

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by tem.purung on Mon Jun 13, 2011 1:33 am

    iz85 wrote:aku igt sal minyak itam ko letak sampai 1L kot.minyak itam bubuh 800ml da ok.tp aku suggest la try tuka plug dulu.sal milage dah 9k lbh tu.pakai plug standart die b9ecs.jgn masuk plug lain tau.tp plug ni x sume kedai ade jual

    tak bro, minyak mmg aku letak 800 liter je...

    PCK4554

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by PCK4554 on Mon Jun 13, 2011 4:24 am

    tem.purung wrote:thanks atas pandangan korg... tadi aku luahkan masalah aku kat workshop, die kata ni kes overflow, semua moto baru lubang injec die besar... so, die tukar yg kecik sikit... supaya minyak tak lebih masuk... aku tukar plug skali... pas siap je, die suruh aku try...

    wow! berkesan sungguh... dgn distance yg tak agak panjang, aku bole dpt 170 km/j...takde overflow lagi...(harap2 bole share dgn korg)

    slm, tya skit, ko tukar injec bpe??
    kne bpe rm??sori tya, aku xbpe tahu sgt...budak bru bljar..

    haulinhen

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by haulinhen on Tue Jun 14, 2011 1:23 am

    PCK4554 wrote:
    tem.purung wrote:thanks atas pandangan korg... tadi aku luahkan masalah aku kat workshop, die kata ni kes overflow, semua moto baru lubang injec die besar... so, die tukar yg kecik sikit... supaya minyak tak lebih masuk... aku tukar plug skali... pas siap je, die suruh aku try...

    wow! berkesan sungguh... dgn distance yg tak agak panjang, aku bole dpt 170 km/j...takde overflow lagi...(harap2 bole share dgn korg)

    slm, tya skit, ko tukar injec bpe??
    kne bpe rm??sori tya, aku xbpe tahu sgt...budak bru bljar..

    hi bro, sy pon nak tau...budak bru jg~

    ginagong

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by ginagong on Tue Jun 14, 2011 1:31 am

    tem.purung wrote:
    iz85 wrote:aku igt sal minyak itam ko letak sampai 1L kot.minyak itam bubuh 800ml da ok.tp aku suggest la try tuka plug dulu.sal milage dah 9k lbh tu.pakai plug standart die b9ecs.jgn masuk plug lain tau.tp plug ni x sume kedai ade jual

    tak bro, minyak mmg aku letak 800 liter je...

    ok dah tu 800 Liter...hehehhe.....

    tem.purung

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by tem.purung on Tue Jun 14, 2011 2:42 pm

    PCK4554 wrote:
    tem.purung wrote:thanks atas pandangan korg... tadi aku luahkan masalah aku kat workshop, die kata ni kes overflow, semua moto baru lubang injec die besar... so, die tukar yg kecik sikit... supaya minyak tak lebih masuk... aku tukar plug skali... pas siap je, die suruh aku try...

    wow! berkesan sungguh... dgn distance yg tak agak panjang, aku bole dpt 170 km/j...takde overflow lagi...(harap2 bole share dgn korg)

    slm, tya skit, ko tukar injec bpe??
    kne bpe rm??sori tya, aku xbpe tahu sgt...budak bru bljar..

    salam, ntah aku tak tau plak brp saiz die... just aku tgk lubang die kecik dari yg asal je...
    harge barang RM 12 & upah rm 15...tak mahal pun...

    bluekawakips

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by bluekawakips on Tue Jun 12, 2012 3:33 pm

    tuka sendiri boleh x bro..haha..nnt aku belanje ko teh tarik.haha

    Sponsored content

    Re: Mintak tunjuk ajar...

    Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:36 pm