Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Boleh Kejar Ke ni????

    Share

    Poll

    Boleh Kejar Ke ni????

    [ 3 ]
    50% [50%] 
    [ 3 ]
    50% [50%] 

    Total Votes: 6

    Matthew

    Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Matthew on Sun Jun 05, 2011 2:37 pm


    Moto Kips kite ni boleh kejar ke si Kawa 250 ni selalu jumpa kat highway diaorang memang laju..tapi tak test kejar lagi..antara kippers ni ada tak pernah kejar kawa 250 ni?? dapat potongke, boleh stay dekat belakang ia ke ataupun kena tinggalke...ape pengalaman bro2 sekalian???? geek

    fariq

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by fariq on Sun Jun 05, 2011 6:10 pm

    kawa 250 nie x laju mana pun....sya penah potong skali time kat highway,dia x dpt kejar pun (x tau la dia fulltrottle ke x lg,sya pun x fulltrottle..hehehehe) penah sembang dgn biker2 yg pkai big bike nie ,mreka ckp RR nie leh PTG kawa 250 nie sayoq2 ja.

    turbonoshayabusa

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by turbonoshayabusa on Sun Jun 05, 2011 8:09 pm

    fariq wrote:kawa 250 nie x laju mana pun....sya penah potong skali time kat highway,dia x dpt kejar pun (x tau la dia fulltrottle ke x lg,sya pun x fulltrottle..hehehehe) penah sembang dgn biker2 yg pkai big bike nie ,mreka ckp RR nie leh PTG kawa 250 nie sayoq2 ja.

    Stock vs stock, the Kips will be faster in acceleration but the 250 will be faster in top speed. Stock Kips top speed : 195kmh (speedo), stock Ninja 250 top speed : 175kmh (speedo) but the 250's speedo is 10 times more accurate. Top speed of the fuel injected Ninja 250 will be even faster, as all my friends that own a 250 (carburator vs fuel injection) has tried... simple reason why the FI is faster than the carb is because : very constant and precise fueling at teminal velocity compared to carb's fueling that flactuate... Smile

    Khaza

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Khaza on Sun Jun 05, 2011 8:37 pm

    Uisshhh,lepas ni dok cadang² nk convert ke Ninja250 pulak la.. hehehehe.. Kalau x silap dpt muffler Arrow utk pembelian sblm bln 9 ni.. berbaloi x rasanya?

    turbonoshayabusa

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by turbonoshayabusa on Sun Jun 05, 2011 8:48 pm

    Untuk RM24k, I rasa tak berbaloi...lebih baik beli ER6 terus... Smile tapi untuk keselesaan di highway, motor 4 lejang akan lebih selesa... Smile

    botak_jong

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by botak_jong on Sun Jun 05, 2011 10:42 pm

    salam,dah ada pengalaman main dengan kawa 250 ni...kawan saya bawak masa tu dan saya pun test...pada pandangan peribadi saya pada bro fariq,bro kawa 250 yg bro fariq potong belum pulas habis....saya test kips 150 ni hanya mampu tumpang angin 250 dengan syarat badan dibongkok kn hbs...huhu..kurangkan rintangan sambil menumpang angin 250 di depan....itu saja pendapat seduit saya...huhu

    turbonoshayabusa

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by turbonoshayabusa on Sun Jun 05, 2011 10:58 pm

    botak_jong wrote:salam,dah ada pengalaman main dengan kawa 250 ni...kawan saya bawak masa tu dan saya pun test...pada pandangan peribadi saya pada bro fariq,bro kawa 250 yg bro fariq potong belum pulas habis....saya test kips 150 ni hanya mampu tumpang angin 250 dengan syarat badan dibongkok kn hbs...huhu..kurangkan rintangan sambil menumpang angin 250 di depan....itu saja pendapat seduit saya...huhu

    Top speed 250 > top speed 150 Very Happy Very Happy Very Happy

    asrolsani

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by asrolsani on Sun Jun 05, 2011 11:12 pm

    tadi kitorang join kawasaki ride g tanjung malim...
    zx250r mantain 140kmj(meter 250)
    zx150 maintan 160kmj (meter kips)

    kalau kips dah 200kmj...250 baru 170kmj kot

    ginagong

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by ginagong on Mon Jun 06, 2011 12:57 am

    kejar boleh jer...dapat tak dapat suku kira...
    hehehhe........

    kr150c87

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by kr150c87 on Mon Jun 06, 2011 3:51 am

    cuba try kejar ZXR250 ,16v,Inline 4.haha time mid torque kepada top speed,ada suprise.,hehe

    Matthew

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Matthew on Mon Jun 06, 2011 1:16 pm

    turbonoshayabusa wrote:
    fariq wrote:kawa 250 nie x laju mana pun....sya penah potong skali time kat highway,dia x dpt kejar pun (x tau la dia fulltrottle ke x lg,sya pun x fulltrottle..hehehehe) penah sembang dgn biker2 yg pkai big bike nie ,mreka ckp RR nie leh PTG kawa 250 nie sayoq2 ja.

    Stock vs stock, the Kips will be faster in acceleration but the 250 will be faster in top speed. Stock Kips top speed : 195kmh (speedo), stock Ninja 250 top speed : 175kmh (speedo) but the 250's speedo is 10 times more accurate. Top speed of the fuel injected Ninja 250 will be even faster, as all my friends that own a 250 (carburator vs fuel injection) has tried... simple reason why the FI is faster than the carb is because : very constant and precise fueling at teminal velocity compared to carb's fueling that flactuate... Smile



    So the carb one we still can chase but the fuel injection ones no chance la??

    iz85

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by iz85 on Thu Jun 09, 2011 9:01 pm

    blh sgt kejar bro.sal aku dah bnyk kali dah try ngan kawa250 ni.asal jumpe kat higway mesti aku hambat.janji standart ngan standart la.mmg blh makan ble top speed.tapi kalo pickup mmg 250 menang la.

    chaiikipp

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by chaiikipp on Fri Jun 10, 2011 4:30 am

    kojar yop kojar......

    syazali zali

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by syazali zali on Fri Jun 10, 2011 10:40 am

    bukan kojar tp kejor yop kejor Very Happy

    turbonoshayabusa

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by turbonoshayabusa on Mon Jun 13, 2011 11:27 am

    Matthew wrote:
    turbonoshayabusa wrote:
    fariq wrote:kawa 250 nie x laju mana pun....sya penah potong skali time kat highway,dia x dpt kejar pun (x tau la dia fulltrottle ke x lg,sya pun x fulltrottle..hehehehe) penah sembang dgn biker2 yg pkai big bike nie ,mreka ckp RR nie leh PTG kawa 250 nie sayoq2 ja.

    Stock vs stock, the Kips will be faster in acceleration but the 250 will be faster in top speed. Stock Kips top speed : 195kmh (speedo), stock Ninja 250 top speed : 175kmh (speedo) but the 250's speedo is 10 times more accurate. Top speed of the fuel injected Ninja 250 will be even faster, as all my friends that own a 250 (carburator vs fuel injection) has tried... simple reason why the FI is faster than the carb is because : very constant and precise fueling at teminal velocity compared to carb's fueling that flactuate... Smile



    So the carb one we still can chase but the fuel injection ones no chance la??

    Not even carbed ones bro... Wink

    Maverick

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Maverick on Mon Jun 13, 2011 10:19 pm

    RM24k for a 250cc 2inline cylinder?

    For me, better go for older bike, CBR600f2/f3, ZX6/ZZR600, even older zx9/ZX10/ZZR1100 can get with that price range.. (far better, its a 4inline cylinder SBK's)

    The difference is: Its second handed, need to look very carefully for its condition and any defect and brought some specialist or foremen to test out the bike first before purchsing and its a must coz many of this bikes has already reach 10++ years already.

    See that ZX9R-E on my avatar? Its a 2000 model with a 900cc engine (carbs) which merely can beat or threatening most modern SBK's with modern digital fuel management (injection) nowadays.. huhuhu

    Just my 50cents.. hehe Very Happy

    (still can only dreaming for this time.. hehe)

    whatsupbro

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by whatsupbro on Wed Jun 15, 2011 10:58 pm

    alaa... nak lagi laju dari kawa 250 ni amek la ER6... wahhaha.. nak lagi laju amek la ZX6... nak laaagi laju.. pandai2 la kire nombor CC tu.. whahahahaha

    kite ni pakai kips utk prepare kan diri ngan duit sbelom jump masuk area SBK...

    Mr Brightside

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Mr Brightside on Sat Jun 18, 2011 12:11 am

    iz85 wrote:blh sgt kejar bro.sal aku dah bnyk kali dah try ngan kawa250 ni.asal jumpe kat higway mesti aku hambat.janji standart ngan standart la.mmg blh makan ble top speed.tapi kalo pickup mmg 250 menang la.
    memang betul,pikup dia memang kuat sebab 4 stroke ni torque kuat skit,250cc plak tu,tapi bila top 185km(meter kips aku) aku bleh tapau 250r adik aku,dia ckp meter 250 dia 165km,klau kips aku masuk paip + main sporket memang makan asap jela dia...

    khor

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by khor on Sat Jun 18, 2011 10:03 am

    Mr Brightside wrote:
    iz85 wrote:blh sgt kejar bro.sal aku dah bnyk kali dah try ngan kawa250 ni.asal jumpe kat higway mesti aku hambat.janji standart ngan standart la.mmg blh makan ble top speed.tapi kalo pickup mmg 250 menang la.
    memang betul,pikup dia memang kuat sebab 4 stroke ni torque kuat skit,250cc plak tu,tapi bila top 185km(meter kips aku) aku bleh tapau 250r adik aku,dia ckp meter 250 dia 165km,klau kips aku masuk paip + main sporket memang makan asap jela dia...

    250r torque lebih kuat ka?? tapi i check spec sheet 250r lebih kurang 2.2 kgm je, sama kips la.. berat jentera pulak 170kg, klu masuk berat rider sekali senang2 230kg dah..

    utk kips pulak max tork 2.2 kgm gak, berat 124 kg, tambah berat rider 184 kg je..

    klu ikut kiraan dari atas i rasa kips boleh pukul 250r dari garis permulaan sampai garis penamat track la...

    tak tau la, i sendiri pun tak pernah test betul2 dgn 250r lagi.... ada tak owner 250r mana2 yg berani terima cabaran ni???

    jom test power!! Laughing

    PCK4554

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by PCK4554 on Sat Jun 18, 2011 10:38 am

    senang cerita..hehe3
    RG 110 pon boley tapau LC135...2stroke power kot...
    idup 2 stroke...hehe2
    jgn marah, kasi panas line jer..

    alep

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by alep on Sun Jun 19, 2011 7:09 pm

    pernah sekali kena tapau dengan 250r time 190kmh (meter kips)kat plus, sekilas pandang macam efi punya sebab colour scheme sama dengan zx10 2011, putih hijau, ekzos stended

    kipas

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by kipas on Sun Jun 19, 2011 10:18 pm

    alep wrote:pernah sekali kena tapau dengan 250r time 190kmh (meter kips)kat plus, sekilas pandang macam efi punya sebab colour scheme sama dengan zx10 2011, putih hijau, ekzos stended
    injection minyak konsisten...walau high speed...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    whatsupbro

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by whatsupbro on Tue Jun 21, 2011 1:09 pm

    *cerita tipu*
    alaa... ikot rider la... aku tapau ZX6R kat genting sempah selambe je.. meter baru 170km/h
    *cerita tipu*

    Kesimpulannye.. Nak laju? naikkan displacement CC tu >> pakai 150 jgn lah kite terkejor-kejor sgt nak main ngan 250.. berape lame sgt kite leh maintain top just about redline tu?? sayangi la jentera kite...

    (Nasihat)
    Xpayah la nak usik pape kat moto tu.. biorkan se-standard yg mungkin.. maybe tukor le tayor tu.. elakkan menggodek-godek engine.. dan barang yg seangkatan dengannya... a friend of mine already loss his bike due to excessive modification... dari 150cc nak berangan naik 200cc... skang moto dah nazak...
    (nasihat)

    Smile Smile just my 2cents Smile Smile

    pengalaman x byk mane.. tapi kite kene pandai buat analisis dan research... ~peace~

    (Rider ampang.. jom ride gi [klawang/bukit tinggi] hehe.. bosan2 halo lah dekat email jemeput@gmail.com )

    turbonoshayabusa

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by turbonoshayabusa on Sat Jun 25, 2011 1:42 pm

    alep wrote:pernah sekali kena tapau dengan 250r time 190kmh (meter kips)kat plus, sekilas pandang macam efi punya sebab colour scheme sama dengan zx10 2011, putih hijau, ekzos stended

    My point exactly... Smile

    ryuganz

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by ryuganz on Sun Jun 26, 2011 1:05 am

    whatsupbro wrote:*cerita tipu*
    alaa... ikot rider la... aku tapau ZX6R kat genting sempah selambe je.. meter baru 170km/h
    *cerita tipu*

    (Rider ampang.. jom ride gi [klawang/bukit tinggi] hehe.. bosan2 halo lah dekat email jemeput@gmail.com )

    tapau tak tau la aku. tp ada superbike kena follow dgn kips, naik awana/genting, downhill pun sama.maybe rider superbike tu kurang skill.

    Sponsored content

    Re: Boleh Kejar Ke ni????

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am