Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS

    bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Share

    pcq5913

    bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by pcq5913 on Thu Jun 23, 2011 7:53 pm

    baru2 ni ada kawan nak jual superbike singapore dgn harga yg aku kira payah nak dapat di malaysia ni.. tapi katanya C.O.E tamat pada 2014..
    apekebende C.O.E tu? mata aku dah bling2 bila tgk motor tu.. mem pun dah bg lampu ijau. tapi aku dgr banyak masalah akan timbul bla bli moto singapore ni... pada sesapa yg tau pekebenda COE tu tolong jelaskan leh x? aku xmo bila bli nanti ada masalah yg timbul... bukan senang nak kumpul dwit... nak perabih senang...

    hkm

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by hkm on Thu Jun 23, 2011 9:29 pm

    COE- cost of entitlement..tu jee yg aku tau itupon aku google..

    kick_ingoal

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by kick_ingoal on Thu Jun 23, 2011 9:51 pm

    COE=Certificate of Entitlement
    Lebih kurang macam geran motor la.
    Kalau nak tau pasal motor singapore ni boleh tanya en asrolsani sebab dia ada
    guna cbr singapore tapi dah nak jual Cool

    zenkage

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by zenkage on Thu Jun 23, 2011 11:59 pm

    x silap aku dye ade tarikh luput.maybe yg C.O.E tu. Yang tu after expired da x boleh pakai kan x silap.kene jual besi buruk je.....tah Smile

    Matthew

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by Matthew on Fri Jun 24, 2011 10:46 am


    Masalahnye timbul bila COE expired dan bila berdepan dengan polis atau JPJ...

    asrolsani

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by asrolsani on Fri Jun 24, 2011 12:56 pm

    coe tu kira kenderaan punya lesen la... valid 10tahun
    kalau renew, bole pakai lagi 10 tahun... renew lagi, lagi 10tahun bole pakai, renew lagi dan lagi dan lagi....
    kalau tak renew, kira moto tu motor haram jadah... record moto akan didelete dari sistem jpj sg...
    kalau pakai, memang cari penyakit ler, sbb kalau takder rekod, kompom insurans ngan roadtax tarak...

    aku nak jual motor tu sbb nak kena keluar duit renew coe je... kalau tak, aku pakai je.. best woo 600cc..hehe

    kipas

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by kipas on Fri Jun 24, 2011 3:00 pm

    asrolsani wrote:coe tu kira kenderaan punya lesen la... valid 10tahun
    kalau renew, bole pakai lagi 10 tahun... renew lagi, lagi 10tahun bole pakai, renew lagi dan lagi dan lagi....
    kalau tak renew, kira moto tu motor haram jadah... record moto akan didelete dari sistem jpj sg...
    kalau pakai, memang cari penyakit ler, sbb kalau takder rekod, kompom insurans ngan roadtax tarak...

    aku nak jual motor tu sbb nak kena keluar duit renew coe je... kalau tak, aku pakai je.. best woo 600cc..hehe
    patot la laju....bape sen nak kena kuar utk COE 600cc tuh....model pe tuh???


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    kawarangers

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by kawarangers on Fri Jun 24, 2011 8:01 pm

    salam..dulu saya pakai singapore bike gak..tapi dah kantoi dgn kastam..
    dari apa yg saya tau..kita mmg xleh pakai motor singapore kalau kita xe bekerja di singapore..
    maksud saya PERMIT bekerja..kalau kita ada permit secara otomatik kita ada insurans singapore..so kita mmg boleh pakai motor dia..tapi kalau kita x keje di singapore mcm mane kita nak buat insuran? bayangkan kalau org singapore pakai moto kita pulak..pastu bawak masuk singapore..mcm mane dia nak daftar insuran moto tu atas nama dia kat sana? sedangkan kita x kenal owner asal..terpulang pada sedara utk menilai secara logik..kalau kene tahan dgn polis or jpj..memang xde hal kalau lesn B Full ade..roadtax ade..tapi kalau berani cuba la berdepan dgn Kastam pulak..tengok ape cerita..

    asrolsani

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by asrolsani on Fri Jun 24, 2011 9:01 pm

    nak buat insurans boleh... buat lesen antarabangsa je..

    pcq5913

    Re: bolehkah kita membeli superbike singapore? adakah masalah berbangkit kemudian hari?

    Post by pcq5913 on Fri Jun 24, 2011 10:08 pm

    hush... gerun aku bca stetmen hangpa suma..jd maknanya kalu aku beli moto yg COE nak tamat 2014 tu, aku bleh pakai moto tu 3taun je la.. lepas tu nak kena renew COE plak.. mesti banyak duit nak kena kuar tu.. kalu ikut insurans malaysia 10thn, mau kopak poket aku.. agak2 kalu CBR600cc renew 10 tahun brapa RM ye?

      Current date/time is Thu Apr 17, 2014 5:51 am