Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Salam semua....

    Share

    kipas

    Re: Salam semua....

    Post by kipas on Wed Jul 06, 2011 4:20 pm

    kr150c87 wrote:2 strokes bike in malaysia will stop production on year 2015 onwards.
    may be this is the last 2 stroke bike in malaysia...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    Matthew

    Re: Salam semua....

    Post by Matthew on Wed Jul 06, 2011 4:47 pm

    kipas wrote:
    kr150c87 wrote:2 strokes bike in malaysia will stop production on year 2015 onwards.
    may be this is the last 2 stroke bike in malaysia...

    What is the great reason of 2 strokes getting banned???? Question

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Wed Jul 06, 2011 5:05 pm

    Matthew wrote:
    kipas wrote:
    kr150c87 wrote:2 strokes bike in malaysia will stop production on year 2015 onwards.
    may be this is the last 2 stroke bike in malaysia...

    What is the great reason of 2 strokes getting banned???? Question

    They said that 2T causes air pollution so that is why we are following the steps of modernizing countries and stop production of 2stroke vehicles.like for example singapore,there's no more 2 stroke in production. :-)

    Yang pasal interchange nombor tu x silap aku rm300 kene kat JPJ,tu if ko nak pakai nombor NSR kat kawasaki baru tu lah

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Wed Jul 06, 2011 6:27 pm

    zenkage wrote:
    Matthew wrote:
    kipas wrote:
    kr150c87 wrote:2 strokes bike in malaysia will stop production on year 2015 onwards.
    may be this is the last 2 stroke bike in malaysia...

    What is the great reason of 2 strokes getting banned???? Question

    They said that 2T causes air pollution so that is why we are following the steps of modernizing countries and stop production of 2stroke vehicles.like for example singapore,there's no more 2 stroke in production. :-)

    Yang pasal interchange nombor tu x silap aku rm300 kene kat JPJ,tu if ko nak pakai nombor NSR kat kawasaki baru tu lah

    Terima kasih.....RM300 utk pertukaran nombor plet? ha3x...tak untunggggg.....

    asrolsani

    Re: Salam semua....

    Post by asrolsani on Wed Jul 06, 2011 6:28 pm

    kenderaan lama yg nak pakai plet baru pon kena cek kat puspakom...rege tah ler...

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Wed Jul 06, 2011 7:20 pm

    asrolsani wrote:kenderaan lama yg nak pakai plet baru pon kena cek kat puspakom...rege tah ler...


    Motor NSR aku plet tahun 1999....roadtax ada sampai Ogos 2011...insurans first party all rider....nama dalam geran nama aku...
    Aku nak nombor plet motor NSR ni boh kat Kawasaki baru aku....pun kena check puspakom ka?
    NSR tu belum mati lagi roadtax...still running condition....Payah juga eik...

    mineral dunia

    Re: Salam semua....

    Post by mineral dunia on Wed Jul 06, 2011 7:28 pm

    zenkage wrote:
    kr150c87 wrote:yes panas macam pisang goreng beb.jom pegi makan skali. area shah alam area panas.skejep je kips zx150 kena curi.dahlah moto baru seminggu.hahahahahahaha..nak selamat pakai NSR atau tzm ke.atau suzuki best..mmg best!!

    LOL tetibe je.

    Well......first party tu mmg penting,lagi2 all rider.
    kalau single seat boleh je beli

    tapi kan,kat melaka area aku kedai tu offer aku 9650 all rider first party siap 2 seat + cover single sit tuh ??
    cuma duit je xdak.... Sad

    salam..nk tnye kt melaka 2 kdai pe?sy asal melaka..cuti je slu blk melaka..tq

    mineral dunia

    Re: Salam semua....

    Post by mineral dunia on Wed Jul 06, 2011 11:12 pm

    zenkage wrote:
    kr150c87 wrote:yes panas macam pisang goreng beb.jom pegi makan skali. area shah alam area panas.skejep je kips zx150 kena curi.dahlah moto baru seminggu.hahahahahahaha..nak selamat pakai NSR atau tzm ke.atau suzuki best..mmg best!!

    LOL tetibe je.

    Well......first party tu mmg penting,lagi2 all rider.
    kalau single seat boleh je beli

    tumpang tanye..pe beze 1st party n 3rd party?xphm lgsg..

    tapi kan,kat melaka area aku kedai tu offer aku 9650 all rider first party siap 2 seat + cover single sit tuh ??
    cuma duit je xdak.... Sad

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Thu Jul 07, 2011 6:09 am

    mineral dunia wrote:
    zenkage wrote:
    kr150c87 wrote:yes panas macam pisang goreng beb.jom pegi makan skali. area shah alam area panas.skejep je kips zx150 kena curi.dahlah moto baru seminggu.hahahahahahaha..nak selamat pakai NSR atau tzm ke.atau suzuki best..mmg best!!

    LOL tetibe je.

    Well......first party tu mmg penting,lagi2 all rider.
    kalau single seat boleh je beli

    tapi kan,kat melaka area aku kedai tu offer aku 9650 all rider first party siap 2 seat + cover single sit tuh ??
    cuma duit je xdak.... Sad

    salam..nk tnye kt melaka 2 kdai pe?sy asal melaka..cuti je slu blk melaka..tq

    Salam.kedai tu kat area bachang ke arah batu berendam,tol2 dkt ngan trafic light.JML motor ke ape tah nama,lupe ar.
    tu ntuk kips SE baru r........tp insurance dye 50% x silap aku.

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Thu Jul 07, 2011 6:10 am

    rukis wrote:
    asrolsani wrote:kenderaan lama yg nak pakai plet baru pon kena cek kat puspakom...rege tah ler...


    Motor NSR aku plet tahun 1999....roadtax ada sampai Ogos 2011...insurans first party all rider....nama dalam geran nama aku...
    Aku nak nombor plet motor NSR ni boh kat Kawasaki baru aku....pun kena check puspakom ka?
    NSR tu belum mati lagi roadtax...still running condition....Payah juga eik...

    Kene ek ??? bukan kalau roadtax masih idup just buat interchange je kn ?? o.0 ?

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Thu Jul 07, 2011 8:29 pm

    zenkage wrote:
    rukis wrote:
    asrolsani wrote:kenderaan lama yg nak pakai plet baru pon kena cek kat puspakom...rege tah ler...


    Motor NSR aku plet tahun 1999....roadtax ada sampai Ogos 2011...insurans first party all rider....nama dalam geran nama aku...
    Aku nak nombor plet motor NSR ni boh kat Kawasaki baru aku....pun kena check puspakom ka?
    NSR tu belum mati lagi roadtax...still running condition....Payah juga eik...

    Kene ek ??? bukan kalau roadtax masih idup just buat interchange je kn ?? o.0 ?


    Yap....kalau kita owner utk kedua-dua motor tu....dan insuarans serta roadtax masih ada.....boleh tukar dengan mudah....ada kaunter khas kat JPJ.....aku tanya kat JPJ....

    asrolsani

    Re: Salam semua....

    Post by asrolsani on Thu Jul 07, 2011 11:48 pm

    sumber dari website JPJ
    http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=93%3Aprosedur-pemindahan-nombor-pendaftaran-kenderaan&catid=6%3Akenderaan&Itemid=42&lang=ms

    LATAR BELAKANG

    Pemindahan nombor pendaftaran kenderaan merupakan proses memindahkan nombor pendaftaran daripada kenderaan motor yang telah didaftarkan (asal) kepada kenderaan motor yang belum didaftarkan(baru) serta menguntukkan nombor pendaftaran baru kepada kenderaan tersebut.


    SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

    1. Permohonan boleh dikemukakan oleh pemilik berdaftar kenderaan atau wakil.
    2. Kedua-dua kenderaan asal dan baru dimiliki oleh pemilik yang sama;
    3. Kenderaan baru belum didaftarkan lagi;
    4. Hanya kenderaan asal yang hendak dibuat pemindahan nombor dikehendaki menjalani pemeriksaan PUSPAKOM untuk mengenalpasti identiti kenderaan. Bagi kenderaan baru, pemeriksaan TIDAK diperlukan kecuali bagi kenderaan impot;
    5. Kenderaan asal tiada senaraihitam JPJ dan PDRM;
    6. Tarikh e-Insuran adalah terbuka bagi kenderaan baru selepas pemindahan nombor pendaftaran diproses;
    7. Fi yang telah ditetapkan.


    DOKUMEN-DOKUMEN YANG PERLU DIKEMUKAKAN SEMASA PERMOHONAN

    1.
    Kenderaan Baru
    1. 2 (dua) salinanicon Borang Senarai Semak eDaftar
    2. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1 cetakan elektronik;
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon;
    4. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM(B2) bagi kenderaan orang cacat atau kenderaan impot;
    5. Salinan Sijil Kelulusan Kenderaan Diesel Hijau (SIRIM) yang masih berkuatkuasa (bagi kenderaan diesel hijau);
    6. Borang Kastam K1 (bagi kenderaan impot);
    7. Lesen Impot (AP) asal dan salinan (bagi kenderaan impot);
    8. Surat/borang keputusan tempahan nombor pendaftaran kenderaan yang berjaya (jika berkenaan); dan
    9. Fi yang telah ditetapkan.
    2.
    Kenderaan Lama.
    1. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1E;
    2. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1A;
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon;
    4. Perakuan Pendaftaran Kenderaan(JPJK2) asal;
    5. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM (B2) atau B5;
    6. Surat pengesahan/persetujuan daripada Kastam (bagi Labuan dan Langkawi);
    7. Dokumen pengenalan diri asal dan salinan wakil (sekiranya wakil hadir).

    Terakhir Dikemaskini pada Isnin, 08 November 2010 19:27

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Fri Jul 08, 2011 1:54 am

    asrolsani wrote:sumber dari website JPJ
    http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=93%3Aprosedur-pemindahan-nombor-pendaftaran-kenderaan&catid=6%3Akenderaan&Itemid=42&lang=ms

    LATAR BELAKANG

    Pemindahan nombor pendaftaran kenderaan merupakan proses memindahkan nombor pendaftaran daripada kenderaan motor yang telah didaftarkan (asal) kepada kenderaan motor yang belum didaftarkan(baru) serta menguntukkan nombor pendaftaran baru kepada kenderaan tersebut.


    SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

    1. Permohonan boleh dikemukakan oleh pemilik berdaftar kenderaan atau wakil.
    2. Kedua-dua kenderaan asal dan baru dimiliki oleh pemilik yang sama;
    3. Kenderaan baru belum didaftarkan lagi;
    4. Hanya kenderaan asal yang hendak dibuat pemindahan nombor dikehendaki menjalani pemeriksaan PUSPAKOM untuk mengenalpasti identiti kenderaan. Bagi kenderaan baru, pemeriksaan TIDAK diperlukan kecuali bagi kenderaan impot;
    5. Kenderaan asal tiada senaraihitam JPJ dan PDRM;
    6. Tarikh e-Insuran adalah terbuka bagi kenderaan baru selepas pemindahan nombor pendaftaran diproses;
    7. Fi yang telah ditetapkan.


    DOKUMEN-DOKUMEN YANG PERLU DIKEMUKAKAN SEMASA PERMOHONAN

    1.
    Kenderaan Baru
    1. 2 (dua) salinanicon Borang Senarai Semak eDaftar
    2. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1 cetakan elektronik;
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon;
    4. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM(B2) bagi kenderaan orang cacat atau kenderaan impot;
    5. Salinan Sijil Kelulusan Kenderaan Diesel Hijau (SIRIM) yang masih berkuatkuasa (bagi kenderaan diesel hijau);
    6. Borang Kastam K1 (bagi kenderaan impot);
    7. Lesen Impot (AP) asal dan salinan (bagi kenderaan impot);
    8. Surat/borang keputusan tempahan nombor pendaftaran kenderaan yang berjaya (jika berkenaan); dan
    9. Fi yang telah ditetapkan.
    2.
    Kenderaan Lama.
    1. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1E;
    2. 2 (dua) salinan icon Borang JPJ K1A;
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon;
    4. Perakuan Pendaftaran Kenderaan(JPJK2) asal;
    5. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM (B2) atau B5;
    6. Surat pengesahan/persetujuan daripada Kastam (bagi Labuan dan Langkawi);
    7. Dokumen pengenalan diri asal dan salinan wakil (sekiranya wakil hadir).

    Terakhir Dikemaskini pada Isnin, 08 November 2010 19:27


    Terima kasih atas maklumat tersebut....
    Leceh punya kerja.....ha3x.....

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Fri Jul 08, 2011 2:42 am

    Waaa itu dyaaa Bro Asrolsani da kasi full details,lagi detail dari orang jpj huhu

    What a Face

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Fri Jul 08, 2011 2:54 am

    zenkage wrote:Waaa itu dyaaa Bro Asrolsani da kasi full details,lagi detail dari orang jpj huhu

    What a Face


    Tak pa....sekurang-kurangnya dapat maklumat....tapi aku konpius sikit ngan maklumat tu.....aku walk in sendiri untuk tanya kat kaunter JPJ....pegawai JPJ tu habaq....bkn setakat ada kenderaan dah daftar swap ngan kenderaan daftar baru.....even kenderaan yang telah didaftarkan pun still leh swap....janji nama untuk kedua-dua kenderaan adalah nama owner sendiri....insurans ngan roadtax still ada....just walk in...isi borang...amik nombot....tunggu...dan insyallah settle...ada kaunter khas katanya....

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Fri Jul 08, 2011 2:55 am

    zenkage wrote:Waaa itu dyaaa Bro Asrolsani da kasi full details,lagi detail dari orang jpj huhu

    What a Face


    Tak pa....sekurang-kurangnya dapat maklumat....tapi aku konpius sikit ngan maklumat tu.....aku walk in sendiri untuk tanya kat kaunter JPJ....pegawai JPJ tu habaq....bkn setakat ada kenderaan dah daftar swap ngan kenderaan daftar baru.....even kenderaan yang telah didaftarkan pun still leh swap....janji nama untuk kedua-dua kenderaan adalah nama owner sendiri....insurans ngan roadtax still ada....just walk in...isi borang...amik nombot....tunggu...dan insyallah settle...ada kaunter khas katanya....ke aku telah digula-gulakan oleh pegawai tersebut??

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Fri Jul 08, 2011 3:26 am

    Hmm......maybe boleh jugak kot.....Pendekatan berbeza ?? :-)
    haha maybe kat laman web tu dye bagi detail gile plus maybe excessive kot.
    yang org jpj tu habaq tu cara lebih simple kot.

    Lgpn it depends kepada pengarah gak,if pengarah JPJ tu ok,x la demand sgt :-)

    Tah,pedapat 2 sen aku la :-)

    emir izzat hasmidan

    Re: Salam semua....

    Post by emir izzat hasmidan on Sun Jul 10, 2011 4:58 pm

    salam all kippers.. saya newby baru lagi join.. saya baru je beli super kips lame.. kalau ade otai2 area shah alam ni bagitahu la.. banyak lagi ilmu2 nak dituntut.. hehehe

    zenkage

    Re: Salam semua....

    Post by zenkage on Sun Jul 10, 2011 7:30 pm

    Salam,dan welcome to the KIPS family

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Tue Jul 12, 2011 1:47 pm

    emir izzat hasmidan wrote:salam all kippers.. saya newby baru lagi join.. saya baru je beli super kips lame.. kalau ade otai2 area shah alam ni bagitahu la.. banyak lagi ilmu2 nak dituntut.. hehehe

    mualaikumsalam.....

    Awat dia nih perkenalkan diri dalam thread perkenalan aku?? scratch scratch scratch

    Khaza

    Re: Salam semua....

    Post by Khaza on Tue Jul 12, 2011 9:33 pm

    Biasak la org baru..
    Wsalam, emir izzat hasmidan.. Berforumlah secara ilmiah..

    mizi

    Re: Salam semua....

    Post by mizi on Wed Jul 13, 2011 2:08 am

    rukis wrote:Salam....saya mengharapkan pendapat dari senior2 KIPS berkenaan pertanyaan saya ini....

    Saya ingin mencari KRR150 SE.....dan telah pun mendapat tempat untuk membelinya....pertanyaan saya adalah...

    1. Di kedai A harga tunai on the road RM 10600....dapat single seat cover SE tu...tapi insurans dapat THIRD PARTY....

    2. Di kedai B harga tunai on the road RM 10600....tak dapat single seat cover SE tu...tapi insurans dapat FIRST PARTY ALL RIDER.....

    Yang kedai mana patut aku amik? Minta otai-otai KIPS yang arif agar memberi nasihat pada saya....

    Terima kasih....
    salam bro, dekat kepala batas pulau pinang, bro boleh dapat rm10500+single seat+ first party.. saya dh angkat.. minggu depan moto kuar

    Khaza

    Re: Salam semua....

    Post by Khaza on Wed Jul 13, 2011 8:06 am

    Single seat kalau nak beli dlm Rm320 jg kalau x silap aku. Yang original la..

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Wed Jul 13, 2011 2:07 pm

    mizi wrote:
    rukis wrote:Salam....saya mengharapkan pendapat dari senior2 KIPS berkenaan pertanyaan saya ini....

    Saya ingin mencari KRR150 SE.....dan telah pun mendapat tempat untuk membelinya....pertanyaan saya adalah...

    1. Di kedai A harga tunai on the road RM 10600....dapat single seat cover SE tu...tapi insurans dapat THIRD PARTY....

    2. Di kedai B harga tunai on the road RM 10600....tak dapat single seat cover SE tu...tapi insurans dapat FIRST PARTY ALL RIDER.....

    Yang kedai mana patut aku amik? Minta otai-otai KIPS yang arif agar memberi nasihat pada saya....

    Terima kasih....
    salam bro, dekat kepala batas pulau pinang, bro boleh dapat rm10500+single seat+ first party.. saya dh angkat.. minggu depan moto kuar

    Mualaikumsalam....aku amik dah....aku amik kat kawasaki dealer Jalan Putra, Alor Setar.....7/7/2011 beli kul 12.35pm....bayar...urus sendiri kat JPJ Alor Setar...kedai tu service sikit2 dan buat apa yang patut...kul 5.40pm aku bawak balik dah pada hari yang sama...

    Jika SE Hijau dapat semua eksesori....harga cash on the road....RM9980 Kawasaki ZX150 SE ngan insurans P & O first party all rider cover RM9000...motor keluaran 2011...
    Jika ZX biasa leh dapat cash on the road RM9800 ngan insurans P & O first party all rider cover RM8900...motor keluaran 2011....

    rukis

    Re: Salam semua....

    Post by rukis on Wed Jul 13, 2011 2:12 pm

    Khaza wrote:Single seat kalau nak beli dlm Rm320 jg kalau x silap aku. Yang original la..

    Ada? ada yang nak tolak dak? kalau ada hallo hallo kat aku....

    Sponsored content

    Re: Salam semua....

    Post by Sponsored content Today at 2:03 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:03 pm