Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Share

    shinichi_1412

    tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by shinichi_1412 on Fri Jul 29, 2011 1:01 pm

    bebulan-bulan aku usehe nak dapatkan sebijik kips sebelum raye taun nih,,,,,
    malam sblom tdo tgk gamba kips,mase keje depan pc gamba moto n duk online pasal kips jek,bile tdo lak tmimpi bawak kips,,,,,
    aku sngguh konfiden dgn kemasukan gaji aku yg baru saje td masuk,ckup untuk aku layak mendapatkan sbijik kips sblum raye,,,,,

    tiba2 awan mendung yg tidak disangka dtg,,,,adik aku sms mintak tlg hdupkan roadtax kete die n masukkan sket duet blanje kat die,,,,die baru dpat keje,,,keje gomen,aku keje kuli jek,,,ayh aku siap sms mintak aku tlg adik aku,,,,makenyer terbuntulah aku ngan keadaan...

    berbulan2 lamenye aku usehe nak dptkan moto nih,,,,,aku nak sgt2,,,,,kalo aku bwak moto aku,ade kips lame ke,baru ke, yg lalu sblah aku,dgn muke x malunyer aku jalan sbelah die,,,smbil duk usha2 moto org tuh(kalo org tuh salah paham,msti ingat ak nak curik),,,last2 org tu pecut,aku terus ecxcited,,,,,


    sedih giler kene camni,,,,adoi,,,,,,,,tlg la bagi aku penuhi kehendak aku Ya Allah!!!!!!!!!!!!!!!!aku sayang moto tu lagi dr awek aku,,,,,,


    sape2,leh bg pndapat yg membiner x,,,,,, Crying or Very sad

    zenkage

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by zenkage on Fri Jul 29, 2011 1:21 pm

    LOL tough choice gak bro.
    aku paham perasaan ko bro,aku pn hampir2 sama cam ko,pagi petang malam kIps je huu
    tp for me family first la bro.....always.

    shinichi_1412

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by shinichi_1412 on Fri Jul 29, 2011 1:36 pm

    memang dalam kpale aku duk pk family first,,,,common sense tuh bro,,,,,malek kl gangster pon x sanggop nak blasah adiknye si jai,,,,hahaha,,,,,,

    tp,,,


    ade tapi nyer pun tu,,,,


    aku nak sgt3 moto tuh sbelum raye!!!!!!!!!!!!!!kalo lpas raye,baik xpayah,,,,bek aku kumpul dwet beli kete,,,,,,

    nekman

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by nekman on Fri Jul 29, 2011 1:46 pm

    Uihh kronik angau KIPS bro nih..
    1. Duit untuk roadtax keta jer.. Bukan keperluan..
    2. Keluarga mesti di bantu..
    Bagilah duit sikit kat adik buat makan.. Sementara minta dia keja naik public transport.
    Cakap bro tak cukup duit sebab da bayar booking moto..

    shinichi_1412

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by shinichi_1412 on Fri Jul 29, 2011 4:06 pm

    nekman wrote:Uihh kronik angau KIPS bro nih..
    1. Duit untuk roadtax keta jer.. Bukan keperluan..
    2. Keluarga mesti di bantu..
    Bagilah duit sikit kat adik buat makan.. Sementara minta dia keja naik public transport.
    Cakap bro tak cukup duit sebab da bayar booking moto..

    tu la pasal,,,,aku dah wat macam2 masalahnye utk dapatkan moto nuh,,,,
    mmg angau gile dah,,,,,xkan tetibe kaw2 aku usehe nak kene hancurkan camtuh jek,,,gaji aku bukan nye beso sgt,nak2 duk kl nih,,,,,kalo aku ade,aku hulur la gak kan,,,,mintak2 la adik aku paham,,,hhmmmm

    armmat

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by armmat on Fri Jul 29, 2011 7:53 pm

    WAT plihan trbaek la bro....

    makaii

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by makaii on Sat Jul 30, 2011 3:00 am

    salam bro,aku pernah tersekat dalam situasi gini,tapi pilihan aku sama ada nak kawin atau nk tolong adik..

    akhirnya mcmanapun family 1st,mcmana pun family paling penting.. sapa nk tolong kalo bukan darah daging

    sendiri..

    InsyAllah rezeki ada bagi yang mencari..

    Tapi lebih manis jika rezeki tu datang dgn pahala..

    Suggestion aku tolong la adik bro tu,dia pun berjihad (belajar)

    makin kita sayang makin besar pahala..

    Allah akan balas,mungkin bukan melalui adik bro,tapi dgn cara lain..

    Aku doakan yang terbaik,insyAllah..


    telorayam

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by telorayam on Sat Jul 30, 2011 3:18 am

    Hmm... itu ujian kesabaran...

    bg sy... mane2 choice pn.. hendaklah dibuat ngn ikhlas...

    mb if xdpt tlg byk, tlg sikit pn jd kan?

    sekadar my opinion...


    hazel

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by hazel on Sun Jul 31, 2011 1:06 pm

    aku sokong ko tolong adik dulu...insyaallah murah rezeki nnti..amiiin

    Maverick

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Maverick on Sun Jul 31, 2011 3:53 pm

    Sekali buat baik, insyaallah seganda rezki akan di kurniakan, lagi2 pulak darah daging sendiri bro, ader rezki tak kemana2.

    Ujian ni nak tgk hati bro ni jenis penting diri sendiri atau ikhlas tolong org..

    Bersabar la ye buat pilihan, lagi2 pulak Ramadhan nak menjelma dah ni.. Smile

    * sampai sakng ngidam SBK tp tak dpt2 lagi, saba je la. Keja gomen gak, tp tahap kuli jeee.. huhu

    Matthew

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Matthew on Sun Jul 31, 2011 4:05 pm


    Tolong adik bro nanti bila adik dah maju pasti ia akan bantu balik..manelah tau ia beli Kips S.E baru untuk hang..tak best ke cam tu..buat baik dibalas baik brooo.. Smile

    hadikrz

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by hadikrz on Mon Aug 01, 2011 10:34 am

    tolong adik adalah wajib... tapi.. ada tapi gak..beri duit untuk makan adalah yang terbaik.. biar dia keje naik moto dahulu.. atleast kita tahu tanggungjawab masing2.. insayaallah..

    shinichi_1412

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by shinichi_1412 on Mon Aug 01, 2011 6:26 pm

    adik aku xde transport,,,,mase die blaja dlu die ade beli kete bruk dlam rm2k wat g blajo,,kete tu la nak kasik hdup rodtax,,,,,hhhmmm,,,baru2 ni adik ak mntak aku masukkan wet blanje,aku masuk kan,ni die mintak lg,aku masukkan,,alamatnye xdapat la motor aku,,,,,hai la,ase cam nak mrajuk jek tanak balik raye,ayah aku pun skong adik aku,,,,,adoi,,,,,,aku dr bulan 4 la duk ngusha n usehe nak dpatkan sngguh2 moto ni,last2 lebur camtu je r,,,,xpw r,,,kumpul dlu angkat ninja 250 r,,,hahah(nak bg sedap hati sndiri~~)

    zenkage

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by zenkage on Mon Aug 01, 2011 6:47 pm

    Dengan hati yang redha insyaallah akan dibalas dengan baik.
    Pahit btol la.....tp apa kan daya Smile

    kipas

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by kipas on Mon Aug 01, 2011 10:43 pm

    lebih baik tolong adik bro....cam ni la bro...nah ni aku bg cite kat ko...aku pakai moto kips lama nih dr 2002...masa 2008 baru aku jumpe geng kips nih...sume baru...sume geng kips yg pakai zx...atau nama lain double r...lawa je nampak...rase moto aku la paling burok masa tuh...aku je sorg pakai kips lama...masa tu la...n masa first time jumpe geng kips juga aku gi ngan adik aku...aku boncengkan die...dier pon cakap lawa moto nih...satu hari dier nak pakai gak moto tuh...then adik aku sambong blaja...first sem dier dok asrama...second sem kena dok rumah sewa..dier blaja kat bahau sana beb...jauh beb...then dier bile balik je key el dier mengeluh...asyik tompang member jer...member dier de pakai moto..de pakai keta...hari2 tompang diorg...yg masalahnyer kadang member dier bukan sama jadual dgn dier utk pegi kelas...lain2...member dier pon naik malas nak ambik dier balik dr kelas walaupon adik aku bayar singgit utk duit minyak moto dier...asal balik key el jer dier pon mengeloh kat kitorg sekeluarga...mulalah aku start riki moto pe paling murah dan berkuasa...sume kedai berdekatan aku tanya...utk 125cc 4 stroke moto pe paling murah...lalu aku terjumpalah moto naza flash 125cc...moto tuh lagi murah dr harga ex5 kalo bayar cash...moto tuh pon aku baca roda2 dier pakai enjen honda...body dier pon macam honda wave s...aku bincang sekeluarga then pakat ambik moto tuh...then omak den belila kan moto utk dier...omak den bayar utk muka/down payment jer...aku bayar bulan2 moto tuh...seratus 19 hengget je sebulan...selama 3 thn...aku bayar sampai dier habes blaja dan keje sampai kompom 3 bulan keje baru dier start bayar sendiri...awal thn baru2 ni baru je habes bayar ansuran 3 thn...masa dier start keje lg adik aku dah simpan duit nak beli kips baru nih...then baru2 nih akhirnyer tercapai juga hasrat dier nak ambil moto kips zx nih...dier punyer la seronok...menyimpan hasrat selama 3 thn baru dpt pakai kips baru semenjak first time jumpe geng kips pada 2008 lg...seperti gambar siggi aku tuh...dier pakai la hari2 moto tuh...selama dua minggu...lepas tu dier ckap tak tahan minyak kuat...mana taknyer..sblm nih pakai kapcai...4 stroke pulak tuh...pastu terus lompat naik pakai kips...2 stroke lg...mmg la terasa beza...then dier pakai balik naza flash 125 tuh...hari2...moto kips buat pakai hujung minggu...sabtu ahad...then baru2 nih jugak moto aku rosak...pe lg...aku pinjam la naik moto kips baru adik aku tuh...hahaha...dapat jugak aku naik moto ni...hahaha...mmg terasa beza la banding moto lama dgn baru...riding position lain...setelah beberapa hari..moto aku pon siap direpair...aku pakai la balik moto aku tuh...tu la paedah tolong adik sendiri...sekian terima kasih...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    Matthew

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Matthew on Mon Aug 01, 2011 11:49 pm

    kipas wrote:lebih baik tolong adik bro....cam ni la bro...nah ni aku bg cite kat ko...aku pakai moto kips lama nih dr 2002...masa 2008 baru aku jumpe geng kips nih...sume baru...sume geng kips yg pakai zx...atau nama lain double r...lawa je nampak...rase moto aku la paling burok masa tuh...aku je sorg pakai kips lama...masa tu la...n masa first time jumpe geng kips juga aku gi ngan adik aku...aku boncengkan die...dier pon cakap lawa moto nih...satu hari dier nak pakai gak moto tuh...then adik aku sambong blaja...first sem dier dok asrama...second sem kena dok rumah sewa..dier blaja kat bahau sana beb...jauh beb...then dier bile balik je key el dier mengeluh...asyik tompang member jer...member dier de pakai moto..de pakai keta...hari2 tompang diorg...yg masalahnyer kadang member dier bukan sama jadual dgn dier utk pegi kelas...lain2...member dier pon naik malas nak ambik dier balik dr kelas walaupon adik aku bayar singgit utk duit minyak moto dier...asal balik key el jer dier pon mengeloh kat kitorg sekeluarga...mulalah aku start riki moto pe paling murah dan berkuasa...sume kedai berdekatan aku tanya...utk 125cc 4 stroke moto pe paling murah...lalu aku terjumpalah moto naza flash 125cc...moto tuh lagi murah dr harga ex5 kalo bayar cash...moto tuh pon aku baca roda2 dier pakai enjen honda...body dier pon macam honda wave s...aku bincang sekeluarga then pakat ambik moto tuh...then omak den belila kan moto utk dier...omak den bayar utk muka/down payment jer...aku bayar bulan2 moto tuh...seratus 19 hengget je sebulan...selama 3 thn...aku bayar sampai dier habes blaja dan keje sampai kompom 3 bulan keje baru dier start bayar sendiri...awal thn baru2 ni baru je habes bayar ansuran 3 thn...masa dier start keje lg adik aku dah simpan duit nak beli kips baru nih...then baru2 nih akhirnyer tercapai juga hasrat dier nak ambil moto kips zx nih...dier punyer la seronok...menyimpan hasrat selama 3 thn baru dpt pakai kips baru semenjak first time jumpe geng kips pada 2008 lg...seperti gambar siggi aku tuh...dier pakai la hari2 moto tuh...selama dua minggu...lepas tu dier ckap tak tahan minyak kuat...mana taknyer..sblm nih pakai kapcai...4 stroke pulak tuh...pastu terus lompat naik pakai kips...2 stroke lg...mmg la terasa beza...then dier pakai balik naza flash 125 tuh...hari2...moto kips buat pakai hujung minggu...sabtu ahad...then baru2 nih jugak moto aku rosak...pe lg...aku pinjam la naik moto kips baru adik aku tuh...hahaha...dapat jugak aku naik moto ni...hahaha...mmg terasa beza la banding moto lama dgn baru...riding position lain...setelah beberapa hari..moto aku pon siap direpair...aku pakai la balik moto aku tuh...tu la paedah tolong adik sendiri...sekian terima kasih...


    wooow sungguh terharulah legend saya dengar cerita yang menghikayat hati ni..adik hang memmang bertuah dapek abang macam hang..inilah cerita model bagi bro bro yang melalui situasi yang sama.

    kipas

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by kipas on Tue Aug 02, 2011 12:02 am

    biasa2 jer bro...mungkin org lain de lg hebat dr nih bro...moto i rosak i pinjam/pakai/naik plak moto dier...hehehe...mesti de give n take bro...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    Matthew

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Matthew on Thu Aug 04, 2011 3:30 am

    kipas wrote:biasa2 jer bro...mungkin org lain de lg hebat dr nih bro...moto i rosak i pinjam/pakai/naik plak moto dier...hehehe...mesti de give n take bro...

    Tapi time adik susah tu yang abang tolong tu jasenye tinggi bro..

    hadikrz

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by hadikrz on Thu Aug 04, 2011 5:05 pm

    mesti tolong....

    ranjau_berduri

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by ranjau_berduri on Thu Aug 04, 2011 5:47 pm

    Tlg adik la... xde rugi pun tolong adik yg memerlukan bantuan....
    wat deal ngan adik la... die dapat gaji leh bayar balik... leh kawtim ngan adik.. terus terang ngan die..

    xperla beli lambat sket, jgn terlalu ghairah pakai motor baru time raya neh..

    1 lg, kang beli kips, yg kaki tibai motor pon nak cari kips baru sebab nak wat raya, xpasal2 jer melepas beb...



    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    alldisc

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by alldisc on Sat Aug 06, 2011 10:55 pm

    aku pun berpendapat bagus tlg adik kita dulu... sbb sampai mati dia itulah adik kita. kips tu bersama kita cuma beberapa tahun saja.

    tapi ginilah.. cdangan lain... kalau adik lelaki, biar ko tolong. kalau adik pompan biar aku je berkorban tlg dia....

    ko jgn percaya sgt citer si kipas tu. motor dia bughuk. tp segala mcm toyol kat dalam, boleh beli zx tu....

    zenkage

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by zenkage on Sat Aug 06, 2011 11:13 pm

    alldisc wrote:aku pun berpendapat bagus tlg adik kita dulu... sbb sampai mati dia itulah adik kita. kips tu bersama kita cuma beberapa tahun saja.

    tapi ginilah.. cdangan lain... kalau adik lelaki, biar ko tolong. kalau adik pompan biar aku je berkorban tlg dia....

    ko jgn percaya sgt citer si kipas tu. motor dia bughuk. tp segala mcm toyol kat dalam, boleh beli zx tu....

    Amboi3 sempat cucuk line

    shinichi_1412

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by shinichi_1412 on Tue Aug 09, 2011 11:21 am

    zenkage wrote:
    alldisc wrote:aku pun berpendapat bagus tlg adik kita dulu... sbb sampai mati dia itulah adik kita. kips tu bersama kita cuma beberapa tahun saja.

    tapi ginilah.. cdangan lain... kalau adik lelaki, biar ko tolong. kalau adik pompan biar aku je berkorban tlg dia....

    ko jgn percaya sgt citer si kipas tu. motor dia bughuk. tp segala mcm toyol kat dalam, boleh beli zx tu....

    Amboi3 sempat cucuk line


    kenape xde butang like ek forum ni???hahahaha

    Muddno

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Muddno on Tue Aug 09, 2011 12:59 pm

    So bro, dah ada keputusan lum? Beli motr @ tlg adik? minat aku baca topik nih...

    kodng

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by kodng on Wed Aug 17, 2011 7:18 pm

    alldisc wrote:
    tapi ginilah.. cdangan lain... kalau adik lelaki, biar ko tolong. kalau adik pompan biar aku je berkorban tlg dia....

    wakahkah...tak boleh blah btol la ayat bro alldisc ni. mesti ramai awek dah tenggek kat moto dia ni...
    semoga bro shinichi_1412 diberkati rezeki dengan penngorbanan mu itu...hati misti mau ikhlasss ma...

    Sponsored content

    Re: tolong aku wat keputusan,antara adik atau motor~~=(

    Post by Sponsored content Today at 4:12 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:12 pm