Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Undang-undang JPJ...

    Share

    asn198

    Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Sun Aug 28, 2011 3:37 pm

    Salam kepada otai-otai sekalian,disini saya ada satu soalan nak minta tanya...
    sekian lama saya dapat lesen memandu dan menunggang motor,selalu saja saya dengar speedtrap speedtrap...
    tapi pemandu kereta saja yang complain pasal hal ini...jadi,nak minta tanya adakah penunggang motor juga akan di "tangkap" oleh speedtrap ini...sebab ada sesetengah orang kata speedtrap ini hanya kepada pemandu sahaja dan tiada untuk rider...tetapi,ada juga orang yang mengatakan speedtrap ini pula termasuk rider dan pemandu...confuse confuse...
    minta bro-bro sekalian tunjuk ajar ya...?terima kasih... lol! lol! lol!

    Matthew

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by Matthew on Sun Aug 28, 2011 3:48 pm

    asn198 wrote:Salam kepada otai-otai sekalian,disini saya ada satu soalan nak minta tanya...
    sekian lama saya dapat lesen memandu dan menunggang motor,selalu saja saya dengar speedtrap speedtrap...
    tapi pemandu kereta saja yang complain pasal hal ini...jadi,nak minta tanya adakah penunggang motor juga akan di "tangkap" oleh speedtrap ini...sebab ada sesetengah orang kata speedtrap ini hanya kepada pemandu sahaja dan tiada untuk rider...tetapi,ada juga orang yang mengatakan speedtrap ini pula termasuk rider dan pemandu...confuse confuse...
    minta bro-bro sekalian tunjuk ajar ya...?terima kasih... lol! lol! lol!

    Selalunye kalau pemandu kereta ni kena speedtrap ni..notis saman ia akan sampai kat alamat rumah pasai diaorang dah amik details number plate masa speedtrap...so kalau motor ni pulak sampai sekarang takde kes macam tu tapi kalau dah nak kena tahan tu selalunye seorang polis akan berdiri kat depan dulu ushar line pastu ia roger kengkawan kat belakang tu..kalau u nak u turn kena buat sebelum ia kalau terlepas maksudnye sangkut kat block kat belakangleee...kalau semuanye sah buat ape nak takut2 kan...redahhh je..takde ape yang nak takut pun.. geek

    pcq5913

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by pcq5913 on Sun Aug 28, 2011 8:28 pm

    undang2 tetap undang bro... sebenarnya motor atau keta sama jer... bleh kena saman laju.. cuma trafik ni xmo kacau moto jer maklumla.. nak makan besar ckit....

    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Mon Aug 29, 2011 2:19 am

    Matthew wrote:
    asn198 wrote:Salam kepada otai-otai sekalian,disini saya ada satu soalan nak minta tanya...
    sekian lama saya dapat lesen memandu dan menunggang motor,selalu saja saya dengar speedtrap speedtrap...
    tapi pemandu kereta saja yang complain pasal hal ini...jadi,nak minta tanya adakah penunggang motor juga akan di "tangkap" oleh speedtrap ini...sebab ada sesetengah orang kata speedtrap ini hanya kepada pemandu sahaja dan tiada untuk rider...tetapi,ada juga orang yang mengatakan speedtrap ini pula termasuk rider dan pemandu...confuse confuse...
    minta bro-bro sekalian tunjuk ajar ya...?terima kasih... lol! lol! lol!

    Selalunye kalau pemandu kereta ni kena speedtrap ni..notis saman ia akan sampai kat alamat rumah pasai diaorang dah amik details number plate masa speedtrap...so kalau motor ni pulak sampai sekarang takde kes macam tu tapi kalau dah nak kena tahan tu selalunye seorang polis akan berdiri kat depan dulu ushar line pastu ia roger kengkawan kat belakang tu..kalau u nak u turn kena buat sebelum ia kalau terlepas maksudnye sangkut kat block kat belakangleee...kalau semuanye sah buat ape nak takut2 kan...redahhh je..takde ape yang nak takut pun.. geek


    o...begitu rupanya...yang pasal block itu ok,sebab motor totally standard...tak modify apa apa pun...apa yang saya takut ialah,bila saya dah sampai highway dan tangan gatal nak test top speed kuda saya ini kantoi jer... What a Face What a Face What a Face

    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Mon Aug 29, 2011 2:21 am

    pcq5913 wrote:undang2 tetap undang bro... sebenarnya motor atau keta sama jer... bleh kena saman laju.. cuma trafik ni xmo kacau moto jer maklumla.. nak makan besar ckit....


    jadi maksudnya adalah speedtrap untuk motor juga...cuma diaorang tak tangkap biasanya lah...? Very Happy Very Happy Very Happy
    cantik lah macam tu...tapi kalau lah satu hari nanti kena speedtrap ini,maksudnya memang nasib buruk lah ini... Razz Razz Razz

    Maverick

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by Maverick on Mon Aug 29, 2011 11:16 am

    Penah dgr sorg rider TZM kena speedtrap kat area utara.. tak pasal2 300 melayang..

    So, hati2 kalo bwk laju.. lagi meter kips ni ringan, ralat 20km/h, so kalo meter tunjuk 110km/h actually kita ride 90km/h je, so kalo bwk 130km/h kat hghway, kita sebenarnya mematuhi had laju hgway = 110km/h je.. hehe.

    Kalo ride 180km/h, harap2 tak kena 'tembak' je la.. lagi2 musim Hari Raya ni.

    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Mon Aug 29, 2011 5:27 pm

    Maverick wrote:Penah dgr sorg rider TZM kena speedtrap kat area utara.. tak pasal2 300 melayang..

    So, hati2 kalo bwk laju.. lagi meter kips ni ringan, ralat 20km/h, so kalo meter tunjuk 110km/h actually kita ride 90km/h je, so kalo bwk 130km/h kat hghway, kita sebenarnya mematuhi had laju hgway = 110km/h je.. hehe.

    Kalo ride 180km/h, harap2 tak kena 'tembak' je la.. lagi2 musim Hari Raya ni.

    Kalau rider itu,saya rasa saya tau dia siapa...geng kepada kawan saya kalau x salah...bro u sure ke dia dari utara...?nanti senang skit bila i confirm nanti... What a Face What a Face What a Face
    huh...?ralat sampai 20km/h...?aduh,patutlah saya rasa macam slow aje bila bawak 80km/h ini (tengah buat running beb) tongue tongue tongue ...
    En,musim raya ini lagi kita kena ride safe...ingatlah orang yang tersayang... What a Face What a Face What a Face

    alep

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by alep on Fri Sep 02, 2011 6:28 pm

    ralat 40-50kmh based on gps garmin, tgk gak topografi kawasan perjalanan

    ranjau_berduri

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by ranjau_berduri on Wed Sep 07, 2011 5:53 pm

    ape pun, memang berlaku kes motor disaman speed trap..... warga kipper jugak yg kena... 2 kali.... tahun 2005...


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Thu Sep 08, 2011 4:58 am

    ranjau_berduri wrote:ape pun, memang berlaku kes motor disaman speed trap..... warga kipper jugak yg kena... 2 kali.... tahun 2005...

    Alamak...kenalah bawa ikut speed limit kalau macam ini...gerenti sakit punggung nanti kalau long journey kat highway... Razz Razz Razz

    ranjau_berduri

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by ranjau_berduri on Thu Sep 08, 2011 10:39 am

    tp kalo kena speed trap pun dijalan raya biasa, dan bukan di lebuh raya....


    _________________
    xpuas hati, kasik banned ajer...

    alep

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by alep on Thu Sep 08, 2011 6:32 pm

    adakah bro ali wng? speedtrap? kips pon kena, kelajuan luarbiasa Twisted Evil

    makaii

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by makaii on Thu Sep 08, 2011 6:52 pm

    xpenah aku jumpa lagi moto kena speedtrap.. cuma berpada la kalo nk laju,ni kesedaran sendiri..


    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Thu Sep 08, 2011 8:50 pm

    ranjau_berduri wrote:tp kalo kena speed trap pun dijalan raya biasa, dan bukan di lebuh raya....


    kalau cam tu,ook gak...biasanya aku bawak 80km/h jer...
    tapi kalau highway... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil


    Last edited by asn198 on Thu Sep 08, 2011 8:55 pm; edited 1 time in total

    asn198

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by asn198 on Thu Sep 08, 2011 8:54 pm

    makaii wrote:xpenah aku jumpa lagi moto kena speedtrap.. cuma berpada la kalo nk laju,ni kesedaran sendiri..



    haha...x laju...80km/h lah biasanya...cuma kadang kadang tangan ini macam x dengar cakap bila jalan terlalu kosong atau sunyi jer... lol! lol! lol!

    Sponsored content

    Re: Undang-undang JPJ...

    Post by Sponsored content Today at 4:23 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:23 am