Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Share

    kodng

    kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by kodng on Thu Sep 01, 2011 1:42 am

    terfikir jugak aku, kalau aku banyak duit (gaji naik ke, jual dadah ke, big mem blanje ke...), mesti la aku mau upgrade moto.

    kalau korang nak upgrade, moto apa yang orang nak beli?

    aku kalau boleh, mesti la nak amik zx-6. 250r tak cukup power. zx-10 membazir je pasal orang cakap, motor 600-700 cc ni kalau de-unlimited dia punya chip, boleh dapat speed hampir sama dengan 1000 cc

    Maverick

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Maverick on Thu Sep 01, 2011 2:26 am

    Sy berhajat nak amik (bukan upgrade, syg sgt nak letgo KIPS ni hehe) SBK yg retro sket dah la, mcm model2 SBK thn2 95-98, yg rata2 guna konservatif carb setting. (harga pun tak la mahal sgt, sekitar 20-30k, myb bole dpt lagi rendah)

    Dlm hati nak sambar Honda CBR919 Fireblade je cukup la.. model2 fireblade ni (95'-99') walaupun dah tua, tp power dgn riding positionnya tak la terlalu radikal sgt.. sbb sy bukan nak gi main track pun.. sbb dah penah test model ni, mmg best buat long distance mcm sy yg ride 600++ km pergi balik kmpung. Tu yg berani ckp tu.. hehe.
    Lagi pun Fireblade mmg model idaman sy sejak sekolah2 dulu.. cukup teruja tgk model2 ni atas jalan masa tu.. hehe Very Happy

    Tp saje la nak share, antara model2 dlm pilihan, hehe:

    1. HONDA CBR919/929/954 RR Fireblade (954RR rasanya dah guna sistem EFI kot)
    2. KAWASAKI ZZR600 (ZX10R akan sy konsider gak.. hehe)
    3. SUZUKI GSXR750 K1/K2 (yg ni pun dah guna EFI tp leh gak konsider.. hehe)
    4. YAMAHA??? hmm kalo R1 tu racing type sgt.. FAZER ok la kot.. hehe

    Tp tu suma impian je, masih belum jadi kenyataan lagi, masih berusaha tak putus2 walaupun umur dh jangkau 30'an ni.. hehe.. Jeles gak kekadang tgk rider2 umur 20'an dah mampu pakai SBK.. tp yelah, rezki masing2.. kalo ada rezki tak kemana.. Tuhan Maha Adil, Maha Penyayang, harap2 tak lama lagi dapt gak la merasa guna SBK balik kg. hehe, Amin!

    Matthew

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Matthew on Thu Sep 01, 2011 9:11 am

    Long term Aim nak amik = Ducati Desmosidici RR
    Mid Long Term Aim nak amik = Yamaha R1
    Coming soon Aim nak amik = Kawasaki zx-6r

    Ni semua bergantung pada rezeki masing2 macam bro mave kate...teruja bila tengok SBK kat jalan..tapi satu hari nanti pastikan aku pakai SBK ni.. What a Face

    kodng

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by kodng on Thu Sep 01, 2011 9:59 am

    Maverick wrote:Sy berhajat nak amik (bukan upgrade, syg sgt nak letgo KIPS ni hehe)
    heheh...aku pun nak simpan jugak kips ni...1st ninja aku ni...boleh bagi anak pakai blaja naik motor manual clutch. kalau ada jodoh la nanti...

    whatsupbro

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by whatsupbro on Sat Sep 03, 2011 10:38 am

    Kalau ade rezeki.. nak amek either CBR600RR atau GSXR600 07-09 tapi beli dlm 2 tahun dari skang la..

    tapi ni sume perancangan.. abg sedare yg pakai big bike pon ckp... umor kalau 22-23 da pakai big bike ni sgt la beruntung...

    Maverick

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Maverick on Sat Sep 03, 2011 12:21 pm

    Usaha tangga kejayaan, kena byk bersabar la gak bila nak amik SBK ni..

    Ada baik gak mula dari bawah cc kecik2, experience bertambah, cara ride, keaadaan jalanraya, perangai pemandu2 kita, sedikit sebyk bole jd point utk kita ride more safely..

    Byk kes big bike accident ni kebanyakkannya rider2 muda.. (sory bukan nak kata semua tp segelintir) myb less experience dan memandang rendah 'keupayaan' SBK masing.. or over confident..

    Tp mmg syok bwk SBK ni, masih terasa lagi kesyokkan mengoyak trotel Fireblade aritu.. huhuhu! Power tak abis2! Perah je pegi la dia! hehe

    Bygkan dgn full tank RM50+- bole cruise 300km ++ average speed 180-200km/h..(ZX kita RM50 gak, 2T + Petrol tp bole lari 150km/h je kalo banding dgn meter SBK) ni rider2 SBK yg kongsi citer.. mmg SBK tinggi mentenen nya, tp berbaloi dgn 'kualiti' FC + penjimatan masa especially kalo ride jauh..

    Ni yg tak sabar nak cokau sebijik ni.. huhuhu

    kipas

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by kipas on Sat Sep 03, 2011 1:05 pm

    Aprilia RS250
    Kawasaki ZX6RR 2008
    Yamaha R6
    BMW S1000RR
    Ducati 1199
    MV Agusta F4RR

    Amin...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    Maverick

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Maverick on Sat Sep 03, 2011 1:48 pm

    kipas wrote:Aprilia RS250
    Kawasaki ZX6RR 2008
    Yamaha R6
    BMW S1000RR
    Ducati 1199
    MV Agusta F4RR

    Amin...
    Amin gak bro!.. hehe

    kodng

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by kodng on Sat Sep 03, 2011 2:12 pm

    gsxr 600 tak mau? Very Happy

    Maverick

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Maverick on Sat Sep 03, 2011 2:27 pm

    Ramai rider2 SBK kata model2 suzuki ni advanced rider je yg bole bawak, sbb suzuki ni diaorg kata motor2 ganas, diaorg la kata..

    Sy pun minat gak model2 Suzuki ni, especially yg model2 750cc tu, middle sportbike dgn superbike.. bole beat 600 dan bole follow literbike easy je.. rasanya Suzuki je yg menten model2 750cc nya, Kawa, Yama, Hond tak kuar dah model2 750 ni..

    Agak2 dah boring, upgrade enjin je sumbat 1000cc kat body 750 tu.. tp tanggung sendiri laaa.. hehe

    Model Suzuki SRAD tu diaorg kata enjin replicate performance sama mcm enjin2 2stroke.. cth mcm engine breaking, SRAD almost sama enjin brekingnya dgn enjin 2stroke.. kelebihannya, bole masuk line corner laju2, tp tgk rider tu berani ke tidak.. tu sbb omputeh gelar SRAD ni motor pembunuh sbb ramai dah yg kiok atas SRAD ni..

    Mcm rider2 ex-2stroker je yg takde prob dgn model2 SRAD ni sb dah biasa dgn enjin 2stroke yg almost takde enjin breaking.. start model2 K1 sampai la K10 skang ni, Suzuki dah eliminate 'prob' takde engine breaking kat motor2 diaorg, sbb ramai yg complain prob tu.. tp bagi sy takde prob pun, takde enjin breaking, guna je la brek tgn tu, lg pun bukan elok sgt enjin breaking ni kan? Buat beban enjin je.. MotoGP lain citer la.. diaorg rajin buat overhol.. hehehe

    Ntah hapa2 yg aku mengarut ni.. huhuu Very Happy

    Kalo tanya Mat Mladin confirm dia nak GSXR je.. hehe

    asrolsani

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by asrolsani on Sat Sep 03, 2011 6:48 pm

    long distance kena ambik liter bike...
    600cc bawak 180-200kmj... kesian dengar enjin meraung... 10,000rpm Crying or Very sad

    whatsupbro

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by whatsupbro on Sun Sep 04, 2011 12:39 pm

    600 boleh lagi long distance.. xperlu la nak merembat sepanjang masa... utk rider yg macam dari kips ni.. 600cc is more than enough power... liter bike mmg lagi best tapi kene igt... one mistake.. kene gigit...

    aritu try cbr600rr.. YA ALLAH! menitik air mata dalam helmet.. betapa jauhnye lagi perjalanan aku sbgai rider utk betul2 menguasai jentera mcm tu...

    HiPower

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by HiPower on Sun Sep 04, 2011 3:33 pm

    rs250,
    yamaha r6,
    ktm supermoto,
    ducati monster,
    ducati streetfighter,
    bimota db7.

    amin.

    zenkage

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by zenkage on Sun Sep 04, 2011 8:33 pm

    Yamaha R1 sudah mencukupi
    Turbo Hayabusa plak macam best.....kui kui kui
    Tp Short term goal,ZX 150 !!

    Maverick

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Maverick on Mon Sep 05, 2011 12:16 pm

    asrolsani wrote:long distance kena ambik liter bike...
    600cc bawak 180-200kmj... kesian dengar enjin meraung... 10,000rpm Crying or Very sad
    Takde prob bro, kecikkan spoket belakang, besarkan spoket depan.. pastu test kat dyno..hehe

    Skippers

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Skippers on Mon Sep 05, 2011 5:24 pm

    whatsupbro wrote:600 boleh lagi long distance.. xperlu la nak merembat sepanjang masa... utk rider yg macam dari kips ni.. 600cc is more than enough power... liter bike mmg lagi best tapi kene igt... one mistake.. kene gigit...

    aritu try cbr600rr.. YA ALLAH! menitik air mata dalam helmet.. betapa jauhnye lagi perjalanan aku sbgai rider utk betul2 menguasai jentera mcm tu...


    susah ke nak control sbk nih? ape susah yg paling ketara sekali? cite sikit..
    aku xpernah naik apetah bawak pun lagi..

    asrolsani

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by asrolsani on Mon Sep 05, 2011 6:33 pm

    lain sikit je... sbb cornering kena assist dgn badan...
    dah bawak kejap, nanti biasa ler tu..

    khor

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by khor on Mon Sep 05, 2011 6:38 pm

    Skippers wrote:
    whatsupbro wrote:600 boleh lagi long distance.. xperlu la nak merembat sepanjang masa... utk rider yg macam dari kips ni.. 600cc is more than enough power... liter bike mmg lagi best tapi kene igt... one mistake.. kene gigit...

    aritu try cbr600rr.. YA ALLAH! menitik air mata dalam helmet.. betapa jauhnye lagi perjalanan aku sbgai rider utk betul2 menguasai jentera mcm tu...


    susah ke nak control sbk nih? ape susah yg paling ketara sekali? cite sikit..
    aku xpernah naik apetah bawak pun lagi..

    susah memang susah.. takle nak control nafsu..... tangan kanan yg gatal tu... Very Happy

    Sponsored content

    Re: kalau ada duit lebih, moto apa korang nak upgrade?

    Post by Sponsored content Today at 11:56 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:56 am