Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Share

    amirul@biskot

    Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by amirul@biskot on Thu Oct 06, 2011 4:30 am

    Just nak tanya kepada rakan2 lain,
    Bila dah accident (DILANGGAR), ape patut dibuat...??

    1. Apa yang kita boleh lakukan kepada pesalah?
    2. Macam mana nak settle bil repair motor?
    3. Macam mana nak settle bil rawatan pesakit?
    4. Kne buat polis report ke?
    5. Claim insuran siapa? Sendiri? atau insuran pesalah tu??

    Harap boleh bagi pandangan bernas...

    zenkage

    Re: Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by zenkage on Thu Oct 06, 2011 5:38 am

    Pendapat aku,pesalah tu yang kene cover.

    4 example kete tu(orang lain) salah,dye kene cover med bills kita,pakai insurance dia untuk repair kenderaan kita sekali (or mintak duit cash,bikin sendiri.sesuai ntuk kemalangan kecil/tahu berapa kos repair)
    Kalau semua ni dia setuju nak tanggung,x buat polis report pon boleh.tp just kalau dye cam nak xnak ngaku,buat je report (provided dlm masa 24 jam kemalangan itu berlaku.
    Kalau nak claim duit baju,seluar koyak tu terpulang masing2 la,

    INFO YANG HARUS DIKETAHUI:
    1. No plat kenderaan dlm kemalangan tu(pesalah/mangsa)
    2. No telefon,ic number,alamat orang yang terlibat
    3. lau boleh mintak lesen dye skali...mana la tau dye lesen mati ke time tu...senang skit nak pow (x disarankan)

    haha

    Matthew

    Re: Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by Matthew on Thu Oct 06, 2011 9:06 am

    zenkage wrote:Pendapat aku,pesalah tu yang kene cover.

    4 example kete tu(orang lain) salah,dye kene cover med bills kita,pakai insurance dia untuk repair kenderaan kita sekali (or mintak duit cash,bikin sendiri.sesuai ntuk kemalangan kecil/tahu berapa kos repair)
    Kalau semua ni dia setuju nak tanggung,x buat polis report pon boleh.tp just kalau dye cam nak xnak ngaku,buat je report (provided dlm masa 24 jam kemalangan itu berlaku.
    Kalau nak claim duit baju,seluar koyak tu terpulang masing2 la,

    INFO YANG HARUS DIKETAHUI:
    1. No plat kenderaan dlm kemalangan tu(pesalah/mangsa)
    2. No telefon,ic number,alamat orang yang terlibat
    3. lau boleh mintak lesen dye skali...mana la tau dye lesen mati ke time tu...senang skit nak pow (x disarankan)


    haha

    Selalu kalau time macam tu mesti dah panik.. so bawak bertenang dulu fikirkan point diatas ni dan bertindak..jangan bising2 marah2 nanti nak settle pun tak jadi pulak..huhuhu

    kipas

    Re: Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by kipas on Thu Oct 06, 2011 11:32 am

    papahal takziah bro...kalo kena langgar lari lg bagus kalo de saksi...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    amirul@biskot

    Re: Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by amirul@biskot on Thu Oct 06, 2011 11:43 am

    kalau lepas accident dah masuk hospital, then lepas keluar seminggu boleh buat report lagi ker?
    Memandagkan tiade saksi / kawan berhampiran smasa kjadian.???

    Sponsored content

    Re: Apa patut dibuat apabila accident (DILANGGAR / MELANGGAR)

    Post by Sponsored content Today at 11:57 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:57 am