Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    tukar tayar

    Share

    kodng

    tukar tayar

    Post by kodng on Sat Nov 05, 2011 11:24 pm

    baru2 ni bro carl9 telah meracun aku (acah je) untuk membeli/tukar tayar moto baru, kononnye bahaya tayar iRC (kalau tak sehebat LON) masuk jalan kampung dan sebagainye...

    agak2 tayar apa yang mantop dan tak terlalu mencekik urat sarap aku tatkala mengeluarkan duit?


    Last edited by kodng on Sun Nov 06, 2011 8:58 am; edited 1 time in total

    kipas

    Re: tukar tayar

    Post by kipas on Sun Nov 06, 2011 2:16 am

    kodng wrote:baru2 ni bro carl9 telah meracun aku (acah je) untuk membeli moto baru, kononnye bahaya tayar iRC (kalau tak sehebat LON) masuk jalan kampung dan sebagainye...

    agak2 tayar apa yang mantop dan tak terlalu mencekik urat sarap aku tatkala mengeluarkan duit?
    brape bajet satu tayar???


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 8:50 am

    habis kuat pun RM 100

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 3:05 pm

    kodng wrote:habis kuat pun RM 100

    Duro atau maxxis mungkin ade dalam harge tu bro kena survey model dan harge beb...

    kick_ingoal

    Re: tukar tayar

    Post by kick_ingoal on Sun Nov 06, 2011 3:10 pm

    Tayar skrang dah naik lagi harga.
    Duro or maxxis boleh la dapat dalam range harga yang bro nak tu.

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 3:12 pm

    tayar2 macam duro & maxxis tu kalau lalu besi kat jambatan (yang selalu melintang tengah2 jambatan tu, tapi ada yang menegak, ni yg ngeri) hujan2 tu ada macam nak tergelincir tak? tayar irc ni time hujan2 line putih jalan tu pun macam nak tersenget je moto lalu atas dia.

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 3:18 pm

    kodng wrote:tayar2 macam duro & maxxis tu kalau lalu besi kat jambatan (yang selalu melintang tengah2 jambatan tu, tapi ada yang menegak, ni yg ngeri) hujan2 tu ada macam nak tergelincir tak? tayar irc ni time hujan2 line putih jalan tu pun macam nak tersenget je moto lalu atas dia.

    Saya pakai duro bro takde effeck macam tu..corner rossi pin ade grip cekap tapi amik duro medium compaun or soft compaun untuk effeck macam tu..yang duro tu murah serupa IRC jugaaaaa....huhuhu lol!

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 3:22 pm

    bro matthew bleh bagi model tayar tu? nanti ada duit terus tukar.

    kecut telo wo...time moto macam nak tergelincir ni...

    kick_ingoal

    Re: tukar tayar

    Post by kick_ingoal on Sun Nov 06, 2011 3:50 pm

    kodng wrote:bro matthew bleh bagi model tayar tu? nanti ada duit terus tukar.

    kecut telo wo...time moto macam nak tergelincir ni...

    Depan masuk BT039 la,biar mahal tapi selamat skit.
    Belakang boleh la nak masuk duro ke michelin ke.

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 4:05 pm

    kick_ingoal wrote:
    kodng wrote:bro matthew bleh bagi model tayar tu? nanti ada duit terus tukar.

    kecut telo wo...time moto macam nak tergelincir ni...

    Depan masuk BT039 la,biar mahal tapi selamat skit.
    Belakang boleh la nak masuk duro ke michelin ke.

    Ape yang dikatakan bro ingoal betul juga...saya pakai duro racing compaun kat depan yang mahal punya dan duro (tak tengok model lagi) kat belakang harge dalm RM150 nanti saya check model ape dan akan roger bro ye..

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 4:13 pm

    price tag anggaran jangan dilupe...boleh bajet duit nak pakai berapa.

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 4:33 pm

    kodng wrote:price tag anggaran jangan dilupe...boleh bajet duit nak pakai berapa.

    RM150 bro tayar belakang, tapi model je tak tengok lagi..

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 5:15 pm

    fuh...sebulan kena tukar satu tayar ini macam...kalau tak makan biskut krim cap ping-pong la gamaknye...

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 5:43 pm

    kodng wrote:fuh...sebulan kena tukar satu tayar ini macam...kalau tak makan biskut krim cap ping-pong la gamaknye...

    Kenape sampai satu tayar satu bulan bro...main trek okla macam tu..takpe boleh makan biskut Marry lepas tu..huhuhu... What a Face

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Sun Nov 06, 2011 7:41 pm

    taklah, maksud aku tak mampu nak tukar semua tayar sekaligus.

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Sun Nov 06, 2011 8:03 pm

    kodng wrote:taklah, maksud aku tak mampu nak tukar semua tayar sekaligus.

    Oh i see...takpe2 boleh kumpul punyalah...pasti yakni boleh...

    whatsupbro

    Re: tukar tayar

    Post by whatsupbro on Mon Nov 07, 2011 12:24 am

    tukor depan dulu je la kalu cenggitu.. selepas mencubanye.. BT39 mmg terasa kesedapannye... duit.. kumpol la dulu... IRC aku pakai dlm 6-7 bulan baru tukar battlax.. alhamdulillah selamat.. yg penting.. bawak ikut kemampuan.. bukan ikut perasaan...

    kodng

    Re: tukar tayar

    Post by kodng on Mon Nov 07, 2011 9:11 am

    whatsupbro wrote:tukor depan dulu je la kalu cenggitu.. selepas mencubanye.. BT39 mmg terasa kesedapannye... duit.. kumpol la dulu... IRC aku pakai dlm 6-7 bulan baru tukar battlax.. alhamdulillah selamat.. yg penting.. bawak ikut kemampuan.. bukan ikut perasaan...
    berapa kos tukar depan-belakang sekaligus?

    ni nak kena kumpul duit dulu la gamaknye

    xplay85

    Re: tukar tayar

    Post by xplay85 on Mon Nov 07, 2011 9:22 am

    aku ade cara paling murah, kalo da tau ujan ko bwk je moto slow/hati2 skit..insyaallah x tgolek...even motogp yg gune tayar khas ujan 2 pun senang tgolek time ujan..hehe..psl skrg jln kite byk bminyak..bahaya woo..dgn mningkatkn sdikit ksabaran, bro dpt jimatkn RM200-300..ok x?hehe...tp kalo niat nk tukar tayar psl nk tayar tubeless ok la, convenient skit compared to tayar standard IRC 2, kalo kene paku ke, nk tampal ke...

    gojoil

    Re: tukar tayar

    Post by gojoil on Tue Nov 08, 2011 5:03 pm

    minggu lepas aku gi tukar tayar depan 90/80 dan belakang 110/80 jenama maxxis kat kedai tt jaya shah alam. harga untuk depan belakang siap pasang = RM300.tayar depan ada tulis 46p dan tayar belakang ada tulis promaxx street.ok ker harga tu ek.atau aku kener kencing nih.ada aku dengar kalau maxxis diamond 3d ok skit.harga dlm cam tu gak kan?

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Wed Nov 09, 2011 7:11 pm

    gojoil wrote:minggu lepas aku gi tukar tayar depan 90/80 dan belakang 110/80 jenama maxxis kat kedai tt jaya shah alam. harga untuk depan belakang siap pasang = RM300.tayar depan ada tulis 46p dan tayar belakang ada tulis promaxx street.ok ker harga tu ek.atau aku kener kencing nih.ada aku dengar kalau maxxis diamond 3d ok skit.harga dlm cam tu gak kan?

    Cuba gi sentul dan survey mungkin harga ditawarkan lebih murah??..

    gojoil

    Re: tukar tayar

    Post by gojoil on Wed Nov 09, 2011 7:21 pm

    oh.ok.gi nengok kat sentul.baper harga.thanks

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Wed Nov 09, 2011 7:57 pm

    gojoil wrote:oh.ok.gi nengok kat sentul.baper harga.thanks

    Cool .....

    muhammi

    Re: tukar tayar

    Post by muhammi on Thu Nov 10, 2011 12:47 am

    Tayar IRC standard kilang still boleh di jadikan tubeless, bawak kedai just tukar kan injap nut kalau nak safety lagi masukkan liquid dalam tayar dalam harga Rm28shj....xperlu nak membazir tukar tayar baru. guna sampai abis bunga, baru tukar tayar lain.

    Matthew

    Re: tukar tayar

    Post by Matthew on Thu Nov 10, 2011 5:37 pm

    muhammi wrote:Tayar IRC standard kilang still boleh di jadikan tubeless, bawak kedai just tukar kan injap nut kalau nak safety lagi masukkan liquid dalam tayar dalam harga Rm28shj....xperlu nak membazir tukar tayar baru. guna sampai abis bunga, baru tukar tayar lain.

    Pernah tengok member punya tayar bila dia tukar dari yang liquid ke tubeless,bau dia mak ngaiiiii macam nak pengsan aku bila fluid tu kluar dari rim dan tayar masa pomen bukak.. lol!

    Sponsored content

    Re: tukar tayar

    Post by Sponsored content Today at 6:11 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:11 pm