Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Ape status superkips ni sebenarnya?

    Share

    SWAN666

    Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by SWAN666 on Fri Dec 09, 2011 3:54 pm

    salam otai2 kips.

    gua nak tanya brader2 kips yang sangat bepengalaman ni...mintak tolong ajar ye?

    kips kat malaysia ni cbu ke ckd?

    tenkiu.

    kipas

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by kipas on Fri Dec 09, 2011 4:17 pm

    CKD bro...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    AsTaLaVisTa

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by AsTaLaVisTa on Sat Dec 10, 2011 12:02 am

    kipas wrote:CKD bro...

    Explain sket bro KIPAS..CBU & CKD tu aper ye..Saya memang tak tau.. Question Question Question

    matwe87

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by matwe87 on Sat Dec 10, 2011 1:03 am

    ckd - Complete Knock Down
    cbu - complete build up

    lau salah tolong betulkan~~ Laughing Laughing

    kick_ingoal

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by kick_ingoal on Sat Dec 10, 2011 2:58 am

    matwe87 wrote:ckd - Complete Knock Down
    cbu - complete build up

    lau salah tolong betulkan~~ Laughing Laughing

    Dah betol maksud tu,tapi saya huraikan skit apa yang saya tau.
    CKD maksudnya motor tu dipasang di Kawasaki Malaysia,contoh Kips.
    Kalau CKD Asean,motor tu dipasang oleh Kawasaki Thai or kat mana2 negara asia lain yang ada Kawasaki,
    contoh motor Versys. Kalau CBU,motor tu complete datang dah siap pasang kat Kawasaki Jepun,contoh motor Z1000,
    ZX6,ZX10 dll.

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Sat Dec 10, 2011 10:53 am

    tambah sikit garam lagi sini.. CBU tu fully imported siap seketoi msk ke malaysia dlm kotak kayu, kena buka dgn alat2 khas.. harga mtr mahal gila babi mak tak cam anak sendiri... tambah impok teks ( 100% kot? ), duti lagi, AP lagi... last2 hage mtr tu 150% lebih mahal... tak caya?.. R1 baru kat US 13k USD je.. kat boleh land sini RM99k... kira la sendiri.. Shocked

    CKD tu pasang tempatan.. takde teks gila2 tu.. tapi i rasa masih mahal la mtr yg jual kat malaysia ni.. patut murah 20 - 30% lagi bari berbaloi.. Laughing

    nekman

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by nekman on Sat Dec 10, 2011 11:11 am

    khor wrote:tambah sikit garam lagi sini.. CBU tu fully imported siap seketoi msk ke malaysia dlm kotak kayu, kena buka dgn alat2 khas.. harga mtr mahal gila babi mak tak cam anak sendiri... tambah impok teks ( 100% kot? ), duti lagi, AP lagi... last2 hage mtr tu 150% lebih mahal... tak caya?.. R1 baru kat US 13k USD je.. kat boleh land sini RM99k... kira la sendiri.. Shocked

    CKD tu pasang tempatan.. takde teks gila2 tu.. tapi i rasa masih mahal la mtr yg jual kat malaysia ni.. patut murah 20 - 30% lagi bari berbaloi.. Laughing

    Kalau murah sangat nanti kaki ragut suma pakai kips jugakkk....

    kick_ingoal

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by kick_ingoal on Sat Dec 10, 2011 11:27 am

    nekman wrote:
    khor wrote:tambah sikit garam lagi sini.. CBU tu fully imported siap seketoi msk ke malaysia dlm kotak kayu, kena buka dgn alat2 khas.. harga mtr mahal gila babi mak tak cam anak sendiri... tambah impok teks ( 100% kot? ), duti lagi, AP lagi... last2 hage mtr tu 150% lebih mahal... tak caya?.. R1 baru kat US 13k USD je.. kat boleh land sini RM99k... kira la sendiri.. Shocked

    CKD tu pasang tempatan.. takde teks gila2 tu.. tapi i rasa masih mahal la mtr yg jual kat malaysia ni.. patut murah 20 - 30% lagi bari berbaloi.. Laughing

    Kalau murah sangat nanti kaki ragut suma pakai kips jugakkk....

    Skrang pon dah ramai peragut guna Kips ni Mad
    Yang guna superbike pon ada,ada rakan bikers ninja 250 dah kena Mad

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Sat Dec 10, 2011 11:59 am

    kick_ingoal wrote:
    nekman wrote:
    khor wrote:tambah sikit garam lagi sini.. CBU tu fully imported siap seketoi msk ke malaysia dlm kotak kayu, kena buka dgn alat2 khas.. harga mtr mahal gila babi mak tak cam anak sendiri... tambah impok teks ( 100% kot? ), duti lagi, AP lagi... last2 hage mtr tu 150% lebih mahal... tak caya?.. R1 baru kat US 13k USD je.. kat boleh land sini RM99k... kira la sendiri.. Shocked

    CKD tu pasang tempatan.. takde teks gila2 tu.. tapi i rasa masih mahal la mtr yg jual kat malaysia ni.. patut murah 20 - 30% lagi bari berbaloi.. Laughing

    Kalau murah sangat nanti kaki ragut suma pakai kips jugakkk....

    Skrang pon dah ramai peragut guna Kips ni Mad
    Yang guna superbike pon ada,ada rakan bikers ninja 250 dah kena Mad

    peragut ni selalunya pakai mtr yg dicuri utk buat jenayah.. Laughing

    AsTaLaVisTa

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by AsTaLaVisTa on Sun Dec 11, 2011 12:02 am

    Ooooo..Baru paham...Thanks otai2 sekalian...

    haq

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by haq on Sun Dec 11, 2011 2:45 am

    mahal ke murah ke xde kaitan ngn peragut,dorg pakai noto curik gak,bukan bli sndiri...bukkan tax 300% ke kt malaya nih?

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Sun Dec 11, 2011 2:24 pm

    haq wrote:mahal ke murah ke xde kaitan ngn peragut,dorg pakai noto curik gak,bukan bli sndiri...bukkan tax 300% ke kt malaya nih?

    150% ke 300% ke... kat sini memang mahal gila babi.. memang tak mampu dibeli oleh segelintir rakyat biasa yg berpendapatan sederhana... kecuali la hg ni ada kangtau duit jatuh dr langit boleh la... klu duit titik peluh kita kena utamakan keperluan family dulu.. Sad

    turbonoshayabusa

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by turbonoshayabusa on Sun Dec 11, 2011 3:10 pm

    R1 = USD 13,000
    = RM 95,000
    = Too Bloody Much

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Sun Dec 11, 2011 3:42 pm

    turbonoshayabusa wrote:R1 = USD 13,000
    = RM 95,000
    = Too Bloody Much

    what to do? thats why they call us malaysian... Crying or Very sad

    here's more.. the Ducati 1198s at US is around USD 20,995.. tapi hari tu i pi NAZA Bikes Autocity juru dpt RM150k . . . ha..ha.. really a blood sucker la whoever in control of all this.... Surprised

    Matthew

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Matthew on Sun Dec 11, 2011 5:31 pm


    TAX again!!!!...tengokla harge yang mahal ni..macam mane nak beli R1 macam ni??

    turbonoshayabusa

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by turbonoshayabusa on Sun Dec 11, 2011 6:44 pm

    Siapa lagi yang kawal menda menda macam ni... sendiri pikir pikir le... Evil or Very Mad

    Matthew

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Matthew on Sun Dec 11, 2011 7:25 pm


    Susahla bro macam ni impian tak akan tercapai kalau TAX terlampau mahal...aduuuiii

    Maverick

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Maverick on Mon Dec 12, 2011 1:11 pm

    Matthew wrote:
    Susahla bro macam ni impian tak akan tercapai kalau TAX terlampau mahal...aduuuiii
    Bro cuba bayangkan kalo TAX utk SBK atau Sportbike 600cc kebawah hampir takde? Agak2 sapa la yg nak beli LC135, FZ150, even KIPS KRR sekalipun maupun Ninja 250r, CBR250R lg.. baik angkat 600cc terus kalo dah rega dlm belas2 ribu je.. tu motor jepun, kalo Modenas??? hmmm ke laut le gamaknya!

    So, in my personal summary, all this revert back to the?? ofkos la kepentingan bisnes masing2 yg nak kaut untung kaw2 mengalahkan lintah darat! Kena pulak dah ada campur politik!! hmmm kelaut leeee..

    Rasanya kalo buat calculation semula, tolak la TAX ke, pau ke apa ke.. rasanya kos/keuntungan SBK ni lebih kurg sama je dgn cub atau moped yg kita dok bangga2 sgt tu..

    asrolsani

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by asrolsani on Mon Dec 12, 2011 1:19 pm

    tax memang mahal... tp markup pemegang AP lagi banyak... tu yg jadi lagi MAHAL...

    shakir88

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by shakir88 on Mon Dec 12, 2011 8:17 pm

    best gak thread ni...kalu tax moto besa dimansuh@xdak, moto kap jd lg murah. giler ape ex5 pon rm4k otr. lc135 sampai rm8k (amik harge rate2 laa). nk pkai moto besa ade care dpt mura, amik recon laa. sebenarnye harge bkn mhl, mmg arge camtu haha. cth: triumph daytona 675 recon RM52k jer. kt australia lbh kurang $15k aussy dollar (entah gitu kot dollar dier) darab blk rm45 ribu. ok laa tu. kalu import@cbu baru 82600 hahaha...ini mahal.

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Mon Dec 12, 2011 9:00 pm

    shakir88 wrote:best gak thread ni...kalu tax moto besa dimansuh@xdak, moto kap jd lg murah. giler ape ex5 pon rm4k otr. lc135 sampai rm8k (amik harge rate2 laa). nk pkai moto besa ade care dpt mura, amik recon laa. sebenarnye harge bkn mhl, mmg arge camtu haha. cth: triumph daytona 675 recon RM52k jer. kt australia lbh kurang $15k aussy dollar (entah gitu kot dollar dier) darab blk rm45 ribu. ok laa tu. kalu import@cbu baru 82600 hahaha...ini mahal.

    bro.. tak berbaloi gak ambik recon.. hage dia klu di banding memang dah boleh dpt yg darah & ori punya la ( minus all those crazy & stu*id taxes.. ), tapi yg bkn janda punya.. Sad klu yg mtr recon ni garannya akn ditulis Import Terpakai.. klu kena kat superbikers yg cerdik & berpengalaman dia org tak mau, atau hage nya akn drop gila2, tak laku punya .. sbb yg recon ni budak jepun tu dah lenjang 3 - 5 thn baru hantaq sini.. sini ambik jadi pengantin baru sebagai anak darah pulak.. pd hal org dah jolok & payung samapai nak basi dah.. sorry agak kasaq sikit sini... Very Happy

    khor

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by khor on Mon Dec 12, 2011 9:06 pm

    turbonoshayabusa wrote:Siapa lagi yang kawal menda menda macam ni... sendiri pikir pikir le... Evil or Very Mad

    ha.. bro.. lu tau gua tau la.... takle sebut.. sensitif... nnt kena sekat pulak name KHOR ni.... tongue

    turbonoshayabusa

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by turbonoshayabusa on Mon Dec 12, 2011 9:15 pm

    khor wrote:
    turbonoshayabusa wrote:Siapa lagi yang kawal menda menda macam ni... sendiri pikir pikir le... Evil or Very Mad

    ha.. bro.. lu tau gua tau la.... takle sebut.. sensitif... nnt kena sekat pulak name KHOR ni.... tongue

    Gua apa pun tak tahu.... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Laughing Laughing Laughing

    Matthew

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Matthew on Tue Dec 13, 2011 12:09 am


    Sedih gila bila dengar benda2 macam ni disebalik batu..kalau lah takde TAX ni...aku boleh bawak SBK..kat luar negara budak belasan dah start pakai SBK pastu bila dia orang dah dewasa terus jadi pro..kat sini..baru nak race pakai Moped..Pastu publisiti dan nak bangga sampai ke langit..sakit hatila,kebebasan terhad pasai TAX melampau ni... pale

    Maverick

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Maverick on Tue Dec 13, 2011 12:46 am

    Bangga bercampur kecewa gak dgn Modenas, budak2 RND diaorg ni mmg bagus2, cuba tgk modenas GT128 kalo tak silap yg innovate sistem camshaft menda ntah dgn sistem TPS (throtle positioning sensor) yg khusus utk kawal penngunaan petrol utk rev2 tertentu, efeknya FC jd more efficient, sama lebih kurang mcm fuel injection.. skang ni Yamaha LC135 yg baru tu pun dah install benda tu kat LC diaorg, so nampak tak bijaknya budak2 RND kat modenas tu.. tp syg, kreativiti diaorg ni mcm di sekat lak..

    Dok tunggu2 la Modenas kebanggaan kita ni nak produce bike 400cc keatas pulak, bole la saing dlm race kelas Supersport 400 ke, 600 ke, atau pun compete dlm race WSBK ke mana tau kan? Dan terus melangkah ke MotoGP lak!

    Secara tak langsung, merasa la pakai bike yg cc besar buatan tempatan, murah pulak reganya.. huhu alangkah indah rasanya dunia permotoran kita.. (tgk Hyosung, amik copy enjin Suzuki Bandit utk model2 Comet GT250 dgn GT650 diaorg, pastu Naza lak rebadge jadi la NAZA Blade)

    Modenas lak dgn Kawasaki.. fuhhh! byk sungguh model yg bole di rebagde dek Modenas ni sebenarnya mcm GT128 = ZX130, Jaguh = Kawa EL175 dan model2 Kriss suma amik teknologi Kawa.. pe la salah nya rebadge model yg besar2 sket mcm Z750 ke, ZZR600 ke (yg model 2000 ke atas tu amik cutting ZX6 mmg smart!), VN500 ke.. gunakan la peluang yag ado tuuuu!!! (uii mcm nak marah pun ade dah ni! hehehe)

    Sponsored content

    Re: Ape status superkips ni sebenarnya?

    Post by Sponsored content Today at 11:59 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:59 am