Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Silencer

    Share

    asn198

    Silencer

    Post by asn198 on Wed Jan 18, 2012 3:34 am

    Salam kipper-kipper sekalian...nak minta tanya sikit...
    barang yang bernama silencer tu ape benda ya...?
    apa fungsi silencer ini...?
    boleh pasang kat zx150 x...?
    ada ape efek x pada jentera...?
    budak baru tengah belajar,diminta geng geng kipper tolong share ilmu sikit ya...? Smile
    THXS...^^ Basketball Basketball Basketball

    ninja_cherasbt9

    Re: Silencer

    Post by ninja_cherasbt9 on Wed Jan 18, 2012 12:58 pm

    asn198 wrote:Salam kipper-kipper sekalian...nak minta tanya sikit...
    barang yang bernama silencer tu ape benda ya...?
    apa fungsi silencer ini...?
    boleh pasang kat zx150 x...?
    ada ape efek x pada jentera...?
    budak baru tengah belajar,diminta geng geng kipper tolong share ilmu sikit ya...? Smile
    THXS...^^ Basketball Basketball Basketball


    nama pun silencer.....penyenyap la kot ahakss.......kedap bunyi

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Wed Jan 18, 2012 2:43 pm

    [quote="ninja_cherasbt9"]
    asn198 wrote:Salam kipper-kipper sekalian...nak minta tanya sikit...
    barang yang bernama silencer tu ape benda ya...?
    apa fungsi silencer ini...?
    boleh pasang kat zx150 x...?
    ada ape efek x pada jentera...?
    budak baru tengah belajar,diminta geng geng kipper tolong share ilmu sikit ya...? Smile
    THXS...^^ Basketball Basketball Basketball


    nama pun silencer.....penyenyap la kot ahakss.......kedap bunyi[/quote


    Very Happy Very Happy Very Happy
    bro ada apa-apa petua x boleh kongsi camne nak bagi bunyi ekzos x bising yer...? What a Face What a Face What a Face

    Matthew

    Re: Silencer

    Post by Matthew on Wed Jan 18, 2012 9:38 pm


    Yang standard tu pun dah tak bising sangat kan??... scratch

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Wed Jan 18, 2012 10:35 pm

    Matthew wrote:
    Yang standard tu pun dah tak bising sangat kan??... scratch

    Agak bising lah bro bila pv on...nak bagi senyap jer walaupun bawak laju...any idea hw can i do it or nt bro Question Question Question ...?

    MasterSpeed

    Re: Silencer

    Post by MasterSpeed on Wed Jan 18, 2012 10:36 pm

    nak bising cabut ekzos...wakakakakaka....masuk ekzos buluh...pastu meletup2

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Wed Jan 18, 2012 11:07 pm

    MasterSpeed wrote:nak bising cabut ekzos...wakakakakaka....masuk ekzos buluh...pastu meletup2

    xnak bising lah bro... rabbit rabbit rabbit
    nak senyap jer... Razz Razz Razz

    lone_rangers88

    Re: Silencer

    Post by lone_rangers88 on Wed Jan 18, 2012 11:33 pm

    bro klau ekzos paip or yy pang..brape sen bro..??
    kalu tukar ngan ekzos stndard aku,agak2 ape efect dia..?
    info:moto aku zx150 bru 600km blum 1st service lagi..
    mcam mna,,tlong ajar..

    MasterSpeed

    Re: Silencer

    Post by MasterSpeed on Thu Jan 19, 2012 12:33 am

    pada pendapat sy....lau motor baru under warranty lg tak elok la tukar tu tukar ni..nanti ade kerosakan susah nak claim.....lau nak modi ape2 tunggu pas abis warranty......ni sekadar pendapat sy la..pasal nanti bila hang nak claim kerosakan kilang kawa akan tgk ape yg korang dah modi....kalau standart ok la..lau dah modi contoh tukar ekzos dah dia cakap ni ekzos ye pasal....tak pasal2 labur duit nak repair....Very Happy

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Thu Jan 19, 2012 3:40 am

    lone_rangers88 wrote:bro klau ekzos paip or yy pang..brape sen bro..??
    kalu tukar ngan ekzos stndard aku,agak2 ape efect dia..?
    info:moto aku zx150 bru 600km blum 1st service lagi..
    mcam mna,,tlong ajar..

    bro tunggu warranty habis dulu bro...kalau tukar ekzos,warranty void terus...
    silap silap kalau rosak moto x leh claim susah o... Exclamation Exclamation Exclamation

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Thu Jan 19, 2012 3:41 am

    MasterSpeed wrote:pada pendapat sy....lau motor baru under warranty lg tak elok la tukar tu tukar ni..nanti ade kerosakan susah nak claim.....lau nak modi ape2 tunggu pas abis warranty......ni sekadar pendapat sy la..pasal nanti bila hang nak claim kerosakan kilang kawa akan tgk ape yg korang dah modi....kalau standart ok la..lau dah modi contoh tukar ekzos dah dia cakap ni ekzos ye pasal....tak pasal2 labur duit nak repair....Very Happy

    setuju...lagi lagi sparepart kawasaki pula mahal gila...@@

    lone_rangers88

    Re: Silencer

    Post by lone_rangers88 on Thu Jan 19, 2012 12:27 pm

    Tu la pasal..tenkiu bro info!!
    By the way..moto aku susah nak start la..cilake tol..
    Apsal ar??lagipun aku 1st time pakai moto rr..
    Tak pandai lagi main clutch..
    Kasi tips2 bio xmati tgah traffic light..
    Malu ar bro..hehe

    gojoil

    Re: Silencer

    Post by gojoil on Thu Jan 19, 2012 12:39 pm

    rasanyer standard tu yg paling senyap kot.nak wat cam ner dah memang lumrah 2 lejang ni bunyi preng-preng.tak pon kalu nak kasi kurang lagi boleh tambah fiber kot dalam ekjos tu.boleh kot.tak pernah buat lak.tp kat ss ngan tzm dulu leh jerk.

    guhetsuto

    Re: Silencer

    Post by guhetsuto on Thu Jan 19, 2012 12:53 pm

    lone_rangers88 wrote:Tu la pasal..tenkiu bro info!!
    By the way..moto aku susah nak start la..cilake tol..
    Apsal ar??lagipun aku 1st time pakai moto rr..
    Tak pandai lagi main clutch..
    Kasi tips2 bio xmati tgah traffic light..
    Malu ar bro..hehe


    motor baru mmg susah nak start.. lelame ok la nanti.. pakai choke je.. aku pon pagi pagi pakai choke..

    MasterSpeed

    Re: Silencer

    Post by MasterSpeed on Thu Jan 19, 2012 3:36 pm

    lone_rangers88 wrote:Tu la pasal..tenkiu bro info!!
    By the way..moto aku susah nak start la..cilake tol..
    Apsal ar??lagipun aku 1st time pakai moto rr..
    Tak pandai lagi main clutch..
    Kasi tips2 bio xmati tgah traffic light..
    Malu ar bro..hehe

    hang duduk kat kl kan??..cuba pi hantar dekat kilang...dulu motor sy macam tu la gak....kilang dia dekat glemarie shah alam...bawak buku dan card warranty pi jumpa akak kat kaunter tu...terang kan ape masalah motor anda...tp jgn risau selagi ade warranty motor anda free services....lain minyak hitam dan plaq...yg lain semua free kalau ade ape2 rosak dalam warranty untuk bahagian enjin sahaja....motor sy susah start dulu pasal coil api berkarat...bawak je sampai trafik light padam....kalau ade 10 trafik light 10 kali enjin padam...

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Thu Jan 19, 2012 9:08 pm

    lone_rangers88 wrote:Tu la pasal..tenkiu bro info!!
    By the way..moto aku susah nak start la..cilake tol..
    Apsal ar??lagipun aku 1st time pakai moto rr..
    Tak pandai lagi main clutch..
    Kasi tips2 bio xmati tgah traffic light..
    Malu ar bro..hehe

    Susah nak start memang dah sifat sifat motor kips ini...sebab dia pakai coolent bro...pakai choke saja...saya pun macam tu...tapi jangan tarik choke dan pulas minyak pulak...nanti plug senang kong...
    pasal clutch tu,tips dia...pulas minyak sampai rpm3 baru lepas clutch sikit per sikit...lama lama nanti bro akan dapat tau level mana clutch tu akan mati kalau minyak x masuk... Smile Smile Smile
    sekian pendapat 3sen saya...saya pun newbie jugak...selamat tunjuk ajar ya... What a Face What a Face What a Face

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Thu Jan 19, 2012 9:11 pm

    gojoil wrote:rasanyer standard tu yg paling senyap kot.nak wat cam ner dah memang lumrah 2 lejang ni bunyi preng-preng.tak pon kalu nak kasi kurang lagi boleh tambah fiber kot dalam ekjos tu.boleh kot.tak pernah buat lak.tp kat ss ngan tzm dulu leh jerk.

    camne nak tambah fiber yer kat ekzos rr ni bro...?
    ss ngan tzm bro dulu lepas tambah fiber dulu ada apa-apa efek x...?
    (saya pakai ss jugak last time...^^ cuma minyak dan 2t macam tuang air jeh lah...@@)

    gojoil

    Re: Silencer

    Post by gojoil on Thu Jan 19, 2012 10:05 pm

    tuk rr nih tak tau lak.tak pernah buat lagi.dan tak pernah buka pon ekjos tu.tp kalo macam ss ngan tzm tu cuma buka skru silencer tuh.kuarkan silencer..pastu sumbat fiber sekeliling silencer tuh secukup rasa.kalau terlebih sangat nanti sebu pulak bunyi dier..tuk rr nih tak pernah cuba lagi.rasanyer bunyi standart tu dah ok kot.cuma kalau bawak slow tu bunyi kureng skit.

    Matthew

    Re: Silencer

    Post by Matthew on Thu Jan 19, 2012 10:48 pm


    Standard tu dah memadai bro...bawak slow je kalau tak nak bising2..., jangan usik nak tambah fiber lagi takut setting motor lari..lagi2 nak start pagi2...berjoginglah hang...huhuhu...

    lone_rangers88

    Re: Silencer

    Post by lone_rangers88 on Thu Jan 19, 2012 11:57 pm

    ˚☺k˚ ˚☺k˚☺k˚ ˚☺k˚​..
    Tenkiu bro kips smua..!!moto aku tgh run in.
    Skrang ni asik hujan kt kl,pakai rr ni enjin dia tahan lasak ker tak bro??sape area kl,rojer2 lah hamba..Smile

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Fri Jan 20, 2012 4:54 am

    gojoil wrote:tuk rr nih tak tau lak.tak pernah buat lagi.dan tak pernah buka pon ekjos tu.tp kalo macam ss ngan tzm tu cuma buka skru silencer tuh.kuarkan silencer..pastu sumbat fiber sekeliling silencer tuh secukup rasa.kalau terlebih sangat nanti sebu pulak bunyi dier..tuk rr nih tak pernah cuba lagi.rasanyer bunyi standart tu dah ok kot.cuma kalau bawak slow tu bunyi kureng skit.

    orait bro,thxs for the advice...^^
    nanti nak tanya kawan i yang kerja pomen tengok...ntah ntah dia ada cadangan yang baik x... Wink

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Fri Jan 20, 2012 5:01 am

    Matthew wrote:
    Standard tu dah memadai bro...bawak slow je kalau tak nak bising2..., jangan usik nak tambah fiber lagi takut setting motor lari..lagi2 nak start pagi2...berjoginglah hang...huhuhu...

    kalau kips x merembat,nanti pv dia tersumbat... What a Face What a Face What a Face
    saja gurau gurau...jangan marah yeh... pirat pirat pirat

    Matthew

    Re: Silencer

    Post by Matthew on Fri Jan 20, 2012 3:42 pm


    Sekali sekala rembatle...jangan bagi pv sumbat...lepas tu maintanla kesantaian anda...

    asn198

    Re: Silencer

    Post by asn198 on Fri Jan 20, 2012 6:15 pm

    Matthew wrote:
    Sekali sekala rembatle...jangan bagi pv sumbat...lepas tu maintanla kesantaian anda...

    Yup yup,setuju...bawak santai jimat gila lah petrol ngan 2t dia...200km bawak minyak lebih kurang rm12 jer...
    kalau SS yang ku pakai laz time,naik nangis woh bila pump petrol... lol! lol! lol!

    casterside

    Re: Silencer

    Post by casterside on Fri Jan 20, 2012 9:59 pm

    pendapat sy pn slagi dlm warranty bior jer stndard..mtor sy pn bru 300++ km n skali2 mmg kne rembat jgk. kdg2 time enjin sejuk skali start bleh idup tp kne main2 trotle skit..bwk dlm keadaan santai dgn skali2 rembat mnyk RM10 dpt dlm 170km..so far so good..

    Sponsored content

    Re: Silencer

    Post by Sponsored content Today at 9:06 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:06 am