Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Share

    kodng

    ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by kodng on Mon Feb 06, 2012 2:39 pm

    nak pergi kedai dah kena keluar duit minyak. rantai asyik bunyi gedek2 je...

    apa cara yang mudah nak ketatkan rantai kips? ada gambiran/video berkaitan?

    Matthew

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by Matthew on Tue Feb 07, 2012 9:35 am


    Sentiasa pastikan rantai tu berminyak dan rantai tu tak kering...dan tak ketat sangat, kalau nak jimat keluar rumah tu pakai minyak hitam ke ataupun 2t yang tersadai kat rumah tu (ataupun jiran anda punya huhuhu)..apply kat rantai moto hang..kurang le sikit kos anda..huhu..

    kodng

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by kodng on Tue Feb 07, 2012 10:26 am

    aku dah minyak dah pakai gel rantal silkolene tapi mungkin sebab rantai tu dah longgar. tu yag nak tanya step2 yang sebetulnya. aku tak pernah lagi nak adjust skru kat swingarm tu kasi ketak rantai...takut salah ketat kang belong tayar

    Matthew

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by Matthew on Tue Feb 07, 2012 1:49 pm

    Kalau pakai gel rantai tu jangan sebelah je spray..kena spray atas, bawah, tepi kiri kanan rantai tu..pastu kalau tak confident ikat skru tu Macam kate2 sifu pomen saya ( jangan jadi...HEEROOO )...ikat je kat kedai sekali sebulan pun ok asalkan tak merembat hari2

    kodng

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by kodng on Tue Feb 07, 2012 3:15 pm

    ok. timo kasih tas info tu. nanti kumpo duit hantar sekali sebis kat kedai aceng

    Matthew

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by Matthew on Wed Feb 08, 2012 12:05 pm


    Aku punya rantai buat aku naik hanginla..kejap kendur kejap ketat kejap both...aduuuuiiii Mad

    Jerniest

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by Jerniest on Sat Nov 17, 2012 7:42 pm

    rantai korang penah jadi kejap ketat kejap longgar..kalau pusing sikit ader part yang longgar ader part yang ketat...ade sekali hantar kt kedai tolong dia settingkan memang okla....tapi sampai bila..nk tak nak kene belajar sendiri...lotih2..

    casterside

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by casterside on Sun Nov 18, 2012 11:29 am

    kat skru kiri kanan arm tu kan ada marking(garis senggat). masa adjust rantai tu pastikan kiri kanan marking tu sama.then masa nak ketat skru smula suruh sapa2 duk atas motor supaya tayar tak lari.

    GhostRideR

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by GhostRideR on Mon Nov 19, 2012 6:22 pm

    bab ejas rantai ni mmg aku fail.. penah cuba.. haha terlalu ketat sampai tak bleh pusing tayar tu..keh keh keh.. member aku ajar.. nat besar tu longgar sket je.. pastu ejas nat kecik tu mengikut berapa kali spana ko pusing..cth kalo sebelah kiri belah rantai tu pusing 3 kali.. maka sebelah brake belakang nat kecik tu pun pusing 3 kali.. baru ok.. tapi aku still gak suh kedai buat.. keh kehkeh...

    jirou

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by jirou on Mon Nov 19, 2012 10:06 pm

    aku pn cm2 jgak,dlu wktu mule2 aku ejas rantai smpai rosak o-ring rntai tu sbb ketat sgt..lme2 da tau cre ejas skg da pndai da..we learn frm experience bro

    pidd

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by pidd on Tue Nov 20, 2012 10:20 am

    kodng wrote:ok. timo kasih tas info tu. nanti kumpo duit hantar sekali sebis kat kedai aceng

    Kemungkinan rantai tuhh dah kembang, cara yang paling berkesan bro potong rantai .. Kalau dah ketatkan asek cepat jehh dia kendur balikk .. itu pun kalau spoket dan rantai tade masalahh .. adakah rantai itu standard kilang kehh ? Or dah pernah tukar ?

    FaDziL

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by FaDziL on Tue Nov 20, 2012 2:35 pm

    rantai moto sy pon cepat kendur.. ade cara nk elakkan ke? letihla setiap bulan kene anta g kedai.
    apa puncanya? adakah sbb berat tunggangan lebih? sy 60 + wife flower 50 = 110kg

    casterside

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by casterside on Thu Nov 22, 2012 5:53 pm

    penyebab rantai cpt kendur:
    1- Trottle dipulas secara mendadak menyebabkan rantai menjadi tersentap ditambah pula kips
    ni sentapan dia agak kuat
    2- Bebanan yg lebih masa menunggang ditambah pula keadaan jln yg tak rata mempengaruhi
    jarak main lengan ayun/swingarm membuatkan rantai sedikit tersentap2
    3- Memalaskan diri utk minyakkan rantai
    4- Kualiti rantai a.k.a rantai cap ayam brand

    Sponsored content

    Re: ada cara mudah & murah untuk ketatkan rantai?

    Post by Sponsored content Today at 4:21 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:21 am