Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Motor apa lepas zx 150?

    Share

    ahmada295

    Motor apa lepas zx 150?

    Post by ahmada295 on Tue Feb 21, 2012 1:21 pm

    Salam to all kipers. Saya nak minta pendapat sahabat kalo nak upgrade dari zx 150. Motor ape ye yg best. Bajet dlm 35 ribu.
    Tks

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Tue Feb 21, 2012 2:39 pm

    er6f..versys 650 pn best

    Matthew

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Matthew on Tue Feb 21, 2012 4:45 pm

    Kawasaki ZX6r....Yamaha R6....Honda CBRrr 600...triumph 765....amacam ade BRAN???... afro

    zenkage

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by zenkage on Wed Feb 22, 2012 12:45 am

    Biasanyer bnyk amik Er6......pakcik aku suggest amik Versys...coz now da ckd. tapi aku tgk ZX-6r ngan CBR pon cun jugak...hahahah

    ahmada295

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by ahmada295 on Wed Feb 22, 2012 4:26 pm

    Thanks to all. Apreciate it. Saya rasa bekenan lak kat 250 je. Amacam OK ke kawan2?. Sape sape penah pkai 250 tu tlg la komen ckit?

    guhetsuto

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by guhetsuto on Wed Feb 22, 2012 4:47 pm

    ninja 250 ker?

    Matthew

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Matthew on Wed Feb 22, 2012 5:16 pm

    KIPS masih boleh seri dengan 250 on the road..

    guhetsuto

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by guhetsuto on Wed Feb 22, 2012 5:17 pm

    Matthew wrote: KIPS masih boleh seri dengan 250 on the road..

    betul betul..

    bawang

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by bawang on Wed Feb 22, 2012 5:51 pm

    ahmada295 wrote:Thanks to all. Apreciate it. Saya rasa bekenan lak kat 250 je. Amacam OK ke kawan2?. Sape sape penah pkai 250 tu tlg la komen ckit?

    Bro bkn nk kutuk la tp kenyataan..
    Sy dlu pakai Z pn bole tapau 250..
    Klu kips ape tah lg..
    Klu nk upgrade amik er6 oke..
    Klu nk amk 250 baik pakai kips sampai lebam jela..

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Wed Feb 22, 2012 6:03 pm

    btol2..250 category beginner lg bro. alang2 dah ada budget 35k baik amik > 600cc..

    bawang

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by bawang on Wed Feb 22, 2012 6:13 pm

    Tau x pe..
    Xde beza 250 tu..
    Ase lg slow bwk dr kips..
    Klu ikot usia mmg padan da la >600 ..
    Baru rase kelajuan hgway..

    ahmada295

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by ahmada295 on Wed Feb 22, 2012 6:39 pm

    Baru saya faham 250 ninja x laju. Camtu x de makne la nak upgrade kan?. Mungkin er6n la kot. Anyway. Ada x sape sape nak beli motor saya. Kalo ada silalah call saya k?

    bawang

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by bawang on Wed Feb 22, 2012 10:39 pm

    Thn bile..
    Brape bajet nk tolak..
    Bole sy rekeman kt mmbe2..

    zenkage

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by zenkage on Thu Feb 23, 2012 9:11 am

    Cer citer detail bro. ^_^

    Erm....250 SE pon nampak menawan je di mata aku.lagipon 20 k.mampu lagi ni....haha
    Pe kata ko kaji dulu Er6 detail2. btw yang YAMAHA XJ6 da riki da ?? aku tgk pon ade gaya gak tu,performance xtau ler

    bawang

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by bawang on Thu Feb 23, 2012 12:20 pm

    Tapi klu bg aku la da ase er6f mmg best..
    Puas ati gk (wlpun moto pinjam)..

    whatsupbro

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by whatsupbro on Fri Feb 24, 2012 10:00 pm

    heheh layan video ni.. decide la nak beli ke tak er6..


    http://www.youtube.com/watch?v=SCSFffqWSsI&feature=g-u-u&context=G2607eccFUAAAAAAAAAA

    bawang

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by bawang on Sun Feb 26, 2012 9:48 am

    Mmg smart er6 new model..

    nizam5431

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by nizam5431 on Mon Jun 11, 2012 4:48 pm

    Bro, aku dulu pakai panther, Pastu pakai RC80, Pastu pakai Jaguh, Pastu pakai Lagenda ZR110. Bila cukup duit aku dok pikir nak pakai moto apa. Masa tu duit memang cukup sambar ER6. Tapi setelah pikir panjang dari segi kemampuan nak jaga moto cc besar, aku angkat 250R.

    Memang betul kebanyakan kita mampu ambik moto besar. Loan bank banyak sekarang. Tapi Kita kena pikir mampu tak nak maintain moto tu. Satu contoh yang senang ialah roadtax dan insuran moto 650cc mencapai RM1200 1st party. Takyah pikir la nak ambik 3rd party. Angkat moto mahal-mahal ambik 3rd party. Tak menjamin langsung. Tu belum kira tayar depan belakang boleh cecah RM800 ke atas. Sproket lagi. Dah angkat moto besar tak kan nak buat pi keje je. Mesti ada orang api-apikan pergi konvoi. Pakai duit lagi.Minyak, part moto cepat abis. So bila aku fikir macam tu, aku rasa kalo aku angkat 650cc aku cuma bleh jaga dalam setahun dua je sebelum poket aku koyak.

    Jadi aku pun angkat 250R. Memang tak dinafikan prestasi 250R tak lah laju sangat Kips, RXZ pun boleh tapau untuk short dan medium distant. Tapi untuk long distant diorang takleh keep up pasal Ninja 250R boleh maintain dari KL ke JB 160kmph tanpa risau enjin overheat atau meletup. Satu tangki penuh 18 liter kalao kau bawa tak lebih 120kmph boleh pergi sampai 350km. Dengan kata lain Ninja 250R ni adalah kenderaan ulang-alik long distant yang jimat dari segi minyak dan spare part. Kalo fikir nak laju je baik ambik cc lagi besar. Tapi kena siapkan duit la untuk jaga spare part yang akan haus.Duit 35K tu cukup-cukup je ambik ER6. Tapi ada ke duit lebih nak jaga moto dan beli peralatan keselamatan untuk moto tu mcm slider, but, glove, fullface etc.

    Rumusannya bila kita nak ambik moto besar kita kena pikir sama ada kita mampu tak nak jaga moto ni dari segi spare part dan maintainance. Jangan ikut kawan-kawan yang dok batu api suruh beli moto lagi besar sebab yang tanggung kita juga. Nanti bila kita dah tak cukup duit nak bayar moto, kengkawan yang dok batu api kita tu ada ke nak tolong pinjamkan duit seribu dua..? Sendiri mau paham la. Ikut hati mati bro....


    Last edited by nizam5431 on Mon Jun 11, 2012 10:18 pm; edited 1 time in total

    Matthew

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Matthew on Mon Jun 11, 2012 9:00 pm

    Your 100% right bro... Very Happy

    imam123

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by imam123 on Tue Jun 12, 2012 1:01 am

    nizam5431 wrote:Bro, aku dulu pakai panther, Pastu pakai RC80, Pastu pakai Jaguh, Pastu pakai Lagenda ZR110. Bila cukup duit aku dok pikir nak pakai moto apa. Masa tu duit memang cukup sambar ER6. Tapi setelah pikir panjang dari segi kemampuan nak jaga moto cc besar, aku angkat 250R.

    Memang betul kebanyakan kita mampu ambik moto besar. Loan bank banyak sekarang. Tapi Kita kena pikir mampu tak nak maintain moto tu. Satu contoh yang senang ialah roadtax dan insuran moto 650cc mencapai RM1200 1st party. Takyah pikir la nak ambik 3rd party. Angkat moto mahal-mahal ambik 3rd party. Tak menjamin langsung. Tu belum kira tayar depan belakang boleh cecah RM800 ke atas. Sproket lagi. Dah angkat moto besar tak kan nak buat pi keje je. Mesti ada orang api-apikan pergi konvoi. Pakai duit lagi.Minyak, part moto cepat abis. So bila aku fikir macam tu, aku rasa kalo aku angkat 650cc aku cuma bleh jaga dalam setahun dua je sebelum poket aku koyak.

    Jadi aku pun angkat 250R. Memang tak dinafikan prestasi 250R tak lah laju sangat Kips, RXZ pun boleh tapau untuk short dan medium distant. Tapi untuk long distant diorang takleh keep up pasal Ninja 250R boleh maintain dari KL ke JB 160kmph tanpa risau enjin overheat atau meletup. Satu tangki penuh 18 liter kalao kau bawa tak lebih 120kmph boleh pergi sampai 350km. Dengan kata lain Ninja 250R ni adalah kenderaan ulang-alik long distant yang jimat dari segi minyak dan spare part. Kalo fikir nak laju je baik ambik cc lagi besar. Tapi kena siapkan duit la untuk jaga spare part yang akan haus.Duit 35K tu cukup-cukup je ambik ER6. Tapi ada ke duit lebih nak jaga moto dan beli peralatan keselamatan untuk moto tu mcm slider, but, glove, fullface etc.

    Rumusannya bila kita nak ambik moto besar kita kena pikir sama ada kita mampu tak nak jaga moto ni dari segi spare part dan maintainance. Jangan ikut kawan-kawan yang dok batu api suruh beli moto lagi besar sebab yang tanggung kita juga. Nanti bila kita dah tak cukup duit nak bayar moto, kengkawan yang dok batu api kita tu ada ke nak tolong pinjamkan duit seribu dua..? Sendiri mau paham la. Ikut hati mati bro....

    betul tu. nak buat loan memang senang. gaji 1500 da boleh pakai er6. ade loan yang lepas. bulan2 memang boleh bayar. tapi interest tu da teruk kene. maintain lagi.. adoi... bukan moto aje, kete pun same. tapi part moto lagi cepat kene ganti dari kete. kalau dapat maintain cukup2 makan pun tapi tak dapat enjoy jalan2 pun boring.

    jangan sampai berhutang dengan along sudah la ye. ikut kemampuan masing2 itu yang penting.

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Sat Jun 16, 2012 4:41 pm

    ikut hati mati..ikut nafsu lesu..ikut rasa binasa. nak tukar tayr kereta sebijik pun dah pening siap abis servey kedai tayar 1 bandar nk cari paling murah last2 beli tayar 2nd hand jer..nikan pulak sbijik tayar motor = 4 bijik tayar kete..jadi ikut lah kemampuan poket kita.

    GhostRideR

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by GhostRideR on Mon Jun 18, 2012 11:50 am

    rm35k..wah.. nak angkat 250R mmg dah lebey dari cukup dah tu.. nak angkat RS250 GP1 pun lepas tu cash..hehe.. tapi RS ni 2 stroke la.. Very Happy

    mcm kata bro nizam tu betul tu.. saya sokong.. bukan sekadar pikir nak lepas dpt motor je.. kena pikir lain lain tu.. kena kalo yang dah berkeluarga.. huuu..lagi la..

    imam123

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by imam123 on Tue Jun 19, 2012 2:35 am

    GhostRideR wrote:rm35k..wah.. nak angkat 250R mmg dah lebey dari cukup dah tu.. nak angkat RS250 GP1 pun lepas tu cash..hehe.. tapi RS ni 2 stroke la.. Very Happy

    mcm kata bro nizam tu betul tu.. saya sokong.. bukan sekadar pikir nak lepas dpt motor je.. kena pikir lain lain tu.. kena kalo yang dah berkeluarga.. huuu..lagi la..

    2stroke je pun, yang 125 punye side mirror RM400.. 250 bape plak agaknye..

    Maverick

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Maverick on Tue Jun 19, 2012 3:21 am

    Sekadar pendapat..

    Kalo sy la ada 35k kat tangan la ni.. CBR900/ZX7R/ZX9R adalah pilihan utama.. Ofkos la seken.. sbb?? Model2 ni mmg bole kata retro, tp performance still mantap.. Tp pada yg betul2 minat la model ni sb, ada pro and con dr segi mentenen sbk lama ni mcm rectifier biasa kaput (900), backpain stress (7R/9R)..

    Tp kalo malas nak pk hal2 kecik ni, better choice is ER6F or XJ6 Diversion sbb baru, kalo more on touring santai, versys la jawbnya.. tambah sket angkat Versys 1000 terus, hehe..

    But for me 4inline is better in term of reliable and performance (mentenen ofkos la lebih, mana2 sbk pun sbb dah SUPER kan?).. menten long distance 160-200km/h pun dah kira hebat la tu (meter KIPS kalo nak saing sbk kena menten 180km/h vs 160km/h kat meter sbk sbb meter ringan, so pk2 la bkn laju mana KIPS ni.. huhu)
    *jgn tembak sy!!!! Very Happy

    khor

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by khor on Wed Jun 20, 2012 6:58 pm

    pendapat aku pulak...

    zx150 ni aku tak akan jual, simpan je, aku memang minat 2stroke dr dulu lg, sbb injinnya kecik dan berkuasa, senang buat modding, parts tak mahal sgt, 4stroker klu nak mod kena tukar barang big-bore kit atau racing kit.. mahal lo.. Shocked

    tak berbaloi la klu nak angkat superbike disini... mai aku crita cikit.. Surprised

    ikut kan harga dulu motor baru utk ZX9R model 2002 = rm55k, klu ikut kiraan moto vehicle depriciation value iaitu 10%/year dr jumlah harga motor masa baru beli.. so rm5.5k/year la kan?.. jadi motor tu dah berusia 10 tahun dah.. skrg 2012 ma.. 0 value la kan.. free lo moto tu.. Laughing ..
    kat US memang dia org ikut kiraan cam tu... tapi tak kan 0 value kan.. dia mungkin akan stay kat 10-20% dr harga ori moto tersebut..

    tapi kat M'sia boleh land ni ZX9R model 2002 terpakai masih jual pada harga rm40k++.. kenapa? sbb ZX10 2011 - 2012 jual harga rm99k ma kat sini.. ha..ha.. Very Happy kat US sana baru jual US13,999 je.. ( convert la sendiri kpd RM.. ).. maksudnya kita sini bayar jumlah yg sama dgn dia org bayar tapi dapat model 10 thn yg lepas... ha..ha... Very Happy

    dulu i biasa join superbike club & jumpa dgn superbikers singapore, dia org melawak & buat komen cam ni... "u all malaysian bikers are really funny.. either u guys are F*ucking rich with too much money or u guys are a real NUT to buy superbikes here in malaysia".. Laughing








    Sponsored content

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Sponsored content Today at 8:25 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:25 pm