Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Motor apa lepas zx 150?

    Share

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Tue Jul 03, 2012 2:36 pm

    thn depan plan nk jual motor aku model SE reg jan 2012 kt adik aku around RM7k.
    berangan nk ambik model 250r SE
    nak beli er6/versys takut tak ter maintain plak bulanan.
    zx150 n 250r ni tgk dr segi hp hampir sama tp mgkn feel dia berbeza
    masing2 ada pro n contra..
    jadi berbaloi ke convert zx150 ke 250r.

    imam123

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by imam123 on Wed Jul 04, 2012 4:54 am

    casterside wrote:thn depan plan nk jual motor aku model SE reg jan 2012 kt adik aku around RM7k.
    berangan nk ambik model 250r SE
    nak beli er6/versys takut tak ter maintain plak bulanan.
    zx150 n 250r ni tgk dr segi hp hampir sama tp mgkn feel dia berbeza
    masing2 ada pro n contra..
    jadi berbaloi ke convert zx150 ke 250r.

    bkn ke maintenance 250 da mcm supobike? tayar ngan rantai da terang2. 4T lagi... part2 lain? kalo mcm aku, nak ke 250 pun pikir 20kali tang maintenance. cukup2 makan je. nak joli2 takleh da pastu. cume aku kensel niat sebab geng2 leper yg dah taraf otai2 gaji da besa pun still pakai kips. helmet sume 2k+ -.- siap tukar2 lagi. jadinye bagi aku, selagi aku tak mampu nak main tukar2 helmet yg rege riban2, selagi tu aku tak tukar kips nih Very Happy

    Matthew

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Matthew on Wed Jul 04, 2012 5:55 am

    Akibat KIPS menjadi sasaran para mat rempit, saya akan terpaksa atau mungkin beralih ke 4stroke No ..kenape nak takut2 pakai 2stroke kena curi sedangkan moto 4stroke parking tempat open pun tak kena sentuh langsung..hmmm confused

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Wed Jul 04, 2012 10:09 am

    imam123 wrote:
    casterside wrote:thn depan plan nk jual motor aku model SE reg jan 2012 kt adik aku around RM7k.
    berangan nk ambik model 250r SE
    nak beli er6/versys takut tak ter maintain plak bulanan.
    zx150 n 250r ni tgk dr segi hp hampir sama tp mgkn feel dia berbeza
    masing2 ada pro n contra..
    jadi berbaloi ke convert zx150 ke 250r.

    bkn ke maintenance 250 da mcm supobike? tayar ngan rantai da terang2. 4T lagi... part2 lain? kalo mcm aku, nak ke 250 pun pikir 20kali tang maintenance. cukup2 makan je. nak joli2 takleh da pastu. cume aku kensel niat sebab geng2 leper yg dah taraf otai2 gaji da besa pun still pakai kips. helmet sume 2k+ -.- siap tukar2 lagi. jadinye bagi aku, selagi aku tak mampu nak main tukar2 helmet yg rege riban2, selagi tu aku tak tukar kips nih Very Happy

    binik aku segan nak naik kips nie..dia kata mcm minah rempit plak:lol:
    smlm try ushar kt chear motor..model SE price RM24K++..d/p RM10K bulan2 RM510 3thn:shock:


    GhostRideR

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by GhostRideR on Thu Jul 05, 2012 9:20 pm

    aih ramai beralih arah nih... sunyi la forum kips camnih.. motor 250 4 stroke ni kalo beli baru mmg la best.. semua sedap.. tunggu sampai mileage dah hampir ke 100k kilometer.. adeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee je tak kene kat motor tu.. kena betul-betul menten motor 250 4 stroke nie..

    nizam5431

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by nizam5431 on Sun Jul 08, 2012 2:50 am

    Kalau di tanya berbaloi ke tukar 150 ke 250 sebenarnya itu bergantung pada diri sendiri. Kalau diukur dari segi speed sebenarnya 150 lagi laju dari 250 sebab 150 ni 2 stroke dan 250 ni 4 stroke. Tapi kalau nak kira dari segi kestabilan dan gaya memang 250 lagi bagus dari 150. Maintanance? 250 semangnya lagi mahal penjagaan dari 150 dari segi spare part. Tapi lagi murah dari 650. Tapi dari segi topspeed, Ninja 250 boleh maintain topspeed paling rendah pun 140kmph dari KL-JB.Topspeed standard 160kmph pun boleh maintain untuk 1 jam tanpa slowdown.

    amiraizuddin

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by amiraizuddin on Sat Sep 29, 2012 7:21 am

    nizam5431 wrote:Kalau di tanya berbaloi ke tukar 150 ke 250 sebenarnya itu bergantung pada diri sendiri. Kalau diukur dari segi speed sebenarnya 150 lagi laju dari 250 sebab 150 ni 2 stroke dan 250 ni 4 stroke. Tapi kalau nak kira dari segi kestabilan dan gaya memang 250 lagi bagus dari 150. Maintanance? 250 semangnya lagi mahal penjagaan dari 150 dari segi spare part. Tapi lagi murah dari 650. Tapi dari segi topspeed, Ninja 250 boleh maintain topspeed paling rendah pun 140kmph dari KL-JB.Topspeed standard 160kmph pun boleh maintain untuk 1 jam tanpa slowdown.

    betul2. bergantung pada diri sendiri. STD vs STD, pikap kips kuat lagi. top speed pulak lebih kurang je. cuma, kalau long distance, 250r lebih jimat minyak. lagi2 yg model EFi. lagipun 4-stroke, so boleh maintain top speed tanpa perlu susah hati 2t atau petrol x support. tapi, macam mana sekalipun, feeling bawak 2-stroke = priceless flower flower

    casterside

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by casterside on Sat Sep 29, 2012 11:17 am

    mcm tak berbaloi jgk labur 2x ganda harga utk hospe power yg hampir sama kepada yg cintakan top speed.mmg jimat dr segi petrol tp part2 yg lain boleh menyebabkan poket mnjadi super nipis.
    lain org lain citarasa dan isi poketnya..
    just stick to my krr..kalu dah ada duit terlebih2 nanti just go straight to 650.


    Sponsored content

    Re: Motor apa lepas zx 150?

    Post by Sponsored content Today at 9:56 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:56 am