Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Share

    Sapri

    From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Sat Jul 14, 2012 10:10 pm

    Salam semua pada ahli-ahli kips.
    sapa berminat nak baca, baca lah coretan pengenalan aku ni.

    Sebenarnya tak terlintas pun aku nak pakai 2 stroke ni..walaupun kawan2 aku semua suruh beli,rxz la, 125z la..diorang kata laju sikit kalau konvoi..bagi aku, tetap juga dengan ex5 walau dah 2-3 kali pusing Malaysia..Engine superb tu kalau long distance.

    So, nak dijadikan cerita..keadaan macam terpaksa nak kena cari lagi sebiji motosikal, nak kena hantar bini dan tempat kerja aku juga jauh..boleh dikatakan dalam satu hari 100 km mainan je dengan ex5 ( HDEO penyelamat engine aku ).
    dalam terpikir-pikir motor apa yang sesuai, tengok FZ pun ok jugak, tapi takde raga juga,minyak jimat..tapi laju mana sangat..alang2 nak upgrade, baik yg best sikit..second choise plak, tengah tunggu wave 125 baru dijangka bulan 10 jun ni..tapi takkan la nak upgrade dari ex5 ke 125cc jugak..sama je rasanya nanti..macam tak berbaloi pulak..

    sembang2 dengan kawan opis, dia kata kawan dia nak jual kips, tak sampai setahun pakai..nak jual sebab nak beli kereta..aku budjet, mesti dah lenjan punya kips tu..calar balar sure punya tu..so aku diamkan diri dulu.
    dalam 2 minggu jugak la, kes Kips kawan tu diam..pastu muncul semula..dia tanya lagi, jadi tak nak ambik??aku pun cakap ler, bawak dulu aku nak tengok..kalau ok aku ambik, aku nak pastikan dulu piston ring tak bunyi,rod and segala-galanya ok..

    hari yang dinantikan muncul..perghhh, masih lawa kips tu, engine pun diam je..sembang2 dengan owner, minyak engine pakai Motul..cuma 2t je tak pakai tcw3..
    tapi disebabkan engine ok dan body masih kilat..aku pun setuju..owner tanya, nak bayar cash atau sambung bayar..piki2 10 kali..aku cakap better aku sambung bayar..nak cash boleh sangat, tapi takut nanti cash aku plak gantung kalau ada apa-apa kes..so, dengan rasminya, aku pay kat dia sikit, dan sambung kedai..total bagi cash kat owner + balance kat kedai = total rm7500 untuk motor bulan 9 tahun 2011..

    masa untuk winter test kips RR.
    kebetulan aku cuti 2 hari..
    first day, aku layan highway karak n LPT..maklumlah mula2 pakai 2 stroke,pulak tu ada injap kuasa..huh, dalam hati power power power..dalam sedap2 speed dalam 160km/j tetiba je motor mati..adehhh, kenapa plak ni, tarik clutch dan berenti kat tepi..tanggal semua jacket, helmet n glove..tel owner, tanya penah tak dia jadi camni sebelum ni..owner kata takde plak..dia suruh check minyak, aku buka tank ada sikit lagi..so, baru aku terpikir, kemungkinan juga minyak sedikit tu untuk reserve..nasib baik juga lah dah baca forum ni dah lama..ada juga ilmu..lucu betullah,
    reserve 2 liter ni aku gunakan sebaiknya hingga ke Genting Sempah.then, top up minyak dalam rm16, aku pun teruskan perjalanan..dalam perjalanan takde apa yg best, try setakat 170km/j je..tak berani punya pasal..
    so, takde cerita lucu sepanjang perjalanan aku KL - Temerloh - Kl.

    Second Day, sebab dah janji nak ride makan asam pedas muar, aku janji dengan geng senawang, versys dan er6..dulu geng ni selalu joint kapcai..tapi mereka upgrade dulu..aku juga yg ketinggalan.ok lupakan.
    so, perjalanan ke Melaka, kami bertukar motor..aku bawa versys..compare meter versys dan kips, beza 20km/j je..masa versys speed 160km/j, aku jeling meter kips cecah 180km/j..not bad..
    perjalanan ini juga takde apa yg best.boleh dikatakan, kalau nak ikut bigbike ride boleh sangat la..tapi jangan lah terlampau exited, ingat sikit kips ni 150 je cc dia.
    minyak jangan cerita la..exited layan injap kuasa, minyak juga macam air..masa perjalanan balik, terlintas nak check 2t.memang nasib jugalah, 2t dah nyawa2 ikan..meter merah tu tak terang sangat kalau tengah hari..lagi pun tak tahu apa fungsi meter tu..berhenti di hentian senawang, 2t dah nak habis, so teruskan perjalanan ke Shell senawang dan top up 2t shell sx.mmg terasa beza 2t lama dengan 2t sx ni, sx lagi licin, lepas ni nak masuk maxoil tcw3 plak.lagi nyaman kot.

    so berakhirlah 2 hari perjalanan aku hampir 1000km untuk 2 hari.
    komen motor ni, best, nak laju boleh, nak slow pun boleh..
    so, lepas ni aku akan mengepalai konvoi kapcai TM Bikers ( TMBM ) dengan Kips ini pula..
    Tamat la khidmat Ex5 aku untuk ride, bagi dia rehat setelah 11 tahun bekerja keras.

    Name : Syafri Shuib
    Location : Pandan Indah
    Pengalaman Ride : konvoi banyak, single ride pun banyak...

    casterside

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by casterside on Sun Jul 15, 2012 11:14 am

    seronok jgk baca cerita bro..aku pakai ex5 start thn 1998 lg and still masih pakai lagi..
    pernah konvoi dgn geng2 motor ss,rd,125z,lc..etc..enjin ex5 mmg tahan lasak walaupn full trotle
    memanjang..anyway selamat dtg ke group kipper

    GhostRideR

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by GhostRideR on Mon Jul 16, 2012 7:24 pm

    Welcome to the club bang syafri... wah banyak pengalaman berkonvoi ni.. baca cier pasal ex5 sehari 100km tu teringat Wave125 aku dulu 6 tahun berkerja keras 100km sehari pegi balik keje.. masa motor ni dapat tayar masih tayar standet IRC ke?

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Tue Jul 17, 2012 8:13 am

    GhostRideR wrote:Welcome to the club bang syafri... wah banyak pengalaman berkonvoi ni.. baca cier pasal ex5 sehari 100km tu teringat Wave125 aku dulu 6 tahun berkerja keras 100km sehari pegi balik keje.. masa motor ni dapat tayar masih tayar standet IRC ke?

    Tayar semua asal IRC..yang depan tak luak langsung, belakang punya masih ada 40%..ingat nak tukar 100/80..aku ni tak layan corner sgt..cuma untuk long distance je..
    konon beli motor ni nak anta wife pegi keje, tapi memandangkan barang banyak..naik ex5 lah lagi..

    Insyaallah..jika ada ride , boleh la aku ikut.tapi,ride dengan cara pemanduan selamat lah..kalau jenis besit2,superman..maleh aku nak layan..bahaya..

    billyvvs

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by billyvvs on Tue Jul 17, 2012 12:51 pm

    Sapri wrote:
    GhostRideR wrote:Welcome to the club bang syafri... wah banyak pengalaman berkonvoi ni.. baca cier pasal ex5 sehari 100km tu teringat Wave125 aku dulu 6 tahun berkerja keras 100km sehari pegi balik keje.. masa motor ni dapat tayar masih tayar standet IRC ke?

    Tayar semua asal IRC..yang depan tak luak langsung, belakang punya masih ada 40%..ingat nak tukar 100/80..aku ni tak layan corner sgt..cuma untuk long distance je..
    konon beli motor ni nak anta wife pegi keje, tapi memandangkan barang banyak..naik ex5 lah lagi..

    Insyaallah..jika ada ride , boleh la aku ikut.tapi,ride dengan cara pemanduan selamat lah..kalau jenis besit2,superman..maleh aku nak layan..bahaya..

    nampak bdak2 pakai ms88 naik kips kau tamparkan aje, kalau yg superman kau sepak bg tersibak..memalukan warga kips je.. Evil or Very Mad

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Tue Jul 17, 2012 2:09 pm

    Sapri wrote:
    GhostRideR wrote:Welcome to the club bang syafri... wah banyak pengalaman berkonvoi ni.. baca cier pasal ex5 sehari 100km tu teringat Wave125 aku dulu 6 tahun berkerja keras 100km sehari pegi balik keje.. masa motor ni dapat tayar masih tayar standet IRC ke?

    Tayar semua asal IRC..yang depan tak luak langsung, belakang punya masih ada 40%..ingat nak tukar 100/80..aku ni tak layan corner sgt..cuma untuk long distance je..
    konon beli motor ni nak anta wife pegi keje, tapi memandangkan barang banyak..naik ex5 lah lagi..

    Insyaallah..jika ada ride , boleh la aku ikut.tapi,ride dengan cara pemanduan selamat lah..kalau jenis besit2,superman..maleh aku nak layan..bahaya..

    hehe..takde lah aku sampai nak tampar anak orang..nanti aku plak kene ketuk.
    biasanya,kalau aku anjur ride..mmg aku selalu pesan, keselamatan jangan diabaikan.kalau tak dengar juga..mmg kena maki atau terus suruh balik je..keh keh keh

    jacket "but" bukan jacket terbalik.
    kasut yang tutup penuh.
    jacket hijau,jika ada.
    helmet open face, sebab geng2 aku dulu semua kategori kapcai..paling tinggi pun LC.so sesuai la dengan open face.

    pukul 10 tadi aku takde keje, aku pegi panas engine ke Bukit Tinggi Pahang .sorang2 je
    elok sampai dekat Guard tu..dia kata motor dah tak boleh naik..Management bagi arahan kata pak guard tu..kalau management nampak ada motor racing naik, warning latter dia dapat..hehe..aku pun maleh layan, pusing semula la.

    nak tanya otai2 2 stroke..terutama kips ni..aku mmg naif pasal 2 stroke ni.
    kalau lepas jalan, engine masih panas..aku matikan dan start semula engine..normal ke bunyi Ring Piston??
    atau nak kena tukar ring..milage aku pun dah nak masuk 20k.

    aku tengok macam senang je nak buka blok Kips ni. sebab kalau buka blok, macam tak babitkan PV pun..betul ke??
    Kips ni Engine oil dia 0.8 liter cukup ke??atau 0.9 -> 1 liter??

    tonylevin

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by tonylevin on Wed Jul 18, 2012 1:00 am

    bang,,,motor 2stroke ni bunyi ring tu mmg perkara biasa la..cuba tanya owner lama pernah x tukar piston & ring???kalo blom dsyorkan segera tukar seblom memudaratkan poket,,kikiikii....minyak injin 850ml pun da cukup tp kalo nak lebih tepat tgk kat cermin bulat crankcase tu,,ada indicator (-)kat seblah kiri cermin tu..tegakkan motor then tuang minyak..baik buka PV tu n servis je la(buang karbon),ada marking n ada 1 "Nat"yg bukanya ialah direction clockwise...
    kalo salah info ni,,,harap otai2 betulkan,,tkasih

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Wed Jul 18, 2012 11:07 am

    tonylevin wrote:bang,,,motor 2stroke ni bunyi ring tu mmg perkara biasa la..cuba tanya owner lama pernah x tukar piston & ring???kalo blom dsyorkan segera tukar seblom memudaratkan poket,,kikiikii....minyak injin 850ml pun da cukup tp kalo nak lebih tepat tgk kat cermin bulat crankcase tu,,ada indicator (-)kat seblah kiri cermin tu..tegakkan motor then tuang minyak..baik buka PV tu n servis je la(buang karbon),ada marking n ada 1 "Nat"yg bukanya ialah direction clockwise...
    kalo salah info ni,,,harap otai2 betulkan,,tkasih

    ok tq..mmg bujet nak tukar ring jugak ..buat sendiri je..
    tapi alang2 buka blok..baik servis PV sekali lah..
    lagipun motor tu bukan pakai selalu..buat slow2.

    tonylevin

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by tonylevin on Wed Jul 18, 2012 12:49 pm

    Sapri wrote:
    tonylevin wrote:bang,,,motor 2stroke ni bunyi ring tu mmg perkara biasa la..cuba tanya owner lama pernah x tukar piston & ring???kalo blom dsyorkan segera tukar seblom memudaratkan poket,,kikiikii....minyak injin 850ml pun da cukup tp kalo nak lebih tepat tgk kat cermin bulat crankcase tu,,ada indicator (-)kat seblah kiri cermin tu..tegakkan motor then tuang minyak..baik buka PV tu n servis je la(buang karbon),ada marking n ada 1 "Nat"yg bukanya ialah direction clockwise...
    kalo salah info ni,,,harap otai2 betulkan,,tkasih

    ok tq..mmg bujet nak tukar ring jugak ..buat sendiri je..
    tapi alang2 buka blok..baik servis PV sekali lah..
    lagipun motor tu bukan pakai selalu..buat slow2.
    slow slalu pun jgn la...kena rembat ak...bg PV bukakkkk..kikikkiikii
    anyway,,happy riding n ride safely bro

    GhostRideR

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by GhostRideR on Wed Jul 18, 2012 6:44 pm

    bukit tinggi tak leh naik dah? aiseh.. semalam naik awana ikut karak.. lepas pondok guard pertama tu.. motor cam semput.. lebih tepat mcm pv tak leh bukak masa enjin tgh sejuk ... (pv bukak start 8k rpm) so maintain je la rpm 6k - 7k sampai laluan depan kubur cina tu..baru bleh rembat 8k ke atas.. sampai awana releks seploh menet.. turun ikut jalan empangan batu ..masuk sg tua.. keluar bandar baru selayang.. tros masuk opis.. keh keh keh... check tayar irc.. tak langsung kesan di gigit jalan.. keras btol tayar nih...

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Thu Jul 19, 2012 3:10 pm

    GhostRideR wrote:bukit tinggi tak leh naik dah? aiseh.. semalam naik awana ikut karak.. lepas pondok guard pertama tu.. motor cam semput.. lebih tepat mcm pv tak leh bukak masa enjin tgh sejuk ... (pv bukak start 8k rpm) so maintain je la rpm 6k - 7k sampai laluan depan kubur cina tu..baru bleh rembat 8k ke atas.. sampai awana releks seploh menet.. turun ikut jalan empangan batu ..masuk sg tua.. keluar bandar baru selayang.. tros masuk opis.. keh keh keh... check tayar irc.. tak langsung kesan di gigit jalan.. keras btol tayar nih...

    betul lah kot..guard tu bagi tahu..kalau aku naik jugak, nanti dia kena warning letter..minta confirm dengan lain..hajat ari tu nak tengok rabbit je.

    billyvvs

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by billyvvs on Thu Jul 19, 2012 3:58 pm

    GhostRideR wrote:bukit tinggi tak leh naik dah? aiseh.. semalam naik awana ikut karak.. lepas pondok guard pertama tu.. motor cam semput.. lebih tepat mcm pv tak leh bukak masa enjin tgh sejuk ... (pv bukak start 8k rpm) so maintain je la rpm 6k - 7k sampai laluan depan kubur cina tu..baru bleh rembat 8k ke atas.. sampai awana releks seploh menet.. turun ikut jalan empangan batu ..masuk sg tua.. keluar bandar baru selayang.. tros masuk opis.. keh keh keh... check tayar irc.. tak langsung kesan di gigit jalan.. keras btol tayar nih...

    fraser hill la jom bro. tgok alam Cool

    GhostRideR

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by GhostRideR on Fri Jul 20, 2012 6:22 pm

    billyvvs wrote:
    GhostRideR wrote:bukit tinggi tak leh naik dah? aiseh.. semalam naik awana ikut karak.. lepas pondok guard pertama tu.. motor cam semput.. lebih tepat mcm pv tak leh bukak masa enjin tgh sejuk ... (pv bukak start 8k rpm) so maintain je la rpm 6k - 7k sampai laluan depan kubur cina tu..baru bleh rembat 8k ke atas.. sampai awana releks seploh menet.. turun ikut jalan empangan batu ..masuk sg tua.. keluar bandar baru selayang.. tros masuk opis.. keh keh keh... check tayar irc.. tak langsung kesan di gigit jalan.. keras btol tayar nih...

    fraser hill la jom bro. tgok alam Cool

    insyaallah kalo ada masa free... clown

    billyvvs

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by billyvvs on Fri Jul 20, 2012 10:53 pm

    GhostRideR wrote:
    billyvvs wrote:
    GhostRideR wrote:bukit tinggi tak leh naik dah? aiseh.. semalam naik awana ikut karak.. lepas pondok guard pertama tu.. motor cam semput.. lebih tepat mcm pv tak leh bukak masa enjin tgh sejuk ... (pv bukak start 8k rpm) so maintain je la rpm 6k - 7k sampai laluan depan kubur cina tu..baru bleh rembat 8k ke atas.. sampai awana releks seploh menet.. turun ikut jalan empangan batu ..masuk sg tua.. keluar bandar baru selayang.. tros masuk opis.. keh keh keh... check tayar irc.. tak langsung kesan di gigit jalan.. keras btol tayar nih...

    fraser hill la jom bro. tgok alam Cool

    insyaallah kalo ada masa free... clown

    hehee.pape halo2 je

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Sat Jul 28, 2012 6:00 pm

    Update harga

    sprocket size 15 - 40 RKM heavy duty,,Yulit Ampang rm 68 siap pasang.

    Jerniest

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Jerniest on Sat Nov 10, 2012 10:05 pm

    teringin nk join konvoi ni berbanading konvoi ala2 rempit..

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Sun Jan 27, 2013 7:11 pm

    Konvoi banyak..1 day ride pun ada..samada nak laju or slow , bergantung pada owner.
    jenis aku mmg duk belakang je..relax..lagipun kalau ada event banyak tugas nak buat kat belakang tu.

    taufik7480

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by taufik7480 on Tue Jan 29, 2013 5:46 pm

    kepada otai2 kips rr150 spoket paling sedap layan long baper ek????

    Sapri

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sapri on Wed Mar 06, 2013 11:52 pm

    taufik7480 wrote:kepada otai2 kips rr150 spoket paling sedap layan long baper ek????

    15-40 / 15-39

    kodng

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by kodng on Tue Dec 24, 2013 4:38 pm

    jarang juga jumpa geng kips touring ni...aku dah lama tak jalan2.
    last awal tahun ni pergi telok cempedak sorang2.

    amacam setahun lebih pakai kips jalan jauh?

    lake

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by lake on Thu Dec 26, 2013 10:22 pm

    kodng wrote:jarang juga jumpa geng kips touring ni...aku dah lama tak jalan2.
    last awal tahun ni pergi telok cempedak sorang2.

    amacam setahun lebih pakai kips jalan jauh?

    Bro, tak nak update blog ke bro?

    kodng

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by kodng on Thu Dec 26, 2013 10:31 pm

    lake wrote:
    kodng wrote:jarang juga jumpa geng kips touring ni...aku dah lama tak jalan2.
    last awal tahun ni pergi telok cempedak sorang2.

    amacam setahun lebih pakai kips jalan jauh?

    Bro, tak nak update blog ke bro?
    cadangnye tu memang ada...tapi ajet je tak berapa nak ada. 1hb depan aku nak pergi Lost World of Tambun, Perak. Nak join?

    lake

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by lake on Fri Dec 27, 2013 12:04 pm

    kodng wrote:
    lake wrote:
    kodng wrote:jarang juga jumpa geng kips touring ni...aku dah lama tak jalan2.
    last awal tahun ni pergi telok cempedak sorang2.

    amacam setahun lebih pakai kips jalan jauh?

    Bro, tak nak update blog ke bro?
    cadangnye tu memang ada...tapi ajet je tak berapa nak ada. 1hb depan aku nak pergi Lost World of Tambun, Perak. Nak join?

    Tak dapat la bro, sebab dah buat plan dengan keluarga bawak anak jalan-jalan.

    Raya cina amacam? 31hb Jan tak silap aku. Hari Jumaat.

    kodng

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by kodng on Sat Dec 28, 2013 10:33 am

    orait gak tu. gaji dah masuk. tapi destinasi bajet la, gaji ciput lepas bayar bil2 tu semua

    lake

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by lake on Sat Dec 28, 2013 3:33 pm

    kodng wrote:orait gak tu. gaji dah masuk. tapi destinasi bajet la, gaji ciput lepas bayar bil2 tu semua

    samalah kita. amacam? dekat2 pun okay. aku pun first time nak berconvoy ni. hehe Smile

    Sponsored content

    Re: From Ex5 to Super Kips - weng weng

    Post by Sponsored content Today at 7:30 pm

      Similar topics

      -

      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:30 pm