Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Share

    WXH7570

    raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Sun Nov 04, 2012 1:48 am



    HONDA NSR150-SP ke?



    YAMAHA TZM 150 ke?



    PANTHER JERUNG ke?



    KAWASAKI CYCLONE ke?


    minta otai2 share pandangan & pengalaman yg mgkn pernah pkai motor2 nie atau pengalaman membe2 ke... confused


    Last edited by WXH7570 on Tue Nov 06, 2012 3:24 am; edited 1 time in total

    pidd

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by pidd on Mon Nov 05, 2012 5:42 pm

    Yamaha 125z Laughing

    faiz_krr

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by faiz_krr on Mon Nov 05, 2012 6:33 pm

    yamaha rxz


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Mon Nov 05, 2012 6:43 pm

    150cc la bro... Twisted Evil baik vote yamaha sport je... haha

    xafee

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by xafee on Mon Nov 05, 2012 9:21 pm

    Vote for NSR SP - tapi jarang nampak kat area kl/selangor ni...aku le jarang nampak...hehe..korang tak tau le..

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Tue Nov 06, 2012 12:11 am

    xafee wrote:Vote for NSR SP - tapi jarang nampak kat area kl/selangor ni...aku le jarang nampak...hehe..korang tak tau le..
    vote for nsr sp...klebihan moto nie cite la skit...
    mmg jrg nmpk moto nie on the road...

    xafee

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by xafee on Tue Nov 06, 2012 2:34 am

    kelebihan nak cite lebih2 tak tau le..tapi aku pun pernah tanya soalan yang lebih kurang sama macam ni..ada orang jawab nsr sp..ada sorang member pun pakai nsr sp...hp lagi tinggi dari kips (walaupun aku tak tau berapa..hehe)

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Tue Nov 06, 2012 3:12 am

    ni ade sedikit info pasal moto honda nsr-sp aku ambik kat blog..

    Masih ingat NSR150SP? motor legenda keluaran Honda era 2000an. Walau sudah kemakan umur, tapi banyak biker menyatakan bahawa varian inilah raja 2t sesungguhnya. Benarkah.?

    Predikat NSR yang disematkan padanya memang bukan omong kosong. Banyak maklumat yang menyatakan bahawa khusus versi SP, tenaga boleh tembus hingga 39,5 @ 10,500 rpm. Bandingkan dengan Ninja 150rr yang hanya berkisar diangka 30ps.

    Muntahan power ini dihasilkan oleh mesin 150cc, bore x stroke: 59 x 54.5 gearbox 6 speed menjadikan NSR150SP langganan juara ASEAN CUP. Jambakannya gimana? jangan diragukan kalau itu dijamin maknyus top markotop. Dulu pernah jajal NSR150RR accelerasinya sudah nampol bener. Dan SP merupakan upgrade dari jenis RR. Lawong berat kosong hanya 122,4 kg. badan pasti serasa dilempar.

    Kelebihan NSR adalah torsi bawah hingga atas merata. Ini yang tidak dapat kita temui pada Ninja150rr dimana tendangan bawah masih kurang garang berbanding produk 2tak sekelas. Mungkin hanya Yamaha TZM serta Ninja 150krr SE yang boleh meladeni ketangguhannya.





    faiz_krr

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by faiz_krr on Tue Nov 06, 2012 8:02 am

    apa maksud raja jalanan?...laju?...handling?...benda subjektif..x de test yg penah buat tuk compare moto2 ni sekali..kat trek yg sama, rider yg sama, atau punya pengalaman dan berat yg hampir sama..


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    pidd

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by pidd on Tue Nov 06, 2012 10:26 am

    Lah aku ingatkan maksud raja jalanan ni yang selalu nampak kat highway or jalan kampung.. Sesape kat sini ade jenis-jenis moto kat atas keh ? boleh bagi pandangan kat sini .. Kalau boleh tuan tanah kat sini bagi lah detail tentang 4 jenis moto dekat atas dari segi teknikal dan lain-lain.. Forumer dekat sini boleh tambah ilmu .. Suzuki, Honda, Kawasaki dan Yamaha ada teknologi enjin yang berbeza dalam kategori 150cc yang sama.. Dan satu persoalan aku antara jenis motor dekat atas mantainen paling murah ?? Sad Tapi yang paling aku biase nampak PANTHER JERUNG dan GAMMA adakah moto ni turut ada zaman tersendiri pada ketika dulu ?

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Tue Nov 06, 2012 12:51 pm

    aku pasal moto 2t and the 4 legends nie mmg la cetek ilmunye... kot2 la forumer kat sini bleh kongsi pengalamn tntg moto2 era 90an nie... especially yg pkai cyclone.. generasi2 hr nie x sempat dah dgn moto2 nie...

    pengalaman mmber aku ckp btul ke panther jerung nie magnet berpusing arah jam... klo high speed moto jd lost control n bleh terangkat ke belakang ???

    faiz_krr

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by faiz_krr on Tue Nov 06, 2012 1:57 pm

    generasi baru memang x sempat kenal..atau x berapa kenal dengan panther jerung atau pon gamma yg terlatest variasi 150 2 stroke suzuki..melainkan kat thailand ade rgv150 gamma..moto ni zaman dia mmg laju..tp macam moto2 lain jugak ade kelebihan dia..dan ade jugak kekurangan..aku x le komen lebih..aku x pakai pon..

    kalo nk dibandingkan ttg 4 jenis model diatas..tgk pada enjin pon sudah ade bnyk beza..tzm, nsr, kips ade powervalve, ada radiator..panther, gamma xde..kelebihan yg ade PV ni, torque enjin berbeza2 pada setiap putaran rpm dan biasanya akan maksimum pada rpm sebelum redline..kalo yg x de PV, torque adalah lebih low kepada mid range rpm..radiator pulak boleh membantu enjin beroperasi dalam jualt suhu yg terkawal..yg mana 2 stroke ni sgt sensitif dengan suhu..ini secara langsung boleh menambah jangka hayat enjin..

    persoalan laju?..ni subjektif..tp daripada ape yg penah aku tau..top speed..nsr sp dlm 220km/h..tzm 210 ke 220km/h..panther 180km/h..kr150a/b, victor..180-195km/h..zsr cyclone 220-230km/h..zx 150...195-210km/h..krz, serpico/zsr..210-220km/h

    tentang magnet pusing ikut jam..aku rasa kalo x silap kips pon sama...moto leh terangkat mungkin sebab panther tu ringan..lagi ringan dari rxz..kalo nk ngesahkan lagi teori member tu..cek la momen gyroscopic bila motor tu jalan..hehehe


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    casterside

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by casterside on Tue Nov 06, 2012 5:51 pm

    zaman skrg ni kalu 4 stroke mcm buat perbandingan antara honda wave 110, yamaha lagenda 110, suzuki shogun 110 n modenas 110.
    sudah pasti setiap jenama ada pro and con yg tersendiri seperti yg faiz_krr bgtau. mmg bnyk spec kalau nak di amik kira.
    Tp secara ringkas rasa2nya 1st nsr sp 39.5hp@10500rmp dgn unrestricted cdi. 2nd zsr cyclone dgn racing replica kalu tak silap hampir 40hp yg dicipta utk menandingi nsr sp dan tzm. 3rd ialah tzm 36hp@10500rpm. 4th adalah phanter tp mcm tak brapa sesuai sbb xpakai liq cooler,xde pv xde disc blkg.
    Tp entahlah bab2 perbandingan mcm nie kalu cerita 88.83 muka surat pun xabis lagi rasanya.
    tp mmg respec la dgn moto2 zaman kegemilanagn 2t nie.


    GhostRideR

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by GhostRideR on Sat Nov 10, 2012 12:48 pm

    Aku pong vote utk NSR SP.. kalo kerajaan tak haram kan import NSR SP ni masuk malaya.. aku rasa banyak NSR SP kat malaya ni.. dan banyak la motor motor lain pakai pro arm merata rata hehehhee.. sebabnya.. motor ni terrrrrrrrrrrrrlalu laju.. nak di compare ngan model sekelas nya pada tahun itu..

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Sat Nov 10, 2012 3:29 pm

    GhostRideR wrote:Aku pong vote utk NSR SP.. kalo kerajaan tak haram kan import NSR SP ni masuk malaya.. aku rasa banyak NSR SP kat malaya ni.. dan banyak la motor motor lain pakai pro arm merata rata hehehhee.. sebabnya.. motor ni terrrrrrrrrrrrrlalu laju.. nak di compare ngan model sekelas nya pada tahun itu..

    dan byk la kes hilang motor nie... dah byk la moto nie mlm2 mnggu dirempitkn.. hehe..pirat

    faiz_krr

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by faiz_krr on Sat Nov 10, 2012 4:45 pm

    semua nilai2 maksimum power tu diukur pada crank..bukan on wheel..kalo on wheel lebih kurang (-15%) lagi..power kuat x semestinya laju..kena tengok macam mana power tu dihantar ke atas jalan, macam mana dia dikawal..cyclone 40ps..


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    nekman

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by nekman on Sun Nov 11, 2012 8:05 pm

    barang yang lepas jangan di kenang..
    sekarang kawa RR adalah raja 150cc di jalanan..
    kat mana2 pun boleh nampak kawa RR sekarang nih..

    Nsr SP handling sedap, moto berat masa high speed rasa stabil..

    Cyclone pickup sedap, moto ringan sikit, top speed dia lagi rendah dari kawa RR sebab moto dah uzur huhu..

    Tzm tak pernah bawa.. tapi masa ride sama nampak pick up cam mantap sebab elektronik pv agaknya..

    Panther tak pernah bawa.. moto paling ringan, pomen banyak guna untuk main drag race sebab power to weight ratio yang tinggi..

    faiz_krr

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by faiz_krr on Mon Nov 12, 2012 8:44 am

    tudiaaaaa..otai cyclone da jawab..hehehe


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    casterside

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by casterside on Mon Nov 12, 2012 12:32 pm

    tp kisah2 lama bila sekali2 dikongsi bersama seronok jgk.. Smile
    2 stroke sekarang nie hanya kawa RR je yg masih setia di produce kt malaysia nie.
    next time utk raja jalanan 150cc wallahualam.

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Mon Nov 12, 2012 9:19 pm

    casterside wrote:tp kisah2 lama bila sekali2 dikongsi bersama seronok jgk.. Smile
    2 stroke sekarang nie hanya kawa RR je yg masih setia di produce kt malaysia nie.
    next time utk raja jalanan 150cc wallahualam.

    kawa RR pun dah nak stop production nye kat malaysia... dgr hujung taun nie last... lpas nie klo nak tgk generasi kips akn dtg tgk je la kat negara2 jiran... Crying or Very sad

    Matthew

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by Matthew on Mon Nov 12, 2012 9:28 pm

    [quote="WXH7570"][quote="casterside"]tp kisah2 lama bila sekali2 dikongsi bersama seronok jgk.. Smile
    2 stroke sekarang nie hanya kawa RR je yg masih setia di produce kt malaysia nie.
    next time utk raja jalanan 150cc wallahualam.
    [/quote]

    kawa RR pun dah nak stop production nye kat malaysia... dgr hujung taun nie last... lpas nie klo nak tgk generasi kips akn dtg tgk je la kat negara2 jiran... Crying or Very sad [/quote]

    Bagus jugak macam ni..yang merempit memmang tak boleh nak maintain moto no pasai taakde moto lagi nak dicuri..so kenalah dia masuk moto dia dalam besi buruk..yang dah pakai tu maintain ajeeee...peacee and be careful to... afro

    WXH7570

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by WXH7570 on Mon Nov 12, 2012 9:31 pm

    klo pasal panther lak... patut la moto nie hr nie jarang nmpk on the road... nie sbbnye..



    Suzuki Panther (Jerung) yang pernah dipakai oleh Polis Di Raja Malaysia suatu ketika dahulu. Kelajuannya tidak dapat ditandingi mana-mana motorsikal ketika itu. Dengar kata pernah diharamkan penjualannya untuk pengguna biasa di malaysia. Ye ke?

    klo kips cover set mcm nie gak.. mmg aku jual la moto nie affraid


    nekman

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by nekman on Mon Nov 12, 2012 10:28 pm

    faiz_krr wrote:semua nilai2 maksimum power tu diukur pada crank..bukan on wheel..kalo on wheel lebih kurang (-15%) lagi..power kuat x semestinya laju..kena tengok macam mana power tu dihantar ke atas jalan, macam mana dia dikawal..cyclone 40ps..
    lama tak jumpa.. dengar cita dah pakai R1
    yer sekarang?

    khor

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by khor on Tue Nov 13, 2012 10:57 am

    WXH7570 wrote:klo pasal panther lak... patut la moto nie hr nie jarang nmpk on the road... nie sbbnye..



    Suzuki Panther (Jerung) yang pernah dipakai oleh Polis Di Raja Malaysia suatu ketika dahulu. Kelajuannya tidak dapat ditandingi mana-mana motorsikal ketika itu. Dengar kata pernah diharamkan penjualannya untuk pengguna biasa di malaysia. Ye ke?

    klo kips cover set mcm nie gak.. mmg aku jual la moto nie affraid


    biasa la.. kerajaan kita kan sayang kpd rakyat.. moto ni laju sampai merbahayakan rakyat jadi kena haramkan nya utk selamatkan rakyat lo... Laughing

    casterside

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by casterside on Tue Nov 13, 2012 7:12 pm

    khor wrote:
    WXH7570 wrote:klo pasal panther lak... patut la moto nie hr nie jarang nmpk on the road... nie sbbnye..



    Suzuki Panther (Jerung) yang pernah dipakai oleh Polis Di Raja Malaysia suatu ketika dahulu. Kelajuannya tidak dapat ditandingi mana-mana motorsikal ketika itu. Dengar kata pernah diharamkan penjualannya untuk pengguna biasa di malaysia. Ye ke?

    klo kips cover set mcm nie gak.. mmg aku jual la moto nie affraid


    biasa la.. kerajaan kita kan sayang kpd rakyat.. moto ni laju sampai merbahayakan rakyat jadi kena haramkan nya utk selamatkan rakyat lo... Laughing

    Aduss terharunya dengar..prihatin tahap pelamin anganku musnah Laughing

    Sponsored content

    Re: raja jalanan 150cc.. sesungguhnye???

    Post by Sponsored content Today at 6:47 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:47 pm