Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    minta bantuan.....

    Share

    iwan krz

    minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Sun Nov 25, 2012 7:18 pm

    askum..saya pakai krz.kenapa moto saye bila sampai kt rpm 7 mcm berat sangat lagi2 kalo naik 2 orang...sush betol die nak lepas rpm 7..kalo dah lepas 7 pon jumpe bukit skit die trun dok kt rpm 6.. pastu bila gear 5 ngan 6 sampai kt rpm 9 moto mcm nak mati2...kalo gear rendah ok je rpm boleh rampai 11...sye pakai spoket 14-37 520....masalah spoket ke?? atau pv lambat bukak?? minta bantuan....

    khor

    Re: minta bantuan.....

    Post by khor on Mon Nov 26, 2012 8:58 am

    iwan krz wrote:askum..saya pakai krz.kenapa moto saye bila sampai kt rpm 7 mcm berat sangat lagi2 kalo naik 2 orang...sush betol die nak lepas rpm 7..kalo dah lepas 7 pon jumpe bukit skit die trun dok kt rpm 6.. pastu bila gear 5 ngan 6 sampai kt rpm 9 moto mcm nak mati2...kalo gear rendah ok je rpm boleh rampai 11...sye pakai spoket 14-37 520....masalah spoket ke?? atau pv lambat bukak?? minta bantuan....

    14/37 nisbah spoket tu agak berat bila naik 2 org, cuba tkr ke 14/39 atau 15/41.. gear 6 main buka trotel je dia pi dah... Very Happy

    GhostRideR

    Re: minta bantuan.....

    Post by GhostRideR on Mon Nov 26, 2012 7:05 pm

    khor wrote:
    iwan krz wrote:askum..saya pakai krz.kenapa moto saye bila sampai kt rpm 7 mcm berat sangat lagi2 kalo naik 2 orang...sush betol die nak lepas rpm 7..kalo dah lepas 7 pon jumpe bukit skit die trun dok kt rpm 6.. pastu bila gear 5 ngan 6 sampai kt rpm 9 moto mcm nak mati2...kalo gear rendah ok je rpm boleh rampai 11...sye pakai spoket 14-37 520....masalah spoket ke?? atau pv lambat bukak?? minta bantuan....

    14/37 nisbah spoket tu agak berat bila naik 2 org, cuba tkr ke 14/39 atau 15/41.. gear 6 main buka trotel je dia pi dah... Very Happy

    pi mana tu ?? hehe

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Mon Nov 26, 2012 7:10 pm

    Sye dak tukar ke saiz asal krz 14 38 rse nye cam ok..tapi moto mcm nak mati2 kt rpm 9...kenapa eak..setting crb x betul ke???

    pidd

    Re: minta bantuan.....

    Post by pidd on Tue Nov 27, 2012 10:44 am

    iwan krz wrote:askum..saya pakai krz.kenapa moto saye bila sampai kt rpm 7 mcm berat sangat lagi2 kalo naik 2 orang...sush betol die nak lepas rpm 7..kalo dah lepas 7 pon jumpe bukit skit die trun dok kt rpm 6.. pastu bila gear 5 ngan 6 sampai kt rpm 9 moto mcm nak mati2...kalo gear rendah ok je rpm boleh rampai 11...sye pakai spoket 14-37 520....masalah spoket ke?? atau pv lambat bukak?? minta bantuan....

    Saya rasa bukan spoket menjadi punca kepada masalah, macam mana dengan setting CARB ? PLUG okayy (tak terlalu basah atau kering)? Ada juga kemungkinan coil atau wiring yang dah bocor ..

    Solution :

    1. Pastikan setting CARB yang ngam (mindjet ngn pilot)
    2. Servis PV (kemungkinan PV tak berapa lancar bukak apabila mencapai RPM 7 keatas)
    3. Check wiring (kemungkinan wayar bocor dan touching dengan wire lain)


    casterside

    Re: minta bantuan.....

    Post by casterside on Tue Nov 27, 2012 1:54 pm

    pengalaman sy dlu connecting hose dari tank ke carb tsumbat mnyk kluar skit. time sedap bwk laju sambil menikmati panorama indah ciptaan tuhan tba2 moto tersenguk2 lalu mati. cer cek yg simple2 dlu..peace

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Tue Nov 27, 2012 5:26 pm

    pidd wrote:
    iwan krz wrote:askum..saya pakai krz.kenapa moto saye bila sampai kt rpm 7 mcm berat sangat lagi2 kalo naik 2 orang...sush betol die nak lepas rpm 7..kalo dah lepas 7 pon jumpe bukit skit die trun dok kt rpm 6.. pastu bila gear 5 ngan 6 sampai kt rpm 9 moto mcm nak mati2...kalo gear rendah ok je rpm boleh rampai 11...sye pakai spoket 14-37 520....masalah spoket ke?? atau pv lambat bukak?? minta bantuan....

    Saya rasa bukan spoket menjadi punca kepada masalah, macam mana dengan setting CARB ? PLUG okayy (tak terlalu basah atau kering)? Ada juga kemungkinan coil atau wiring yang dah bocor ..

    Solution :

    1. Pastikan setting CARB yang ngam (mindjet ngn pilot)
    2. Servis PV (kemungkinan PV tak berapa lancar bukak apabila mencapai RPM 7 keatas)
    3. Check wiring (kemungkinan wayar bocor dan touching dengan wire lain)

    bro biasenye menjet ngan pilot saiz brape yg org pakai?? tak kan nak servis pv saye bru tukar blok..belom sebulan lg....tapi tiang pv tu goyang..pastu sye tgok pv tu mcm berat je nak bukak tutup....

    pidd

    Re: minta bantuan.....

    Post by pidd on Tue Nov 27, 2012 5:32 pm

    taktahu nak ckp sbb aku dahh pakai cdi len so, api dah besar setting standard aku tak tahu pulakk .. kau try tanye forumer yang pakai KRZ sebab aku pakai KRR ..

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Tue Nov 27, 2012 6:54 pm

    ohh...mto saye ni sye dh pening bro..sye smpai tukar blok,piston ring ori...dah bribu habis.tapi masih cam ni...gear 4 dah perah sampai 11,5 pon sampai gear 6 die stay kat rpm9 balik...pastu kt sembilan tu kdg2 ok...kdg sengut2 mcm nak mati...sape otai kt sini minta tolong sangat...

    nekman

    Re: minta bantuan.....

    Post by nekman on Tue Nov 27, 2012 9:59 pm

    standard krz spoket 14-39, cuba pakai standard dulu.. kalau tak boleh juga baru check benda lain..
    lagi satu berat rider berapa kg?

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Wed Nov 28, 2012 6:43 am

    nekman wrote:standard krz spoket 14-39, cuba pakai standard dulu.. kalau tak boleh juga baru check benda lain..
    lagi satu berat rider berapa kg?
    bang ramai cakp krz 14-38...tu yg tukar 38

    pidd

    Re: minta bantuan.....

    Post by pidd on Wed Nov 28, 2012 10:23 am

    iwan krz wrote:
    nekman wrote:standard krz spoket 14-39, cuba pakai standard dulu.. kalau tak boleh juga baru check benda lain..
    lagi satu berat rider berapa kg?
    bang ramai cakp krz 14-38...tu yg tukar 38

    Haa , otai dah bersuara tuhh ! Shocked

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Wed Nov 28, 2012 7:37 pm

    nekman wrote:standard krz spoket 14-39, cuba pakai standard dulu.. kalau tak boleh juga baru check benda lain..
    lagi satu berat rider berapa kg?
    berat sye 60 kg

    jirou

    Re: minta bantuan.....

    Post by jirou on Thu Nov 29, 2012 3:17 am

    klo spoket da cube,pv ok,api ok(takot api x kuat je),blok,piston,ring pn da tkr pn sme jgak,ape salahnya try seting karburater dlu.x mhal pn bro klo antr kdai.xsampai 50 upah

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Thu Nov 29, 2012 7:34 am

    jirou wrote:klo spoket da cube,pv ok,api ok(takot api x kuat je),blok,piston,ring pn da tkr pn sme jgak,ape salahnya try seting karburater dlu.x mhal pn bro klo antr kdai.xsampai 50 upah
    cam ne nak tau api ok ke x???

    WXH7570

    Re: minta bantuan.....

    Post by WXH7570 on Thu Nov 29, 2012 2:37 pm

    minta maaf bro... nak tumpang tnye krz ade switch on/off minyak x?
    sblm nie sye pkai honda wave 125 pun ade masalah yg camni... bila kat top moto mati dan masalahnye adalah minyak x cukup nak support semasa top... rupanya sye punye switch minyak x bukak hbis...kelakar btul..
    tp kadang2 kne tgk gak masalah2 kecil camni... klo xde kene mengena minta maaf la... scratch

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Thu Nov 29, 2012 4:46 pm

    WXH7570 wrote:minta maaf bro... nak tumpang tnye krz ade switch on/off minyak x?
    sblm nie sye pkai honda wave 125 pun ade masalah yg camni... bila kat top moto mati dan masalahnye adalah minyak x cukup nak support semasa top... rupanya sye punye switch minyak x bukak hbis...kelakar btul..
    tp kadang2 kne tgk gak masalah2 kecil camni... klo xde kene mengena minta maaf la... scratch
    ade bro...nanti sye cek..

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Thu Nov 29, 2012 5:41 pm

    cbe tgok pv sye ni..normal ke x???? http://www.youtube.com/watch?v=_bNznlP5T-I&feature=g-upl

    GhostRideR

    Re: minta bantuan.....

    Post by GhostRideR on Thu Nov 29, 2012 7:31 pm

    iwan krz wrote:cbe tgok pv sye ni..normal ke x???? http://www.youtube.com/watch?v=_bNznlP5T-I&feature=g-upl

    nengok movement pv tu cam ok jer..

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Thu Nov 29, 2012 9:44 pm

    GhostRideR wrote:
    iwan krz wrote:cbe tgok pv sye ni..normal ke x???? http://www.youtube.com/watch?v=_bNznlP5T-I&feature=g-upl

    nengok movement pv tu cam ok jer..
    ok ke bro tapi mcm lambat skit je...sbb kt rpm 7 tu rse berat skit...

    jirou

    Re: minta bantuan.....

    Post by jirou on Sun Dec 02, 2012 5:32 pm

    api std moto kaler biru,tgk kuat ke x api die,klo x kuat,mcm nk xnk je kuar,mknenye mst ade problem x dr cdi ataupn coil plug..tp kdg2 wiring die yg prob..lg satu cek wire ground kt coil plug ngn wire dr cdi ke coil plug..

    jirou

    Re: minta bantuan.....

    Post by jirou on Sun Dec 02, 2012 5:35 pm

    tgk mcm normal je pv tu

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Sun Dec 02, 2012 10:47 pm

    jirou wrote:api std moto kaler biru,tgk kuat ke x api die,klo x kuat,mcm nk xnk je kuar,mknenye mst ade problem x dr cdi ataupn coil plug..tp kdg2 wiring die yg prob..lg satu cek wire ground kt coil plug ngn wire dr cdi ke coil plug..
    nak tnye satu soalan ni bro...sye pakai rectifier kriss...munkin sbb tu ke???

    jirou

    Re: minta bantuan.....

    Post by jirou on Tue Dec 04, 2012 11:33 pm

    yg bab tu aku x tau la bro..sory la kne tye la org lme dlm forum ni..

    iwan krz

    Re: minta bantuan.....

    Post by iwan krz on Wed Dec 05, 2012 9:19 pm

    jirou wrote:yg bab tu aku x tau la bro..sory la kne tye la org lme dlm forum ni..
    ok bro...org lame x muncul la...hahaa

    Sponsored content

    Re: minta bantuan.....

    Post by Sponsored content Today at 8:29 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 pm