Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Enjin susah start walaupun baru jalan

    Share

    keeps

    Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Sun Feb 03, 2013 2:11 pm

    Terbaru motor susah nak start walaupun baru 15 minit enjin padam. Kena tendang 6 kali juga la. Adesss pening juga. Mileage baru 890km tak sampai pun 1000km lagi. Leceh juga melayan bini baru ni. Macam mana nak kasi setel. Kalau perkara ni sudah dibincangkan, otai2 sini ingat lagi ke link dia dalam ni.
    Satu lagi motor ni aku tak pantang terus rembat pasal ada rxz bising2 sebelah aku hari tu Evil or Very Mad Faham je la apa yang terjadi lepas tu. Twisted Evil Tapi tak la jauh sangat rembat tu. Aku dengar ada otai cakap kena rembat juga kasi pv bukak. Enjin akan problem ke nanti sebab baru lagi. Apa langkah pencegahan sebelum jadi?

    Sori banyak sangat soalan. Kena belajar banyak motor ni study Sebarang jawapan amat dihargai

    jirou

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by jirou on Sun Feb 03, 2013 3:09 pm

    moto bru bro,mmg lumrah kips cm2..nt da lme,pg2 pn sng nk stat.skli kick x tarik choke pn da bley..

    Matthew

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by Matthew on Wed Feb 06, 2013 12:54 pm

    Gi Setting pada pakar KIPS, nanti minor aje start pagi2 ni..kalau tak tarik choke senang..

    keeps

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Thu Feb 07, 2013 12:13 pm

    Matthew wrote:Gi Setting pada pakar KIPS, nanti minor aje start pagi2 ni..kalau tak tarik choke senang..

    Bro 2 ni duduk sg. buloh ke? Dekat mana nak cari pakar Kips area sg. buloh. Mileage dah 1100 tapi belum buat apa2 lagi. Ingat nak cari area sg. buloh pergi cek untuk 1st servis ni sebab dekat sikit la. Biasa aku dengar Glenmarie dengan Sunway, tapi jauh sangat la. Area aku dekat Ijok ni memang takde la.

    omri98

    Enjin susah nak start apabila di matikan

    Post by omri98 on Fri Feb 08, 2013 11:29 am

    Caranya senang aje, PERTAMA, pulas minyak 2, 3 kali tanpa start enjin. KEDUA, cuba tendang kick starter 3, 4 kali tanpa ON kan suis. KETIGA baru ON kan suis dan start. kalau tak boleh start barulah guna chock, tapi jangan buka lama-lama sangat takut minyak overflow pulak. Selamat mencuba..

    omri98

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by omri98 on Fri Feb 08, 2013 11:32 am

    Enjin motor sekali sekala kana rem sampai rpm 7 atau 8, untuk bukan valve. Valve akan terbuka apabila rpm mencecah 7 atau 8....

    omri98

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by omri98 on Fri Feb 08, 2013 11:38 am

    kalau valve jarak terbuka, ia akan jem pulak....

    babykures

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by babykures on Wed Feb 13, 2013 10:25 pm

    erm . ..

    jirou

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by jirou on Wed Feb 13, 2013 10:59 pm

    pe bnde plak valve jarak tu?

    omri98

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by omri98 on Thu Feb 14, 2013 5:37 pm

    Sorry, kalau valve JARANG terbuka, nanti jem pulak. Kita sekali sekala kena bawa laju, sampai rpm sampai 7 atau 8...

    omri98

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by omri98 on Thu Feb 14, 2013 5:38 pm

    Valve akan terbuka apabila rpm melebihi 7 & 8....

    ikkdelphic

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by ikkdelphic on Fri Feb 15, 2013 7:07 pm

    jadi mmg kena bawak sampai pv bukak la ye ? maknanya 140-150 baru valve terbuka tu .

    WXH7570

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by WXH7570 on Fri Feb 15, 2013 7:29 pm

    ikkdelphic wrote: jadi mmg kena bawak sampai pv bukak la ye ? maknanya 140-150 baru valve terbuka tu .
    rasenye bukan kne bw smpai pv bukak... tp at least kne la jugak tarik smpai rpm >7... biar pv tu beroperasi la tujuannya pastu maintain speed brape pun x pe scratch

    ikkdelphic

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by ikkdelphic on Fri Feb 15, 2013 7:53 pm

    ohh ,newbie katakan haha .so kalau effect pv ni tak buka boleh wat jem la ye ? pasni aku perembat je moto ni haha

    GhostRideR

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by GhostRideR on Sat Feb 16, 2013 3:30 am

    ikkdelphic wrote:ohh ,newbie katakan haha .so kalau effect pv ni tak buka boleh wat jem la ye ? pasni aku perembat je moto ni haha

    kot ye pun nak merembat nengok nengok gak.. jalan tu...hehe What a Face

    keeps

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Sat Feb 16, 2013 12:56 pm

    Aku ambik kesimpulan takde masalah kalau rembat time baru ni. Risau jugak hari tu lepas rembat moto bau hangit semacam je dari enjin. Tapi moto ni memang terasa betul laju Shocked Mungkin sebab sebelum ni asyik layan 4 stroke je kot Smile
    Baru je selesai masalah susah nak start lepas hantar kat pomen tapi kali ni lampu top gear aku tak hidup pulak dah. Hantar kat kawasaki glenmarie dia cakap kena tinggal moto dalam 3 hari sebab wiring problem. Sabo jelah...

    GhostRideR

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by GhostRideR on Sun Feb 17, 2013 11:46 am

    keeps wrote:Aku ambik kesimpulan takde masalah kalau rembat time baru ni. Risau jugak hari tu lepas rembat moto bau hangit semacam je dari enjin. Tapi moto ni memang terasa betul laju Shocked Mungkin sebab sebelum ni asyik layan 4 stroke je kot Smile
    Baru je selesai masalah susah nak start lepas hantar kat pomen tapi kali ni lampu top gear aku tak hidup pulak dah. Hantar kat kawasaki glenmarie dia cakap kena tinggal moto dalam 3 hari sebab wiring problem. Sabo jelah...


    pomen tu buat apa kat motor ko sampai.. wiring problem.. dia setting wiring ke? standard la hantar kat glenmarie kena tinggal 2 - 3 hari motor sana...hehe.. anyway motor masih dalam tempoh jaminan ke?

    keeps

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Sun Feb 17, 2013 6:47 pm

    pomen tu buat apa kat motor ko sampai.. wiring problem.. dia setting wiring ke? standard la hantar kat glenmarie kena tinggal 2 - 3 hari motor sana...hehe.. anyway motor masih dalam tempoh jaminan ke?[/quote]

    Pomen tu setting karburator je. Wiring tak usik pun. Aku rasa masih dalam tempoh jaminan sebab mileage baru 1300km pakai baru sebulan. Aku ingat masalah kecik je lampu top gear tu tak hidup. Pomen kat kawasaki tu yang check moto aku tu pun budak technical training je tu lagi risau la dibuatnya. Semua pomen lain tengah bizi servis moto polis yang 250cc masa aku datang tu.

    WXH7570

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by WXH7570 on Sun Feb 17, 2013 9:47 pm

    moto sye pun baru2 nie lampu top gear x menyala gak... pastu pegi tukar bulb hidup la... asal smpai wiring lak nie?

    keeps

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Sun Feb 17, 2013 11:17 pm

    WXH7570 wrote:moto sye pun baru2 nie lampu top gear x menyala gak... pastu pegi tukar bulb hidup la... asal smpai wiring lak nie?

    Pomen tu cakap dah tukar bulb lepas tu bila dia start motor lampu top tu tetap tak menyala jugak. Kemudian dia pergi check fius dekat gear tu. Itupun dia tukar jugak. Mula-mula menyala jugak masa start tapi tak lama lepas tu mati jugak lampu tu. Dia suruh aku tinggal moto nak check wiring mana masalah.

    jirou

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by jirou on Mon Feb 18, 2013 10:21 pm

    aku dlu pn pnah jgak x nyala lampu N ngn top gear..tp kdg2 je
    aku bkak casing spoket, aku tgk klip wayar kt dlm tu satu kaler pink satu lg kaler green..dua2 longgar..da tu aku ketip la bg die ketat spya fit sket..lpas tu aku psg terbalik,,aku msuk neutral lampu top gear plak yg nyala,dan sebaliknya..haha..skg da ok da..jd puncanya klip longgar je

    babykures

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by babykures on Mon Feb 18, 2013 10:38 pm

    hihi

    WXH7570

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by WXH7570 on Tue Feb 19, 2013 10:58 pm

    keeps wrote:
    WXH7570 wrote:moto sye pun baru2 nie lampu top gear x menyala gak... pastu pegi tukar bulb hidup la... asal smpai wiring lak nie?

    Pomen tu cakap dah tukar bulb lepas tu bila dia start motor lampu top tu tetap tak menyala jugak. Kemudian dia pergi check fius dekat gear tu. Itupun dia tukar jugak. Mula-mula menyala jugak masa start tapi tak lama lepas tu mati jugak lampu tu. Dia suruh aku tinggal moto nak check wiring mana masalah.

    serius la tu kowt..... Embarassed

    keeps

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by keeps on Fri Feb 22, 2013 1:42 pm

    Semua masalah selesai. Semua lampu sudah hidup. cheers
    Nak cari besi spoiler belakang yang bentuk petak pulak bagi nampak smart. Cool

    jirou

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by jirou on Sun Feb 24, 2013 4:30 pm

    jd ape sbnrnye pnca die x nyala?

    Sponsored content

    Re: Enjin susah start walaupun baru jalan

    Post by Sponsored content Today at 9:53 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:53 am