Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Share

    rais

    Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by rais on Mon Feb 11, 2013 6:47 pm

    Motor kips aku dah pakai 5tahun. Sekarang dah jual. Jadi sebelum cuci tangan aku nak berkongsi pengalaman berharga sebab kos maintenance untuk enjin jam paling tinggi. Pengalaman aku jam 4kali. Haha

    Sebab paling utama motor jam adalah tiada atau tak cukup 2t yang menyebabkan enjin overheating dan piston jam. Overheating berlaku bila kita speed terlampau laju eg lebih 150kmj tanpa 2t yg cukup.

    Punca pertama adalah terlupa atau sengaja menangguhkan refuel 2t sebab dah biasa buat anggaran dan yakin 2t masih cukup. Ingat, manusia mudah lupa. Hehe. Jangan hanya kerana keyakinan, poket kita rabak seribu lebih lupa 2t nak habis tapi perembat laju laju.

    Punca kedua adalah kelajuan, percayalah aku pernah ride dari machap sampai jb tanpa 2t! Masa tu tengah speeding 160-170kmj. Tiba tiba enjin padam, tayar belakang lock sesat dua. Kemudia aku kick start balik dan teruskan perjalanan sambil memikirkan kenpa enjin padam.Dengan speed maintain 110-120kmj. Masa tu aku xtau 2t habis.malang dah sampai jb aku g perembat 180kmj. Tu jem ke2 yg mengorbankan piston dan blok.

    Punca ke3 adalah terdapat serpihan aluminium foil yg seal botol 2t tu dalam saluran 2t. Maybe masa kita tebuk foil tu ada serpihan kecil ikut masuk. Maka bila kita cruise 170-180kmj 2t supply xcukup dan enjin kita overheating seterusnya piston mengembang dan jam.

    Dan sebab terakhir yg pernah berlaku pada aku adalah enjin dah lebih 10000km xservis, karbon banyak pada piston dan pv, ni pun kalau rembat lebih 10500rpm. Tanda dah wajib servis adalah motor rasa berat dan tak tiptop. Semua pengalaman jam aku berlaku pada speed 170, 180, 190kmj.

    Korang boleh kongsikan pengalaman jam supaya menjadi ilmu yg berguna.

    babykures

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by babykures on Wed Feb 13, 2013 10:24 pm

    saya pon baru lepas jam . .bawak 160kmh tayar seret . .huhu . .sedey tol . .ribuan rm melayang . .sy pon tatao punca apa . . .

    casterside

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by casterside on Thu Feb 14, 2013 4:41 pm

    babykures wrote:saya pon baru lepas jam . .bawak 160kmh tayar seret . .huhu . .sedey tol . .ribuan rm melayang . .sy pon tatao punca apa . . .

    bahaya tul.. Shocked nasib baik tuannya tak ter seret

    GhostRideR

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by GhostRideR on Fri Feb 15, 2013 10:35 am

    babykures wrote:saya pon baru lepas jam . .bawak 160kmh tayar seret . .huhu . .sedey tol . .ribuan rm melayang . .sy pon tatao punca apa . . .


    affraid

    ikkdelphic

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by ikkdelphic on Fri Feb 15, 2013 6:43 pm

    bagus topic ni ,setakat ni aku tak pernah alami jem ni sbb moto baru lg mileage 11k dan tak pernah buat servis .lg selalu kalau 1st servis tukar apa je ? sbb ada org cakap kena tukar piston ring ,selalu anggaran berapa tu ?

    harifkakashi

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by harifkakashi on Mon Feb 25, 2013 5:49 pm

    fuhhh ngeri..

    jirou

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by jirou on Tue Feb 26, 2013 12:09 pm

    sy pye jem psal wt ekzos tp seting mainjet x ngam..blok,piston hancur,conrod bearing ngn piston ring terkeluar..skli jem,lebe kurang 2k kos nk restore blik..

    babykures

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by babykures on Wed Feb 27, 2013 10:50 pm

    jirou wrote:sy pye jem psal wt ekzos tp seting mainjet x ngam..blok,piston hancur,conrod bearing ngn piston ring terkeluar..skli jem,lebe kurang 2k kos nk restore blik..
    hua . .hua .. .hua . . .

    jirou

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by jirou on Sat Mar 09, 2013 12:22 am

    ko pye jem plak "babykures" tidak diketahui sbb nye..
    std gaban 2t ok,mainjet pilot ok,bru 3bln tkr piston ring pn bley jem..hahaha

    babykures

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by babykures on Sat Mar 09, 2013 5:48 pm

    jirou wrote:ko pye jem plak "babykures" tidak diketahui sbb nye..
    std gaban 2t ok,mainjet pilot ok,bru 3bln tkr piston ring pn bley jem..hahaha

    kao sabotaj aku ea ?

    xafee

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by xafee on Sat Mar 09, 2013 8:42 pm

    jem tengah laju tayar seret sebab pin cabut kot..?

    motor aku pun jem gak, tengah bawak laju tu tak laju sangat la...mendadak motor berhenti sampai motor mati tapi tak sampai seret..sebabnya lupa isi minyak 2T...tangguh2 je kejenye...

    tanda2nya 2 - 3 hari sebelum jadi jem betul tu motor asyik mati sendiri bila berhenti/free gear..hehe...

    casterside

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by casterside on Mon Mar 11, 2013 9:50 am

    kebanyakkan punca jem ialah 2t lupa taruk..
    ingat kos repair 10x ganda dari kos 2t fully sintetik sebotol Laughing Laughing

    Matthew

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by Matthew on Thu Mar 14, 2013 11:17 am

    Moto saya plak hampir jamm skali, tayar seret kat line 3 highway No ...tengah cruise 170Kkmh...mak ngai..nenek,datuk,semua dah nampak bayang melambai kat saya dah.. affraid ..nasib baik boleh control bike tu..ni semua gara2 2T tak mengalir dalam saluran ke enjin ade serpihan getah yang block kat dalam saluran tu bila check...baru tukar piston pastu dah jadi macam ni...so dari pengalaman saya selamatkan overheating continue lagi, beli satu botol 2T kecik campur dalam petrol, dia akan serba sedikit selamatkan bahagian geseran piston..sampai kedai tu check rapilee.. Razz

    casterside

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by casterside on Thu Mar 14, 2013 4:28 pm

    Matthew wrote:Moto saya plak hampir jamm skali, tayar seret kat line 3 highway No ...tengah cruise 170Kkmh...mak ngai..nenek,datuk,semua dah nampak bayang melambai kat saya dah.. affraid ..nasib baik boleh control bike tu..ni semua gara2 2T tak mengalir dalam saluran ke enjin ade serpihan getah yang block kat dalam saluran tu bila check...baru tukar piston pastu dah jadi macam ni...so dari pengalaman saya selamatkan overheating continue lagi, beli satu botol 2T kecik campur dalam petrol, dia akan serba sedikit selamatkan bahagian geseran piston..sampai kedai tu check rapilee.. Razz

    boss.. mana plak datangnya serpihan getah yg tak diundang tu..bahaya tul..
    kadang2 benda tak sengaja bleh berlaku diluar dugaan kita.. bkn kita lalai atau lupa atau tak jaga moto kita.


    babykures

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by babykures on Thu Mar 14, 2013 9:10 pm

    casterside wrote:
    Matthew wrote:Moto saya plak hampir jamm skali, tayar seret kat line 3 highway No ...tengah cruise 170Kkmh...mak ngai..nenek,datuk,semua dah nampak bayang melambai kat saya dah.. affraid ..nasib baik boleh control bike tu..ni semua gara2 2T tak mengalir dalam saluran ke enjin ade serpihan getah yang block kat dalam saluran tu bila check...baru tukar piston pastu dah jadi macam ni...so dari pengalaman saya selamatkan overheating continue lagi, beli satu botol 2T kecik campur dalam petrol, dia akan serba sedikit selamatkan bahagian geseran piston..sampai kedai tu check rapilee.. Razz

    boss.. mana plak datangnya serpihan getah yg tak diundang tu..bahaya tul..
    kadang2 benda tak sengaja bleh berlaku diluar dugaan kita.. bkn kita lalai atau lupa atau tak jaga moto kita.

    bahaya betul . .tapi sy jam, tuti ada . .nanti sy upload gambar block ngan piston . .nanges ooo . . huhu . .hntar kedaipon dorang tatao ape puncaa .. .

    jirou

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by jirou on Thu Mar 14, 2013 10:22 pm

    aku x de pasan plak ko nangis tyme jem..cmne la superbike bley jem..klo 2stroke jem xda hal lg..ni superbike..

    Matthew

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by Matthew on Wed Mar 20, 2013 10:46 am

    Serpihan tu datang dari seal gam kat hujung saluran getah 2T tu..asalnye seal gam aje tapi bila daily usage lama kelamaan seal tu jadi keras dan mejadi serpihan getah kecil bila retak + vibration moto masukla ia dalm saluran 2T tu..sumbat terus tak bagi laluan untuk 2T..alamatnye...NGGGEEEEEENGGG...SKREEEEEETTTTTT PRENG PRENG DUB DUB DUB... Laughing

    casterside

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by casterside on Wed Mar 20, 2013 11:43 am

    Matthew wrote:Serpihan tu datang dari seal gam kat hujung saluran getah 2T tu..asalnye seal gam aje tapi bila daily usage lama kelamaan seal tu jadi keras dan mejadi serpihan getah kecil bila retak + vibration moto masukla ia dalm saluran 2T tu..sumbat terus tak bagi laluan untuk 2T..alamatnye...NGGGEEEEEENGGG...SKREEEEEETTTTTT PRENG PRENG DUB DUB DUB... Laughing

    info yg berguna utk dikongsi

    1500cc kapcai

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by 1500cc kapcai on Fri Mar 29, 2013 3:48 pm

    over ram .over top spedd 0km to 0km top speed..

    nekman

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by nekman on Sun Mar 31, 2013 2:32 pm

    hampir nak jem kot, getah o-ring kat head tuh putus, time bawa laju temp perasan panas..

    nasib baik dah dekat sampai rumah

    jirou

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by jirou on Sun Apr 07, 2013 6:26 pm

    cne bley putus bro nekman.?klo putus air coolant akn bercampur dgn myk petrol dan akn pergi ke crankcase ke?

    nekman

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by nekman on Tue Apr 09, 2013 12:39 am

    alamak macam mana leh putus, susah nak jawap, sy suspek pasal getah tuh
    dah lama, atau guna kali ke dua..

    sekarang, sy mesti tukar baru selepas top overhaul..

    kalau putus, memang banjir lar dalam crankcase dan perut ekzos

    babykures

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by babykures on Sat Apr 27, 2013 11:55 pm

    babykures wrote:saya pon baru lepas jam . .bawak 160kmh tayar seret . .huhu . .sedey tol . .ribuan rm melayang . .sy pon tatao punca apa . . .

    nak letak gamba x reti la pulak . .penat je buat . .. neway . .saya sudah tao punca moto saya jammed . .sudah dua pomen sy jumpa ..dorang rectify . .byk dah moto kat luar sane tu jadi . .piston stopper dia termasuk kedalam/tercabut . ..bila saya check . .piston ring saya patah dekat lubang ekzos . .piston ring nombor duaa . .piston stopper tu masuk ke terdalam . .menyebabkn piston ring berpusing . .moral of story ..ad bunyi pelik kat enjin ..dengar2 kan lah . .lau wat top overhaul . ..tukar la piston sekali ..selamat cikit . ..x sangup sy nk overhaul tiap2 tahun . huhu .. moto bawu nk dekat setahun .dah jammed . . .takdir . ..

    Ray-Me

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by Ray-Me on Thu May 30, 2013 11:27 pm

    rata2 piston jem bila bwk lebih 120kmj... kalau bwk bwh dari tu jem gak ke?

    Sponsored content

    Re: Punca enjin boleh jem - pengalaman korang

    Post by Sponsored content Today at 2:00 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:00 pm