Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Tukar piston ring @>==

    Share

    kezman13

    Tukar piston ring @>==

    Post by kezman13 on Sat Feb 16, 2013 5:53 pm

    Assalamualaikum pd semua, sy nak tanye sikit pasal pengalaman korang yang penah tukar piston ringatau sape2 yang tau..sy da baca thread petua asas penjagaan kips (http://kips.forumotions.net/t336-petua-asas-penjagaan-kips-baca-boleh-nak-cuba-sendiri-tanggung)dia suggest tuka setiap 15k,so igt alang2 ujung bulan ni nk buat full service boleh la tuka piston ring skali. nk senangkan ptnyaan sy wat soklan survey skit hehe

    1) milage berapa ptt tuka piston ring (pd yg penah tuka)?
    2) apa tanda2 piston ring dah nipis/wear?(sorry xpasti term yg sesuai)
    3) harge utk tukar piston ring?
    4) ada advice kalau tuka,dari segi brand yg bagus (sy prefer standed ja)

    reason sy nk tuka sbb milage dah 19k xpenah tuka piston ring, top speed turun dari 180-200kph ke 160-170kph, pick up pun ada rase sikit2 kurang dari sblm, sy travel 4 kali seminggu 100km speed average 130-160kph pegi blk keje. time kasih sbb membaca Very Happy

    ikkdelphic

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by ikkdelphic on Sun Feb 17, 2013 4:37 am

    cantik topic ni .aku pun dah mileage 12k mmg plan nak tukar jgak hujung bulan ni .harap ada otai2 yang boleh bg pandangan Smile

    GhostRideR

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by GhostRideR on Sun Feb 17, 2013 11:32 am

    semlm aku baru lepas buat normal servis (tuka minyak itam..) kat welly bt caves.. ade gak aku tanya pasal isu ni.. dia kata ngikut rege rasmi dia.. top overhaul... tuka gasket, piston dan piston ring dalam RM200.. yg buat aku tension tu....ketua pomen tu kata kalo buat top ni... kalo check silinder block sure ada calar punya... so memandang kan welly ni part semua ori dari kilang kawasaki.. so.. block ni mmg la tak leh rebore..kan.. bila pasang balik standard saiz piston kat block asal kita tu sure ada gap yg ketara (saiz block dah besar..) akan datang sure ada problem besar..so dia suggest tuka block terus (RM1k woooo harga block!!!) satu set... so persoalan disini kepada otai's dan yg penah buat top ;

    - kompem ke dan ketara sangat ke calar nya kat dinding block tu.. even kita jaga minyak itam baik baik?

    aku penah jugak buat top kat motor 250 2 strokes dulu... tapi tak plak pomen tu komplen kena tuka block pasal block dah calar... isk! tukar piston...piston ring... gasket.. settle..


    musykil...


    khor

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by khor on Sun Feb 17, 2013 4:55 pm

    GhostRideR wrote:semlm aku baru lepas buat normal servis (tuka minyak itam..) kat welly bt caves.. ade gak aku tanya pasal isu ni.. dia kata ngikut rege rasmi dia.. top overhaul... tuka gasket, piston dan piston ring dalam RM200.. yg buat aku tension tu....ketua pomen tu kata kalo buat top ni... kalo check silinder block sure ada calar punya... so memandang kan welly ni part semua ori dari kilang kawasaki.. so.. block ni mmg la tak leh rebore..kan.. bila pasang balik standard saiz piston kat block asal kita tu sure ada gap yg ketara (saiz block dah besar..) akan datang sure ada problem besar..so dia suggest tuka block terus (RM1k woooo harga block!!!) satu set... so persoalan disini kepada otai's dan yg penah buat top ;

    - kompem ke dan ketara sangat ke calar nya kat dinding block tu.. even kita jaga minyak itam baik baik?

    aku penah jugak buat top kat motor 250 2 strokes dulu... tapi tak plak pomen tu komplen kena tuka block pasal block dah calar... isk! tukar piston...piston ring... gasket.. settle..


    musykil...


    ha..ha... lol! u suruh itu pomen pi "pak chui cheng" la... tukaq block woo!!... nape dia x rekomen tukaq moto tiap tahun??? lol! lol!

    kezman13

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by kezman13 on Mon Feb 18, 2013 12:01 am

    klu calar sekalipon klu kita tukar piston ngn ring baru performance patot lagi ok dari xtuka lansung..tol x?..block da wear pttnye nk masok piston baru lagi sng la compare dengan block baru..hehe ikut logik je cheers

    GhostRideR

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by GhostRideR on Mon Feb 18, 2013 5:02 pm

    khor wrote:
    GhostRideR wrote:semlm aku baru lepas buat normal servis (tuka minyak itam..) kat welly bt caves.. ade gak aku tanya pasal isu ni.. dia kata ngikut rege rasmi dia.. top overhaul... tuka gasket, piston dan piston ring dalam RM200.. yg buat aku tension tu....ketua pomen tu kata kalo buat top ni... kalo check silinder block sure ada calar punya... so memandang kan welly ni part semua ori dari kilang kawasaki.. so.. block ni mmg la tak leh rebore..kan.. bila pasang balik standard saiz piston kat block asal kita tu sure ada gap yg ketara (saiz block dah besar..) akan datang sure ada problem besar..so dia suggest tuka block terus (RM1k woooo harga block!!!) satu set... so persoalan disini kepada otai's dan yg penah buat top ;

    - kompem ke dan ketara sangat ke calar nya kat dinding block tu.. even kita jaga minyak itam baik baik?

    aku penah jugak buat top kat motor 250 2 strokes dulu... tapi tak plak pomen tu komplen kena tuka block pasal block dah calar... isk! tukar piston...piston ring... gasket.. settle..


    musykil...


    ha..ha... lol! u suruh itu pomen pi "pak chui cheng" la... tukaq block woo!!... nape dia x rekomen tukaq moto tiap tahun??? lol! lol!


    hahahahaha.... setahun 12 kali tukaq blok bleh beli cash RR dah hahaha

    babykures

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by babykures on Mon Feb 18, 2013 10:41 pm

    GhostRideR wrote:
    khor wrote:
    GhostRideR wrote:semlm aku baru lepas buat normal servis (tuka minyak itam..) kat welly bt caves.. ade gak aku tanya pasal isu ni.. dia kata ngikut rege rasmi dia.. top overhaul... tuka gasket, piston dan piston ring dalam RM200.. yg buat aku tension tu....ketua pomen tu kata kalo buat top ni... kalo check silinder block sure ada calar punya... so memandang kan welly ni part semua ori dari kilang kawasaki.. so.. block ni mmg la tak leh rebore..kan.. bila pasang balik standard saiz piston kat block asal kita tu sure ada gap yg ketara (saiz block dah besar..) akan datang sure ada problem besar..so dia suggest tuka block terus (RM1k woooo harga block!!!) satu set... so persoalan disini kepada otai's dan yg penah buat top ;

    - kompem ke dan ketara sangat ke calar nya kat dinding block tu.. even kita jaga minyak itam baik baik?

    aku penah jugak buat top kat motor 250 2 strokes dulu... tapi tak plak pomen tu komplen kena tuka block pasal block dah calar... isk! tukar piston...piston ring... gasket.. settle..


    musykil...


    ha..ha... lol! u suruh itu pomen pi "pak chui cheng" la... tukaq block woo!!... nape dia x rekomen tukaq moto tiap tahun??? lol! lol!


    hahahahaha.... setahun 12 kali tukaq blok bleh beli cash RR dah hahaha




    nak sembelih la tu . .ish ..ishh . .

    kezman13

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by kezman13 on Thu Feb 21, 2013 3:34 am

    xde org penah tuka ?

    anixx ninja

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by anixx ninja on Sun Mar 03, 2013 1:24 am

    abang2 sekalian...
    tmpang tanya...at mana ea nak tkar piston+ring...
    top overhaul lar...
    ada xkedai2 yang xtrlmpau mahal harga...
    student lar...kurang ckit...
    mntax abng2 tolong bgtau tmapt area kl-kajang-bangi...
    n kos utk top overhaul...
    mintak tolong yep..

    bluekawakips

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by bluekawakips on Fri Apr 19, 2013 4:01 am

    cari info pasal kedai acheng laa..die sifu kips..

    Ray-Me

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by Ray-Me on Wed May 15, 2013 12:16 am

    blok aku da pernah jahanam skali...sb tak pernah servis 1 tahun lebih lepas beli...d pendekkan citer..pin piston ring tercabut...apa lagi melongkang la calar dalam blok kena sagat ngan pin tu..last2 kena sleeve. moral of da story: buat la apa yg patut bila smpi masa

    jirou

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by jirou on Sun May 19, 2013 8:42 pm

    mmg mcm tu la mslh zx150 ni..da byk da tgk klo 1 thun x svc blok x tkr piston ring ngn piston mst jem pye,,ring stopper die terkeluar atau termasuk kedlm,piston ring pn berpusing sangkut kt lubang ekzos abes jahanm la blok..

    GhostRideR

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by GhostRideR on Thu Jun 20, 2013 3:06 am

    jirou wrote:mmg mcm tu la mslh zx150 ni..da byk da tgk klo 1 thun x svc blok x tkr piston ring ngn piston mst jem pye,,ring stopper die terkeluar atau termasuk kedlm,piston ring pn berpusing sangkut kt lubang ekzos abes jahanm la blok..


    ish ngeri lak bunyi nya...mana alama ah cheng ni?affraid

    kodng

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by kodng on Wed Jul 24, 2013 4:22 pm

    alamak otai GhostRider ni saje buat lawak ke? hehehe

    haritu brader wadin kate 20k kena tukar piston, padahal aku dah 50k takat servis sikit2 je kat kedai (cuci karburetor, tukar coolen, tukar minyak hitam, tukar plug), hape lagi...pergi kedai ahcheng kat sunway. boom!! RM305.00. lama gak tunggu buat, aku cadang korang datang kedai dalam pukul 2 petang.

    kalau nak pergi kedai ahchang, kalau korang dari puchong:

    masuk USJ, terus jalan sampai tempat jem teruk (USJ summit belah kanan)
    pastu terus je, amik lorong kiri naik jalan atas, jangan amik kanan
    lepas BHP terus. sebelum caltex, masuk lorong belah kiri sampai area kedai, masuk kiri. kedai ahcheng (kedai motor taman hormat) kat belakang

    p/s: lepas tukar piston terasa kesyahduan penunggangan yang tidak terperi...hehehe.

    kancil80

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by kancil80 on Sun Jul 28, 2013 5:40 am

    kalau dari kesas highway camne pulak,,,dari arah kl,,klu erea summit tuh aku tahu lg,,otai acheng dia buat tak moto kips lama,, aku nyer model kr150b,,

    kodng

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by kodng on Sun Jul 28, 2013 1:45 pm

    moto kips lama pun dia buat jugak

    bro cari summit pastu ikut step macam aku post tadi

    ikkdelphic

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by ikkdelphic on Fri Aug 09, 2013 5:33 pm

    GhostRideR wrote:
    jirou wrote:mmg mcm tu la mslh zx150 ni..da byk da tgk klo 1 thun x svc blok x tkr piston ring ngn piston mst jem pye,,ring stopper die terkeluar atau termasuk kedlm,piston ring pn berpusing sangkut kt lubang ekzos abes jahanm la blok..


    ish ngeri lak bunyi nya...mana alama ah cheng ni?affraid
    yke ? sy punya pun dah setahun ni tak servis mto pun dah rasa berat semacam je ,tkot jgak papehal nanti .ahceng mmg terbaik lah ye ? nanti nak g la servis sana ,slalu brapa lama je ehh servis ni

    superkipstotalcare

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by superkipstotalcare on Sun Dec 29, 2013 11:10 pm

    GhostRideR wrote:semlm aku baru lepas buat normal servis (tuka minyak itam..) kat welly bt caves.. ade gak aku tanya pasal isu ni.. dia kata  ngikut rege rasmi dia.. top overhaul... tuka gasket, piston dan piston ring dalam RM200.. yg buat aku tension tu....ketua pomen tu kata kalo buat top ni... kalo check silinder block sure ada calar punya... so memandang kan welly ni part semua ori dari kilang kawasaki.. so.. block ni mmg la tak leh rebore..kan.. bila pasang balik standard saiz piston kat block asal kita tu sure ada gap yg ketara (saiz block dah besar..) akan datang sure ada problem besar..so dia suggest tuka block terus (RM1k woooo harga block!!!) satu set... so persoalan disini kepada otai's dan yg penah buat top ;

    - kompem ke dan ketara sangat ke calar nya kat dinding block tu.. even kita jaga minyak itam baik baik?

    aku penah jugak buat top kat motor 250 2 strokes dulu... tapi tak plak pomen tu komplen kena tuka block pasal block dah calar... isk! tukar piston...piston ring... gasket.. settle..


    musykil...

    Kalau servis cuci sahaja termasuk pv,berapa yer ? Very Happy

    Sponsored content

    Re: Tukar piston ring @>==

    Post by Sponsored content Today at 8:31 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:31 pm