Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Share

    kezman13

    Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by kezman13 on Tue Mar 05, 2013 1:25 am

    Salam, pada semua kippers..alhamdulillah moto sy yg ade problem selama ni akhirnye dah sembuh..lepas kol 1 tgh ari anta moto kt kedai acheng . tinggal moto sana. then blk kajang naik train(last time naik train sekola menengah haha) mlm pulak dtg sunway blk ambek moto..sgt letih tp happy dgn performance motor..problem motor sy korang leh cek :
    http://kips.forumotions.net/t2810-tukar-piston-ring
    http://kips.forumotions.net/t2753-pasal-pvlf-pandangan-kippers
    utk mudah:

    sinopsis problem moto sy 120-130kmph time pv bukak moto sengguk ala2 penari dangdut:) lepas 130kmph smooth blk, pastu top speed drop dari 190-200kmph 160-170kmph..then tgh accelerate time gear 5 dgn 6 rpm cecah 7 ++ je power drop kejap...kene pulas lagi lebih utk lepas part semput tu klu tgh bukit mmg moto xpegi..

    solution by legendary acheng =p : dia tanye problem..pastu dia ckp "bak kunci" start moto...pulas2..naik dan terus bawak kalah mat rempit..haha..dia ckp problem moto ni kat catalyzer/kene check..sarang tebuan dlm ekzos/tabung tu (xtau term) setngh da tersumbat...so kene tuka yg lain..and spray blk kaler itam..prblem pon da xde.

    bende lain yg sy mntk tuka or acheng rekemen:
    1) rantai da kaler merah2 ngn sy xsmpt bitau acheng psl bunyi dia da ckp dlu ada bunyi kat sprocket mmg kene tuka.(sprocket ngn chain rkm)rm100
    2) tips dari acheng, 10k-15k tuka piston n piston ring utk selamat kan cylinder...1set rm155
    3) sy baru kelmarin gi servis kat kedai area ruma..coolant yg dia masokkan da la cair..pastu dlm still kotor..acheng kasi tunjuk blk coolant yg dh keluarkan...so dia cuci blk dlm tempat coolant tu(masok air sabun kasi dia lalu pastu bilas ngn air..last baru masok coolant baru brand silkolene kaler biru xsilap)rm 30
    4) tuka gasket baru rm20
    5)potong/welding/spray exhaust blk..rm100


    perubahan:
    1)bunyi dia mmg sgt nyaman(dah xterkata sedap dia)nipis,sgt senyap tp padu bile pecut (sry bhse yg teruk Smile
    2)acheng suh try pecut gear 1 ke gear 2 dlu sblm baya...moto pegi lain macam..nk tercampak ke blkg pon ada heheh
    3)rpm moto drop ,maksud sy sblm ni pd speed 110kmph rpm sy 7k..tapi skrg 120 kmph rpm baru 5.5-6k..

    dr segi top speed sy xle ckp lagi. moto still dlm pantang..100km-200km,max speed 100-120kmph ja sbb piston and ring baru..sorry tulis panjang2 saje nk kongsi info/problem moto/pengalaman ngan kippers semua..sy da pegi hampir 7 kedai yg xtau cane nk solve problem moto sy..acheng yg naik satu pusing area kedai situ pon tau hehe..so pd sape yg ada problem lebih kurang ngn sy leh cube solution kat atas k hehe Very Happy


    corekips

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by corekips on Tue Mar 05, 2013 12:14 pm

    Assalam..
    boleh bagitau sprocket saiz apa x...?

    kezman13

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by kezman13 on Tue Mar 05, 2013 12:37 pm

    ws..bleh..428-38

    corekips

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by corekips on Tue Mar 05, 2013 1:04 pm

    ooo... standart sprocket...
    ok thanks 4 shering...

    kezman13

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by kezman13 on Tue Mar 05, 2013 1:32 pm

    same2 kasih corekips hehe

    Matthew

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by Matthew on Wed Mar 20, 2013 10:52 am

    Ah Cheng maa....Dia memang speselis kips...dah hantar kat dia tu rajin2lah servis kat kedai moto tu..moto u will b fine

    nazridaim

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by nazridaim on Thu Mar 21, 2013 10:44 pm

    kezman,mto beli tahun braper?

    ikkdelphic

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by ikkdelphic on Mon Apr 08, 2013 3:45 am

    salam bro ,ahceng tu area mana ? tak thu plak ? nanti nak tkar piston ring boleh p sana Smile

    bluekawakips

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by bluekawakips on Fri Apr 19, 2013 3:58 am

    ahceng area selangor..kat sunway x silap..

    WYJ537

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by WYJ537 on Wed Jun 19, 2013 4:39 pm

    Salam, bleh bg alamat kedai acheng yg korg ckp tu?

    GhostRideR

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by GhostRideR on Thu Jun 20, 2013 2:51 am

    aku baca kezman punya posting terasa keriangan mamat ni.. kekekeh... hah aku pun nak gak alamat kedai ah cheng ni... sunway tu.. dia ada motor spare tak kot la pinjam sementara kan? ehehhhe:D

    adifitri00

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by adifitri00 on Sun Jun 30, 2013 3:37 pm

    pergh.. jeles nye.. igt nk anta kt acheng sblm raye.. leaking n sempot.. mati mse tgh tarik.. spoil..

    tahniah moto bro da shat..

    Sponsored content

    Re: Nak share info kat semua kippers problem moto ngn solution

    Post by Sponsored content Today at 11:57 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:57 am