Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Apa itu insurans

    Share

    alldisc

    Apa itu insurans

    Post by alldisc on Mon Jul 27, 2009 11:57 pm

    aku suka dapat kongsi pengetahuan, since aku dapat rasa ramai di kalangan masyarakat tidak begitu jelas. so dgn pengalaman aku sbg adjuster selama 7 tahun, meh sini kita kupas apa sebenarnya berlaku...


    KE-SATU
    secara umunya, insurans ialah duit yang dikumpulkan oleh sekumpulan manusia bagi menanggung risiko kerugian sekiranya berlaku.
    dengan membayar premium yang sedikit, kerugian ditanggung oleh insurans. sebagai langkah mengawal tuntutan, mana2 ahli kumpulan yang tidak pernah buat tuntutan akan diberikan bonus (No Claim Bonus), juga dikenali sbg No Claim Discount.


    KEDUA
    pihak insurans yang memegang amanah dari pembeli insurans pula perlu menjalankan amanah dengan merendahkan risiko dan juga tuntutan.
    sekarang mari kita bercakap soal tuntutan yang berkait rapat dgn kita semua.




    KETIGA
    untuk menjaga kepentingan semua pengguna jalanraya, maka kerajaan mewajibkan semua kenderaan bermotor mempunyai perlindungan insurans pihak ketiga.
    bagi kenderaan yang menggunakan sistem sewa beli, maka pihak pembiaya mewajibkan penggunaan insurans komprehensif yang mencakupi aspek kerugian seperti kecurian, kebakaran dan kemalangan


    KE-EMPAT
    adalah penting kita melindungi harta kita mengikut nilai semasa. kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan bayaran tuntutan tidak dibuat sepenuhnya. cth spt berikut
    nilai motor - 10,000
    jumlah insurans - 10,000
    motor terbakar hangus - insurans bayar 10,000


    Last edited by alldisc on Mon May 24, 2010 10:31 am; edited 2 times in total

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Tue Jul 28, 2009 12:45 am

    apa bakal berlaku sekiranya terjadi under-insured? cthnya begini...
    nilai motor - 10,000
    jumlah perlindungan - 6,000 @ 60%
    bila motor itu terbakar hangus, maka insurans akan bayar 60% saja pada pihak pembiaya atau pemilik. rugi tak??
    begitu juga sekiranya terjadi kemalangan yang memerlukan kos baik sebanyak RM5,000. pihak insurans akan bayar 60% saja dari nilai 5,000. maknanya pemilik cuma dibayar 3,000 saja. jadi, utk elak kerugian maka pastikan jumlah yang diinsuranskan itu berpatutan.

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Tue Jul 28, 2009 12:49 am

    KELIMA
    setiap jenis harta mempunyai satu tahap ekonomikal untuk dibaiki. contohnya sebuah kilang bernilai RM2 juta. sekiranya kos membaiki melebihi RM1.5 juta, maka kos tersebut tidak ekonomi dan kilang tersebut akan diistiharkan tidak boleh dibaiki. pihak insurans akan membayar nilai kilang tersebut secara berpatutan.
    begitu juga dgn motor kita. sekiranya nilai semasa motor kita ialah RM8,000 manakala kos membaiki begitu tinggi, maka ini dipanggil tidak ekonomi (Beyond Economy Repair) atau juga dipanggil total loss @ write off.

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Tue Jul 28, 2009 12:55 am

    KE-ENAM
    nilai semasa sesuatu harta sering berubah. pada kenderaan selalunya terdapat trend menurun. Contohnya, lelaki A membeli sebuah kereta bernilai RM100,000.
    kemudian terjadi kecurian. pihak insurans akan membayar kerugian lelaki A mengikut harga pasaran semasa samada menggantikan dengan sebuah kereta yang sama nilainya atau membayar sejumlah wang yang sepadan dengan kerugian yang ditanggung.
    Sekiranya kereta itu bernilai RM100,000 semasa baru, selepas 6 bulan nilainya tentu menyusut bukan? jadi insurans tidak akan bayar RM100,000 tetapi lebih kepada apakah nilai sebenar utk sebuah kereta baru yang berusia 6 bulan.. lelaki A tidak boleh komplen kerana kereta beliau bukan lagi baru.
    sama juga dengan motor kita, sekiranya berlalku tuntutan maka pihak insurans akan membuat taksiran berdasarkan nilai semasa motorsikal kita. Secara asasnya nilai motor kenderaan di Malaysia susut 10% setiap tahun kadar ini tidak tetap dan berubah2 secara subjektif. Cthnya sebuah Toyota Vios memiliki nilai terpakai yang tetap dan tinggi berbanding dengan sebuah Fiat Punto.
    cth bagi sebuah ZX bernilai Rm10,000 (harga baru)
    dalam tahun kedua, nilai purata pasaran ialah RM9,000.
    thn ketiga, nilainya susut lagi 10% menjadi RM8,100
    thn keempat = RM7,300
    thn kelima = RM6,500
    thn ke-enam = RM5,900


    Last edited by alldisc on Sat May 29, 2010 7:48 pm; edited 1 time in total

    kipas

    Re: Apa itu insurans

    Post by kipas on Tue Jul 28, 2009 10:44 am

    jd kalo moto aku yg skarang sudah menjangkau 18 thn umor nyer...brape sen lak dpt kalo ambik first party??? Rolling Eyes


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Tue Jul 28, 2009 12:39 pm

    kipas wrote:jd kalo moto aku yg skarang sudah menjangkau 18 thn umor nyer...brape sen lak dpt kalo ambik first party??? Rolling Eyes
    first party jumlah paling rendah ialah RM2,000. jangan lupa, kenderaan lama akan dikenakan 'loading'. silap2 boleh kena 100% loading dan kena bayar double. tapi insurans komprehensif boleh menyebabkan jiwa kita tenang.

    deen325

    Re: Apa itu insurans

    Post by deen325 on Tue Jul 28, 2009 11:01 pm

    ngapa klu tak renew insurance... tak bole amik roadtax..??
    klu nak renew kena on time...
    tapi klu claim insurance.. bapak punya lambat baru dapat..
    dekat 6-7 bln baru dpt...

    sedangkan mamat yg curi moto tu amik masa 1/2 jam ajer nak leraikan...moto kita tu..
    ngapa yerkk..???
    Question Question Question

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Wed Jul 29, 2009 10:41 am

    deen325 wrote:ngapa klu tak renew insurance... tak bole amik roadtax..??
    klu nak renew kena on time...
    tapi klu claim insurance.. bapak punya lambat baru dapat..
    dekat 6-7 bln baru dpt...

    sedangkan mamat yg curi moto tu amik masa 1/2 jam ajer nak leraikan...moto kita tu..
    ngapa yerkk..???
    Question Question Question
    sekiranya berlaku tuntutan berkaitan kemalangan, maka prosesnya macam biasa.

    masalah yang berlaku ialah bagi tuntutan kecurian. ini kerana di Malaysia terdapat banyak kes tuntutan palsu (fraud claims). kes kecurian terbahagi ke beberapa kategori iaitu
    1. curi kenderaan dan kemudian dileraikan sebagai alat ganti terpakai
    2. curi kenderaan sekadar suka-suka atau joyride. biasanya ini jenis tertinggal kunci di motor/kereta dan kereta digunakan utk suka-suka tanpa ada sebarang tujuan spesifik
    3. curi kenderaan untuk digunakan bagi tujuan jenayah (rogol, rompak dsbgnya)
    4. curi kenderaan yang kemudian di jual di luar negara (melalui kontena atau jalan hutan)

    mengikut prosedur undang-undang, keputusan bahawa sebuah kenderaan itu sahih hilang dan tidak boleh dijumpai hanya boleh dibuat oleh pihak polis. dan atas sebab ada kemungkinan kereta/motor dijumpai kembali maka pihak polis memutuskan untuk menunggu sehingga tempoh 6 bulan sebelum sebarang keputusan boleh diambil.

    apabila selepas tempoh 6 bulan dan kenderaan tidak dijumpai, barulah polis keluarkan satu surat menyatakan kenderaan ini mempunyai harapan tipis untuk dijumpai barulah pihak insurans akan mula memproses tuntutan ini.

    sekiranya terjadi, kenderaan yang telah diistiharkan hilang dijumpai kembali selepas tempoh 6 bulan maka kenderaan itu akan jadi milik insurans. jika kenderaan itu terbabit dgn kes jenayah maka ia akan disimpan oleh polis dahulu sebagai bahan bukti.
    sekiranya kenderaan itu masih mempunyai komponen lengkap, maka insurans sebagai pemilik baru akan membuat lelongan. sekiranya kenderaan itu sudah tinggal rangka, selalunya akan diistiharkan sebagai write off atau total loss.

    wadin

    Re: Apa itu insurans

    Post by wadin on Wed Jul 29, 2009 10:59 am

    alldisc wrote:
    kipas wrote:jd kalo moto aku yg skarang sudah menjangkau 18 thn umor nyer...brape sen lak dpt kalo ambik first party??? Rolling Eyes
    first party jumlah paling rendah ialah RM2,000. jangan lupa, kenderaan lama akan dikenakan 'loading'. silap2 boleh kena 100% loading dan kena bayar double. tapi insurans komprehensif boleh menyebabkan jiwa kita tenang.

    salam,apa maksud loading ? paling tinggi motor lama utk di insuran berapa RM? boleh beri contoh . Cthnya...motor aku insuran rm2000 dan sportrim rm2000... so total rm4500...boleh ke? So kau boleh cite detail .apa itu insurans komprehensif?
    pasal ni aku kurang terror. unit trust boleh lah:)
    thnk

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Wed Jul 29, 2009 11:04 am

    wadin wrote:
    alldisc wrote:
    kipas wrote:jd kalo moto aku yg skarang sudah menjangkau 18 thn umor nyer...brape sen lak dpt kalo ambik first party??? Rolling Eyes
    first party jumlah paling rendah ialah RM2,000. jangan lupa, kenderaan lama akan dikenakan 'loading'. silap2 boleh kena 100% loading dan kena bayar double. tapi insurans komprehensif boleh menyebabkan jiwa kita tenang.

    salam,apa maksud loading ? paling tinggi motor lamautk di insuran berapa? boleh beri contoh . Cthnya...motor aku insuran rm2000 dan sportrim rm2000... so total rm4500...boleh ke? So kau boleh cite detail .pasal ni aku kurang terror. unit trust boleh lah:)
    thnk
    ko boleh insurans kan motor kau dgn nilai RM4,500 kalau kau mahu. tapi seandainya terjadi apa2, maka insurans akan tetap bayar mengikut harga pasaran.
    loading ialah beban risiko tanggungan pihak insurans. di malaysia biasanya loading dikenakan bagi kenderaan lama. CONTOHnya
    motor 10 thn diberi loading 30%.
    motor 11 thn kena loading 40%
    kalau di luar negara lagi teruk. sekiranya kita seorang kaki minum maka kena loading, penah wat insurans claim maka kena loading. begitu juga dgn pemandu berrisiko (terutama berdarah muda) akan kena loading. kenderaan yang berisiko tinggi dicuri (cth paling baik ialah Yamaha LC dan RXZ) juga akan kena loading.

    arninja5984

    Re: Apa itu insurans

    Post by arninja5984 on Wed Jul 29, 2009 11:26 am

    oo.. baru aku paham..
    TQ bro alldisc..
    info sgt2 berguna nih..
    tanya la lagi kawan2..aku
    pun nak belajar gak pasal insuran ni..
    sebab aku ni kureng skit pasal insuran2 nih..


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    kipas

    Re: Apa itu insurans

    Post by kipas on Wed Jul 29, 2009 12:18 pm

    alldisc wrote:
    wadin wrote:
    alldisc wrote:
    kipas wrote:jd kalo moto aku yg skarang sudah menjangkau 18 thn umor nyer...brape sen lak dpt kalo ambik first party??? Rolling Eyes
    first party jumlah paling rendah ialah RM2,000. jangan lupa, kenderaan lama akan dikenakan 'loading'. silap2 boleh kena 100% loading dan kena bayar double. tapi insurans komprehensif boleh menyebabkan jiwa kita tenang.

    salam,apa maksud loading ? paling tinggi motor lamautk di insuran berapa? boleh beri contoh . Cthnya...motor aku insuran rm2000 dan sportrim rm2000... so total rm4500...boleh ke? So kau boleh cite detail .pasal ni aku kurang terror. unit trust boleh lah:)
    thnk
    ko boleh insurans kan motor kau dgn nilai RM4,500 kalau kau mahu. tapi seandainya terjadi apa2, maka insurans akan tetap bayar mengikut harga pasaran.
    loading ialah beban risiko tanggungan pihak insurans. di malaysia biasanya loading dikenakan bagi kenderaan lama. CONTOHnya
    motor 10 thn diberi loading 30%.
    motor 11 thn kena loading 40%
    kalau di luar negara lagi teruk. sekiranya kita seorang kaki minum maka kena loading, penah wat insurans claim maka kena loading. begitu juga dgn pemandu berrisiko (terutama berdarah muda) akan kena loading. kenderaan yang berisiko tinggi dicuri (cth paling baik ialah Yamaha LC dan RXZ) juga akan kena loading.
    brape harga pasaran harga motor aku skang yg dah umor 18 thn nih...brape lak harga loadingnyer...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    deen325

    Re: Apa itu insurans

    Post by deen325 on Wed Jul 29, 2009 1:16 pm

    piii.....mai....
    piii.....mai.... tup2 kita gak yg rugi...
    klu insurankan mahal2 sampai RM4500 mcm wadin ckp...
    bila jadi apa2... insurance cuma bayar RM ikut harga pasaran...
    emmm... Sad Sad

    dakad27

    Re: Apa itu insurans

    Post by dakad27 on Wed Jul 29, 2009 1:30 pm

    salam..aku baru jer renew insurans so far moto aku dah secondhand..so aku insurans kan dalam 6k jer
    so beli single rider jer aku kene bayar dalam Rm229
    klau korang nak beli yang allrider die meningkat kepada Rm399 xsilap..

    deen325

    Re: Apa itu insurans

    Post by deen325 on Wed Jul 29, 2009 1:38 pm

    dakad27 wrote:salam..aku baru jer renew insurans so far moto aku dah secondhand..so aku insurans kan dalam 6k jer
    so beli single rider jer aku kene bayar dalam Rm229
    klau korang nak beli yang allrider die meningkat kepada Rm399 xsilap..
    mcm mana ko leh beli single rider lak..
    saya kelmarin renew kena beli allrider..
    tak bole single rider ajer..
    dia org kata insurance dah tetapkan kena allrider..
    la ni single rider dah tak bole..??
    Question Question Question

    kipas

    Re: Apa itu insurans

    Post by kipas on Wed Jul 29, 2009 1:40 pm

    sikit bari sume kena first party...third party mungkin akan dihapuskan...pas tu moto lebih 20 thn dah tak blah pakai... Sad


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    dakad27

    Re: Apa itu insurans

    Post by dakad27 on Wed Jul 29, 2009 1:51 pm

    ha??yeke..xtau saya mmg dgr gak.. tapi tadi saye leh tukar2 ngn akak insurans 2 sebab nak tgk amount yang kene bayar.. insurans saya pakai aLLianz..

    faiz_krr

    Re: Apa itu insurans

    Post by faiz_krr on Wed Jul 29, 2009 1:52 pm

    ntah pape...sume nak kaut untung
    terang2 lagi bersuluh


    _________________
    http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=452796

    kipas

    Re: Apa itu insurans

    Post by kipas on Wed Jul 29, 2009 2:46 pm

    nak cpt kaye...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    arninja5984

    Re: Apa itu insurans

    Post by arninja5984 on Wed Jul 29, 2009 4:07 pm

    kipas wrote:nak cpt kaye...

    ala...
    apa susah..kita kalu taknak rugi
    byar insuran ni senang jer..
    tukar kips tu jadi basikal kips..
    contoh leh tengok kat galerry..
    ehhh...jgn kata tak leh meleper tau..
    pasang jer sport rim masuk battlax..
    he..he.. gempak.. leper takde bunyi pun..
    2 kuasa kaki lagi.,.


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    deen325

    Re: Apa itu insurans

    Post by deen325 on Wed Jul 29, 2009 5:01 pm

    arninja5984 wrote:
    kipas wrote:nak cpt kaye...

    ala...
    apa susah..kita kalu taknak rugi
    byar insuran ni senang jer..
    tukar kips tu jadi basikal kips..
    contoh leh tengok kat galerry..
    ehhh...jgn kata tak leh meleper tau..
    pasang jer sport rim masuk battlax..
    he..he.. gempak.. leper takde bunyi pun..
    2 kuasa kaki lagi.,.
    Laughing cheers cheers Laughing

    klip^ketas

    Re: Apa itu insurans

    Post by klip^ketas on Thu Dec 03, 2009 10:59 pm

    salam..

    aritu aku ade nk renew insuran rxz aku(slm kene curik)..aku nk wat 1st party..tp akak insuran tu ckp moto melebihi 10 thn xbleh wat 1st party(kurnia insuran)..betul ke camtu?

    alldisc

    Re: Apa itu insurans

    Post by alldisc on Fri Dec 04, 2009 8:42 am

    klip^ketas wrote:salam..

    aritu aku ade nk renew insuran rxz aku(slm kene curik)..aku nk wat 1st party..tp akak insuran tu ckp moto melebihi 10 thn xbleh wat 1st party(kurnia insuran)..betul ke camtu?

    tak betul. ada sykt insurans boleh terima risiko motor 10 tahun ke atas. cthnya Pacific & Orient (P&O).

    pihak insurans mmg ada hak utk menolak tanggungan risiko ikut apa yg mereka fikirkan patut. kita tidak boleh buat apa2.

    kurt2812

    Re: Apa itu insurans

    Post by kurt2812 on Tue Dec 22, 2009 3:06 am

    alldisc wrote:
    klip^ketas wrote:salam..

    aritu aku ade nk renew insuran rxz aku(slm kene curik)..aku nk wat 1st party..tp akak insuran tu ckp moto melebihi 10 thn xbleh wat 1st party(kurnia insuran)..betul ke camtu?

    tak betul. ada sykt insurans boleh terima risiko motor 10 tahun ke atas. cthnya Pacific & Orient (P&O).

    pihak insurans mmg ada hak utk menolak tanggungan risiko ikut apa yg mereka fikirkan patut. kita tidak boleh buat apa2.

    nak carik untung la tu..nak g haji balik hari..

    zorro_night2

    Re: Apa itu insurans

    Post by zorro_night2 on Fri Jan 08, 2010 11:31 am

    maap mencelah boleh citer teperinci x pasal 'loading' ni ..... ia dikenakan pd sapa,kita or ins ia deside cam ne...bagaimana cara pengiraan dia....n pe hak kita?

    bro alldisk mmg bpgalaman luas dlm bab ni tq cheers ....info ni mmg ssh nk dapat, dorang xkan cite ... habis2 dorg akan srh ins besar je......padahal time nak claim nant bantai kita balik.......

    tq

    Sponsored content

    Re: Apa itu insurans

    Post by Sponsored content Today at 7:05 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:05 am