Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Apa itu insurans

    Share

    carlnain

    Re: Apa itu insurans

    Post by carlnain on Mon Apr 05, 2010 4:27 pm

    Promote Cikit business kengkawan :
    Lehla nak buat roadtax n others services kat cni , aku baru pas suruh bro antu katik idupkan roadtax aku yg dah
    smpi ajalnya 2/4/2010 ari tu. Service ter baik , siap dtg umah lagi . Harga insurance leh runding dgn dia.
    apa2 hal leh refer trit ni yuk details lebih lanjut or call je dia.
    http://kips.forumotions.net/lain2-classifieds-f16/telco-n-post-t693.htm


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    deen325

    Re: Apa itu insurans

    Post by deen325 on Mon Apr 05, 2010 11:05 pm

    carlnain wrote:Promote Cikit business kengkawan :
    Lehla nak buat roadtax n others services kat cni , aku baru pas suruh bro antu katik idupkan roadtax aku yg dah
    smpi ajalnya 2/4/2010 ari tu. Service ter baik , siap dtg umah lagi . Harga insurance leh runding dgn dia.
    apa2 hal leh refer trit ni yuk details lebih lanjut or call je dia.
    http://kips.forumotions.net/lain2-classifieds-f16/telco-n-post-t693.htm

    salam..
    leh dpt discount lebih ker..??
    sselain dari discount ncb..?

    carlnain

    Re: Apa itu insurans

    Post by carlnain on Mon Apr 05, 2010 11:21 pm

    deen325 wrote:
    carlnain wrote:Promote Cikit business kengkawan :
    Lehla nak buat roadtax n others services kat cni , aku baru pas suruh bro antu katik idupkan roadtax aku yg dah
    smpi ajalnya 2/4/2010 ari tu. Service ter baik , siap dtg umah lagi . Harga insurance leh runding dgn dia.
    apa2 hal leh refer trit ni yuk details lebih lanjut or call je dia.
    http://kips.forumotions.net/lain2-classifieds-f16/telco-n-post-t693.htm

    salam..
    leh dpt discount lebih ker..??
    sselain dari discount ncb..?
    Discount NCB dah tentu , apa yg aku suke ni pasal kita leh deal sendirik
    harga insurance yg kita nak tuk moto kita , biasanya insurance akan fixkan harga yg akan d cover oleh insurrance.
    dlm kes aku aku mtk yg paling rendah 6k je insurance aku sesuaila dgn budget aku yg ciput ni.....
    6k aku bayar rm300++ je beb , kalo ikotkan mana leh kureng pasal moto baru.
    1st insurance dia cover 9.1k , ni drop terus ke 6k je.
    Tapi sendirik mau ingatla insurance cover 6k je kalo jadi apa2 kat moto aku..


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    hantukatik

    Re: Apa itu insurans

    Post by hantukatik on Wed Apr 07, 2010 2:00 am

    carlnain wrote:
    deen325 wrote:
    carlnain wrote:Promote Cikit business kengkawan :
    Lehla nak buat roadtax n others services kat cni , aku baru pas suruh bro antu katik idupkan roadtax aku yg dah
    smpi ajalnya 2/4/2010 ari tu. Service ter baik , siap dtg umah lagi . Harga insurance leh runding dgn dia.
    apa2 hal leh refer trit ni yuk details lebih lanjut or call je dia.
    http://kips.forumotions.net/lain2-classifieds-f16/telco-n-post-t693.htm

    salam..
    leh dpt discount lebih ker..??
    sselain dari discount ncb..?
    Discount NCB dah tentu , apa yg aku suke ni pasal kita leh deal sendirik
    harga insurance yg kita nak tuk moto kita , biasanya insurance akan fixkan harga yg akan d cover oleh insurrance.
    dlm kes aku aku mtk yg paling rendah 6k je insurance aku sesuaila dgn budget aku yg ciput ni.....
    6k aku bayar rm300++ je beb , kalo ikotkan mana leh kureng pasal moto baru.
    1st insurance dia cover 9.1k , ni drop terus ke 6k je.
    Tapi sendirik mau ingatla insurance cover 6k je kalo jadi apa2 kat moto aku..


    ye..btul tu, biase nye insuran lain xnk turun sum ins sampai rendah gile...psl kes carl9 aku note kt insuran Rm6k ats permintaan owner...thn dpn ade duit lebih bleh up insuran ikut price market...cover balik bro. same jer. Aku bleh tlg korang ejas tang tu. Pasal caj, mane2 same bro...hihihi

    junior

    Re: Apa itu insurans

    Post by junior on Fri Mar 25, 2011 10:39 am

    agak2 bape RM untuk pertama kali renew insuran,rotek rr ni?

    sbb sy punye dah tamat.mintak kwn2 jwb ye..

    shahrul

    Re: Apa itu insurans

    Post by shahrul on Tue Apr 05, 2011 10:57 am

    aku baru semalam idup rodtax.1st time renew..
    semua skali termasuk upah kedai sbb ade hutang lg RM419.huhu manyak mahai loo

    junior

    Re: Apa itu insurans

    Post by junior on Thu Apr 07, 2011 5:24 pm

    shahrul wrote:aku baru semalam idup rodtax.1st time renew..
    semua skali termasuk upah kedai sbb ade hutang lg RM419.huhu manyak mahai loo

    BANG...bape insured value?

    shahrul

    Re: Apa itu insurans

    Post by shahrul on Fri Apr 08, 2011 5:49 pm

    RM8.5k

    chipun

    Re: Apa itu insurans

    Post by chipun on Tue May 10, 2011 11:15 pm

    Salam all,

    dah alang bercakap pasal insurance nie...nak tnya jgak...

    skrng pakai kriss100 ja...dh almost 5yrs camtu....plan nk trade-in moto kriss nie utk angkat zx150...

    soklan saya...boleh x saya transfer insurance moto lama ke moto baru (dgn tambahan duit berdasarkan peningkatan sum insured moto kips baru) ?

    saya nk make sure 2nd year renew road tax...NCD dh kire cam 6yrs punya pakai...

    masa nk beli motot baru kena deal trus dgn kedai motot ka kena deal sendiri dgn Kurnia?

    terima kasih... Smile

    asrolsani

    Re: Apa itu insurans

    Post by asrolsani on Tue May 10, 2011 11:23 pm

    yg aku tau.. insurans takleh transfer ke moto lain... tapi NCD boleh transfer.. sila rujuk kedai insurans utk senang cerita...

    fyi.. aku cuma kena RM230 je renew insurans... sum RM8.5k single rider.. roadtax g pejabat pos... RM4 je

    chipun

    Re: Apa itu insurans

    Post by chipun on Tue May 10, 2011 11:28 pm

    oo...mebi btol jgk...insurance moto lama tu leh jual balik kot (berdasarkan soklan saya masa nk renew insurance kriss aritu)...tp dia byr balik base on duration yg dia dh cover la...

    NCD boleh la transfer kan....agak2 kedai2 motot dia ok ka nk transfer2 NCD ni? ke dia nk kita ambek new insurance? TQ

    asrolsani

    Re: Apa itu insurans

    Post by asrolsani on Tue May 10, 2011 11:37 pm

    kedai dapat komisen ikut berapa kita bayar.... so, agaknya apa kata kedai?

    chipun

    Re: Apa itu insurans

    Post by chipun on Wed May 11, 2011 12:50 am

    Saya Akan kata "Kalu xnak transfer NCD saya cari Kedai lain" hehe

    shahrul

    Re: Apa itu insurans

    Post by shahrul on Thu May 26, 2011 11:28 am

    asrolsani wrote:yg aku tau.. insurans takleh transfer ke moto lain... tapi NCD boleh transfer.. sila rujuk kedai insurans utk senang cerita...

    fyi.. aku cuma kena RM230 je renew insurans... sum RM8.5k single rider.. roadtax g pejabat pos... RM4 je

    bro ade lg ke single rider,bukan all rider ke skang

    asrolsani

    Re: Apa itu insurans

    Post by asrolsani on Thu May 26, 2011 12:43 pm

    boleh je single rider... kalau tak leh.. org insurans tu temberang...
    komisen org jual insurans ikut rege yg kita bayar...


    aku leh rekemen org buat insurans online.. tp roadtax g wat sendiri la.. PM aku...

    zenkage

    Re: Apa itu insurans

    Post by zenkage on Mon Jul 25, 2011 6:41 am

    shahrul wrote:RM8.5k
    oh 85% insurance covered la ek,max la tu.memang mahal skit r Smile

    gojoil

    Re: Apa itu insurans

    Post by gojoil on Tue Sep 06, 2011 12:28 pm

    SALAM...nak tanya pasal NCD ni la.kalau amik 3rd party / 1st party atau allrider / single rider ...semua ni ada ncb ker??lagi satu max berapa percent ek?

    shinichi_1412

    Re: Apa itu insurans

    Post by shinichi_1412 on Thu Oct 20, 2011 8:23 pm

    Muhammad Firdaus Jasmi
    salam kippers2 skalian,,nak mintak pndapat n nasehat sket la,,,serius only,,,,kalau nak claim insurance,nak kene push bengkel ke pihak insurance???n camne nak push tu??kene kol hari2 ke??n kalau tanggung sndiri dlu n then claim insurance boleh x macam tuh???thanx,,,
    LikeUnlike · · Unfollow PostFollow Post · 37 minutes ago near Kuala Lumpur

    *
    *
    *
    o
    Helmy Mah Hassan Serius sgt ke kerosakkannya...(via serius x komen ni..)
    32 minutes ago via mobile · LikeUnlike
    o
    Khair Ozaid Khairudin biasanya kalo claim via bengkel lebih cepat dari pegi claim sendiri,depa ada wakil edjuster utk setiap bengkel.. kebenaran finance dari edjuster ke insuran minima amik masa 10hari (yg ni xde toleransi) dan masa selebihnya bengkel itu sendiri,ada yg order parts bila da dapat duit,ada yg order advance..
    26 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Khair Ozaid Khairudin yg xbestnya bengkel akan cuba utk cut cost,contohnya order costing utk fairing tapi depa plaster je fairing asal.. hak anda memastikan/demand suma parts original dan xde repair,suma yg rosak kena tukar..
    24 minutes ago · LikeUnlike · 1 personHelmy Mah Hassan likes this.
    o
    Muhammad Noor Yup. N plg pnting, g tengok kat mana dia simpan moto tu. Rajin2 la selimutkn, jgn biar berhujan panas. Nnt karat teruk. Kalo lg rajin, g lap selalu. N check apa brg dia nk tukar, tkot dia game moto ko masuk brg cap ayam
    13 minutes ago via mobile · LikeUnlike
    o
    Muhammad Firdaus Jasmi okeh2,,,,thanx for the info,teruk x teruk,bile calculate,adela dalm rm1500+-,,,,bahagian fairing dpan sumer hancur,,leh tgok kat gambar profail aku,,,njin xleh start lngsung,,,,handle bengkok,,,,
    11 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Khair Ozaid Khairudin paling lama pun sebulan la motot hang kt bengkel.. parts kawasaki mahal tapi senang dapat.. tgk gambaq mcm ada RM2k++ jugak tuh.. tu xtgk footpeg,sorber,chassis lagi.. sabaq.. dugaan semua ni,dalam dugaan ada hikmah..
    9 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Muhammad Firdaus Jasmi tu la,,,tp kedai tuh td nak klentong aku,,,,die cakap 4bulan,,,agak2 la 4bulan,sdgkan kalau moto kene curi pn dalam 6-7 bulan,,,,bukannye moto aku kene curi pn,,,damn diorg nih,,,by d way bro Khair Ozaid Khairudin,info ni sgt berguna,aku nak copy paste kat thread insurance kawasakikips.com....
    7 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Khair Ozaid Khairudin mana pulak.. moto ilang 4-6 bulan sajos,depends bila polis tutup kes,dari situ baru risk management buat evaluation nilai semasa motot.. kalo claim insuran accident 10hari SELEPAS adjuster mai evaluate kerosakan,finance da masuk.. Ketahui hak anda.. CBR aku dulu 2bulan sajoss settle..
    2 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Muhammad Firdaus Jasmi aku knon lembut ati la ngn brader kdai moto tuh,xnak la push sgt,aku bia la smnggu moto ak kat sane,ingatkan die dah tolong setel,,,,last2 td baru dapat kol,adjuster x smpai lg,aku kene submit ic,lesen,roadtax n geran,copy sume2 bg kat diorg baru adjuster dg tgk,,,,,pastu diorg cakap 4bulan buat,,,,bapak lame,,,,
    2 minutes ago · LikeUnlike
    o
    Khair Ozaid Khairudin insured under company mana?
    about a minute ago · LikeUnlike
    o
    Muhammad Noor Diorg memain tu. Ko p push la dgn diorang tuh.
    a few seconds ago · LikeUnlike
    o
    Muhammad Firdaus Jasmi insyaAllah aku,push,,,,under p&o bro,,,,,ramai gak bikers n mostly kippers gune p&o kan???
    a few seconds ago · LikeUnlike
    *
    Write a comment...

    skopi

    Re: Apa itu insurans

    Post by skopi on Fri May 18, 2012 6:16 pm

    sy beli moto melalui ansuran eaon. bln mei ni besday dia genap stahun. tokey kedai cuma bg copy insuran P&O je. sy tgok jumlah diinsurankan rm9600. smlm p amik geran kat eoan utk barui roadtax & insuran dia bg copy print gak. bile blik tgok jumlah diinsurankan cuma rm5000 je. jd tdpt perbezaan jumlah diinsurankan antara kedai moto & pihak eoan. persoalannya: adakah sy kena 'kencing' dgn tokey kedai atau mmg diorg berdua kawtim utk tipu insuran moto sy? ada sape2 bole tolg bg nasihat & pendapat x?

    Sponsored content

    Re: Apa itu insurans

    Post by Sponsored content Today at 7:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:08 am