Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Share

    amirburn

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by amirburn on Mon Sep 07, 2009 7:59 pm

    adjuster..mmg mencabar..
    kurang mengetahuan mmg boleh buat masalahl Crying or Very sad

    suhaimisobrie

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by suhaimisobrie on Fri Sep 11, 2009 11:36 am

    mcm aku baru jek accident kereta ngan isteri aku...kesnya kat highway org sodok belakang kereta then tolak kete aku sampai ke devider.kira dpn blkg hancus ler....
    kereta aku ni proton yang bodynya mcm tin aluminium jek....kereta yang sodok tue plak honda accord lama...awal 90an rasanya..
    nak tanya la...selalunya utk claim insurans baper lama tempohnya?
    lg satu, insurans siapa yang akan digunakan?

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Fri Sep 11, 2009 5:48 pm

    suhaimisobrie wrote:mcm aku baru jek accident kereta ngan isteri aku...kesnya kat highway org sodok belakang kereta then tolak kete aku sampai ke devider.kira dpn blkg hancus ler....
    kereta aku ni proton yang bodynya mcm tin aluminium jek....kereta yang sodok tue plak honda accord lama...awal 90an rasanya..
    nak tanya la...selalunya utk claim insurans baper lama tempohnya?
    lg satu, insurans siapa yang akan digunakan?

    alamak! ada lak sesi soal jawab kat sini. takpe, aku jawap dulu. nanti mintak mod pindahkan topik bagaimana adjuster bekerja ni ke thread lebih sesuai.

    ok bagi menjawap soalan suhaimi ni ada 3 kaedah bagaimana tuntutan boleh dibuat.

    1. Own Damage claim - kita claim insurans sendiri. dengan syarat insurans kereta kita first party saja. sekiranya ada NCD/NCB maka ianya akan hangus.

    2. 3rd party claim - kita claim insurans pihak ketiga (yg sondol belakang). tapi selalunya claim jenis ni makan masa yg lama kdg bertahun. dan adakalnya kena pulak melantik peguam sendiri.

    3. OD KFK (own damage, knock-for-knock) ini lah cara tuntutan terbaik dengan syarat kita guna insurans first party. kita claim repair eksiden macam biasa dan kemudian insurans kita akan claim dgn insurans pihak ketiga. cepat dan mudah.

    kalau ikut ketetapan bank negara, proseudr claim insurans ni senang saja.

    yg pertama kita kena buat report dlm tempoh 24 jam. lepas tu kena tunggu siasatan polis. max 2 minggu.

    bila dokumen lengkap diberi pada insurans baru insurans akan lantik adjuster. dokumen tersebut ialah
    a) laporan polis
    b) salinan polisi insurans
    c) anggaran kos pembaikan (disediakan oleh bengkel)
    d) salinan mykad dan lesen memandu

    tempoh perlantikan adjuster ialah 3 hari dan selepas itu adjuster diberi tempoh seminggu utk bentangkan laporan.

    maknanya kasar2 pun dalam 3 minggu keje membaiki mesti sudah dijalankan. tapi banyak bengkel tak tunggu lama sebaliknya depa terus mula repair.

    nak terang kat sini susah sbb banyak nak explain. aku malas nak taip. lebih mudah kalau jumpa. boleh jumpa masa TTS mahupun gath buka puasa.

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 12:58 pm

    ini gambar motor amin, yang eksiden masa pulang dari penang ke JB sebelum raya.

    gambar diupload atas permintaan beliau. dan aku nak kongsikan pengambilan gambar supaya mudah difahami.



    signal patah..

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 1:00 pm



    fairing kanan bawah bergesel. scratch



    fairing kanan atas pecah

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 1:02 pm



    balancer scratched



    brake lever patah/bengkok

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 1:04 pm



    air vent (jaring hitam) pecah



    side mirror pecah

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 1:11 pm



    silencer scratched



    brake pedal twisted

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Wed Oct 07, 2009 1:13 pm



    fork bengkok



    wadin sedang mengetest monoshock

    carlnain

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by carlnain on Wed Oct 07, 2009 1:22 pm

    alldisc wrote:


    wadin sedang mengetest monoshock

    MCM KENAI JE MOTO REFLECTOR 2...... Suspect Suspect Suspect


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Sat May 29, 2010 8:40 pm

    kita ada kes study baru membabitkan motorsikal toepeck jr. memula kita tengok gambar dulu... ye..















    side mirro dengan fairing depan


    windshield


    plastik hitam tu.. apokobondo ntah namonyo


    signal kanan, depan


    fairing kanan


    handle bar kanan, trotel grip


    handle switch, kanan


    meter complete


    trotel kabel


    tangki petrol


    pedal brek


    muffler


    signal kanan, belakang


    panel belakang

    alldisc

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by alldisc on Sat May 29, 2010 8:46 pm

    aku akan tunjuk cara kiraan adjuster dengan 2 jenis tuntutan berbeza. 1 dari bengkel ah keong dan satu lagi contoh dari pengedar rasmi kawasaki. besok2 laa... aku nak pegi TTS

    paeach

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by paeach on Sun May 30, 2010 2:18 am

    ish3...terok jgk toepeck punya...
    tgk tangki dia..fuh!..

    kurt2812

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by kurt2812 on Sun May 30, 2010 1:50 pm

    teruk nya..mlm tu aku x perasan sgt keterukan nya..

    Sponsored content

    Re: Bagaimana seorang adjuster bekerja

    Post by Sponsored content Today at 6:11 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:11 pm