Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Jom Borak Helmet.....

    Share

    kawesakai_penang

    Jom Borak Helmet.....

    Post by kawesakai_penang on Wed Oct 14, 2009 1:27 am

    Jom borak helmet.......


    Sila masukkan Specifikasi helmet yang sesuai dibeli


    Last edited by kawesakai_penang on Sun Oct 18, 2009 5:00 am; edited 1 time in total

    lumin

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by lumin on Thu Oct 15, 2009 3:36 pm

    ni aku ade info sket pasal cara nak pilih helmet ngan cara nak jaga helmet. (sorry, tak sempat nak translate) lol!

    Four basic components work together to provide protection in
    the motorcycle helmet: an outer shell; an impact-absorbing liner;
    the comfort padding; and a good retention system.

    Choosing a Helmet
    While color, design and price may be a part of your decision about
    which helmet to buy, think first about protection and comfort. A full-
    face helmet gives the most protection since it covers more of your
    face. It usually has a moveable face shield that protects the eyes when
    it is closed. Racers prefer full-face helmets for the added protection
    and comfort.
    A three-quarter, open-face helmet is also a choice of some riders. It is
    constructed with the same basic components, but doesn't offer the
    face and chin protection of full-face helmets. If you use an open-face
    helmet, you should have a snap-on face shield in place when you ride,
    or buy a pair of goggles that can withstand the impact of a stone or
    other debris. Prescription eyeglasses or sunglasses are not sufficient
    protection, and they might move or fly off.
    A “shorty” half-helmet protects even less of your head. It is more likely
    to come off your head upon impact. Therefore, “shorty”, half-shell
    helmets are not recommended.

    The Best Way to Try on Your Helmet
    ➟ Hold it by the chin straps. The bottom of the helmet should face
    you with the front pointing down.
    ➟ Put your thumbs on the inside of the straps, balancing the
    helmet with your fingertips.
    ➟ Spread the sides of the helmet apart slightly and slip it down
    over your head using the chin straps.

    Helmet Maintenance
    Keep your helmet's face shield clean. Normally, mild soap and water
    with a soft cloth will do the job. If it gets scratched, replace it. A
    scratched face shield can be difficult to see through. At night, it could
    dangerously distort your vision and your view of oncoming lights.
    It is not wise to store helmets near gasoline, cleaning fluids, exhaust
    fumes, or excessive heat.These factors can result in the degradation of
    helmet materials, and often the damage goes unnoticed by the
    wearer.
    Never hang your helmet on the motorcycle's mirrors, turn signals, or
    backrest. The inner liner can easily be damaged from such handling.
    In fact, avoid carrying a spare helmet on your motorcycle, unless it's
    well protected or on your passenger's head. Even the bumps and
    jarring from normal riding can damage a spare. If it is strapped near
    hot engine parts or exhaust pipes, the inner liner may distort or melt
    at the hot spot. The outer shell may not show the damage, but if
    you've seen the effects of a foam drink cup placed too near excessive
    heat, you can understand what happens.

    sorry kalau article dah panjang sangat, tapi ni baru basic knowledge untuk jaga helmet kita.. Smile


    _________________






    kurt2812

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by kurt2812 on Mon Feb 22, 2010 7:32 am

    klo helmat aku hgmelebihi rm 500 bru aku wat mcm ni..hahahaha!!!

    khairizha

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by khairizha on Tue Apr 13, 2010 1:07 am

    bro2 semua..sorry la soklan ni macam remeh jerk..tapi nak tanya gak..
    mana nak dapat helmet cun2 eh/?..ada tak kedai2 yang bro2 nak rekomen??rayau2 masuk kedai motor tak banyak yang cun..
    ada ke kedai khas untuk jual helmet jerk?
    lagi satu..bro2 semua kalau ride kips ni pakai fullface ke?
    tq

    mambang

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by mambang on Tue Apr 13, 2010 1:41 am

    khairizha wrote:bro2 semua..sorry la soklan ni macam remeh jerk..tapi nak tanya gak..
    mana nak dapat helmet cun2 eh/?..ada tak kedai2 yang bro2 nak rekomen??rayau2 masuk kedai motor tak banyak yang cun..
    ada ke kedai khas untuk jual helmet jerk?
    lagi satu..bro2 semua kalau ride kips ni pakai fullface ke?
    tq
    Terpulang pada kemampuan la..aku just pakai helmet yg berharga rm60 jer..cap ayam Very Happy Very Happy janji selamat dan mengikut piawaiaan..

    Guest
    Guest

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by Guest on Tue Apr 13, 2010 1:48 am

    aku pakai sol 2nd hand jer, tak bising pon. Razz Razz

    carlnain

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by carlnain on Tue Apr 13, 2010 10:54 am

    khairizha wrote:bro2 semua..sorry la soklan ni macam remeh jerk..tapi nak tanya gak..
    mana nak dapat helmet cun2 eh/?..ada tak kedai2 yang bro2 nak rekomen??rayau2 masuk kedai motor tak banyak yang cun..
    ada ke kedai khas untuk jual helmet jerk?
    lagi satu..bro2 semua kalau ride kips ni pakai fullface ke?
    tq
    Pilih helmet bergantung pada budget ko bro , kalo nak cun kat NKS ada juai helmet yg
    cun n harga murah je RM160 beb siap ada grapic n design yg cun . x tau jenis apa tapi
    sticker yg d tepek SHOEI. Bro WENG2 baru beli , mlm TTS SUNWAY dia ada pki,
    memang menarik helmet tu cuma visor standed dia gelap sangat.....
    P/S : Rajin2la turun TTS or lepak2 kalo nak tgk kippers pki apa....


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    ranjau_berduri

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by ranjau_berduri on Tue Apr 13, 2010 12:20 pm

    stakat pakai kips neh... pakai ms88 jer...

    MBN 2254

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by MBN 2254 on Tue Apr 13, 2010 3:23 pm

    pada saya yg penting ada kelulusan ORIGIONAL dari SIRIM or DOT.. utk keselamatan
    coz saya pernah nampak eksiden yg melibatkan pengguna helmet tiruan yg tiada kelulusan..
    terbelah dua helmet dia... fuh ... ngeri beb..

    patern/warna/saiz/etc.. terpulang kepada mata pemilik/pemilih..

    "selamat beramal"

    ranjau_berduri

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by ranjau_berduri on Tue Apr 13, 2010 4:07 pm

    MS88 pun ade cop sirim...

    wengweng

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by wengweng on Tue Apr 13, 2010 4:44 pm

    ali_wng wrote:MS88 pun ade cop sirim...

    mat rempit suke helmet tu..

    mambang

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by mambang on Wed Apr 14, 2010 2:20 am

    Kebanyakkan forumer pakai brand SOL....harga mampu milik dan design pun puas hati..

    MBN 2254

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by MBN 2254 on Wed Apr 14, 2010 10:22 am

    kalau boleh cari yg 'flip-up'
    banyak kelebihannye..
    harga pon sekarang ni dah ok dah
    kalau brand SOL or JAX tu rasanye dalam RM3++ jer...

    deen325

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by deen325 on Wed Apr 14, 2010 10:47 am

    Salam..
    mahal lah... abg mampu beli beli ms88 ajer lah..
    Very Happy Very Happy

    Guest
    Guest

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by Guest on Wed Apr 14, 2010 1:20 pm

    MBN 2254 wrote:kalau boleh cari yg 'flip-up'
    banyak kelebihannye..
    harga pon sekarang ni dah ok dah
    kalau brand SOL or JAX tu rasanye dalam RM3++ jer...

    kelebihan flip-up :
    1) bila berhenti, boleh merokok tanpa bukak helmet
    2) boleh ludah kat driver yg bengong
    3) mempercepatkan siulan serigala kat flower flower
    4) lu pikir la sendiri. Razz Razz Razz

    cheers cheers cheers

    ranjau_berduri

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by ranjau_berduri on Wed Apr 14, 2010 1:45 pm

    sinclair wrote:
    MBN 2254 wrote:kalau boleh cari yg 'flip-up'
    banyak kelebihannye..
    harga pon sekarang ni dah ok dah
    kalau brand SOL or JAX tu rasanye dalam RM3++ jer...

    kelebihan flip-up :
    1) bila berhenti, boleh merokok tanpa bukak helmet
    2) boleh ludah kat driver yg bengong
    3) mempercepatkan siulan serigala kat flower flower
    4) lu pikir la sendiri. Razz Razz Razz

    cheers cheers cheers

    Kekurangan flip up....

    1. xkurangkan merokok...
    2. terludah member sendri...
    3. tersilap siul kat makcik2...
    4... takut bile jatuh terbukak jer flip up 2...

    wan tuah

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by wan tuah on Wed Apr 14, 2010 7:34 pm

    ali_wng wrote:
    sinclair wrote:
    MBN 2254 wrote:kalau boleh cari yg 'flip-up'
    banyak kelebihannye..
    harga pon sekarang ni dah ok dah
    kalau brand SOL or JAX tu rasanye dalam RM3++ jer...

    kelebihan flip-up :
    1) bila berhenti, boleh merokok tanpa bukak helmet
    2) boleh ludah kat driver yg bengong
    3) mempercepatkan siulan serigala kat flower flower
    4) lu pikir la sendiri. Razz Razz Razz

    cheers cheers cheers

    Kekurangan flip up....

    1. xkurangkan merokok...
    2. terludah member sendri...
    3. tersilap siul kat makcik2...
    4... takut bile jatuh terbukak jer flip up 2...
    betul tu aku sokong..huhu

    kliaepot

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by kliaepot on Wed Apr 14, 2010 11:12 pm

    sinclair wrote:
    MBN 2254 wrote:kalau boleh cari yg 'flip-up'
    banyak kelebihannye..
    harga pon sekarang ni dah ok dah
    kalau brand SOL or JAX tu rasanye dalam RM3++ jer...

    kelebihan flip-up :
    1) bila berhenti, boleh merokok tanpa bukak helmet

    2) boleh ludah kat driver yg bengong
    3) mempercepatkan siulan serigala kat flower flower
    4) lu pikir la sendiri. Razz Razz Razz

    cheers cheers cheers

    hahahahahaha...contohnya ludah je cermin keta yang cuba nak lead kawan2 kips dr tg karang tempohari dan merbahayakan pengguna jalan yang lain...


    Last edited by kliaepot on Wed Apr 14, 2010 11:13 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : wrong sentences)

    paeach

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by paeach on Sun Apr 18, 2010 1:36 pm

    den baru dapat fulface lama cap ayam..
    ^_^
    baru pg banting dr KLIA..
    dah pening kepala pakai..
    haha..
    cengkam bebeno..
    selalu pakai helmet biasa je..
    cara pakai fullface pon kurang reti..
    ajo ckt..
    ^_^

    warn8ty9yne

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by warn8ty9yne on Sat May 15, 2010 2:37 am

    salam otai2 semua..sori saya budak baru lagi pakai kips..baru seminggu..skang dalam proses mencari helmet..masalahnya saya ni kepala tak sama ngan orang lain..besar kepala..eh salah..kepala besar..hehehe so size 60 ngan saya memang tak comfortable langsung..so skang tengah nak mencari size 62 a.k.a XL..otai2 kt sini tau tak mne leh dapat helmet besar2 ni?preferably full face,flipup...huhu thanks~

    paeach

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by paeach on Sat May 15, 2010 2:43 am

    warn8ty9yne wrote:salam otai2 semua..sori saya budak baru lagi pakai kips..baru seminggu..skang dalam proses mencari helmet..masalahnya saya ni kepala tak sama ngan orang lain..besar kepala..eh salah..kepala besar..hehehe so size 60 ngan saya memang tak comfortable langsung..so skang tengah nak mencari size 62 a.k.a XL..otai2 kt sini tau tak mne leh dapat helmet besar2 ni?preferably full face,flipup...huhu thanks~


    sy xtau...huhu...

    ryuganz

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by ryuganz on Sat May 15, 2010 2:57 am

    kena pakai slalu, biasanya kalo pening tu maybe ketat sangat. mcm pakai cap ketat, darh tak dapat mengalir betul.

    mane nak carik helmet KBC, kodai mae ade jual?

    paeach

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by paeach on Sat May 15, 2010 3:31 am

    ryuganz wrote:kena pakai slalu, biasanya kalo pening tu maybe ketat sangat. mcm pakai cap ketat, darh tak dapat mengalir betul.

    mane nak carik helmet KBC, kodai mae ade jual?

    haha...
    msalah pening tu time 1st time pakai je.
    ni skrg dah ok..
    dulu x biasa la katakan...

    jayjeffrey

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by jayjeffrey on Sat May 15, 2010 3:47 am

    selain dari SOL ade tak brand lain yang ada flip-up full face yang berbaloi dibeli?
    nampak kat MBC banyak ade jual, tapi safety standard memang diragui...
    SOL model 44s colour yang saya nak cari, banyak tempat dah takde stock... pening sikit nih... ade pun stock lama, dah berhabuk lol...
    i cari colour solid atau matt (derk) hitam.. kalau ada sesiapa yang nampak tlg bagi tau k?

    budget untuk helmet <RM600....

    carlnain

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by carlnain on Sat May 15, 2010 11:33 am

    jayjeffrey wrote:selain dari SOL ade tak brand lain yang ada flip-up full face yang berbaloi dibeli?
    nampak kat MBC banyak ade jual, tapi safety standard memang diragui...
    SOL model 44s colour yang saya nak cari, banyak tempat dah takde stock... pening sikit nih... ade pun stock lama, dah berhabuk lol...
    i cari colour solid atau matt (derk) hitam.. kalau ada sesiapa yang nampak tlg bagi tau k?

    budget untuk helmet <RM600....

    Budget 600hengget dah besar tu , leh dpt lagi baik dari SOL .
    leh dpt helmet fiber seperti OGK , HJC dan tambah ckit je leh dpt NOLAN N61@N61(x pasti fiber or x ).
    Sume tau helmet yg d perbuat dari bahan FIBER , KEVLAR dan FIBER tech2 menyerap
    hentakan lebih baik dari termoplastic dan bahan2 alcheapo yg lain.(ni pengeluar2 helmet yg ckp)
    so pikir2 kan lah .

    Pikir betui2 bro kalo nak smbr helmet ni , penting beb bab keselamatan .


    Kalo nak gak SOL leh la rajin2 tanya kat MBC n NKS n David Choo.

    P/S : alasan merokok nak pki FLIP UP x leh d terima beb , aku perokok tegar .
    leh je pki puipace bese. Kureng ckit merokok tu n kalo merokok dlm kelajuan cahaya
    rokok tu x rasa apa .....hehehehehehee


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    Sponsored content

    Re: Jom Borak Helmet.....

    Post by Sponsored content Today at 11:57 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:57 am