Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Share

    Poll

    Ape pendapat korang pasal harga moto sekarang? (2nd hand)

    [ 23 ]
    49% [49%] 
    [ 24 ]
    51% [51%] 

    Total Votes: 47

    alldisc

    BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 17, 2009 11:56 am

    untuk memudahkan rujukan... harga ni adalah nilai di atas kertas.

    ambil perhatian bahawa nilai kenderaan terpakai adalah bolehubah dan tidak tertakluk pada mana2 ketetapan.
    konsep harga terpakai ialah kenderaan berusia 3 tahun tidak boleh lebih mahal dari kenderaan berusia 2 tahun.
    semua harga diberi utk model standard,tanpa modifikasi. ambil perhatian juga bahwa nilai trade in adalah sentiasa lebih rendah dari harga market dan ini mengambil kira faktor demand utk ZX di pasaran terpakai.

    1. ZX baru - RM9,500

    2. ZX baru lepas 6 bulan - RM9,000

    3. ZX masuk tahun kedua - RM8,500

    4. ZX thn ketiga - RM7,700

    5. ZX masuk thn ke-4 - RM6,900

    6. ZX thn kelima - RM6,200

    7. ZX thn ke-6 - RM5,600

    8. ZX thn ke-7 - RM5,000

    9. ZX thn ke-8 - RM4,500 (update thn 2011)


    Last edited by alldisc on Mon Jan 24, 2011 4:10 pm; edited 1 time in total

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 17, 2009 11:58 am

    Cyclone

    thn 99 - RM4,000

    thn 98 - RM3,000-4,000



    Last edited by alldisc on Mon Jan 24, 2011 4:10 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : update current value!)

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 17, 2009 12:05 pm

    ZSR

    96-98 - RM1,800-2,500


    Last edited by alldisc on Mon Jan 24, 2011 4:11 pm; edited 1 time in total

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 17, 2009 12:08 pm

    siri KRZ (KRX, Serpico, Serpico SS, Scorpion)

    93-96 - RM1,500-2,500

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 17, 2009 12:10 pm

    siri KR (KR-R, Victor, termasuk Victor SE dan Victor Classic)

    1989-93 - RM800-1,400

    ammen

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by ammen on Sat Oct 17, 2009 1:29 pm

    alldisc wrote:siri KR (KR-R, Victor, termasuk Victor SE dan Victor Classic)

    1989-93 - RM800-1,400

    bro alldisc,
    nak tumpang tanya la...
    victor cyclone tuh termasuk dlm kategori victor @ cyclone???
    ker mmg motor sy nih diconvert jadi cyclone??
    ntah la...x tau la...

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sun Oct 18, 2009 2:54 pm

    market utk kenderaan modify berubah2 ikut demand. lagi tinggi demand, lagi tinggi harga.

    tapi di pihak insurans mereka tidak begitu peduli

    maknanya,

    kalau motor kita register KR150 thn 89, pastu kita convert jadi ZSR cyclone. dari sport rim ke cover set ke enjin superkips sampai ke ekzos PDK pastu kita beli pulak polisi insurans sama harga dgn cyclone. tiba masanya terjadi kemalangan (kecurian atau terbakar) maka pihak insurans tetap akan bayar ikut harga KR150 1989.

    kr150c87

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by kr150c87 on Sun Oct 18, 2009 3:18 pm

    Alldisc-Kalau Victor S limited = taun 1996 ..

    Berapa value die.siap dah modify tu,.

    kipas

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by kipas on Mon Oct 19, 2009 12:30 pm

    alldisc wrote:untuk memudahkan rujukan... harga ni adalah nilai di atas kertas.

    ambil perhatian bahawa nilai kenderaan terpakai adalah bolehubah dan tidak tertakluk pada mana2 ketetapan.
    konsep harga terpakai ialah kenderaan berusia 3 tahun tidak boleh lebih mahal dari kenderaan berusia 2 tahun.
    semua harga diberi utk model standard,tanpa modifikasi. ambil perhatian juga bahwa nilai trade in adalah sentiasa lebih rendah dari harga market dan ini mengambil kira faktor demand utk ZX di pasaran terpakai.

    1. ZX baru - RM9,500

    2. ZX baru lepas 6 bulan - RM9,000

    3. ZX masuk tahun kedua - RM8,500

    4. ZX thn ketiga - RM7,700

    5. ZX masuk thn ke-4 - RM6,900

    6. ZX thn kelima - RM6,200

    7. ZX thn ke-6 - RM5,600

    8. ZX thn ke-7 - RM5,000

    Cyclone

    thn 99 - RM4,000-5,000

    thn 98 - RM4,000-5,000

    ZSR

    96-98 - RM2,000-3,000

    siri KRZ (KRX, Serpico, Serpico SS, Scorpion)

    93-96 - RM1,500-2,500

    siri KR (KR-R, Victor, termasuk Victor SE dan Victor Classic)

    1989-93 - RM800-1,400
    fuh...info yg sgt berguna...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    serangga jalanan

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by serangga jalanan on Mon Oct 19, 2009 6:56 pm

    aku tambah skit lg...moto kipas xde harga kalu tolak kt kedai...xtau sbb ape...
    yg aku tau blok dia lambat masak...then byk brg slalu loose...moto lak xbleh laju
    sbb meter temp. slalu naik walaupn enjin sejuk...tp mungkin kalu export p sabah sarawak
    moto ni akn ade harga... What a Face

    kipas

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by kipas on Mon Oct 19, 2009 7:10 pm

    mrfooart wrote:aku tambah skit lg...moto kipas xde harga kalu tolak kt kedai...xtau sbb ape...
    yg aku tau blok dia lambat masak...then byk brg slalu loose...moto lak xbleh laju
    sbb meter temp. slalu naik walaupn enjin sejuk...tp mungkin kalu export p sabah sarawak
    moto ni akn ade harga... What a Face
    wakakaka...pandai ko buat lawak yer...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Mon Oct 19, 2009 10:58 pm

    mrfooart wrote:aku tambah skit lg...moto kipas xde harga kalu tolak kt kedai...xtau sbb ape...
    yg aku tau blok dia lambat masak...then byk brg slalu loose...moto lak xbleh laju
    sbb meter temp. slalu naik walaupn enjin sejuk...tp mungkin kalu export p sabah sarawak
    moto ni akn ade harga... What a Face

    farao <---- CSL lol!
    king <---SSL lol!
    queen <---SL lol!

    nytroz

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by nytroz on Tue Oct 20, 2009 4:21 pm

    bleh tahan gak harga original cyclone nih, akunye cyclone tahun 98 kalau condition chantek bleh jual rm5k gak nih... huhuhu...


    ke maksud bro cyclone tu company insurance leh cover dalam value rm4k - rm5k gak?

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Wed Oct 21, 2009 11:37 am

    nytroz wrote:bleh tahan gak harga original cyclone nih, akunye cyclone tahun 98 kalau condition chantek bleh jual rm5k gak nih... huhuhu...


    ke maksud bro cyclone tu company insurance leh cover dalam value rm4k - rm5k gak?

    sbnrnya antara 3-4K saja tapi demand utk cyclone ni tinggi terutama di kalangan peminat. dan spt yg kita tahu cyclone ni cukup payah nak jumpa. justeru harganya tinggi sedikit..

    Guest
    Guest

    Harga moto (universal)

    Post by Guest on Sat Oct 31, 2009 1:34 am

    So.. pe pendapat korg?

    bukan per, harga skrg org jual melampau2, contoh nyer ader satu tzm ni, da karat tahap cipan dah, jual rm3000, siap tulis, servo rosak, jgn risau, ader lubuk utk dicari. Shocked affraid
    pastu siap taruk, tip top condition. Suspect Suspect
    kalu gamba da nampak karat giler.. camtu tip top ker? Suspect

    tu aku nyer pandangan aa.. korg nyer plak?

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sat Oct 31, 2009 9:06 am

    sbnrnya bukan TZM je yg harga tak turun2 walau dah 15 tahun usianya.

    model macam kawasaki krz masih maintain walaupun rendah sket dari TZM. ini kerana, pada harga antara RM800-1,200 terdapat pelbagai motorsikal lama dan buruk yang memenuhi segment tersebut lantas menyukarkan kemasukan tzm dan krz ke kelompok yg sama.

    antara motor tersebut ialah suzuki rc80/100, rc110 best, RG sport, kawasaki ninja 80R/100RR, honda hurricane, honda C90 fame, honda nx110, yamaha 100 sports dan yamaha SS110.

    cara mudah untuk memperbtulkan keadaan ialah mengeluarkan motor2 sedemikian dari pasaran.

    antara model2 yamaha lama yang masih maintain harga ialah TZR125 (sekitar RM6,000), 125Z (2,500-3,500), RXZ (2.5K-4K) dan TZM (3-4K).

    tapi terdapat jugak model2 SBK entry level yang dah mula maintain harga sbb dah tak boleh turun rendah lagi (compressed market). antaranya ialah kawasaki zzr250 (6-8K) dan zxr250 (10-12K).

    motor2 yang mempunyai demand rendah atau hampir tiada pula akan menjunam nilai ke paras paling rendah. antaranya yamaha y80 dan super 88, suzuki rc80/100 dan kawasaki victor.


    Last edited by alldisc on Sun Nov 01, 2009 7:37 pm; edited 1 time in total

    arninja5984

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by arninja5984 on Sat Oct 31, 2009 5:11 pm

    aikk..?
    apa lak sebut2 motor kesayangan aku nie...
    suzuki best tu best tau bro aldisc..
    mana ada drop price dier..ha..ha...
    special edition tu...
    champion tarak jual wooo...
    cheers cheers cheers


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Sun Nov 01, 2009 7:38 pm

    arninja5984 wrote:aikk..?
    apa lak sebut2 motor kesayangan aku nie...
    suzuki best tu best tau bro aldisc..
    mana ada drop price dier..ha..ha...
    special edition tu...
    champion tarak jual wooo...
    cheers cheers cheers

    ye benar, tiada motor yang lebih best dari Suzuki Best!!

    Zabon

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by Zabon on Sun Nov 01, 2009 9:04 pm

    hati2 jelah bila bli motor second ni,aku sokong ko sinclair...
    cakap je tiptop condition,tp sbnrnya condition cam hampeh... Crying or Very sad
    tadi aku ada tgk dalam www.mudah.com.my
    ada brader dari shah alam ni nak jual kr150 dia RM800.00 je sbb nak balik kampung... Surprised
    klu tgk body mmg cun,tp enjin x tau lah...
    tp kira ok arr....

    panjang

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by panjang on Thu Nov 05, 2009 11:50 pm

    last time..aku cuba market utk trade in motor aku kepada ER-6..macam2 value diorg bagi kat aku...motor aku Green Ninja RR150 2009 (march)..kat seremban dia value RM7000...kat Jln Ipoh RM8000...kat Sentul RM7500...wallawey...walaupun kita nyer insuren value tinggi..tapi market value agak mencurigakan kepada sesiapa yg nak trade kan..so...terpulang kpd anda menilai..

    kipas

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by kipas on Fri Nov 06, 2009 9:36 am

    panjang wrote:last time..aku cuba market utk trade in motor aku kepada ER-6..macam2 value diorg bagi kat aku...motor aku Green Ninja RR150 2009 (march)..kat seremban dia value RM7000...kat Jln Ipoh RM8000...kat Sentul RM7500...wallawey...walaupun kita nyer insuren value tinggi..tapi market value agak mencurigakan kepada sesiapa yg nak trade kan..so...terpulang kpd anda menilai..
    kebiasaannya kat pekan market value lebih tinggi sedikit berbanding kg....

    bro panjang...dah tukar er-6n ker???aku dah jumpe bro LAM kat area tmpt aku...dier kate dier kenal bro...sbb slalu lepak kat sana...


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Tue Nov 10, 2009 11:56 pm

    panjang wrote:last time..aku cuba market utk trade in motor aku kepada ER-6..macam2 value diorg bagi kat aku...motor aku Green Ninja RR150 2009 (march)..kat seremban dia value RM7000...kat Jln Ipoh RM8000...kat Sentul RM7500...wallawey...walaupun kita nyer insuren value tinggi..tapi market value agak mencurigakan kepada sesiapa yg nak trade kan..so...terpulang kpd anda menilai..

    sudah jelas bro panjang confuse antara harga jualan dgn harga trade-in.

    harga trade-in berbeza2 ikut kedai kerana itu terpulang pada syarikat tersebut berapa besar marjin keuntungan yang mereka mahu. ada kedai mahu untung RM200. ada nak untung RM800. ada nak untung RM3,000. bagaimana dan berapa cepat mereka boleh jual semula motor itu terpulang pada kebijaksanaan mereka juga.

    kurt2812

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by kurt2812 on Sat Nov 21, 2009 12:05 pm

    [quote="alldisc"]
    panjang wrote:last time..aku cuba market utk trade in motor aku kepada ER-6..macam2 value diorg bagi kat aku...motor aku Green Ninja RR150 2009 (march)..kat seremban dia value RM7000...kat Jln Ipoh RM8000...kat Sentul RM7500...wallawey...walaupun kita nyer insuren value tinggi..tapi market value agak mencurigakan kepada sesiapa yg nak trade kan..so...terpulang kpd anda menilai..

    sudah jelas bro panjang confuse antara harga jualan dgn harga trade-in.

    harga trade-in berbeza2 ikut kedai kerana itu terpulang pada syarikat tersebut berapa besar marjin keuntungan yang mereka mahu. ada kedai mahu untung RM200. ada nak untung RM800. ada nak untung RM3,000. bagaimana dan berapa cepat mereka boleh jual semula motor itu terpulang pada kebijaksanaan mereka juga.

    ok2...trade in biasanya kedai amik hg lg tinggi atau rendah bro oldis?

    alldisc

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by alldisc on Tue Nov 24, 2009 9:45 am

    kurt2812 wrote:
    alldisc wrote:
    panjang wrote:last time..aku cuba market utk trade in motor aku kepada ER-6..macam2 value diorg bagi kat aku...motor aku Green Ninja RR150 2009 (march)..kat seremban dia value RM7000...kat Jln Ipoh RM8000...kat Sentul RM7500...wallawey...walaupun kita nyer insuren value tinggi..tapi market value agak mencurigakan kepada sesiapa yg nak trade kan..so...terpulang kpd anda menilai..

    sudah jelas bro panjang confuse antara harga jualan dgn harga trade-in.

    harga trade-in berbeza2 ikut kedai kerana itu terpulang pada syarikat tersebut berapa besar marjin keuntungan yang mereka mahu. ada kedai mahu untung RM200. ada nak untung RM800. ada nak untung RM3,000. bagaimana dan berapa cepat mereka boleh jual semula motor itu terpulang pada kebijaksanaan mereka juga.
    ok2...trade in biasanya kedai amik hg lg tinggi atau rendah bro oldis?

    kalau kedai beli tinggi lepas tu jual balik rendah, di mana untungnya? semestinya dia beli lebih rendah.

    deen325

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by deen325 on Tue Nov 24, 2009 11:03 am

    kurt, ko ni tanya2 harga tinggi rendah tuk trade-in ni mcm nak let-go ajer kips tu..??
    hehehe

    Sponsored content

    Re: BELI MOTO DARA ATAU JANDA MANA PILIHAN HATI MU

    Post by Sponsored content Today at 7:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:08 am