Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Share

    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:05 pm

    Salamz...pada kippers smua, tajuk ni sy suka, jadi sy pun buat je tajuk ni sebab tajuk ni peringatan kpda smua penuggang bertayar 2... tidak kisah la naik moto ape-ape pon, ape yang penting SAFETY FIRST - THE SAFE WAY IS THE BEST WAY... Keselamatan tu penting, ape yang saya keutarakan disini ialah hanya ASAS KESELAMATAN a.k.a BASIC jer... sekian... pirat



    kalau gambar terlebih jangan marah, sy x reti nak edit lagi... boleh paham punya... rabbit rabbit rabbit




    Last edited by ariff-NINJA on Mon Oct 19, 2009 9:31 pm; edited 4 times in total

    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:08 pm


    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:10 pm




    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:12 pm




    Guest
    Guest

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by Guest on Sat Oct 17, 2009 9:25 pm

    perkara asas kepada keselamatan adalah permikiran dan cara penunggang itu sendiri. huhu..
    selama aku pakai pakaian yg korg kate tak selamat, aku selamat sihat walafiat walaupun dah eksiden berkali2..

    sekadar pandangan. aku tak mampu nak beli jaket, kasut, boot mahal2.. Smile

    p.s:~ jgn shoot aku Smile

    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:33 pm

    x payah le beli mahal2, sy pun x mampu, asalkan pakai kasut dan tawakal...

    ariff-NINJA

    Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Sat Oct 17, 2009 9:34 pm

    sinclair wrote:perkara asas kepada keselamatan adalah permikiran dan cara penunggang itu sendiri. huhu..
    selama aku pakai pakaian yg korg kate tak selamat, aku selamat sihat walafiat walaupun dah eksiden berkali2..

    sekadar pandangan. aku tak mampu nak beli jaket, kasut, boot mahal2.. Smile

    p.s:~ jgn shoot aku Smile

    x payah le beli mahal2, sy pun x mampu, asalkan pakai kasut dan tawakal...

    Guest
    Guest

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by Guest on Sat Oct 17, 2009 9:42 pm

    hehe.. tu dulu la.. skrg semua da de.. cuma glove ngan kasut sentiasa lupa pakai yg cun2. glove pun pakai yg separuh sal pakai yg full kene curik.. kasut/selipar.. takleh watpe.. hehe.. dah terbiasa.. kecuali keje, ride jauh2. Smile

    awin

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by awin on Sun Oct 18, 2009 1:46 am

    gud2... ada jgak org yg mementingkan aspek2 keselamatan.. tp sebenarnya hal ni dah lama di utama kan.. cuma ade setengah rider2 yg agak degil pasal safety nih.. KAMI DAH PESAN, YG SELEBIHNYA TERPULANG PADA RIDER ITU SENDIRI....

    terima kasih kepada ariff-NINJA sbb postkan pasal safety nih...

    alldisc

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by alldisc on Sun Oct 18, 2009 1:37 pm

    selain dari mementingkan keselamatan diri sendiri, kita juga perlu jadi penunggang berhemah dan utamakan keselamatan pengguna jalanraya lain.

    antaranya ialah

    1. jangan makan jalan di selekoh (dan masuk ke laluan bertentangan) Razz

    2. guna lampu isyarat setiap kali menukar laluan atau membelok. setiap dari kita tidak boleh membaca fikian orang lain dan kerana itulah lampu isyarat dicipta. Razz

    3. pastikan lampu brek kita berfungsi setiap kali. sekali lagi, adalah penting untuk kita memberitahu pemandu di belakang kita bahawa kita memperlahankan kelajuan. jika kita tak kisah, jangan pula menyesal bila dah ada orang panjat belakang kita sbb tak sempat membrek!! Razz
    tapi kalau tanak pasang lampu brek kunun nak motor nampak ranggi dan kunun menambah kelajuan...he he he itu mmg ada unsur kebebalan yang memerlukan masa untuk disedarkan.

    jalan raya bukan trek lumba... cheers

    4. pemasangan side mirror sbnrnya adalah satu aset yang penting. bagi mat rempit, mereka tidak mahu memasang side mirror sbb motor nampak macam kerbau (ada tanduk.
    bagi orang yang berfikiran waras, side mirror berfungsi utk
    a) mengawasi trafik dari belakang - cthnya kehadiran lori treler atau ada mat rempit yang cuba mengacah
    b) nak lihat jerawat kat muka
    c) nak lihat awek2 kat bus stop tgk ke tak lepas koner baring kat simpang tadi...

    ha ha ha...
    jadikan renungan kita semua. defensive driving is the way to go in a caring society

    arninja5984

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by arninja5984 on Mon Oct 19, 2009 6:34 pm

    salam...

    bagus ariff pasal info yang bro bagi ni...
    tahniah aku harap ko akan jadi antara rider contoh kat utara nie..'
    apa pun pas ni ingat tau kalu nak follow abg abis spm ni jgn lupa padding dan tayar yg abg suruh tukar tu kita leh layan sama2..he..he..
    bagus2 teruskan usaha anda..


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    ariff-NINJA

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Mon Oct 19, 2009 8:56 pm

    alldisc wrote:selain dari mementingkan keselamatan diri sendiri, kita juga perlu jadi penunggang berhemah dan utamakan keselamatan pengguna jalanraya lain.

    antaranya ialah

    1. jangan makan jalan di selekoh (dan masuk ke laluan bertentangan) Razz

    2. guna lampu isyarat setiap kali menukar laluan atau membelok. setiap dari kita tidak boleh membaca fikian orang lain dan kerana itulah lampu isyarat dicipta. Razz

    3. pastikan lampu brek kita berfungsi setiap kali. sekali lagi, adalah penting untuk kita memberitahu pemandu di belakang kita bahawa kita memperlahankan kelajuan. jika kita tak kisah, jangan pula menyesal bila dah ada orang panjat belakang kita sbb tak sempat membrek!! Razz
    tapi kalau tanak pasang lampu brek kunun nak motor nampak ranggi dan kunun menambah kelajuan...he he he itu mmg ada unsur kebebalan yang memerlukan masa untuk disedarkan.

    jalan raya bukan trek lumba... cheers

    4. pemasangan side mirror sbnrnya adalah satu aset yang penting. bagi mat rempit, mereka tidak mahu memasang side mirror sbb motor nampak macam kerbau (ada tanduk.
    bagi orang yang berfikiran waras, side mirror berfungsi utk
    a) mengawasi trafik dari belakang - cthnya kehadiran lori treler atau ada mat rempit yang cuba mengacah
    b) nak lihat jerawat kat muka
    c) nak lihat awek2 kat bus stop tgk ke tak lepas koner baring kat simpang tadi...

    ha ha ha...
    jadikan renungan kita semua. defensive driving is the way to go in a caring society



    yes,yes, thanks bnyak2 alldisc info yang sgat berguna kpd rider2 semua... senang citer, ingat keselamatan sekeliling kita... peace... cheers

    ariff-NINJA

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Mon Oct 19, 2009 8:59 pm

    arninja5984 wrote:salam...

    bagus ariff pasal info yang bro bagi ni...
    tahniah aku harap ko akan jadi antara rider contoh kat utara nie..'
    apa pun pas ni ingat tau kalu nak follow abg abis spm ni jgn lupa padding dan tayar yg abg suruh tukar tu kita leh layan sama2..he..he..
    bagus2 teruskan usaha anda..

    thanks bnyak2 arninja5984. thanks lagi skali sebab bnyak membantu saya dalm hal2 moto ni...pasal padding dan fullface no problem, tp tayar tu dlam perancangan nak tukar...jumpa lagi... cheers

    ariff-NINJA

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Mon Oct 19, 2009 9:22 pm

    awin wrote:gud2... ada jgak org yg mementingkan aspek2 keselamatan.. tp sebenarnya hal ni dah lama di utama kan.. cuma ade setengah rider2 yg agak degil pasal safety nih.. KAMI DAH PESAN, YG SELEBIHNYA TERPULANG PADA RIDER ITU SENDIRI....

    terima kasih kepada ariff-NINJA sbb postkan pasal safety nih...


    sama2...kta harus saling ingat dan memperingati sesama kita... cheers

    wadin

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by wadin on Thu Oct 22, 2009 11:12 am

    salam ...
    Dalam pemanduan berhemat ada 3 bahagian yg penting:)

    1. Pengetahuan
    2. Kemahiran
    3 Attitude


    1. Pengetahuan boleh perolehi dimana di kursus kursus yg berkaitan yg dijalankan. Ini berbayar lah, macam aku buat. Atau kita bertanya dgn kawan kawan. Berkongsi maklumat sesama sendiri:)..Beli DVD pasal riding ke. DVD biru boleh beli:)

    2. Kemahiran- Kita akan memperolehinya dgn latihan yg berterusan:)..Cthnya , setiap afew second kita sentiasa melihat cermin belakang.Sentiasa menggunakan signal bila mengubah lane atau untuk membelok..Tak perlulah menyembunyikan signal tu. Org tak kata pelik bila kau pakai signal:).Tanya kawan kawan yg okay:)...Kemahiran akan digunakan mengikut keadaan dan tempat juga:).Dont try this at home


    3. Attitude- Benda yg amat penting. Kalau Ketiga tiga ada dan insyaallah kita akan jadi penunggang yg berhemat:). Cthnya:) Dulu tak pakai glove, sekrang dah pakai glove Smile. Ini good attitude.
    Lebih baik kita ikut Attitude yg baik je.Semua org berharap kearah yg lebih baik:)

    Insyaallah , kalau ada semua ini kita semua akan jadi penunggang yg berhemat:)....
    Pengalaman anda menunggang di jalanraya dengan track tidak sama... Sejarah ada membuktinya.
    Ini ada pendapat aku dan pengalaman aku...
    Fikir fikir lahh sahabat aku...


    P.s : aku budak dah abis belajar Smile

    It's not how fast you ride safely - it's how safely you ride fast."

    kipas

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by kipas on Thu Oct 29, 2009 3:55 pm

    Braking Power/Stopping Distances

    Average Dry Stopping Distance (Assuming two-thirds of a second reaction time)[4]:
    Speed, Thinking Distance, Braking Distance, Total Stopping Distance
    20 mph 20 feet 20 feet 40 feet
    30 mph 30 feet 45 feet 75 feet
    40 mph 40 feet 80 feet 120 feet
    50 mph 50 feet 125 feet 175 feet
    60 mph 60 feet 180 feet 240 feet
    70 mph 70 feet 245 feet 315 feet
    80 mph 80 feet 320 feet 400 feet


    Average Wet Stopping Distance (Assuming two-thirds of a second reaction time)[4]:
    Speed, Thinking Distance, Braking Distance, Total Stopping Distance
    20 mph 20 feet 40 feet 60 feet
    30 mph 30 feet 90 feet 120 feet
    40 mph 40 feet 160 feet 200 feet
    50 mph 50 feet 250 feet 300 feet
    60 mph 60 feet 360 feet 420 feet
    70 mph 70 feet 490 feet 560 feet
    80 mph 80 feet 640 feet 720 feet


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    kurt2812

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by kurt2812 on Sun Nov 01, 2009 8:12 am

    klo rasa xleh tengok,bleh trus ke post lain..


























    gambar yang kt bwh treler tu sebab nak memotong x lepas..

    gambar kancil 2 aku nak share dgn korang bahana nya klo org blakang x pki seat belt..org depan pki tp klo org blakang xpakai,keputusannya depan n blakang almarhum... Sad Sad Very Happy

    ariff-NINJA

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by ariff-NINJA on Thu Nov 12, 2009 5:58 pm

    kurt2812 wrote:klo rasa xleh tengok,bleh trus ke post lain..


























    gambar yang kt bwh treler tu sebab nak memotong x lepas..

    gambar kancil 2 aku nak share dgn korang bahana nya klo org blakang x pki seat belt..org depan pki tp klo org blakang xpakai,keputusannya depan n blakang almarhum... Sad Sad Very Happy



    wah...bagus betul gambar nie...hrap2 korang siap2 la dari awal2 yop....
    cheers

    kurt2812

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by kurt2812 on Mon Nov 16, 2009 9:59 pm

    ariff-NINJA wrote:
    kurt2812 wrote:klo rasa xleh tengok,bleh trus ke post lain..

    sebagai pengajaran..beringat sebelum kena..nasihat kepada kawan2 klo ada yg masih pakai lg ms88,helmet 'steng'atau lain2 helmet yg 'x padat',bertukar lah..kebanyakan kes2 kematian akibat kemalangan adalah kecederaan kepala..


























    gambar yang kt bwh treler tu sebab nak memotong x lepas..

    gambar kancil 2 aku nak share dgn korang bahana nya klo org blakang x pki seat belt..org depan pki tp klo org blakang xpakai,keputusannya depan n blakang almarhum... Sad Sad Very Happy



    wah...bagus betul gambar nie...hrap2 korang siap2 la dari awal2 yop....
    cheers

    Sponsored content

    Re: Keselamatan Kita Di Jalan Raya

    Post by Sponsored content Today at 2:02 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:02 pm