Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Share

    khair_delta

    Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Mon Oct 26, 2009 6:20 pm

    Salam,

    Kay update pix kay accident aritu.

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Mon Oct 26, 2009 7:07 pm

    ni antara gambir2 kerosakan pd moto kay

    a) kerosakan pada tank


    [img][/img]


    b) kerosakan pada fork depan





    c) bawah lampu depan

    Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

    d) glove koyak



    e) mud guard pecah ckit



    yg xde gambir -
    i ) aligment n balacing tayar lari
    ii) handle bar kiri bengkok ckit
    iii) bhgn dlm lampu depan pecah
    iv) lampu depan calar ckit
    v) penutup lubang angin kiri yg warne itam pecah
    vi) fearring kanan ada retak kt bawah
    vii) pedal gear bengkok ke dalam ckit



    Jenis2 kecederaan :
    i) lutut kanan cedera
    ii) luka kt tulang kering kanan ( sgt sakit )
    iii) lutut x boleh bengkok
    iv) bahu kiri bengkak
    v) scrotum bengkak cz tkena tank
    vi) tulang kt bahagian pundi kencing sakit n ada bengkak



    Mod ckit cz xde budget :

    a) mudguard ( potong gne grinder )



    Hasilnye :







    Kay bru repaire fork ( RM 60 )




    buat masa ni kay upload ni je dlu. moto still gne bwk g keje.
    bwk slow2 je. tq so much kt bro wadin cz tolong kay ari jumaat tu... driver kereta tu sanggup tanggung 50% dr kos repaire,

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Mon Oct 26, 2009 7:08 pm

    mod, sory kalau trit ni cm nyemak.
    and sory coz gambir kay x adjust so senang nk tgk.

    carlnain

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by carlnain on Tue Oct 27, 2009 9:52 am

    a) kerosakan pada tank


    [img][/img]

    Shocked Shocked nak berguru dgn khair la , tgk tu smpi bengkok kat kaw c2 Shocked Shocked

    sorry khair aku gurau , aku ingat tank ko kemek bhg sisi .
    kalo banyak kerosakannya baik claim insurance . lagi pon dia
    leh tarik insurance keta 2 .

    terang2 keta salah , mana leh dia nak tanggung separuh je .
    Mesti drive keta tu x nak report polis , coz terang2 dia salah
    kuar simpang . Buat report dia kena saman n insurance dia d tarik tuk
    repair kerosakan moto ko .

    anyway GWS bro........
    kalo sakit angkat je MC bro jgn ikotkan sgt company suruh keje.


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Tue Oct 27, 2009 10:06 am

    carlnain wrote:a) kerosakan pada tank


    [img][/img]

    Shocked Shocked nak berguru dgn khair la , tgk tu smpi bengkok kat kaw c2 Shocked Shocked

    sorry khair aku gurau , aku ingat tank ko kemek bhg sisi .
    kalo banyak kerosakannya baik claim insurance . lagi pon dia
    leh tarik insurance keta 2 .

    terang2 keta salah , mana leh dia nak tanggung separuh je .
    Mesti drive keta tu x nak report polis , coz terang2 dia salah
    kuar simpang . Buat report dia kena saman n insurance dia d tarik tuk
    repair kerosakan moto ko .

    anyway GWS bro........
    kalo sakit angkat je MC bro jgn ikotkan sgt company suruh keje.

    tu penangan tongkat wak ali.
    hehe...
    tank tu memg kemik tepat2 kt kaw tu.

    wadin

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by wadin on Tue Oct 27, 2009 10:08 am

    salam...
    GWS okay... aku still terpikir macamana tank tu kemek bro?
    Terimakasih kat en Azman metro yg bawa khair naik kete ke kedai motor. Yg penting kau selamat...
    thk

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Tue Oct 27, 2009 10:23 am

    wadin wrote:salam...
    GWS okay... aku still terpikir macamana tank tu kemek bro?
    Terimakasih kat en Azman metro yg bawa khair naik kete ke kedai motor. Yg penting kau selamat...
    thk

    salam.
    terima kasih kat en azman ( kay lupa nk tny nama aritu )
    kuasa tuhan...
    kemik kt situ tp xde cedera parah kt part tu.
    juz bengkak.
    terima kasih kat bro wadin gak coz berani bwk moto kay yg cm xth kay nk ckp ms tu. huhu

    carlnain

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by carlnain on Tue Oct 27, 2009 10:41 am

    khair_delta wrote:
    wadin wrote:salam...
    GWS okay... aku still terpikir macamana tank tu kemek bro?
    Terimakasih kat en Azman metro yg bawa khair naik kete ke kedai motor. Yg penting kau selamat...
    thk

    salam.
    terima kasih kat en azman ( kay lupa nk tny nama aritu )
    kuasa tuhan...
    kemik kt situ tp xde cedera parah kt part tu.
    juz bengkak.
    terima kasih kat bro wadin gak coz berani bwk moto kay yg cm xth kay nk ckp ms tu. huhu

    Don't worry kalo wadin ada beb , aku paling trust semangat setiakawan Wadin
    terbukti beberapa kali dia dah tolong aku . respect loe wadin .
    Buruk2 moto dia pon kalo ko mintak tolong dia mesti sampai...... Laughing Laughing Laughing


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    skido

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by skido on Tue Oct 27, 2009 10:53 am

    nape tak claim jek..
    adeh,ruginye..fork tuh calarkan jek..konfem dapat baru..tak payah
    nak press lagi dah..
    tank tuh bile kemek..takut karat jek nanti..(solute tolor kay,mcm besi.huhu)
    untung2 nanti dpt kaver set baru kay..

    kipas

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by kipas on Wed Oct 28, 2009 10:16 am

    semoga cepat semboh


    _________________
    12/10/2008 dr kiri:skido,ali weng,koboi gurun,azzo,kipas,lumin,chokey

    22/01/2012 http://kips.forumotions.net/t2447-1st-tts-siang-2012-di-putrajaya-22-january-2012

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Wed Oct 28, 2009 10:35 am

    alhamdulillah, kay dh cure...
    juz tinggal bengkak2 ckit..
    luka dh kering..
    meleper ckit2 dh boleh..

    kurt2812

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by kurt2812 on Sun Nov 01, 2009 8:32 am

    Jenis2 kecederaan :
    i) lutut kanan cedera (right patella injury)
    ii) luka kt tulang kering kanan ( sgt sakit ) abrasion wound + tenderness at right tibia
    iii) lutut x boleh bengkok
    iv) bahu kiri bengkak
    v) scrotum bengkak cz tkena tank
    vi) tulang kt bahagian pundi kencing sakit n ada bengkak tender n swelling at simfisis pubis.


    ni klo bahasa perubatan nye la..klo g hosp,gtau doc 2 guna bahasa mcm ni,aku berani jamin diorg layan ko macam raja pnyer.sbb diorg igt ko staff perubatan.

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Sun Nov 01, 2009 10:24 am

    kurt2812 wrote:Jenis2 kecederaan :
    i) lutut kanan cedera (right patella injury)
    ii) luka kt tulang kering kanan ( sgt sakit ) abrasion wound + tenderness at right tibia
    iii) lutut x boleh bengkok
    iv) bahu kiri bengkak
    v) scrotum bengkak cz tkena tank
    vi) tulang kt bahagian pundi kencing sakit n ada bengkak tender n swelling at simfisis pubis.


    ni klo bahasa perubatan nye la..klo g hosp,gtau doc 2 guna bahasa mcm ni,aku berani jamin diorg layan ko macam raja pnyer.sbb diorg igt ko staff perubatan.

    btol2..
    kay wat cmtu trus staff tu layan...
    mule2 tu dorg wat dono je..

    nol_kips

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by nol_kips on Tue Nov 03, 2009 10:18 am

    Mak aih..teruk nyer eksiden..tang tank tu..ko minum per??pki minyak lintah ker bro..kalo aku post kat member aku yg pompuan..confom semua cari ko nih bila tgk tank tu.. cheers

    by the way..GWS..

    bykkan bersabar..syukur Alhamdulillah selamat..

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Tue Nov 03, 2009 10:25 am

    nol_kips wrote:Mak aih..teruk nyer eksiden..tang tank tu..ko minum per??pki minyak lintah ker bro..kalo aku post kat member aku yg pompuan..confom semua cari ko nih bila tgk tank tu.. cheers

    by the way..GWS..

    bykkan bersabar..syukur Alhamdulillah selamat..


    minum air biase je. hehe.
    kuasa Tuhan...
    alhamdulillah khair selamat..
    tq for caring.. Wink

    Maverick

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by Maverick on Tue Nov 03, 2009 11:01 am

    Syukur bro selamat... alhamdulillah..
    Sy pun penah xsiden dgn kips ni.. first time kena lak tu.. tp syukur umur panjang.. yg punah pun fairing depan, kanan, cover bwh, side mirror, frame besi headlamp dgn headlamp sekali..

    Tp tgk kat kerosakkan zx bro tu leh tahan teruknya.. tang fork tu la dgn tank.. incase ader uang lebih nanti bro elok rasanya tukar baru je kan?

    Setakat ni balancing ok tak bro?? tak der melilau2 zx bro?.. time konar takder berat sebelah ke apa ke?..

    Protektif gear (glove) tu mmg menjalankan tugas dia, betul tak bro khair? Sekurang2 nya me'reduce'kan kecederaan kan?

    Ni baru 60km/h punya efeck.. kalo 120? 200?? SO.. kita sbg rider ni kene keja keras skit bila bwk motor sbb org yg tak tau nak bajet speed dan anggaran jarak ni selalu tersalah bajet.. dia igt kita jauh lagi tp rupa2nya 5 seken dah sampai dah.. tu yg selalu jd kat hgway bila motor tgh laju kat lane 3, yg bwk keta ni selambe je masuk lane tu, sbb dia salah bajet speed motor tu (atau di kuang ajar) Smile..
    So mana2 keadaan pun sama je.. yg kita bole buat bagi hgh beam je la..

    Ish! apa yg aku melalut ni.. hehehe drunken

    khair_delta

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by khair_delta on Tue Nov 03, 2009 11:12 am

    tu bkn melalut, tp sbg peringatan...
    fork agak lari mb cz x buat balacing rim lg.
    ms ride try lepas tgn handle dm mengelupur.
    time corner tajam kne slow cz tayar dpan cm sliding ckit.
    lebih terasa time ujan.

    glove @ protective gear amat penting.
    biar duit kuar lebih ckit drpd isi tgn yg terkeluar.
    ( kata2 dr ayahanda yg juga sorg biker )
    jakcet pn penyelamat esp yg ada padding.
    ms ride aritu pki bagpack, so ms terhempas dr langit x terasa sgt sakit. ( tp sgt sakit ms mlm kejadian tu. huhu )

    helmet n visor.
    pakai helmet tu biar ikat tali tu kemas2.
    kalau ada duit lebih, bli fullface.
    khair pn pki brand limited je.
    at least if tersembam, xde r mkn gne straw. hehe.

    shuk

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by shuk on Thu Nov 05, 2009 12:37 am

    khair_delta wrote:
    nol_kips wrote:Mak aih..teruk nyer eksiden..tang tank tu..ko minum per??pki minyak lintah ker bro..kalo aku post kat member aku yg pompuan..confom semua cari ko nih bila tgk tank tu.. cheers

    by the way..GWS..

    bykkan bersabar..syukur Alhamdulillah selamat..


    minum air biase je. hehe.
    kuasa Tuhan...
    alhamdulillah khair selamat..
    tq for caring.. Wink


    semoga cepat sembuh,aminnnn

    WRR987

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by WRR987 on Thu Nov 05, 2009 1:47 am

    Syukur, Alhamdulillah.
    Kami Kipper Kuantan & Pahang Doakan :
    Moga cepat sembuh bro..
    Amin.

    ckguAzharazali

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by ckguAzharazali on Thu Nov 05, 2009 9:46 pm

    Salam,
    Semoga Kay cepat sembuh....
    Sy pn dpt rasa Kay sakit xcident jatuh motor sbb sy pun prnah jatuh tp bkn dgn ZX ni....
    Kippers yg lain...brhati2 di jalan raya...Ingatlh org yg tersayang... Very Happy

    Sponsored content

    Re: Accident 60km/j pada Jumaat, 23 Oct 09: 0835a.m

    Post by Sponsored content Today at 6:01 am

      Similar topics

      -

      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:01 am