Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    kipper langgar orang...salah siapa?

    Share

    xzzr

    kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by xzzr on Mon Nov 30, 2009 6:25 pm

    lane moto plaza tol duke (sebelum exit jalan semarak - hala ke ampang)bentuk dia S-bend, kiri 90 degree pastu kanan 90 degree. yang kanan tu blind corner. 1st corner aku slow down la kan. so aku terus turun gear 3.

    lepas 2nd corner yang blind tu, lebih kurang 6 kaki je, tetiba ada sorang pakcik ni BERDIRI kat tengah2 lane moto. aku x sempat wat ape pun, tarik front brek dlm quarter second je kot, terus lock pegi straight. pakcik tu pun tergamam, dia boleh stay je kat tengah. aku ram dia dlm speed lebey kurang 15km/h kot. tergolek pakcik tu, aku ok je just terkeluar lane.

    pakcik tu bangun, nampak ok, terus blah x kata apa pun.

    aku kesian gak kat pakcik tu, tapi aku rasa ni bukan salah aku. korang pulak rasa camne?

    cdan

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by cdan on Mon Nov 30, 2009 6:31 pm

    taku benda lain aje ler...

    carlnain

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by carlnain on Mon Nov 30, 2009 6:35 pm

    xzzr wrote:lane moto plaza tol duke (sebelum exit jalan semarak - hala ke ampang)bentuk dia S-bend, kiri 90 degree pastu kanan 90 degree. yang kanan tu blind corner. 1st corner aku slow down la kan. so aku terus turun gear 3.

    lepas 2nd corner yang blind tu, lebih kurang 6 kaki je, tetiba ada sorang pakcik ni BERDIRI kat tengah2 lane moto. aku x sempat wat ape pun, tarik front brek dlm quarter second je kot, terus lock pegi straight. pakcik tu pun tergamam, dia boleh stay je kat tengah. aku ram dia dlm speed lebey kurang 15km/h kot. tergolek pakcik tu, aku ok je just terkeluar lane.

    pakcik tu bangun, nampak ok, terus blah x kata apa pun.

    aku kesian gak kat pakcik tu, tapi aku rasa ni bukan salah aku. korang pulak rasa camne?

    Ko tetap salah ................ Mad Mad Mad

    mengikut undang2 pejalan kaki tetap menang.
    walau apa kes jalan raya sekali pon. kecuali pejalan kaki
    x mengunakan jejantas.


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    xzzr

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by xzzr on Mon Nov 30, 2009 6:39 pm

    carlnain wrote:
    Ko tetap salah ................ Mad Mad Mad

    mengikut undang2 pejalan kaki tetap menang.
    walau apa kes jalan raya sekali pon. kecuali pejalan kaki
    x mengunakan jejantas.

    alamak...ye ke?
    tapi aku rasa pakcik tu bahaya, dkat blind corner dia bole duk tengah2. aku rasa orang bawak basikal pun x sempat brek.

    tapi kalau dah law kata camtu, aku le yang salah Crying or Very sad

    carlnain

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by carlnain on Mon Nov 30, 2009 6:41 pm

    xzzr wrote:
    carlnain wrote:
    Ko tetap salah ................ Mad Mad Mad

    mengikut undang2 pejalan kaki tetap menang.
    walau apa kes jalan raya sekali pon. kecuali pejalan kaki
    x mengunakan jejantas.

    alamak...ye ke?
    tapi aku rasa pakcik tu bahaya, dkat blind corner dia bole duk tengah2. aku rasa orang bawak basikal pun x sempat brek.

    tapi kalau dah law kata camtu, aku le yang salah Crying or Very sad

    serupa gak kalo ko langgar belakang kenderaan .
    ko tetap salah walau apa pon condisennya . dia
    cas ko lalai je..........n mengikut terlalu rapat Sad Sad


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    xzzr

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by xzzr on Mon Nov 30, 2009 6:47 pm

    moralnye...xtra careful kat blind corner..
    dah namanya blind...
    satu pengajaran untuk aku Embarassed

    lumin

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by lumin on Mon Nov 30, 2009 7:15 pm

    carlnain wrote:
    xzzr wrote:lane moto plaza tol duke (sebelum exit jalan semarak - hala ke ampang)bentuk dia S-bend, kiri 90 degree pastu kanan 90 degree. yang kanan tu blind corner. 1st corner aku slow down la kan. so aku terus turun gear 3.

    lepas 2nd corner yang blind tu, lebih kurang 6 kaki je, tetiba ada sorang pakcik ni BERDIRI kat tengah2 lane moto. aku x sempat wat ape pun, tarik front brek dlm quarter second je kot, terus lock pegi straight. pakcik tu pun tergamam, dia boleh stay je kat tengah. aku ram dia dlm speed lebey kurang 15km/h kot. tergolek pakcik tu, aku ok je just terkeluar lane.

    pakcik tu bangun, nampak ok, terus blah x kata apa pun.

    aku kesian gak kat pakcik tu, tapi aku rasa ni bukan salah aku. korang pulak rasa camne?

    Ko tetap salah ................ Mad Mad Mad

    mengikut undang2 pejalan kaki tetap menang.
    walau apa kes jalan raya sekali pon. kecuali pejalan kaki
    x mengunakan jejantas.

    kalau kat tengah2 jalan moto pun pejalan kaki yang betul ke? bukan itu namanye attempted suicide ke? lol!


    _________________






    serangga jalanan

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by serangga jalanan on Mon Nov 30, 2009 7:37 pm

    salah atau x ko xsepatutnya blah cmtu jer...
    ko kene ade tanggungjawab bro...kalu org lain
    langgar ko then blah cmtu je cmne lak ko rase?
    sebagai sorg manusia kite kene ade sikap tolong
    menolong & respek sesama makhluk...so sendiri mau ingat... What a Face

    duke

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by duke on Mon Nov 30, 2009 7:53 pm

    luminescence69 wrote:

    kalau kat tengah2 jalan moto pun pejalan kaki yang betul ke? bukan itu namanye attempted suicide ke? lol!

    betul gak tu. kalau ikut ape yg xzzr cite, bole kata bila dia exit corner je trus ada depan mata.
    law mungkin x bagi xception, tapi dalam kes ni nak kata lalai pun x jugak.
    bagi aku pakcik tu yg lalai, approach trafik dkat blind corner. sendiri mau ingat la beb.

    xzzr

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by xzzr on Mon Nov 30, 2009 7:56 pm

    mister wrote:salah atau x ko xsepatutnya blah cmtu jer...
    ko kene ade tanggungjawab bro...kalu org lain
    langgar ko then blah cmtu je cmne lak ko rase?
    sebagai sorg manusia kite kene ade sikap tolong
    menolong & respek sesama makhluk...so sendiri mau ingat... What a Face

    errr...aku dah stop...pakcik tu yang blah
    dia tau dia yg salah kot

    serangga jalanan

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by serangga jalanan on Mon Nov 30, 2009 7:59 pm

    xzzr wrote:
    mister wrote:salah atau x ko xsepatutnya blah cmtu jer...
    ko kene ade tanggungjawab bro...kalu org lain
    langgar ko then blah cmtu je cmne lak ko rase?
    sebagai sorg manusia kite kene ade sikap tolong
    menolong & respek sesama makhluk...so sendiri mau ingat... What a Face

    errr...aku dah stop...pakcik tu yang blah
    dia tau dia yg salah kot

    ermmm....kalu cmtu xpe...hihi...
    ko biase dgr x cite org tua kena langgar
    sampai terpelanting tp dia lak dtg tye ko
    ok ke x?hoho...aku tkt pakcik tu org yg same jer.. affraid

    Guest
    Guest

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by Guest on Mon Nov 30, 2009 8:02 pm

    kalu pakcik tu lalu kat jalan motor, motor betul.. pasal mane leh pejalan kaki lalu situ, *jawapan incik polis kepada ku*

    kurt2812

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by kurt2812 on Mon Nov 30, 2009 8:57 pm

    [quote="sinclair"]kalu pakcik tu lalu kat jalan motor, motor betul.. pasal mane leh pejalan kaki lalu situ, *jawapan incik polis kepada ku*[/quotb

    btol gak tu..yg die g berdiri kt line mtor tu watpe?? bg aku silap die la,kot ye nak melintas,tgk kanan kiri dlu..ko bukan menunggang kt kaki lima kan? so dah die lalu kt jalan mtor,wat perangai leklok la.. x pon pak cik tu ada gangguan mental kot..klo aku,aku berhenti n tanya pak cik tu "pak cik wat pe kt sini? nak g mane?" sekurang2 nya aku tau kenapa die bertindak mcm tu.. Very Happy

    mal 5190

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by mal 5190 on Mon Nov 30, 2009 10:01 pm

    [quote="kurt2812"]
    sinclair wrote:kalu pakcik tu lalu kat jalan motor, motor betul.. pasal mane leh pejalan kaki lalu situ, *jawapan incik polis kepada ku*[/quotb

    btol gak tu..yg die g berdiri kt line mtor tu watpe?? bg aku silap die la,kot ye nak melintas,tgk kanan kiri dlu..ko bukan menunggang kt kaki lima kan? so dah die lalu kt jalan mtor,wat perangai leklok la.. x pon pak cik tu ada gangguan mental kot..klo aku,aku berhenti n tanya pak cik tu "pak cik wat pe kt sini? nak g mane?" sekurang2 nya aku tau kenapa die bertindak mcm tu.. Very Happy
    pakcik tu la salah..
    sape suruh dia bediri kt laluan moto..
    menempah maut name nye tu..

    arninja5984

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by arninja5984 on Mon Nov 30, 2009 10:44 pm

    Actually conclusion yang leh aku bagi kat sini adalah..

    1.sentiasa berhati2 walaupun anda telah berada di lorong dan laluan yang betul.tumpukan pada keadaan sekeliling dihadapan anda..gunakan kelajuan yang anda dan motor anda mampu kawal.

    2.sentiasa pastikan brek hadapan dan belakang anda dalam keadaan TERBAIK..pastikan anda menggunakan nisbah dan cara yang betul untuk membuat emergency brek..

    3.Pastikan pakai sut dan pad pelindung dan serta kasut melindungi buku lali,jangan sekali2 memakai selipar ketika menungang..(pedulikan mamat yg dok kutuk pasal pakai safety nih..diorang tak mampu jeles lah..).

    4. Selebihnya Tawkallah pada Allah S.W.T dan jangan lupa baca doa naik kenderaan..insyaallah niat kalu baik pasti dilindungiNYA..

    sekian..sama2 kita ingat mengingati..KIPS FOREVER..


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    Apit7395

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by Apit7395 on Thu Dec 03, 2009 3:45 pm

    arninja5984 wrote:Actually conclusion yang leh aku bagi kat sini adalah..

    1.sentiasa berhati2 walaupun anda telah berada di lorong dan laluan yang betul.tumpukan pada keadaan sekeliling dihadapan anda..gunakan kelajuan yang anda dan motor anda mampu kawal.

    2.sentiasa pastikan brek hadapan dan belakang anda dalam keadaan TERBAIK..pastikan anda menggunakan nisbah dan cara yang betul untuk membuat emergency brek..

    3.Pastikan pakai sut dan pad pelindung dan serta kasut melindungi buku lali,jangan sekali2 memakai selipar ketika menungang..(pedulikan mamat yg dok kutuk pasal pakai safety nih..diorang tak mampu jeles lah..).

    4. Selebihnya Tawkallah pada Allah S.W.T dan jangan lupa baca doa naik kenderaan..insyaallah niat kalu baik pasti dilindungiNYA..

    sekian..sama2 kita ingat mengingati..KIPS FOREVER..
    sape yg mamat dok kutuk 2 abg khairul???

    kurt2812

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by kurt2812 on Thu Dec 03, 2009 6:19 pm

    Apit7395 wrote:
    arninja5984 wrote:Actually conclusion yang leh aku bagi kat sini adalah..

    1.sentiasa berhati2 walaupun anda telah berada di lorong dan laluan yang betul.tumpukan pada keadaan sekeliling dihadapan anda..gunakan kelajuan yang anda dan motor anda mampu kawal.

    2.sentiasa pastikan brek hadapan dan belakang anda dalam keadaan TERBAIK..pastikan anda menggunakan nisbah dan cara yang betul untuk membuat emergency brek..

    3.Pastikan pakai sut dan pad pelindung dan serta kasut melindungi buku lali,jangan sekali2 memakai selipar ketika menungang..(pedulikan mamat yg dok kutuk pasal pakai safety nih..diorang tak mampu jeles lah..).

    4. Selebihnya Tawkallah pada Allah S.W.T dan jangan lupa baca doa naik kenderaan..insyaallah niat kalu baik pasti dilindungiNYA..

    sekian..sama2 kita ingat mengingati..KIPS FOREVER..
    sape yg mamat dok kutuk 2 abg khairul???

    biar aku terangkan bg pihak aku..aku pnah kena bahan dgn kawan2 aku "alah ko ni,bru pakai mtor cutting mcm superbike,dah ak pakai mcm geng2 superbike!!" biasanya mat2 rempit la yg ckp mcm ni..bg sesetengah org,klo takut jatuh,jgn naik mtor..mmg la sbb orang yg cakap tu ble mtor die jatuh,n calar sane,pecah sini,die g curik mtor org lain n salin..bleh la cakap mcm2..dinasihatkan pakai la safety gear yg bersepah dijual kt pasaran.. cheers

    where

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by where on Thu Dec 03, 2009 7:26 pm

    Apit7395 wrote:sape yg mamat dok kutuk 2 abg khairul???
    apesal ko nak tau sgt brader apit???

    arninja5984

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by arninja5984 on Thu Dec 03, 2009 7:36 pm

    where wrote:
    Apit7395 wrote:sape yg mamat dok kutuk 2 abg khairul???
    apesal ko nak tau sgt brader apit???

    ha..ha..ha..tak payah la nak tahu sapa dia,
    yang penting bukan kawan2 kita kat forum nie lah..
    biarlah luncai dgn labu2nya..biarkan..biarkan..
    jgn biar diri dipengaruhi dan melayan provokasi..
    itu yang penting..
    apa yang penting kerjasama..!
    apa yang penting kerjasama..!
    wonderkips..wonderkips..kami datang...
    membantu kawan2 dalam kesusahan...
    motor kami tak besar,motor kami tak kuat..
    bila berkerjasama semua jadi mudah...yeahhhh
    Wonderkips...

    p/s: lagu rasmi kawasakikips.com(sila ikut lagu wonderpets)
    cheers cheers Laughing Laughing


    _________________
    "You better gived all out or do nothing"
    legend #34

    alldisc

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by alldisc on Fri Dec 04, 2009 10:37 am

    arninja5984 wrote:Actually conclusion yang leh aku bagi kat sini adalah..

    1.sentiasa berhati2 walaupun anda telah berada di lorong dan laluan yang betul.tumpukan pada keadaan sekeliling dihadapan anda..gunakan kelajuan yang anda dan motor anda mampu kawal.

    ..

    aku sokong benar dgn Encik Khairul iaitu kita sentiasa berpegang dengan konsep pemanduan berhemah. biar org lain salah tapi andainya kita beralah maka kita juga yang selamat. tak guna nak bertarung kat atas jalan siapa menang atau siapa betul.

    kalau asik nak menang jugak, sila jumpa wadin dan serahkan lesen pada dia utk pulang kat JPJ. ha ha ha...

    p/s KRZ tetap champion di kalangan moto kapcai! huray!! cheers

    carlnain

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by carlnain on Fri Dec 04, 2009 11:06 am

    alldisc wrote:
    arninja5984 wrote:Actually conclusion yang leh aku bagi kat sini adalah..

    1.sentiasa berhati2 walaupun anda telah berada di lorong dan laluan yang betul.tumpukan pada keadaan sekeliling dihadapan anda..gunakan kelajuan yang anda dan motor anda mampu kawal.

    ..

    aku sokong benar dgn Encik Khairul iaitu kita sentiasa berpegang dengan konsep pemanduan berhemah. biar org lain salah tapi andainya kita beralah maka kita juga yang selamat. tak guna nak bertarung kat atas jalan siapa menang atau siapa betul.

    kalau asik nak menang jugak, sila jumpa wadin dan serahkan lesen pada dia utk pulang kat JPJ. ha ha ha...

    p/s KRZ tetap champion di kalangan moto kapcai! huray!! cheers

    marah bebenor bunyinya tu ......... Shocked Shocked


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    kurt2812

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by kurt2812 on Fri Dec 04, 2009 7:49 pm

    [quote="Apit7395"]
    where wrote:
    Apit7395 wrote:sape yg mamat dok kutuk 2 abg khairul???
    apesal ko nak tau sgt brader apit???

    x kisah la saper yg tanya pon..pekak kan telinga je..kite yg jatuh,kiter yg tanggung sakit.. Very Happy bukan org yg kutuk tu..

    miruss87

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by miruss87 on Wed Feb 24, 2010 5:08 pm

    erm.. tol2.. tp kalu kehilangan nyawa tu.. wlaupn kita betul.. tp msih mkan dalam gak tu.. org akn kate kita bwak moto langgar smpai mati.. tu yg xbest.. tp alhamdulillah kipper2 cni berhemat kn3...

    ryuganz

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by ryuganz on Sat Feb 27, 2010 12:41 am

    dua dua salah.pakcik tu tau area tu blind spot, bukan suruh sign ke pape ke, baldi ke suruh oncoming traffic slow down, dari dok tercegat tgh jalan, mabuk ape.
    yang ko plak. maybe salah tak extra careful la.tp kalo kippers lain pun share the same situation, mane nak lari tetiba kt blind spot ada mamat berdiri tgh jalan.

    *pasal safety aku tak peduli, bawak C70 pun aku stil pakai fullface.ada sejarah.huhu

    deen325

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by deen325 on Wed Mar 03, 2010 4:06 pm

    salam...

    The moral of story...
    apa2 keadaan sekalipun... kita kena sentiasa berhati2...di jalan raya... kerana apajua bole berlaku..
    walaupun jln tu di bina tuk kita.. contohnya laluan motor...

    Laughing Laughing Laughing

    Sponsored content

    Re: kipper langgar orang...salah siapa?

    Post by Sponsored content Today at 8:23 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:23 am