Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Share

    nekman

    Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by nekman on Sat Feb 06, 2010 8:11 pm

    Dari Harian Metro (6 Feb 2010)
    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Minyakpelincircetakrompak/Article/index_html

    RAWANG: Satu sindiket terancang menghasilkan sendiri minyak pelincir kenderaan dengan meniru bulat-bulat beberapa jenama minyak pelincir terkenal antarabangsa yang berada di pasaran.


    Operasi licik yang dijalankan di satu kilang tertutup di Taman Setia Jaya, Rawang di sini, dikesan mampu menghasilkan ribuan botol minyak pelincir sintetik palsu yang kemudian dijual dengan harga sama.

    Kegiatan sindiket terbabit terbongkar selepas sepasukan pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi (KPDNKK) Selangor menyerbu gudang berkenaan dan merampas sejumlah minyak pelincir ‘cetak rompak’ bernilai lebih RM1 juta.

    Penolong Pengarah Kanan KPDNKK Selangor, Zakaria Thamby Chik berkata, kewujudan kilang membuat minyak pelincir kenderaan tiruan itu berjaya dibongkar hasil maklumat orang ramai dan kerjasama pihak polis Gombak.

    Menurutnya, seorang pekerja sindiket berkenaan sebelum ini diberkas polis selepas dikesan melakukan penipuan pembelian sejumlah tayar menggunakan cek tendang.

    “Hasil tangkapan itu, suspek membawa pihak polis dan KPDNKK ke gudang rahsia terbabit yang dijadikan markas untuk memproses minyak pelincir tiruan.

    “Bagaimanapun ketika serbuan jam 10 pagi semalam, pemilik gudang sempat melarikan diri dengan meninggalkan semua bahan bukti di dalam premis berkenaan,” katanya.

    Menurutnya, enam pegawai KPDNKK Selangor memecah kunci gudang berkenaan sebelum menemui beratus tong drum yang digunakan untuk mengisi minyak pelincir tiruan.

    “Siasatan lanjut menemui ratusan kotak berisi bekas plastik minyak pelincir seberat satu liter dan empat liter yang dipercayai sedia untuk diedarkan ke pasaran.

    “Bagaimanapun semua minyak pelincir berkenaan didapati palsu berikutan ia diisi menggunakan bekas plastik yang mempunyai bentuk dan warna sama dengan produk tulen,” katanya. Malah sindiket terbabit turut dikesan menghasilkan pelekat label palsu berdasarkan penemuan beratus pelekat terbabit dalam pejabat berkenaan.

    Beli di mana untuk pastikan yang original??"

    kurt2812

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by kurt2812 on Sat Feb 06, 2010 8:41 pm

    aku rasa la.klo nak pakai minyak itam jenama stesen minyak mcm SX atau VSX ke..petronas ke..bli kt petropam tu trus.jgn beli kt bengkel..

    krijauan

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by krijauan on Mon Feb 08, 2010 2:14 pm

    alamak kat rawang??

    patut la moto aku slow,, Laughing

    mambang

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by mambang on Tue Feb 09, 2010 12:25 am

    alamak..aku baru lps tkr myk itam..redha jela...ni yg x sdp ati nih.....tipah tertipu...fully sintetik lak tu

    amirburn

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by amirburn on Tue Feb 09, 2010 1:33 am

    dekat rawang??adus...pedih ni..rase2 mcm kenal je produk EO ni...

    LuNaCy

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by LuNaCy on Tue Feb 09, 2010 11:02 am

    rawang..?? huhhuhu aiyak.. abeh la.. huhu motul pn kono skali ka.. huhuhu.. adehh.. kene gune miyk kelapa sawit gak pas ni.. huhu

    nekman

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by nekman on Tue Feb 09, 2010 12:51 pm

    Setakat lihat di gambar yang tertera di webpage nih
    http://ondscene.blogspot.com/2010/02/rampasan-minyak-pelincir-minyak.html

    Brand yang terlibat:
    Sh*ll, C**trol, M*t*best..

    Harap2 minyak 2T tak termasuk dalam senarai, leh jem moto tengah cruising No


    Last edited by nekman on Tue Feb 09, 2010 1:36 pm; edited 1 time in total

    ryuganz

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by ryuganz on Tue Feb 09, 2010 1:09 pm

    sebab tu aku pake product petronas kt stesen2.beli direct dari diorang, bengkel sendiri manada product petronas.obvious sangat, yang dari bengkel nih ntah ape product dia pakai.even service centre pun aku kurang percaya.beli sindri, puas ati.

    mambang

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by mambang on Tue Feb 09, 2010 5:21 pm

    ikutkan hati aku bakar jer kilang tu...tak pn bagi tokey dia minum 4t tu sampai kenyang..hahaha

    deen325

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by deen325 on Wed Mar 03, 2010 3:46 pm

    salam..
    sedih daya bila terbaca ceta ni kat paper...

    apa2 pun kita sama2 berhati2 semasa membeli...
    pastikan hak kita sebagai penguna tidak di main2 kan n
    di tipu oleh lanun2 tu..

    Laughing Laughing Laughing

    nytroz

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by nytroz on Wed Mar 03, 2010 5:12 pm

    dah lama aku tak pakai minyak enjin beli kat kedai motor ni, pasal dulu lagi dah pernah dengar citer ni, minyak motor biasa kat stesen minyak mahal & kasar plak, so skang pakai super diesel je, tak percaya cuba test devlax kat kips, stakat nak main fast shifting mmg best, harga rm14.50 seliter tapi rasa mcm fully sinthetic....

    tapi kalau motor korang rosak aku tak jamin ye... kekekke

    kurt2812

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by kurt2812 on Sun Mar 07, 2010 11:50 pm

    so macam ne nak pastikan yg minyak kiter bli tu asli?? ada cadangan atau nasihat?

    WRR987

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by WRR987 on Tue Mar 09, 2010 1:53 pm

    sy guna MAXOIL. Compem ori & siap ada baucar tunai lg. Syarikat Bumiputera lg kwn2..

    kurt2812

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by kurt2812 on Tue Mar 09, 2010 5:47 pm

    WRR987 wrote:sy guna MAXOIL. Compem ori & siap ada baucar tunai lg. Syarikat Bumiputera lg kwn2..

    maxoil ni bumiputra ke?? nama mcm omputih..mana nak bli minyak ni??

    krijauan

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by krijauan on Wed Mar 10, 2010 2:05 pm

    salam aku dah terkena...

    minggu lepas aku tukau minyak itam castrol power1 10/40 rm 40 seliter...
    rupa rupanya tipu beb..
    dulu aku dah pernah pakai minyak ni..smooth je tuka gear n moto jadi ringan je..
    tapi yang ni lain macam je..moto berat susah nak tuka gear..
    aduhh..mcm haram..
    pasni jangan beli minyak itam kat kodai sparepart rawang..
    dia nak abiskan stok minyak tipu...celaka.. Evil or Very Mad

    ryuganz

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by ryuganz on Wed Mar 10, 2010 2:26 pm

    beli kat station minyak je bro.gerenti ori.

    kurt2812

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by kurt2812 on Wed Mar 24, 2010 8:23 pm

    kwn aku cakap,die pomen tau..ada sengah stesen pon jual yg lokal pnye gak..adeyh!!

    deen325

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by deen325 on Mon Apr 05, 2010 11:00 pm

    salam..
    pastikan cover aluminium tu masih tertutup rapi lah...

    Maverick

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by Maverick on Sat Apr 17, 2010 1:47 pm

    Kalo Shell tak pakai aluminium, guna plastik je skang ni. (botol design baru)

    @zri

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by @zri on Sat Apr 17, 2010 7:52 pm

    hantu btol org yg brniaga cmni...

    xplay85

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by xplay85 on Sat Apr 17, 2010 8:05 pm

    em..mmg btul..aku da lame prasan ni...even kreta pun..kdg2 tukar rase best je&smooth jer and kadang2 rase kasar & berat...pdhal gune jenis minyak yg same...2 psl beli 2t shell vsx rase mcm taik,maybe yg tipu nye..

    carlnain

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by carlnain on Sat Apr 17, 2010 9:28 pm

    Aku kalo nak beli 2T or 4T aku order dari Mira_Buruk je .
    dah tentu2 ori n lehla tolong kengkawan , harga pon berbeza dari kdi...

    SAAAAYYYAAAA...Muuuussssstiiii ....pppiiiiilllleeeyyyy.....cheers


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    KiPsesAt

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by KiPsesAt on Tue Apr 20, 2010 1:56 am

    salam semua..
    saya dak baru cni..
    baru nk berjinak2..
    erm..rase nyer pomen saya dulu ade cakap..
    nk beza kan OE ori ngan palsu nih..
    care dia tgk tahap kelikatan minyak tuh..
    kalo pekat dan x berbau tuh ori..
    kalo cair semacam dan berbau tuh la yg local..
    senang2 bro goncang2 je botol EO tuh..

    effect pakai minyak local nih mmg truk..
    1- minyak itam kering coz dia berunsurkan air..so bile panas dia akan mengewap.
    2- enjin boleh kondem..
    3- kena tukar G/B baru..mahal wo..

    tuh je yg pomen saya cakap..kalo salah tolong btul kan yer..saya hanya berkongsi apa yg saya tau.. salam What a Face

    ijan2009

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by ijan2009 on Tue Apr 20, 2010 10:30 pm

    Aduh....Rawang jadik port minyak tiruan...aduh...Dah le dok kat Rawang....

    Neo B

    tmpang tnya

    Post by Neo B on Tue Jun 15, 2010 8:08 pm

    mntak maaf,tmpang tnya...
    apa beza fully-syntetic dgn semi-syntetic?

    Sponsored content

    Re: Minyak pelincir cetak rompak (Jangan Terbeli Yang Palsu)

    Post by Sponsored content Today at 4:21 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:21 am