Kawasaki Kips Owners

FORUM FOR ALL GENERATION OF KAWASAKI KIPS


    Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Share

    duke

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by duke on Wed Feb 24, 2010 8:20 am

    MBN 2254 wrote:
    motor KIPS biru dibelakangku terus memecut menghampiri sisi kanan..

    "alamak... dia dah makin dekat dengan aku nih..."

    .....bersambung

    pehh...saspen beb Shocked...cayalah bro...x sabar tggu part 3 nih

    alldisc

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by alldisc on Wed Feb 24, 2010 9:44 am

    helmynyte89 wrote:Pandai la bro tue mereka cerpen... berdegup2 jantungku membaca..
    aku nak hepi ending k..hahaha....

    nak hepi ending tengok citer hindustan haa..

    skido

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by skido on Wed Feb 24, 2010 10:45 am

    alldisc wrote:
    klip^ketas wrote:
    mambang hijau wrote:
    Azroy wrote:pergh.. ni buat cerpen masuk kat dalam majalah bikerz ni ok gak ni.. hahahaa...layan...
    ni suspen nih..tak sabar nak dengar sambunganyer nih..

    jgn jadik cite tapau nasik sudah..hehe

    citer tapau nasik tu worng topik. patutnya kat ruangan jenaka.

    anyway, aku tak sabar tunggu sambungan citer black mamba. bila baca tu nafas aku tertahan2...

    ye laa ..sy delete nanti posting tuh
    n tak posting lagi laa..biar org hebat2 jek post pasni..

    alldisc

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by alldisc on Wed Feb 24, 2010 10:48 am

    skido wrote:
    alldisc wrote:
    klip^ketas wrote:
    mambang hijau wrote:
    Azroy wrote:pergh.. ni buat cerpen masuk kat dalam majalah bikerz ni ok gak ni.. hahahaa...layan...
    ni suspen nih..tak sabar nak dengar sambunganyer nih..

    jgn jadik cite tapau nasik sudah..hehe

    citer tapau nasik tu worng topik. patutnya kat ruangan jenaka.

    anyway, aku tak sabar tunggu sambungan citer black mamba. bila baca tu nafas aku tertahan2...

    ye laa ..sy delete nanti posting tuh
    n tak posting lagi laa..biar org hebat2 jek post pasni..
    alalalaa.. majuk lak. aku bukan hebat laa.. aku jebat.

    Bat_mem

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Bat_mem on Wed Feb 24, 2010 11:07 am

    ala mana sambung dr black mamba nih.... lol!

    skido

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by skido on Wed Feb 24, 2010 11:20 am

    bukan majuk..
    tp dah malas nak post lagi..

    eman_92

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by eman_92 on Wed Feb 24, 2010 12:02 pm

    skido wrote:bukan majuk..
    tp dah malas nak post lagi..
    huh..mentang2 dah jadi artis...

    MBN 2254

    digarisan MERAH ......sambungan

    Post by MBN 2254 on Wed Feb 24, 2010 2:44 pm

    "PREEEEEEENG...."
    KIPS biru semakin menghampiri aku.. sehinggakan aku boleh nampak muncung mudguard dari sisi kananku semakin pantas menyondol seperti dah tak sabar2 nak memotong aku apabila kami akan mengambil susur kanan untuk terus ke jalan utama menuju ke bulatan terakhir dihadapan..

    mungkin aku agak perlahan semasa mula mengambil selekoh tadi.. jalan yang dihampar susunan batu-bata merah tue memang agak licin dan aku khuatir, berhati-hati... x mahu jatuh lagi... tambahan didalam bulatan seperti itu... bukan senang kenderaan yang menyusur laju di dalam keadaan mengambil selekoh nak berhenti secara mengejut... kalau kenderaan tu x terbabas terkejut melihat ade motor jatuh dihadapan.. alamatnya akulah yang akan digelek pulak.. huh.. ngeri... memang ngeri..

    aku terus maintain throtle... memberi KIPS biru sedikit ruang kehadapan..

    tiba saat kami mula angkat badan untuk membalas selekoh ke kanan... aku mula memerah pendikit... "preeeengggggg... preeeengggg" sekali lagi teknik HALF CLUTCH menjadi pilihanku utk memulakan pecutan..

    Huh.. merdu bunyi nyaring itu berjaya menyelamatkan aku...
    aku kembali di hadapan... kali ini aku cuba kekalkan HALF cLUTCH lebih lama.. "preeeeeeeeengggggggg.."

    dengan pantas kedua belah paha kaki terus ku apit rapat ke sisi tangki minyak.. badan ku enjak kebelakang sambil merebahkan kepala perlahan-lahan kehadapan.. (cara menegakkankan badan dan membongkok selepas mengambil selekoh nie aku tiru macam dalam YOUTUBE...)aku terus dongak/pandang kehadapan sambil merapatkan dagu ke perut tangki minyak.. melalui windshield TZM buble screen warna gelap yang aku beli dikedai accessories dengan harga RM25 + modified lubang RM5 aku memerhati setiap ruang pada jalanraya dihadapan.. FOKUS!
    pada ketika itu apa yg ada dikiri dan kanan aku dah x peduli lagi.. aku mesti kehadapan dengan segera atau KIPS BIRU akan sempat merapatkan jurang diantara kami untuk memotong(MENAPAU)aku sebelum tiba di bulatan terakhir..

    ....sambungan terakhir

    Bat_mem

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Bat_mem on Wed Feb 24, 2010 2:53 pm

    huhuhuhu caya la...ada sambungan lagik... lol!

    Kawasaian

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Kawasaian on Wed Feb 24, 2010 3:46 pm

    wah...
    besh2..
    bro leh jd penulis buku cerita lah..

    carlnain

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by carlnain on Thu Feb 25, 2010 2:55 pm

    berapa banyak kali sambungan daa.....

    teknik half clutch masa corner tu beb... Shocked Shocked ...takoot aku mendengarnya
    mesti menuntut dgn abg kacang ni , caya la bro .
    Lehla saya menuntut sama nanti....ada masa saya turun dataran menuntut ilmu begeresmoto
    dgn brader2 sume..... cheers cheers cheers cheers

    X sabar menunggu episode akhir cite bro , anyway yg 125 n RXZ tu g mana ??


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    MBN 2254

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by MBN 2254 on Thu Feb 25, 2010 3:29 pm

    teknik halfclutch tu sifoo Kacang ajar... (ala..masa kita lepak kat dataran petang tue lahhh.. kan..kan..kan..)
    HUH..memang mengancam! tapi x habis lagi.. sifoo biasanya ade pantyang larang dlm bab menurunkan ilmu/teknik rahsia kan? tapi harap2 Sifoo Kacang & Sifoo2 yg lain x macam tula.. kasi turun semua la... ye.. Very Happy

    aku memang x reti "seni bermain motor clutch motor 2stroke. lagipon dah lama x bawak motor cam nie.. last sekali masa awal masuk kolej aku pakai RGV120.. tu pon setahun jer.. sempat tukar paip jer..)lepas tu pakai Honda Wave100 (topspeed=110km/j) --- Modenas ELIT (topspeed=110km/j) --- Kereta (topspeed=170km/j --- Ninja ZX150rr (topspeed= korang semua dah taukan Very Happy )

    125z & RXZ tuh dah kena tinggal jauh dah.. (xtau la pulak kalau2 deorang singgah nak tapau air/nasi pulak kat kedai makan sebelah tue..)
    x dapat tapau KIPS tapau nasi pon okey gak Laughing Laughing Laughing

    MBN 2254

    ...TAK PUAS HATI...

    Post by MBN 2254 on Thu Feb 25, 2010 3:58 pm

    ... aku terus memecut jentera 2stroke buatan KAWASAKI ku ketahap maksimum walaupun jarak ketika itu sudah hampir dengan bulatan terakhir sebelum aku perlu memngambil susur kanan utk masuk ke KESAS dan terus pulang ke rumah.

    beberapa buah kancil & sebijik motor yamaha ss yang kebetulan sedang lalu di sebelah kanan ku turut menjadi mangsa bunyi nyaring KIPS ku yang dengan pantas menapau mereka bagi memastikan laluan ku bebas dari semua halangan ke garisan penamat...

    aku menjeling sedikit... pada awek putih berbaju belang yang menunggang yamaha ss tu dengan muka serius (nak senyum tapi time tu kritikal sangat, takut hilang fokus) sebelum kelibat lampu motor KIPS biru tadi yang ku rasakan semakin menghampiriku membuatkan aku kembali memandang ke depan..

    "preeeeeenggg" aku terus memerah pendikit yang dah hampir FULLTHROTLE..
    "dah..dah dekat dah.. aku mesti sampai dulu" bisik hati kecilku yang sedang berdegup kencang.

    ........."preeeeenggggg"........"preeeennngggg".... preeeeng...

    ...............

    ..........................

    seketika aku cuba menikmati saat manis mengecap kemenangan setelah sampai ke bulatan terakhir...
    visor kecil helmet fullface flip-up yang aku beli 2ndhand di kedai STAR Motor di Jln Kapar aku selak perlahan2 bagi memberi laluan kepada angin menerjah mukaku sambil mengangkat badan utk kembali ke posisi biasa...
    pendikit ku perlahankan sambil hujung kakiku menurunkan gear satu persatu...
    throtle ku pulas berkali2 tanda kemenangan...
    aku tersenyum.. Wink
    "yes.." hanya kata ringkas itu yang mampu aku ucapkan...
    terus ku hirup udara jalan yang penuh dengan debu & asap kenderaan yang telah dulu melalui jalan ini dihadapanku..

    aku pasti dia (KIPS biru) nun masih dibelakangku...

    terus kerebah sedikit kekanan untuk menyusur masuk ke KESAS..

    jentera ku perlahankan (sebab jalan kat depan makin kecik utk masuk ke laluan motosikal) aku cuba mengingat kembali detik2 awal pertemuan aku dengan 125z & RXZ di trafik light seksyen26 yang telah selamat aku tapau pada awalnye walau pon kedua2nye nampak lebih agresif dan "condipen" (pinjam kata2 Carl9)...
    dan kemudiannya pula kehadiran KIPS biru dengan ridernya yg berseluar pendek berbaju T warna hitam..mencuba nasib.. mencari ruang.. namun juga selamat aku tapau...
    "Huhhh.." harumnya wangian kemenangan.. perasaan yang hanya dapat dirasai & dikongsi bersama bagi mereka yang pernah mencapainya..
    .......
    ...........
    .............
    "prengg!!!" "prengg!!" aku tersentak... pantas aku menoleh ke kanan.. KIPS biru tadi tiba2 muncul disisi sambil mata ridernya ku lihat menyorot kecil, dahinya berkerut seribu, hidungnya kembang kempis menahan geram kerana ditapau... sesekali mulutnya berkumat-kamit.. (entah.. tengah maki aku atau membaca jampi serapah)..

    aku hanya memandang sekejap sahaja sebelum mataku terus kehadapan.. (dengan gaya selamba) aku menyusur masuk ke lorong motosikal yang gelap tanpa limpahan cahaya kuning seperti yg terdapat pada jalan kereta...

    "preeeeng....." dia terus meninggalkan aku kehadapan.. mungkin utk kembali menyusur masuk ke Shah Alam....

    dari jauh ku perhatikan... aku pasti dia x puas hati.. aku pasti di geram.. aku pasti di telah selamat ku TAPAU tadi...

    sekian, terima kasih..


    Last edited by MBN 2254 on Thu Feb 25, 2010 4:51 pm; edited 1 time in total

    alldisc

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by alldisc on Thu Feb 25, 2010 4:49 pm

    aku rasa kips biru tu mungkin skido. anyway tahniah black mamba. mulai esok cuba tapau LC pulak. keghairahannya mungkin lebih tinggi lagi.

    skrip dari filem Kemp-IT

    LC rider : mana aci bro, lu bawak 150cc. mesti aa gua kena tinggal.

    ZX rider : apa lak tak aci. lu naik moto, gua pun nek moto. moto lu pakai radiator, gua punya pun. tayar ada baper?

    LC rider : err, 2 bro.

    ZX rider : motor gua pun 2 tayar. lampu depan ada baper? ZX ada 1 je.

    LC rider : err 3 bang. thee hee Very Happy

    ZX rider : ok lah tu. lu pun selalu buli motor enjin kecik kan? EX-5 la, kriss la, wave la

    LC rider : iye3. benar bro. seronok buli motor kecik. cheers

    lumin

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by lumin on Thu Feb 25, 2010 4:55 pm

    MBN 2254 wrote:kejadian berlaku ketika aku baru pulang dari ride Fraser-Genting baru2 nie..
    setelah berpecah dari Highway utk kerrumah masing2, aku (dibantu Azzo & friends yang memang nak balik Serdang) dan Zuanblack terus menuju ke Seri kembangan..malangnya Zuanblack tetiba jer hilang kat belakang.. (tersalah follow katanya..) jadi aku pon tunggu dia di seri kembangan..
    memang susah nak follow Azzo & friends nie.. masuk jer town deorang memang licik mencilok2.. almaklumlah dah familiar dgn tempat sendiri..
    setelah selesai di seri kembangan aku dan Zuanblack menyambung perjalanan ke Klang..
    sampai jer keluar KESAS aku berpecah dengan Zuanblack yg nak balik ke Jln Kebun...
    Sedang aku dengan tenang menyusuri jalan dengan kelajuan 60km/j kerana keadaan yg letih setelah seharian RIDE naik-turun bukit aku dihampiri sebuah 125Z yang dok ushar2.. "mungkin dia dok tengok Knee-pading baru aku kot"
    aku buat dunno jer.. sampailah ke trafik light seksyen 26 (simpang nak masuk kedai yafi) 125Z tu mula memeras pendikit bertalu2 (Weeeeng...weeeeng..) rupa2nyer 125z tu ader niat nak test.. (nampak aku pakau full padding-fullface-glove kot..)
    bila aku pandang dia aku nampak sebuah RXZ (mungkin member dia) yang ada sebaris pon mula (weeeeng...weeeng..) jugak.. kedua2nya memandang aku dengan muka yg ganas yang tersorok dalam helmet 88 color hitam seolah2 memaksa aku utk (weeeng... weeeng) jugak...
    aku pandang kedepan memerhati lampu trafik light yang masih MERAH dengan muka letih/selamba/buat dunno...
    "Ah..malaslah nak layan deorang nie, aku dah lah keletihan nih" bisik hati kecik aku..
    Lampu HIJAU menyala.. 125Z & RXZ tue terus melepaskan cluth masing2 dan berlepas dengan kelajuan yang tinggi... sayup2 kedengaran bunyi kedua2 moto dihadapan..
    aku seperti biasa sajer... hati ku masih tidak terbakar dengan kejadian tue..
    "biarlah deorang tue... lagi pon jalan ni sempit & banyak lubang.." (almaklumlah construction ade di kiri kanan..
    aku teruskan perjalanan menyusur jalan bawah utk mengelakkan bertembong dengan moto2 tadi.. TAPI rupa2nyer deorang x puas hati & sedang tunggu aku di jalan yang sama..
    sambil memandang aku yang perlahan2 menekan BRAKE bagi memberi laluan kerete2 yang sedang layan lap (roundbout)deorang terus (WEEENG...WEEENGg...) lagi, tapi kali ini lebih kuat.. sambil melepaskan clutch skit2.. seolah2 sedang menahan kuasa enjin 125cc & 135cc buatan YAMAHA yang dah tak sabar2 nak memecut... nak menunjukkan kehebatan mesin2 2stroke yamaha yg memang dah lama beraja kat jalanraya di Malaysia nih.. (sampai dipilih sebagai jentera utama dalam filem REMP-IT la katakan..)
    aku memandang kedua2nye... dengan perlahan aku menarik pendikit.. preee....eeee..eeeeng.. (cuba menaikkan RPM supaya enjin bersedia apabila dilepaskan dengan mengejut nanti.... (kata Kacang.. budak2 rempit ni biasanya mula setelah TIGA kali remmm..) preee..eeeeeeeeng.. kali kedua aku menarik bunyi jentera KAWASAKI ku...
    aku memandang kearah kedua2nye.. beberapa detik kemudian ade sebuah KIPS berwarna biru baru sampai & berhenti bersebelahan dengan kedua2 moto tadi... aku cuba menatap wajah kippers tue tapi keadaan yang malap dan visor gelap yang menutup muka kippers tu menghalang aku mengenalpasti siapa dia.. (manalah tau geng2 forum gak kan..)
    PREEEEENG... PREEEEEENG.. kippers tue mula memulas pendikit..
    kali ini aku disaingi dengan 3 jenis jentera 2stroke.. dari yg berkuasa 125cc - 150cc..
    kali ketiga aku menarik bunyi PREEEEEEEEEEEEEENG.. aku terus melepaskan clutch utk gear pertama aku terus memecut.. preeeeeeng..
    sempat aku melirik ke arah side mirror kananku memerhati ketiga2 pesaingku juga mula memecut...
    aku terus membelok ke kiri mengikut arah bulatan untuk masuk ke simpang keluar kedua...sambil kakiku menekan gear kedua..

    "ko kena pandai guna HALF-CLUTCH kalau nak naikkan RPM cepat!" aku teringat kata kata dari tunjuk ajar Mr.Kacang semasa kitaorang melepak dengan Carl9 2 bulan yg lepas.. memang ramai sifoo2 yg telah beri tunjuk ajar (TEORI)pada aku masa aku TTS dengan deorang... mungkin ini boleh yg dikategorikan majlis ilmu bagi kaki2 motor..
    yelah.. nak masuk kelas berdaftar mungkin aku kena (charge) pulak... lagi pon aku ni bukan rider kelab2 racing yang selalu menyertai pertandingan perlumbaan motosikal.. jadi sedikit sebanyak ilmu/pengalaman sifoo2 ni aku ambil buat bekalan pada saat2 diperlukan.. nampaknye saat tu dah tiba!

    aku terus melepaskan clutch utk gear kedua.. kali ini HALF-CLUTCH...
    Preeeeeiiiiiing.... bunyi yg dikeluarkan memang nyaring dari biasa.. kuasa memecut pon bertambah cepat..
    aku memandang ke arah meter RPM didepanku.. "memang betul lah.. kata Kacang" jarum RPM pantas mencecah RPM8...9....10...10.5...
    aku terus melepaskan clutch... mendaki susur keatas untuk masuk ke jalan utama..
    mataku liar memerhati kearah belakang sebelah kanan... manalah tau ader kereta yang sedang laju nak masuk simpang kiri didepan..
    mau bertembung aku kat sini... nauzubillah.. mintak simpang malaikat44..
    aku x mau kejadian yg menimpaku 9tahun yang lalu berulang...
    ngeri.. memang ngeri... aku terjatuh semasa keluar dari kampus untuk keluar makan tengahari seorang diri...
    berpusing diatas motor yang jatuh kerana tergelincir gara2 pasir dan hampir dilanggar kereta dari kiri dan kanan jalan membuatkan kedua bahu..dan tapak tanganku..melecet..
    hampir sebulan aku makan guna sudu yang diapit jaritelunjuk dan jari hantu..
    seksa...memang seksa.. kawan2lah yang banyak membantu ketika itu...

    Line-clear.. aku terus memecut... x nampak kelibat ketiga2 motor tadi.. aku terus nekad untuk memecut lagi..
    preeeeeng....preeeeeng....sampailah aku tiba di bulatan seterusnya, namun kelibat motor2 tadi masih x kelihatan..
    aku melirik ke side mirror kananku...kiriku... Hah! ade pon korang yer...
    TAPI CUBA SEBIJIK... "mana yang lain" detik hatiku...

    dari pengamatanku cahaya terang lampu hadapan yang posisinya agak rendah mesti KIPS biru tadi dibelakangku...
    aku mula drop gear.. dan setiap kali aku memulas pendikit preeeeeng....preeeeeng...
    panduan yang diberi oleh sifoo Azzo (supaya menaikkan RPM setiap kali nak drop gear) semasa aku lepak dengan Zuanblack dekat kedai tomyam di seri kembangan tadi aku praktiskan.. memang smooth jer motor aku semasa diperlahankan...
    aku terus menyusur bulatan kedua...
    perlahan aku rebahkan badan ke sisi kanan untuk membolehkan aku LAP pada kadar 30-35 darjah...
    motor KIPS biru dibelakangku terus memecut menghampiri sisi kanan..

    "alamak... dia dah makin dekat dengan aku nih..." "PREEEEEEENG...."
    KIPS biru semakin menghampiri aku.. sehinggakan aku boleh nampak muncung mudguard dari sisi kananku semakin pantas menyondol seperti dah tak sabar2 nak memotong aku apabila kami akan mengambil susur kanan untuk terus ke jalan utama menuju ke bulatan terakhir dihadapan..

    mungkin aku agak perlahan semasa mula mengambil selekoh tadi.. jalan yang dihampar susunan batu-bata merah tue memang agak licin dan aku khuatir, berhati-hati... x mahu jatuh lagi... tambahan didalam bulatan seperti itu... bukan senang kenderaan yang menyusur laju di dalam keadaan mengambil selekoh nak berhenti secara mengejut... kalau kenderaan tu x terbabas terkejut melihat ade motor jatuh dihadapan.. alamatnya akulah yang akan digelek pulak.. huh.. ngeri... memang ngeri..

    aku terus maintain throtle... memberi KIPS biru sedikit ruang kehadapan..

    tiba saat kami mula angkat badan untuk membalas selekoh ke kanan... aku mula memerah pendikit... "preeeengggggg... preeeengggg" sekali lagi teknik HALF CLUTCH menjadi pilihanku utk memulakan pecutan..

    Huh.. merdu bunyi nyaring itu berjaya menyelamatkan aku...
    aku kembali di hadapan... kali ini aku cuba kekalkan HALF cLUTCH lebih lama.. "preeeeeeeeengggggggg.."

    dengan pantas kedua belah paha kaki terus ku apit rapat ke sisi tangki minyak.. badan ku enjak kebelakang sambil merebahkan kepala perlahan-lahan kehadapan.. (cara menegakkankan badan dan membongkok selepas mengambil selekoh nie aku tiru macam dalam YOUTUBE...)aku terus dongak/pandang kehadapan sambil merapatkan dagu ke perut tangki minyak.. melalui windshield TZM buble screen warna gelap yang aku beli dikedai accessories dengan harga RM25 + modified lubang RM5 aku memerhati setiap ruang pada jalanraya dihadapan.. FOKUS!
    pada ketika itu apa yg ada dikiri dan kanan aku dah x peduli lagi.. aku mesti kehadapan dengan segera atau KIPS BIRU akan sempat merapatkan jurang diantara kami untuk memotong(MENAPAU)aku sebelum tiba di bulatan terakhir.. aku terus memecut jentera 2stroke ku ketahap maksimum walaupun jarak ketika itu sudah hampir dengan bulatan terakhir sebelum aku perlu memngambil susur kanan utk masuk ke KESAS dan terus pulang ke rumah.

    beberapa buah kancil & sebijik motor yamaha ss yang kebetulan sedang lalu di sebelah kanan ku turut menjadi mangsa bunyi nyaring KIPS ku yang dengan pantas menapau mereka bagi memastikan laluan ku bebas dari semua halangan ke garisan penamat...

    aku menjeling sedikit... pada awek putih berbaju belang yang menunggang yamaha ss tu dengan muka serius (nak senyum tapi time tu kritikal sangat, takut hilang fokus) sebelum kelibat lampu motor KIPS biru tadi yang ku rasakan semakin menghampiriku membuatkan aku kembali memandang ke depan..

    "preeeeeenggg" aku terus memerah pendikit yang dah hampir FULLTHROTLE..
    "dah..dah dekat dah.. aku mesti sampai dulu" bisik hati kecilku yang sedang berdegup kencang.

    ........."preeeeenggggg"........"preeeennngggg".... preeeeng..............

    seketika aku cuba menikmati saat manis mengecap kemenangan setelah sampai ke bulatan terakhir...
    visor kecil helmet fullface flip-up yang aku beli 2ndhand di kedai STAR Motor di Jln Kapar aku selak perlahan2 bagi memberi laluan kepada angin menerjah mukaku sambil mengangkat badan utk kembali ke posisi biasa...
    pendikit ku perlahankan sambil hujung kakiku menurunkan gear satu persatu...
    throtle ku pulas berkali2 tanda kemenangan...
    aku tersenyum.. Wink
    "yes.." hanya kata ringkas itu yang mampu aku ucapkan...
    terus ku hirup udara jalan yang penuh dengan debu & asap kenderaan yang telah dulu melalui jalan ini dihadapanku..

    aku pasti dia (KIPS biru) nun masih dibelakangku...

    terus kerebah sedikit kekanan terus menyusur masuk ke KESAS..

    aku semakin perlahan (sebab jalan kat depan makin kecik utk masuk ke laluan motosikal) aku cuba mengingat kembali detik2 awal pertemuan aku dengan 125z & RXZ di trafik light seksyen26 yang telah selamat aku tapau pada awalnye... dan kemudian kehadiran KIPS biru..mencuba nasib..namun juga selamat aku tapau...
    "Huhhh.." harumnya wangian kemenangan.. perasaan yang hanya dapat dirasai & dikongsi bersama bagi mereka yang pernah mencapainya..
    .......
    ...........
    .............
    "prengg!!!" "prengg!!" aku tersentak... pantas aku menoleh ke kanan.. KIPS biru tadi tiba2 muncul disisi sambil mata ridernya ku lihat menyorot kecil, dahinya berkerut seribu, hidungnya kembang kempis menahan geram kerana ditapau... sesekali mulutnya berkumat-kamit.. (entah.. tengah maki aku atau membaca jampi serapah)..

    aku hanya memandang sekejap sebelum mataku terus ku hala kehadapan.. (dengan gaya selamba)

    "preeeeng....." dia terus meninggalkan aku kehadapan..

    aku pasti dia x puas hati.. aku pasti di geram.. aku pasti di telah selamat ku TAPAU tadi...

    sekian, terima kasih..

    Tabik Spring la beb... cheers bounce cheers bounce cheers bounce

    MBN 2254

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by MBN 2254 on Thu Feb 25, 2010 4:56 pm

    ye ker..
    saya ni jenis yang x sampai hati bro..
    sian tengok deorang bersungguh2 perah throtle+tunduk, sampai duduk kat atas carrier belakang pon ader...punyalah nak bagi laju..

    tapi sekali-sekala apelah salahnyer ye..dak!

    huhuh... x salah piley.. cheers cheers cheers

    kurt2812

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kurt2812 on Thu Feb 25, 2010 10:32 pm

    ni cter aku plak..Kips vs YPVS..

    sblom aku bli kips ni,ada member aku yg syorkan kips ni,tp die pakai 125 je..dipendekkan cerita,setelah sebulan lebih jd 'guest' kt forum ni,aku bli la kips ni..member aku ni puji punyer la melambung..rupanya ada udang disebalik mee..die pon jual 125 die n angkat tzm thun 1996 dr sorg mahasiswa UIA..aku x tau pon die da btukar ke tzm..

    pada suatu petang yg hening,die kol aku

    tzm : kurt, pe kata kiter kawin kan kotor kiter..nak?? hantaran nye minyak full tank..
    kips : bak dtg la..mlm ni je la..sementara aku rajin lg layan motor ko (sbb aku igt die masih pakai 125!)
    tzm : ok r!! bertunang kt jambatan port bdak lepak presint 8,kter bersanding dr bonggol presint 11 sampai jambatan sunyi ke PICC..
    tzm : main 3 round,saper 2 kali menang,die balik umah bawak hantaran..
    kips : klo aku kalah,aku bg hantaran mcm yg ko tetapkan plus domino pizza large size..klo ko kalah,ikut hantaran la ye..minyak full tank v power tau!!

    tiba masa pertunangan,hampir loya anak tekak aku ble mamat ni bawak tzm kaler itam dgn paip ahm..bunyik mcm nak reban!! tp die pnyer pikap..hanya tuhan je yg tau!!die siap bawak geran lg nak buktikan tu motor die!!dlm hati aku pkir.."terbang la rm 50!!" sampai je di tempat persandingan..pelamin sangat cantik..sunyi tanpa ada kereta..maklumla putrajaya kol 2 pagi..jalan pon smooth je..sedia menanti kedua mempelai yg akan bersanding..

    tiba saat kedua mempelai, kips dgn ypvs mahu bersanding..mula llah perperangan bunyi..kompom la motor aku kalah sbb die pakai paip ahm!!bermula lah 1st round....aku kalah sbb aku lambat masuk gear 2 ke 3....aku cuma bleh cucuk..tp x bleh potong...aku dah terbayangkan mesin ATM...

    2nd round........permulaan yg cantik...!!gear 1....2...3...aku dok sebelah die..4...dok sebelah lg..5....aku depan die sengah motor..6...aku nampak tzm itam tu tertera di skrin side mirror aku...die cucuk angin tp x leh potong..nasib yg sama jd kt aku 1st round td..

    3rd round....juga permulaan yg baik...aku cuba jauhkan motor dari tzm die..sbb xnak bg nie amik angin aku,,(oh ko sedap2 je tumpang angin aku,pastu aku plak susah2 redah angin!!)..makin lama makin jarak antara aku dgn die.....tetiba aku perasan ada lembaga hitam kt sebelah aku...!! n beberapa saat je die dah kedepan!!! aku pon ape lg,aku tunduk serendah yg boleh..(klo aku nek lc dlu,time2 mcm ni aku dah superman..) aku x pandang dah kt lembaga hitam tu..aku fokus kt jalan je..sbb aku dah nampak kamar beradu pengantin ni..x jauh je lg.....risau gler aku..maklumlah aku yg g pandai2 wt hantaran x adil bg diri aku...ada ke patut g tambah plak dgn domino pizza...dah nak sampai...!! aku toleh kiri..mana lakhanat ni?? xda!! aku toleh blakang pon xda!! esiden ke?? jamm?? aku tegakkan badan n aku perasan sekali lg imej tzm hitam tu tertera kt skrin side mirror aku..trus aku tunduk lg sampai ke penamat!!!!! dan kips menang serta layak membawa pulang hantaran berbentuk minyak v power full tank!!!

    moral of the story...jgn pkir negatif..motor mcm motor trek x semestinya laju..mana tau da lama x servis ke..da pnah esiden ke..setting x ngam ke..sekian kisah aku..huhuhu!!! hidup kips!!!

    nota...lokasi persandingan dianggarkan jarak 4-5 kilometer..

    Guest
    Guest

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Guest on Thu Feb 25, 2010 10:59 pm

    @kurt

    janji ko menang~! hahaah!! tzm kalah! Razz Razz

    carlnain

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by carlnain on Fri Feb 26, 2010 1:37 am

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Takoot2 aku dgr cite tapau menapau ni , paling aku takoot @ngeri cite bro skido... Laughing Laughing Laughing

    Lain2 ada pengalaman ker ? kasi storyla ckit. Aku asyik kena tapau je.
    bwk pon rpm 4k je..... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

    Kurt , dasat gak TZM member ko tu . dia leh layan 4-5 kilo 1 lap
    biasanya PV dah patah dah tu.... Shocked Shocked Shocked
    mesti dia setting baik punya tuk bergeres dgn kips ko.... Suspect Suspect


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    kurt2812

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kurt2812 on Fri Feb 26, 2010 1:38 am

    sinclair wrote:@kurt

    janji ko menang~! hahaah!! tzm kalah! Razz Razz

    hahaha!!! ada lg cter..men dgn nsr..hahaha!!bg org lain cter dlu..

    carlnain

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by carlnain on Fri Feb 26, 2010 1:40 am

    kurt2812 wrote:
    sinclair wrote:@kurt

    janji ko menang~! hahaah!! tzm kalah! Razz Razz

    hahaha!!! ada lg cter..men dgn nsr..hahaha!!bg org lain cter dlu..

    Ala dah x sabar nak dgr cite ni bro , dgr2 NSR kuat time Top + kalo engine dia dah panas... Shocked Shocked
    kasi story cikit bro..... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil


    _________________
    Shocked Twisted Evil UnLeAsH ThE MoNstEr EnErGY Twisted Evil Shocked


    Mai buat duit....click n register beb pree je...http://www.catcheye.com.my/?r=92194 carl9-0173380851/0178484768

    kacang

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kacang on Fri Feb 26, 2010 1:46 am

    MBN 2254 wrote:...dengan melepaskan clutch utk gear pertama aku terus memecut.. preeeeeeng..
    sempat aku melirik ke arah side mirror kananku memerhati ketiga2 pesaingku juga mula memecut...
    aku terus membelok ke kiri mengikut arah bulatan untuk masuk ke simpang keluar kedua...sambil kakiku menekan gear kedua..

    "ko kena pandai guna HALF-CLUTCH kalau nak naikkan RPM cepat!" aku teringat kata kata dari tunjuk ajar Mr.Kacang semasa kitaorang melepak dengan Carl9 2 bulan yg lepas.. memang ramai sifoo2 yg telah beri tunjuk ajar (TEORI)pada aku masa aku TTS dengan deorang... mungkin ini boleh yg dikategorikan majlis ilmu bagi kaki2 motor..
    yelah.. nak masuk kelas berdaftar mungkin aku kena (charge) pulak... lagi pon aku ni bukan rider kelab2 racing yang selalu menyertai pertandingan perlumbaan motosikal.. jadi sedikit sebanyak ilmu/pengalaman sifoo2 ni aku ambil buat bekalan pada saat2 diperlukan.. nampaknye saat tu dah tiba!

    aku terus melepaskan clutch utk gear kedua.. kali ini HALF-CLUTCH...
    Preeeeeiiiiiing.... bunyi yg dikeluarkan memang nyaring dari biasa.. kuasa memecut pon bertambah cepat..
    aku memandang ke arah meter RPM didepanku.. "memang betul lah.. kata Kacang" jarum RPM pantas mencecah RPM8...9....10...10.5...
    aku terus melepaskan clutch... mendaki susur keatas untuk masuk ke jalan utama..
    mataku liar memerhati kearah belakang sebelah kanan... manalah tau ader kereta yang sedang laju nak masuk simpang kiri didepan..
    mau bertembung aku kat sini... nauzubillah.. mintak simpang malaikat44..

    aku x mau kejadian yg menimpaku 9tahun yang lalu berulang...
    ngeri.. memang ngeri... aku terjatuh semasa keluar dari kampus untuk keluar makan tengahari seorang diri...
    berpusing diatas motor yang jatuh kerana tergelincir gara2 pasir dan hampir dilanggar kereta dari kiri dan kanan jalan membuatkan kedua bahu..dan tapak tanganku..melecet..
    hampir sebulan aku makan guna sudu yang diapit jaritelunjuk dan jari hantu..
    seksa...memang seksa.. kawan2lah yang banyak membantu ketika itu...

    Line-clear.. aku terus memecut... x nampak kelibat ketiga2 motor tadi.. aku terus nekad untuk memecut lagi..
    preeeeeng....preeeeeng....sampailah aku tiba di bulatan seterusnya, namun kelibat motor2 tadi masih x kelihatan..
    aku melirik ke side mirror kananku...kiriku... Hah! ade pon korang yer...
    TAPI CUBA SEBIJIK... "mana yang lain" detik hatiku...

    dari pengamatanku cahaya terang lampu hadapan yang posisinya agak rendah mesti KIPS biru tadi dibelakangku...
    aku mula drop gear.. dan setiap kali aku memulas pendikit preeeeeng....preeeeeng...
    panduan yang diberi oleh sifoo Azzo (supaya menaikkan RPM setiap kali nak drop gear) semasa aku lepak dengan Zuanblack dekat kedai tomyam di seri kembangan tadi aku praktiskan.. memang smooth jer motor aku semasa diperlahankan...
    aku terus menyusur bulatan kedua...
    perlahan aku rebahkan badan ke sisi kanan untuk membolehkan aku LAP pada kadar 30-35 darjah...
    motor KIPS biru dibelakangku terus memecut menghampiri sisi kanan..

    "alamak... dia dah makin dekat dengan aku nih..."

    .....bersambung

    ape name aku naik ni??
    jangan, nanti ade pulak yang banned aku sebab bawak ajaran sesat (haluan kiri) (bak kate nol)..
    jangan belumbe di hiway, masuk track baru puas ati (bak kate carl)..
    aku bukan sifoo (bak kate lam)..
    ramai gi sifoooooooo kat sini (bak kate aku - kacang)..

    ryuganz

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by ryuganz on Fri Feb 26, 2010 3:38 am

    skali la aku buat jahat,
    otw nk gi keje, bawak mmg slow, 110-120kmh je, pv mmg tak bukak langsung.
    smpi le ada benda memecah telinga, bunyi berdeper 4 stroke, dari blakang, pergh LC135, Belang 150, FZ150i (dua orang), CBR150 tgh berentap. masing masing dengan posisi 'racing' position,tunduk abis.yela dua moto cub, satu naked. takde fairing.huhu.helmet? ah appollo semua and yang ok sket pakai swan/index kut.

    tetiba aku perasaan ada ZX150 merah, sape mamat nih,moto baru,siap ada rack blakang, laju gak, semua ditapau nya.aku pun follow dia. time potong group 4 stroke td.saje aku tegak badan, mcm bawak cruising,. muehehehe.kasi panas.penat2 pulas,tunduk abis stil kena tapau.

    aku ingat mcm dh enjoy dh,skali aku plak kene tapau ngan Er6-n, kita buli orang, orang lain buli kita plak. Razz
    so i made peace already, korang nak laju ke nak meleper ke, lantak korang.aku tetap ngan speed aku bawak.
    nak tunjuk terer, gi track. hehehe, promote sket sket...

    duke

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by duke on Fri Feb 26, 2010 6:49 am

    ryuganz wrote:
    so i made peace already, korang nak laju ke nak meleper ke, lantak korang.aku tetap ngan speed aku bawak.
    nak tunjuk terer, gi track. hehehe, promote sket sket...

    +1
    setuju sangat2....xyah diikutkan sgt org lain punya gile
    kat jalan raya byk sgt variable yang kita xleh control
    baik layan track....xde oncoming trafik, jalan berlubang, pedestrian, keta masuk simpang bla bla bla Razz

    kurt2812

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by kurt2812 on Fri Feb 26, 2010 7:03 am

    ryuganz wrote:skali la aku buat jahat,
    otw nk gi keje, bawak mmg slow, 110-120kmh je, pv mmg tak bukak langsung.
    smpi le ada benda memecah telinga, bunyi berdeper 4 stroke, dari blakang, pergh LC135, Belang 150, FZ150i (dua orang), CBR150 tgh berentap. masing masing dengan posisi 'racing' position,tunduk abis.yela dua moto cub, satu naked. takde fairing.huhu.helmet? ah appollo semua and yang ok sket pakai swan/index kut.

    tetiba aku perasaan ada ZX150 merah, sape mamat nih,moto baru,siap ada rack blakang, laju gak, semua ditapau nya.aku pun follow dia. time potong group 4 stroke td.saje aku tegak badan, mcm bawak cruising,. muehehehe.kasi panas.penat2 pulas,tunduk abis stil kena tapau.

    aku ingat mcm dh enjoy dh,skali aku plak kene tapau ngan Er6-n, kita buli orang, orang lain buli kita plak. Razz
    so i made peace already, korang nak laju ke nak meleper ke, lantak korang.aku tetap ngan speed aku bawak.
    nak tunjuk terer, gi track. hehehe, promote sket sket...

    zx merah ada rak kat blakang??mcm bro dakat kippers putrajaya je..die pnyer motor mcm tu la..zx merah ada rak kt blakang..

    Sponsored content

    Re: Pengalaman Tapau Menapau Anda

    Post by Sponsored content Today at 4:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:09 pm